Autor Wątek: Czego w ciąży nie wolno. Czyli z czym na 9 miesięcy pożegnać się trzeba.  (Przeczytany 102563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
ja stawiam w ciemno, że "potem dziecko będzie alergikiem"  ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
tak, tak - coś też kiedyś czytałam o tych orzeszkach ziemnych że mogą uczulać :)

Offline sarmaxarica

• maniak
No tak,to już możliwe ;) bo o alergii zapomniałam. ;) Tylko ciekawe na ile jest t zbadane.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
hmmmm orzechy w ciąży jadłam tonami...
ziemne też...

Jedyne co jest pewne, to nie powinno się jeść orzeszków przy barze, czy to w ciąży, czy nie w ciąży...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Mnie od orzechów odrzuca, za to taką tylko lekką podwędzoną kiełbasę, zjadłabym chętnie, tatar też za mną chodzi......., jeszcze trochę :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r

Jedyne co jest pewne, to nie powinno się jeść orzeszków przy barze, czy to w ciąży, czy nie w ciąży...

Oglądałam kiedyś dokument na ten temat, w jakimś barze przebadano orzeszki i wykryto w nich 30 rodzajów moczu :o Ale to był angielski program :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
orzechów w barze bym nie tknęła... Zresztą tak samo jak i innych takich przekąsek podawanych...

Wczoraj na SR położna mówiła, żeby podczas karmienia piersią nie jeść orzechów.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Wczoraj na SR położna mówiła, żeby podczas karmienia piersią nie jeść orzechów.

a to na pewno...
Ewka mała takie tyci plamy na rękach i nogach jak skubnęłam orzeszki karmiąc piersią...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007

A czym to umotywowała?  ::)

to jest najlepsze,że niczym. W ciąży orzeszków się nie je i basta!!
Ja tam wcinam ;)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Np dobra a co z kawą? Bo ja piję dwa razy dziennie, ale taką rozpuszczalną z płaskiej łyżeczki (na kubek) i niemalże pół na pół z mlekiem. I jedni mi mówią że nie powinnam, a drudzy że jak mam ochotę w ciąży to znaczy że nie zaszkodzi. Ja wyszukałam w internecie opinii dziewczyn które w trakcie ciąży piły kawę i nie było w zwiazku z tym żadnych problemów.
U mnie problem polega na tym ,ze  mi często po herbatce jest niedobrze (nieważne czy to owocowa, czy zielona czy ziołowa - bo czarnej w ogóle nie piję) i rano to chyba tylko kawa mi zostaje. Zimnego przeciez pić nie będę  mnie gardło rozboli.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
ja piję w tej ciąży i w poprzedniej tez piłam.

isiaczek, gratuluję!kiedy się ujawnisz?po wizycie u gina?masz ja chyba jutro, co?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Ja piłam w ciąży, podczas karmienia i nie zamierzam w kolejnej tego zmieniać, bo uwielbiam kawę.
Podczas karmienia piłam z mlekiem, za co dostawałam zjebki od pediatry, bo powinnam pić czarną, bo mleko uczula.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
Aniu masz rację. Jutro idę do gina i mam nadzieję wszystko wiedzieć, tzn jaki to tydzień i czy to na 100% ciąża (choć ja nie przyjmuje do wiadomości innej opcji). Jeszcze nie wiem czy założę wątek bo nie jestem zbyt sumienna i bardzo nie lubię pisać, ale licznik  sobie zrobię. Pozdrawiam i cieszę się że z tą kawą to nie ma takiej tragedii.

P.S. Kurde to strasznie fajne jak ktoś pamięta że mam jutro gina i pierwsze USG!

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Ja też kawę piłam w I ciąży i teraz też piję, taką jak Ty Isiaczek, płaska łyżeczka, pół na pół z mlekiem, pytałam lekarza, pozwolił. A tak w ogóle to gratulacje Isiaczku!!!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ja w pierwszej ciazy nie piłam a teraz nie moge sie opanować
wczorja PIŁAM też leszka bezalkocholowego
no pycha normalnie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Isiaczek, jak nie założysz wątku to chociaż udzielaj się wątku ciężarówkowym   :)
i czekamy niecierpliwie na wieści po ginie.

a i ja też piłam kawę podczas karmienia  :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
Na pewno będe się udzielać bo toż to skarbnica wiedzy i porad.
A z gratulacjami wstrzymajmy się do jutra, aż będzie wszystko wiadomo na 100%.
Dziękuję jednakże za wszelkie wyrazy sympatii. Niby jest się jedną z wielu kobiet chodzących aktualnie w ciąży, a czuję się tak... wyjątkowo. To bardzo miłe.  :)

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
Troche mnie uspokoiłyście z tą kawą, bo mnie z każdej strony bombardują żebym nie piła a ja nie mogę się powstrzymać.
Przed ciążą piłam 3 dziennie, teraz robie taką słabiutką z jednej łyżeczki.

A słyszałyście o tym że po 4 miesiącu nie wolno spać na plecach, bo macica uciska na jakąś tętnice (chyba) ?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Nie tyle co nie wolno jak nie wygodnie, przynajmniej mi było, ale w wyższej ciąży. Dziecko uciskało i "dusiło" mnie.

Radzę podchodzić z dystansem do tego co się czyta...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
Ja tam śpię na plecach do tej pory i nic mi nie jest. Co prawda teraz w ostatnim miesiącu już znacznie mniej - tylko wtedy jak mnie już biodra bolą od jednego i drugiego boku ale jak widać żyję i nic mi nie jest :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
jagoda to tak ja u mnie. w pierwszej ciąży momentalnie przestawiłam się z 2-3 kaw dziennie na jej nie picie. W tej nie mogę. choć widzę po sobie, że nie codziennie odczuwam potrzebę jej wypicia. Wiec piję. olewam to co mówią. Bo wiem, że można bez szkody dla dziecka. Zresztą nie zalecają picia w ciązy mocnej herbaty. A ja w ciąży z Zu tylko taką piłam, bo inna lura mi nie smakowała. Ostatnio staram się ograniczyć i picie kawy i picie czarnej herbaty bo mam problemy z zasypianiem w nocy. I do tego ciągle chce mi się pić, jakaś odwodniona się czuję. Więc piję zieloną, owocowe z miodem.

Co do leżenia na plecach. To faktycznie w wyższych tyg. ciąży zaleca się spanie/ leżenie na lewym boku bo nie uciska się jakiejs tam tętnicy. Co też chyba czyni się leżąc na plecach. Ale jak cię lewy bok już niemiłosierni boli to przekręć się na drugi lub na plecy ( o ile ci tak wygodnie). Ja nie umiem spać na plecach, a w pierwszej ciązy kilka razy obudziłam się leżąc na plecach.  Druga sprawa jest taka, że w wysokiej ciąży źle się leży na plecach. Dziecko przygniata.

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
E to luzik, a już popadałam w paranoje jak budziłam się w nocy na plecach.
Jednak lepiej zapytać się kogoœ, niż czytać m¹dre ksi¹żki.
Ja na boku nie umiem zasn¹ć i już z tydzień się męczyłam  :mdleje:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Kawę piłam...z mlekiem jak zawsze, taką jak przed ciążą (rozpuszczalaną) ....piłam też Ricore....w ilościach na jakie miała ochotę;
poza pierwszym trymestrem, bo wtedy mnie odrzucało od zapachu kawy...

na plecach spałam nawet w noc poprzedzającą poród...
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Pogaduchy ciÄ™ÅźarÃłwek
« Odpowiedź #263 dnia: 8 Stycznia 2010, 16:44 »
Ja pije kawe 2w1 a na plecach w ciazy nie moglam spac.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Ja kawy nie piłam bo mnie odrzuciło  :-\ a kawę uwielbiam !
Na plecach spałam tylko z Oskarkiem bo z Dominikiem nie dawałam rady  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
W ciazy pilam kawe normalnie jak teraz z mleczkiem czasami ropuszczana, czasmi z expressu.

Na plecach sypialam, ale wolalam na boku :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
Ludzie nie powinni się dzielić swoimi "mądrościami" z ciężarnymi, bo nic z tego dobrego nie wynika  ;D
W końcu zasne dziś na plecach a jutro na śniadanko moja ulubiona kawa z mlekiem  ;D :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
słuchajcie, a mnie przez cały pierwszy trymest i kawałek drugiego odrzucało od czarnej herbaty. i ogolnie od herbat też. Jak się zmuszałam to góra szklankę dziennie każdego rodzaju mogłam wypić. nie wiecej. A kawa z mleczkiem czy śmietanką bardzo bardzo mi smakowała.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Dziewczyny, a jak to jest z lataniem samolotem w czasie ciąży, zwłaszcza w I trymestrze? Jestem w 6 tygodniu, a 20 stycznia mamy z mężem lecieć do UK. Bilety kupiliśmy zanim zaszliśmy. Zastanawiamy się, czy lecieć, czy zrezygnować. 2 miesiące temu poroniłam bardzo wczesną ciążę i teraz wolę chuchać na zimne. Moja ginekolog nie widzi żadnych przeciwskazań. Jestem w kropce :(

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Myślę Japcio, że skoro gin mówi ze mozesz jechac to chyba ma rację... Ale tak naprawdę sama musisz zdecydowac...