Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 524116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Stycznia 2009, 14:52 »
A mnie sie ten "zaworek" skleja w trakcie uzytkowania ::) a nie tylko na poczatku ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Stycznia 2009, 14:56 »
A ja już mam odruch dmuchnięcia w niego przed każdym użytkowaniem (tak w razie czego) i podczas użytkowania mi się nie skleja :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Stycznia 2009, 14:59 »
Te laktatory okropnie są drogie :(

Ja miałąm taki nawał w niedzielę, że mąż w poniedziałek rano pojechał, po pierwszy lepszy, byle tani, kupił mi BabyOno, nie jest rewelacyjny, ale w 10 minut potrafię 70 z jednej piersi uciągnąć ;) :D Tylko ręka mnie boli :-\

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #123 dnia: 29 Stycznia 2009, 15:50 »
ja miałąm ten ręczny baby ono
dziadostwo
ja nic nim nie potrafilam odciągnąć,ani grama mleka
poleciał w końcu na śmietnik
butelkę tylko sobie zostawilam
niezła jesteś skoro potrafisz nim w ogóle ściągać
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 29 Stycznia 2009, 15:58 »
Rewelacja to to nie jest, ale musiałam jakoś sobie poradzić, bo mi mleko się litrami wylewało :D a sama ręcznie nie umiałąm odciągnąć

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #125 dnia: 29 Stycznia 2009, 15:59 »
Mariolka,co do lakatorów
(sama jechałam tylko na lakatatorze w sumie) ręczny aventu polecam Z CZYSTYM SUMIENIEM
elektryczny Medela(wiem ze drogi) ale to juz'profesjonalny" sprzęt który pozwoli Ci w mozliwie najkrótszym czasie odciągnąc mleko..tylko wiesz ja bym poczekala,sprawdziła jak bedzie z pokarmem oraz z samym karmieniem dwójki szkrabów(fajnie byłoby gdybys mogła karmic-ale jesli będą miały byc na butli to tez ok.

dla maluszków polecam dr brownsa,jesli idzie o TT podpisuje sie pod anusią...

baby ono to wg mnie badziew
a elektryczny baby ono poranił mi brodawki
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 29 Stycznia 2009, 16:00 »
ja sama rękami też nie umiałam
w końcu kupiłam na allegro wtedy ręczny Aventa

ja też polecam Aventa
u nas sie sprawdził.
własnie poczekam, bo bez sensu kupować laktator, jak może w ogóle nie dam rady karmić dwójki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 29 Stycznia 2009, 16:02 »
Też chciałam Aventa, tylko niestety był za drogi :-\

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 29 Stycznia 2009, 16:03 »
ja kupiłąm używany, tylko butelki i smoczki dokupiłam sobie nowe
a sam mechanizm był używany
mnie to nie przeszkadzało,ani nie brzydziło...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Stycznia 2009, 17:44 »
Mariola my mamy butelki Aventa i TT - TT wg mnie lepiej się sprawdzają. Mała nie łykała powietrza.
Laktator miałam ręczny BabyOno, kosztował chyba 18zł i u mnie sprawdził się rewelacyjnie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Stycznia 2009, 21:02 »
Gem, jak chcesz moge Ci pożyczyć laktator z TT :)
Tez reczny, ale wg mnie calkiem niezly jak sie ma mleczko w cycusiach.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 29 Stycznia 2009, 21:50 »
Anusiu dzięki, ale na razie jakoś daję radę tym :) Jak się zajadę na amen, to wtedy na pewno się przypomnę :D ;D

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 30 Stycznia 2009, 10:31 »
Marioluś jakby co mogę Ci ręcznego TT pożyczyć laktatora, nie powiem, że rewelacja, ale coś mi tam się udawało ściągać i zamrażać nawet. Jak urodzisz i się okaże, że potrzebujesz elektrycznego - zawsze można go zanabyć.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Stycznia 2009, 12:00 »
u nas Avent ręczny sie nie sprawdził... ale mam mało mleka w piersiach. Zadoiłanbym się na śmierć chcąc nim ściągać...
Muszę za to pochwalić mszynę medeli- eletryczną, dostępną w wypożyczalniach sprzętu medycznego. Kupuje się tylko końcówkę, która służy jako standardowy ręczny odciągacz medeli (koszt ok 70 zł), podłącza do pompy (koszt wypożyczenia 5 zł/ doba) i jedziemy... ;) Przy karmieniu mieszanym plus problemie z rozbujaniem laktacji uważam, że jest niezastąpiony!

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #134 dnia: 30 Stycznia 2009, 12:33 »
Słuchajcie ,zawsze trzeba pamietac ze jaki nie byłby ręczny lakatator dobry/niedobry na rozbujanie laktacji wpływa  ILOSC odciągniec w ciągu doby...
ręcznym aventu sciągalam do 10x na dobe...tak aby miec 'zapas'i zeby krnąbrne cyce  ;) miały wystarczającą ilosc mleka...i dzieki aventowskiemu udawało mi sie ok100-180ml jednorazowo sciągnąc.Ale durna bylam-teraz kupiłabym (lub pozyczyła) Medele.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2009, 12:35 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 31 Stycznia 2009, 23:31 »
Ja aventem też ściągałąm od 100- do 220 ml jednorazowo, a też mam ręczny dostałam w spadku od szwagierki dokupiłam sobie tylko nowe nakładki masujące i zaworki, elektryczny byłby super ale dla mnie to trochę za dużo kasy, ale Mariolka w twoim przypadku podejrzewam taki byłby najlepszy.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #136 dnia: 31 Stycznia 2009, 23:38 »
Mariola to jest info ze stronki szkoły rodzenia przy PCK. Nie wiem na ile aktualne są te ceny, ale jak będziesz chciała to mogę się dowiedzieć.

Koszt wypożyczenia laktatora elektrycznego Lactina wynosi 4 zł na dobę.

Aby korzystać z laktatora konieczne jest posiadanie końcówki osobistej. Oferujemy dwa rodzaje końcówek:

Sterylna końcówka odciągacza to sprzęt, który może być wykorzystywany wyłącznie z laktatorem elektrycznym. Jego cena wynosi 45 zł.

Lactaset to zestaw, który może służyć jako osobista końcówka do laktatora, jak również jako profesjonalny oddciągacz ręczny z regulacją siły ssania. Jego cena wynosi 80 zł. Przeznaczony dla osób, które po okresie korzystania z odciągacza elektrycznego chcą mieć do swojej dyspozycji dobry odciągacz manualny.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 2 Lutego 2009, 12:36 »
co do butelek to moja fryzjera zachwycona jest TT. powiedziała mi że jak dla niej i jej córki to avent przy TT jest kiepski.

Ja laktator miałam używany. kupiłam sobie tylko nakładkę masującą ale faktycznie można się zajechać.... :P

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 4 Lutego 2009, 13:41 »
Może komuś się przyda lista dla mamy i dzidzi do szpitala i na potem

Dla mamy do szpitala:
- wkłady poporodowe bella lub grubsze podpaski - grubsze podpaski do domu
- majtki jednorazowe (przewiewne - dobre sa siateczkowe hartmana dostepne na allegro)
- 2-3 koszule nocne do karmienia - wiazane lub zapinane z przodu - nie kupuj tych z wycieciem na piersi, bo "wypadają"
- 2 biustonosze do karmienia - wieksze - najlepiej bez drutow - a jeszcze lepiej bezszwowe (Triumph ma takie)
- wkładki laktacyjne do biustonosza
- laktator - nawal wystepuje zazwyczaj w 2-3 dobie - pamietaj zeby odciagac tylko do uczucia ulgi - nie wiecej bo bedzie bledne kolo, na nawal wystarczy reczny, pozniej w domu do czestszego odciagania dobry jest Medela mini electric
- reczniki
- szare mydlo Bialy Jelen
- dezodorant bezzapachowy w kulce (po porodzie bardzo sie bedziesz pocic)
- kosmetyki
- ksiazka do czytania - takie małe je co 3 - 4 godziny i reszte czasu spi wiec zeby Ci sie nie nudziło

Dla dziecka do szpitala:
- 4 pajacyki + 4 body (tylko nie wkładane przez głowę - H&M i Smyk ma sporo) jak sie pobrudza to maz Ci dowiezie
- 2 czapeczki
- 3 skarpetki
- 3 rękawiczki - lapki niedrapki
- kocyk
- 2 pieluszki flanelowe
- 3 pieluszki tetrowe
- pieluszki jednorazowe (ja osobiście polecam pampers Newborn rozmiar 1 od 2-5 kg - rozmiar 2 lepsze sa Huggies premium), w szpitalu beda  zachwalac bella happy ale sa strasznie sztywne i niewygodnie sie zaklada
- mokre chusteczki - przetestowalam kilka najlepsze sa nivea baby i dzidziuś cleanica
- linomag albo alantan masc
- recznik dla dziecka

Dla mamy na potem:
- biustonosze do karmienia (minimum 4 w tym 2 bez fiszbin do spania)
- majtki bawełniane na czas połogu
- wkładki poporodowe bella
- wkładki laktacyjne do biustonosza  - ja nie uzywam w domu bo mi nie cieknie, a lepiej wietrzyc piersi szczegolnie na poczatku
- laktator (super sprawa przy nawale pokarmu, ja mam reczny tommee tippee, nawal wystepuje zazwyczaj w 2-3 dobie - pamietaj zeby odciagac tylko do uczucia ulgi - nie wiecej bo bedzie bledne kolo, przydaje sie tez gdy sa za plaskie sutki, to mozna laktatorem wyciagnąć), na odciaganie dla zapasow lub w celu pobudzenia lakatacji - Medela minielectric
- jesli są problemy z brodawka (dziecko nie moze złapać, bolą bardzo) polecam nakładki silikonowe do karmienia Avent i maść Castor equi lub purelean medeli - ale ostroznie z tym bo po masciach tych ktorych nie trzeba zmywac moga byc kolki (Ewce po pure lanie nic nie bylo) a te co trzeba to i tak bez sensu bo mycie wysusza brodawke, najlepiej rozsmarowac troche mleka i poczekac az obeschnie
- pizamki kopertowe lub nocne koszule x4

Dla dziecka:

Kosmetyki:
- spitytus do pępka 70%  (rozcieńczony 3/1) + patyczki do uszu do pedzlowania pepka
- patyczki do uszu dla dzieci
- mydło (ja polecam Oilatum) lub emulsja do kapieli Oilatum (fajny jest tez Emolium - tanszy od oilatum iraz DrEris) - ma wlasciwosci myljace i nawilzajace i po kapieli oliwka smarujesz tylko zagiecia
- szampon oilatum
- krem na zimno i wiatr (Penaten lub nivea baby) lub z facorem na słońce (ja polecam Mustella factor 50)
- na przesuszona skorę dobry jest krem nawilzajacy oilatum,
- a na spierzchniete usteczka purelan medeli
- linomag / alantan do pupy na codzień, a na oparzenia i zmiany skórne wtedy Sudokrem
- sól fizjologiczna i gaziki do przemywania oczu (przemywasz: jedno oko jeden gazik od zewnetrznego kacika w strone noska, niemowlak nie ma lez wiec trzeba codziennie przemywac dobrze namoczonym gazikiem tak zeby troche sie do oczka wlalo), sol przydaje sie tez jesli w nosku jest gil, trzeba zakropic do dziurki i dac dziecko glowka w dol albo gil wyleci albo sie rozpusci i poleci do gardla
- nosefride na katar, masc majerankowa tez na katar
- szczoteczka do włosow dla niemowląt trzeba czesac po kapieli zeby nie dostala ciemieniuchy
- recznik z kapturkiem dla niemowląt (do kazdej kapieli potrzebne 2 bo jak wyjmiesz z wanny to wycierasz jednym potem przekladasz na drugi zeby nie zmarzla i oliwkujesz)
- chusteczki do pupki (ja polecam Nivea baby)
- polecam tez platki higieniczne dla dzieci - Cleanic dzidziuś (to takie jak do demakijazu tylko wieksze) przydaja sie przy zmianie pieluchy namoczone w wodzie do wytarcia pupy gdy jest duza kupa, bo chusteczkami trudniej i przy kapieli do mycia zamiast myjki (nie kupuj myjek bo to siedlisko bakterii), jak bedzie starsza to tylek pod zlew i mydlo oilatum
- pieluszki (ja akurat polecam pampers 1, z 2 lepsze huggisy 2 bo maja gumke w pasie)
- pieluchy tetrowe i flanelowe
- płyn do prania dla niemowląt (ja polecam marki Lovela, a jak cos jest bardziej obfajdane to proszek Jelp i odplamaiacz amway)
- wanienka
- nozyczki do paznokci dla nemowlat lub pilniczek
- przewijak
- min 3 zmiany poscieli - fajne sa Feretti i drewex
- jednorazowe podklady do przewijania - przydatne na wyjscia, gdy bedziecie przewijac a nie bedzie przewijaka

Ubranka
osobiscie preferuję pajacyki + body lub zestawy śpiochy + body
na poczatek rozmiar 56 i u nas okazało sie ze ubranek nigdy za duzo bo mała potrafi "załatwić" i 4 zestawy dziennie Wink - a bo sie uleje, obsika lub krotko mowiac obsra albo wszystko razem Wink
cieplejsze welurowe pajace
bawelniane pajace
spiochy
skarpetki - dobre sa bezgumkowe z H&M
rekawiczki cieplejsze na wyjscia
z 56 kupcie max 5 zestawow, wiecej z 62, najwyzej mąz poleci do sklepu i kupi.
kombinezon
cieplejsze czapeczki np. z podwójnej bawelny, dobre sa pilotki lub uszatki bo nie zsuwają sie

nie niczego co sie podwija - bluzeczki, sweterki, dreski, fajnie wygladaja w sklepie ale dziecko sie rusza i gora sie podwija - fajne na wyjscie w gosci ale nie na codzien po domu (jesli nie siedzi to nie ma sensu), niczego z zapieciem z tylu - dziecko wiekszosc czasu spedza na pleckach, niczego z golfem - trudno wciagnac przez glowę

Inne:
- fotelik samochodowy my mamy maxi cosi
- wózek
- łozeczko
- materacyk do łozeczka
- kolderka - my mamy  antyalergiczna feretti
- kocyki ciepłe (w tym jeden kocyk zeby polozyc w wozku na materacyk) my mamy Dewexu i polarowy BabyOno
- przewijak
- ochraniacz do lozeczka - my mamy Feretti
- lezaczek bujaczek - my mamy Concord
- mata edukacyjna (my mamy Tinny Love)
- karuzelka (my mamy Tinny Love)
- luk z zabawkami (my mamy Tinny Love) do leżaczka lub fotelika samochodowego

- butelki + smoczki o wolnym przeplywie (my mamy Tommie Tippe i Dr Browns) - przydatne gdy wyjdziesz a tata bedzie musial nakarmic (my pierwszy raz podalismy butle jak Ewka skonczla 1.5 zeby nie zaburzyc jej odruchu ssania) lub do podania naparu z koperku gdy sa bąki lub noli brzuszek
- butelki do przechowywania pokarmu - my mamy medeli do lakatatora
- podgrzewacz
- mikrofalowy serylizator parowy
- smoki do ciamkania (my nie uzywamy, ale mamy)
- miekkie lyzeczki do podania lekarstw

- wygodne miejsce do karmienia, np miekki fotel - musi byc wygodny bo bedziesz na poczatku spedzac w nim duzo czasu
- poduszka do karmienia - ja nie mam bo nie umiem na niej

Mamy tez urządzenie CZUJNIK ODDECHU firmy Angelcare.

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #139 dnia: 1 Maja 2009, 20:23 »
Czy ktoś używa produktów Firmy Drewex? chodzi mi przede wszystkim o mebelki dla dzidzi i wyroby pościelowe. Czy te rzeczy są dobre jakościowo?

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #140 dnia: 1 Maja 2009, 20:53 »
pościel ok

łóżeczko mam z baby vox
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #141 dnia: 7 Maja 2009, 11:31 »
te listy są powalające?
czy na prawdę wszystko jest potrzebne?
mamy, które mają już dziecko - co byście wykreśliły?
co jest konieczne, a co w ogóle sie nie przydaje?

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 7 Maja 2009, 11:54 »
Wklej listę to powykreślam :)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #143 dnia: 7 Maja 2009, 11:55 »
bez niektórych rzeczy da sie przezyc..
ja np. nie mam czujnika oddechu..

a swoj sterylizator parowy niestety zepsulam (niestety, ktos przestawil mikrofale na grillowanie a ja tego nie zauwazylam )
nie pytajcie co stalo sie z plastkiem  :P
w sumie teraz nie bylby mi potrzebny.
fajne sa butle lovi (samosterylizujace i chyba przy 2 dziecku na nie sie zdecyduje  ;)  )
nie mialam tez poduszki do karmienia..

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 7 Maja 2009, 12:11 »
no mi chodziło o tą listę na górze...

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 7 Maja 2009, 12:21 »
A wkleje sobie sama:

Dla dziecka:

Kosmetyki:
- spitytus do pępka 70%  (rozcieńczony 3/1) + patyczki do uszu do pedzlowania pepka - za dużo zachodu, mieliśmy zwykły spirytus spożywczy, moczysz wacik jałowy i owijasz bandażem wokół pępusia,

- patyczki do uszu dla dzieci - zbędne i niebezpieczne, przemywasz uszka wacikami

- mydło - od początku stosuję preparaty 2 w 1, czyli płyn do mycia i szampon, na początku zaś sama oliwka dolewana do wody,

- szampon oilatum - jak wyżej

- krem na zimno i wiatr (Penaten lub nivea baby) lub z facorem na słońce (ja polecam Mustella factor 50) - TAK

- na przesuszona skorę dobry jest krem nawilzajacy oilatum, - z jego zakupem poczekaj i zobacz czy skóra będzie jego wymagać

- a na spierzchniete usteczka purelan medeli - hmm nie mam i nie stosowałam

- linomag / alantan do pupy na codzień, a na oparzenia i zmiany skórne wtedy Sudokrem - TAK(na pupe nivea)

- sól fizjologiczna i gaziki do przemywania oczu - sól fizjologiczna do noska, oczka wacikiem i przegotowaną wodą na początku

- nosefride na katar, masc majerankowa tez na katar - TAK

- szczoteczka do włosow dla niemowląt trzeba czesac po kapieli zeby nie dostala ciemieniuchy - TAK

- recznik z kapturkiem dla niemowląt (do kazdej kapieli potrzebne 2 bo jak wyjmiesz z wanny to wycierasz jednym potem przekladasz na drugi zeby nie zmarzla i oliwkujesz) - TAK (bez hasła oliwkujesz - nigdy tego nie robiłam)

- chusteczki do pupki (ja polecam Nivea baby) - TAK (teraz mamy zwykłe Rossmanowskie)

- polecam tez platki higieniczne dla dzieci - zbędny wydatek, starczą zwykłe

- pieluszki (ja akurat polecam pampers 1, z 2 lepsze huggisy 2 bo maja gumke w pasie) - TAK

- pieluchy tetrowe i flanelowe - tak, ok 2-3 sztuki flanelka, 6-7 sztuk tetra

- płyn do prania dla niemowląt - pierwsze 3-mc Jelp, potem do teraz ten co my czyli Persil sensitive

- wanienka - sie wie

- nozyczki do paznokci dla nemowlat lub pilniczek - OOOO nieeeee, kupiłam i wyrzuciłam, stosujemy obcinaczkę
dla "dorosłych"

- przewijak - TAK

- min 3 zmiany poscieli - fajne sa Feretti i drewex - nie i do tej pory nie mam ani kołdry, ani poduszki ani pościeli

- jednorazowe podklady do przewijania - przydatne na wyjscia, gdy bedziecie przewijac a nie bedzie przewijaka - zmiast nich polecam wielorazowe, które można prać do dostania na alle....

Co do ubranek - to kto co lubi, ja tam stawiam na pajace, body i śpiochy na początek.

Inne:
- fotelik samochodowy my mamy maxi cosi
- wózek
- łozeczko
- materacyk do łozeczka
- kolderka - NIE
- kocyki ciepłe - 1 ciepły i 2 lekkie mamy, starczy
- przewijak
- ochraniacz do lozeczka - z tym możesz poczekać do ok 5 m-cy...
- lezaczek bujaczek - jak kto chce, nam wystarczył zwykły leżaczek
- mata edukacyjna - od ok 3 m-cy się przyda
- karuzelka - ja drugi raz kupię porządna (miałam taką z Canpola)
- luk z zabawkami do leżaczka lub fotelika samochodowego - wystarczy jakaś zwykła zabawka doczepiona

- butelki + smoczki o wolnym przeplywie - u nas też TT

- butelki do przechowywania pokarmu - to są jakieś inne niż do karmienia? chyba nie, wystarczy nakrętka

- podgrzewacz - nie, mikrofala tu jest najlepszym rozwiązaniem (dla mnie przynajmniej)

- mikrofalowy serylizator parowy - nie, wyparzać można wrzątkiem, poczytaj jak długo to robimy i często... przewija się ten temat

- smoki do ciamkania - jak kto uważa

- miekkie lyzeczki do podania lekarstw - przeważnie są dodawane do lekarstw więc nie trzeba kupować

- wygodne miejsce do karmienia, np miekki fotel - musi byc wygodny bo bedziesz na poczatku spedzac w nim duzo czasu - wiadomo

- poduszka do karmienia - ja miałam takiego węża dla ciężarnych do spania i na niej karmiłam, sprawdziła się.

Offline baska98

• Chuck Norris
Odp: Wyprawka dla malucha
« Odpowiedź #146 dnia: 7 Maja 2009, 12:25 »
dziewczyny a jakie macie łóżeczka?
polecacie coś?

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 7 Maja 2009, 12:26 »
no mi chodziło o tą listę na górze...

Ta lista jest moja, zrobiona dla koleżanki już po porodzie i wszystko było / jest używane i potrzebne.
Z czujnika szybko zrezygnowaliśmy, ale niani używamy, na wyjazdach, jak impreza jest w domu.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #148 dnia: 7 Maja 2009, 12:36 »
Czujnika nie mam - IMHO jego zakup powinien odbyć się po porodzie, gdy dziecko jest słabe i są przesłanki ku kontrolowaniu oddechu....oraz oczywiście jeżeli zapewni on spokojny "sen" rodzicom :)

Niania jak najbardziej - na wyjazdach niezbędna (przeważnie, bo jak ostatnio byliśmy 5 dni na domku nad jeziorem, to Pati padała o 18.30 wykończona po całym dniu na dworze i nie było obawy, że się obudzi  ;D), ale jak np. wieczorkiem wychodzicie do sąsiadów na "herbatkę" to niania jak znalazł.

Co tam jeszcze, co tam jeszcze.....

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 7 Maja 2009, 12:41 »
- polecam tez platki higieniczne dla dzieci - zbędny wydatek, starczą zwykłe

ni koniecznie bo zwykłe sa bardzo małe a te dziecięce duże

- min 3 zmiany poscieli - fajne sa Feretti i drewex - nie i do tej pory nie mam ani kołdry, ani poduszki ani pościeli

no cóż my używamy, teraz jak jest cieplej to mam powleczony kocyk

- jednorazowe podklady do przewijania - przydatne na wyjscia, gdy bedziecie przewijac a nie bedzie przewijaka - zmiast nich polecam wielorazowe, które można prać do dostania na alle....

mnie tego by się prac nie chciało a tak po 2-3 użyciach lądują w koszu

- podgrzewacz - nie, mikrofala tu jest najlepszym rozwiązaniem (dla mnie przynajmniej)

mleko z cyca po mikrofali nadaje sie do zlewu

- mikrofalowy serylizator parowy - nie, wyparzać można wrzątkiem, poczytaj jak długo to robimy i często... przewija się ten temat

z lenistwa wole to i do tej pory raz na tydzień dwa używam

- nozyczki do paznokci dla nemowlat lub pilniczek - OOOO nieeeee, kupiłam i wyrzuciłam, stosujemy obcinaczkę dla "dorosłych"

jakoś nie widzę siebie obcinającej wielkim obcinakiem maciupkich paznokietków