Może komuś się przyda lista dla mamy i dzidzi do szpitala i na potem
Dla mamy do szpitala:
- wkłady poporodowe bella lub grubsze podpaski - grubsze podpaski do domu
- majtki jednorazowe (przewiewne - dobre sa siateczkowe hartmana dostepne na allegro)
- 2-3 koszule nocne do karmienia - wiazane lub zapinane z przodu - nie kupuj tych z wycieciem na piersi, bo "wypadają"
- 2 biustonosze do karmienia - wieksze - najlepiej bez drutow - a jeszcze lepiej bezszwowe (Triumph ma takie)
- wkładki laktacyjne do biustonosza
- laktator - nawal wystepuje zazwyczaj w 2-3 dobie - pamietaj zeby odciagac tylko do uczucia ulgi - nie wiecej bo bedzie bledne kolo, na nawal wystarczy reczny, pozniej w domu do czestszego odciagania dobry jest Medela mini electric
- reczniki
- szare mydlo Bialy Jelen
- dezodorant bezzapachowy w kulce (po porodzie bardzo sie bedziesz pocic)
- kosmetyki
- ksiazka do czytania - takie małe je co 3 - 4 godziny i reszte czasu spi wiec zeby Ci sie nie nudziło
Dla dziecka do szpitala:
- 4 pajacyki + 4 body (tylko nie wkładane przez głowę - H&M i Smyk ma sporo) jak sie pobrudza to maz Ci dowiezie
- 2 czapeczki
- 3 skarpetki
- 3 rękawiczki - lapki niedrapki
- kocyk
- 2 pieluszki flanelowe
- 3 pieluszki tetrowe
- pieluszki jednorazowe (ja osobiście polecam pampers Newborn rozmiar 1 od 2-5 kg - rozmiar 2 lepsze sa Huggies premium), w szpitalu beda zachwalac bella happy ale sa strasznie sztywne i niewygodnie sie zaklada
- mokre chusteczki - przetestowalam kilka najlepsze sa nivea baby i dzidziuś cleanica
- linomag albo alantan masc
- recznik dla dziecka
Dla mamy na potem:
- biustonosze do karmienia (minimum 4 w tym 2 bez fiszbin do spania)
- majtki bawełniane na czas połogu
- wkładki poporodowe bella
- wkładki laktacyjne do biustonosza - ja nie uzywam w domu bo mi nie cieknie, a lepiej wietrzyc piersi szczegolnie na poczatku
- laktator (super sprawa przy nawale pokarmu, ja mam reczny tommee tippee, nawal wystepuje zazwyczaj w 2-3 dobie - pamietaj zeby odciagac tylko do uczucia ulgi - nie wiecej bo bedzie bledne kolo, przydaje sie tez gdy sa za plaskie sutki, to mozna laktatorem wyciagnąć), na odciaganie dla zapasow lub w celu pobudzenia lakatacji - Medela minielectric
- jesli są problemy z brodawka (dziecko nie moze złapać, bolą bardzo) polecam nakładki silikonowe do karmienia Avent i maść Castor equi lub purelean medeli - ale ostroznie z tym bo po masciach tych ktorych nie trzeba zmywac moga byc kolki (Ewce po pure lanie nic nie bylo) a te co trzeba to i tak bez sensu bo mycie wysusza brodawke, najlepiej rozsmarowac troche mleka i poczekac az obeschnie
- pizamki kopertowe lub nocne koszule x4
Dla dziecka:
Kosmetyki:
- spitytus do pępka 70% (rozcieńczony 3/1) + patyczki do uszu do pedzlowania pepka
- patyczki do uszu dla dzieci
- mydło (ja polecam Oilatum) lub emulsja do kapieli Oilatum (fajny jest tez Emolium - tanszy od oilatum iraz DrEris) - ma wlasciwosci myljace i nawilzajace i po kapieli oliwka smarujesz tylko zagiecia
- szampon oilatum
- krem na zimno i wiatr (Penaten lub nivea baby) lub z facorem na słońce (ja polecam Mustella factor 50)
- na przesuszona skorę dobry jest krem nawilzajacy oilatum,
- a na spierzchniete usteczka purelan medeli
- linomag / alantan do pupy na codzień, a na oparzenia i zmiany skórne wtedy Sudokrem
- sól fizjologiczna i gaziki do przemywania oczu (przemywasz: jedno oko jeden gazik od zewnetrznego kacika w strone noska, niemowlak nie ma lez wiec trzeba codziennie przemywac dobrze namoczonym gazikiem tak zeby troche sie do oczka wlalo), sol przydaje sie tez jesli w nosku jest gil, trzeba zakropic do dziurki i dac dziecko glowka w dol albo gil wyleci albo sie rozpusci i poleci do gardla
- nosefride na katar, masc majerankowa tez na katar
- szczoteczka do włosow dla niemowląt trzeba czesac po kapieli zeby nie dostala ciemieniuchy
- recznik z kapturkiem dla niemowląt (do kazdej kapieli potrzebne 2 bo jak wyjmiesz z wanny to wycierasz jednym potem przekladasz na drugi zeby nie zmarzla i oliwkujesz)
- chusteczki do pupki (ja polecam Nivea baby)
- polecam tez platki higieniczne dla dzieci - Cleanic dzidziuś (to takie jak do demakijazu tylko wieksze) przydaja sie przy zmianie pieluchy namoczone w wodzie do wytarcia pupy gdy jest duza kupa, bo chusteczkami trudniej i przy kapieli do mycia zamiast myjki (nie kupuj myjek bo to siedlisko bakterii), jak bedzie starsza to tylek pod zlew i mydlo oilatum
- pieluszki (ja akurat polecam pampers 1, z 2 lepsze huggisy 2 bo maja gumke w pasie)
- pieluchy tetrowe i flanelowe
- płyn do prania dla niemowląt (ja polecam marki Lovela, a jak cos jest bardziej obfajdane to proszek Jelp i odplamaiacz amway)
- wanienka
- nozyczki do paznokci dla nemowlat lub pilniczek
- przewijak
- min 3 zmiany poscieli - fajne sa Feretti i drewex
- jednorazowe podklady do przewijania - przydatne na wyjscia, gdy bedziecie przewijac a nie bedzie przewijaka
Ubranka
osobiscie preferuję pajacyki + body lub zestawy śpiochy + body
na poczatek rozmiar 56 i u nas okazało sie ze ubranek nigdy za duzo bo mała potrafi "załatwić" i 4 zestawy dziennie Wink - a bo sie uleje, obsika lub krotko mowiac obsra albo wszystko razem Wink
cieplejsze welurowe pajace
bawelniane pajace
spiochy
skarpetki - dobre sa bezgumkowe z H&M
rekawiczki cieplejsze na wyjscia
z 56 kupcie max 5 zestawow, wiecej z 62, najwyzej mąz poleci do sklepu i kupi.
kombinezon
cieplejsze czapeczki np. z podwójnej bawelny, dobre sa pilotki lub uszatki bo nie zsuwają sie
nie niczego co sie podwija - bluzeczki, sweterki, dreski, fajnie wygladaja w sklepie ale dziecko sie rusza i gora sie podwija - fajne na wyjscie w gosci ale nie na codzien po domu (jesli nie siedzi to nie ma sensu), niczego z zapieciem z tylu - dziecko wiekszosc czasu spedza na pleckach, niczego z golfem - trudno wciagnac przez glowę
Inne:
- fotelik samochodowy my mamy maxi cosi
- wózek
- łozeczko
- materacyk do łozeczka
- kolderka - my mamy antyalergiczna feretti
- kocyki ciepłe (w tym jeden kocyk zeby polozyc w wozku na materacyk) my mamy Dewexu i polarowy BabyOno
- przewijak
- ochraniacz do lozeczka - my mamy Feretti
- lezaczek bujaczek - my mamy Concord
- mata edukacyjna (my mamy Tinny Love)
- karuzelka (my mamy Tinny Love)
- luk z zabawkami (my mamy Tinny Love) do leżaczka lub fotelika samochodowego
- butelki + smoczki o wolnym przeplywie (my mamy Tommie Tippe i Dr Browns) - przydatne gdy wyjdziesz a tata bedzie musial nakarmic (my pierwszy raz podalismy butle jak Ewka skonczla 1.5 zeby nie zaburzyc jej odruchu ssania) lub do podania naparu z koperku gdy sa bąki lub noli brzuszek
- butelki do przechowywania pokarmu - my mamy medeli do lakatatora
- podgrzewacz
- mikrofalowy serylizator parowy
- smoki do ciamkania (my nie uzywamy, ale mamy)
- miekkie lyzeczki do podania lekarstw
- wygodne miejsce do karmienia, np miekki fotel - musi byc wygodny bo bedziesz na poczatku spedzac w nim duzo czasu
- poduszka do karmienia - ja nie mam bo nie umiem na niej
Mamy tez urządzenie CZUJNIK ODDECHU firmy Angelcare.