Autor Wątek: ŚLUBNY SAVOIR-VIVRE  (Przeczytany 77245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mantylka1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.12.2010
Odp: ŚLUBNY SAVOIR-VIVRE
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Października 2010, 08:41 »
A ja mam takie pytanie. Czy można zaprosić przyszłych gosci do siebie na spotkanie i w ramach takiego mini przyjęcia wręczyć im zaproszenia?? Właśnie się oto kłócę z jeszcze Niemężem bo nie chcę popełnić gafy. On uważa, że to jest ok, moim zdaniem to jest niezgodne z SV

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Października 2010, 09:00 »
W zasadzie zaproszenia powinno sie doręczać w domu tych gości. Bo to wygląda tak, że robicie imprezkę pod wręczenie zaproszeń na ślub. Czyli to Wy powinniście złożyć wizytę w tych domach z zaproszeniem.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline mantylka1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.12.2010
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Października 2010, 09:20 »
Bardzo dziekuje za odpowiedź. Pozostaje tylko przekonać Niemęża żeby nie robił obciachu. :(  
Jeszcze jedno pytanie.  Jak długo powinniśmy  "siedzieć w gościach" gdy przyjdziemy wręczać zaproszenie ??
Cały ten problem zaproszeniowy wyniknął z faktu, iż wesele jest  za miesiąc (termin i cała organizacja jest dość spontaniczna) , a my pracujemy do bardzo późna. Więc rozwiezienie zaproszeń i godzinna towarzyska pogawędka za każdym razem jest zwyczajnie niewykonalna. Z drugiej strony naprawdę nie chciałabym uchybić naszym gościom. Co więc możemy zrobić??

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Października 2010, 09:50 »
To zależy jak Was przyjmą, czy na salonach czy w przedpokoju :D
Zawsze macie wytłumaczenie z powodu braku czasu. Napewno padną pytania ze stony tego gościa, gdzie dokładnie jest wesele, czy jest zapewniony transport, czy są noclegi /jeżeli są z daleka/. Wy również powinniście udzielić wszelkich niezbędnych informacji o ślubie i weselu i tej organizacji logistycznej. Jeżeli np ekipa foto-wideo wprowadziła jakieś ograniczenia co do robienia zdjęć w kościele czy przynoszenia własnych kamer przez gości/ bo ma takie prawo/ winniście delikatnie o tym wspomnieć.
Zresztą dobrym zwyczajem jest zapytać sie państwa młodych czy można to zrobić-ak jak pisze pod koniec tego s-sv. Można też spytać gościa czy deklaruje swoją obecność lub też poprosić o potwierdzenie do dnia....Wiadomo,że wesele kosztuje, a potem za puste miejsca trzeba płacić.
Faktycznie czasu macie niewiele na te sprawy organizacyjne, ale chyba dacie radę.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Kwietnia 2013, 08:29 »
My zaproszenia będziemy wręczać różnie - i u gości, i u nas! Nie przesadzajmy, to żadne duże uchybienie. Ważne, że wręczamy osobiście i we dwoje

Offline Rinka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.06.2014
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Października 2013, 00:12 »
Bardzo pożyteczny post.  Na pewno skorzystamy z porad i dodamy coś od siebie- mamy już kilka pomysłów.  Szczególnie w kwestii ubrań, pierwszego toastu i pożegnania mamy swoje namiary  :)

Offline donia9098
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.04.2014
« Odpowiedź #36 dnia: 2 Grudnia 2013, 10:17 »
Mam pytanie a'propo usadzenia rodziców przy stole z parą młodą? Mamy niestety spór pomiędzy rodzicami, gdyż jedni chcą usiąść obok Nas (pary młodej) natomiast drudzy nogami i rękami się zapierają, że nie.  Jak powinno to wyglądać oficjalnie?

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Marca 2015, 01:57 »
rodzice wcale nie muszą siedzieć przy jednym stole z Parą Młodą, najważniejsze żeby z Młodymi siedzieli świadkowie, reszta może być gdzie indziej rozlokowana:)

Offline jagoda88
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.10.2017
  • Ślub w: Białystok
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Czerwca 2016, 22:22 »
Mam pytanie. Zdecydowaliśmy się na założenie listy prezentów ślubnych online, bo nie zależy nam aż tak bardzo na pieniądzach, chcemy własnie prezenty i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie dołączenie do zaproszeń takiej małej karteczki z adresem www naszej listy. Byłaby to tylko krótka informacja, że na LINK USUNIĘTY  jest lista naszych wymarzonych prezentów i będziemy szczęśliwi, jeśli zostaniemy nimi obdarowani. Tyle, żadnych wierszyków itp. Jak do tego podchodzicie? Ja nie jestem np. przekonana do wierszyków sugerujących gościom, że mają dać koperty, co do tej karteczki też mam wątpliwości, ale jednak mniejsze. Co sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2016, 23:25 wysłana przez zibi »

Offline michalala
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Sierpnia 2020, 10:11 »
nie sądziłam że tyle jest skomplikowanych rzeczy, post fajny i na pewno pomoże ale cieszę się że część już jednak nie jest tak przestrzegana jak kiedyś