Autor Wątek: Bazylika św. Wincentego à Paulo w Bydgoszczy  (Przeczytany 70119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mandinka

• bywalec
  • nothing really matters
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Bazylika św. Wincentego à Paulo w Bydgoszczy
« Odpowiedź #120 dnia: 5 Maja 2012, 14:20 »
Wczoraj zaklepaliśmy termin w bazylice.  Dzięki forumowiczkom widziałam, że trzeba mieć 200zł na rezerwację, toteż pani w biurze parafialnym mnie nie zaskoczyła ;-)
Przy zaklepywaniu terminu Pani pytała tylko czy któreś z nas należy do parafii, bo to zawsze jeden papier mniej trzeba donieść.  Zapisała nasze imiona, nazwiska i numery telefonów.  Żadnych dokumentów nie trzeba było przy sobie mieć :)
Ogólnie udzieliła nam wyczerpujących informacji na temat kursu przedmałżeńskiego i wszystkich formalności.  Dała nam kartkę na której była data i godzina ślubu, oraz wypisane co i kiedy trzeba przynieść :)

Offline kinia87
  • forumowicz
  • data ślubu: 08.09.2012
« Odpowiedź #121 dnia: 12 Maja 2012, 15:16 »
ja mam takowe pytanie, czy nauki przedmałżeńskie to jest coś innego niż poradnia, którą też trzeba mieć zaliczoną? jeśli tak, to gdzie się udać do tej poradni/ile to czasu zajmuje i tak właściwie.. w jakim celu? :D

MOJE FINAL COUNTDOWN! Odliczajcie ze mną... -> https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39013.0

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #122 dnia: 12 Maja 2012, 22:22 »
nauki to jest coś innego :)
W Bazylice mają bezbolesną poradnię:)
Na drzwiach po lewej stronie od głównego wyjscia wisi tabliczka "poradnia rodzinna" i godziny otwarcia. Ja się chyba dowiedziałam przez telefon od pań z biura parafialnego, kiedy poradnia jest otwarta i keidy trzeba przyjść na pierwsze spotkanie.
Musicie mieć tylko karteczkę od proboszcza parafii w jakiej bierzecie ślub, która to pani podbija na każdych zajęciach.

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline kinia87
  • forumowicz
« Odpowiedź #123 dnia: 12 Maja 2012, 23:30 »
to rozumiem, ze spotkan jest kilka? cholera, no to niedoinformowana jestem ;) ale dobrze, ze bezbolesna, bo jak sie na forum naczytalam dzis troche to mnie zgielo lekko  ;D

MOJE FINAL COUNTDOWN! Odliczajcie ze mną... -> https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39013.0

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 13 Maja 2012, 09:10 »
3 spotkania :)
My uprosiliśmy (bo robiliśmy w maju, a slub był na początku czerwca) i zrobilismy dwa spotkania za jednym razem.
Ja to już w któryms wątku tłumaczyłam, ale nie pamiętam gdzie ... może w ogólnym o naukach ? looknij sobie :)

Offline katarina25

• forumowicz
  • data ślubu: 30.06.2012
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Maja 2012, 10:16 »
Kinia, ja jestem świeżo po poradni a właściwie w jej trakcie bo czeka mnie jeszcze jedno spotkanie z tą wariatką sam na sam. My byliśmy na spotkaniach w środę, bo są w środę i czwartek więc nie wiem co się dzieje u kobiety w czwartki. Pierwsze spotkanie zaczyna się o 17 i bez problemu zostaliśmy na drugim. Właściwie to ona zapytała czy chcemy zostać i wszyscy zostali. Spotkania są w sumie 3 i trzecie to spotkanie w temacie wykresu naszej temperatury i refleksji na temat naszego śluzu. Według mnie to powinno być zabronione, nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać, a ta kobieta musi brać bardzo silne psychotropy albo ma mózg wyjarany od jakiś innych mocnych środków. A kartki od proboszcza nie trzeba u niej mieć. Były pary, które były przed spotkaniem z proboszczem i ona sama te same katreczki rozdała.
:) :) ;) ;)

Offline kinia87
  • forumowicz
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Maja 2012, 10:21 »
hahaha refleksji na temat sluzu... wtf?! Katarina, a Ty tez robisz w Bazylice?

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #127 dnia: 14 Maja 2012, 10:23 »
Ja do bazyliki chodziłam do poradni i na katechezy. Nauki przedmałżeńskie mieliśmy w innym kościele. A jak pytasz czy biorę ślub w bazylice to tak.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Maja 2012, 12:17 »
Kurcze ale rozbieżność :P

My karteczke musieliśmy mieć.
Refleksji na temat sluzu nie mieliśmy z dwoch względów: na naszych spotkaniach były 3 pary, 2 i 3 spotkanie załatwiliśmy jednego dnia, nie małam wykresu (i tak bym go nie miała bo brałam tabletki) i nikt mnie o nic nie pytał. Stad moje stwierdzenie,ze nauki były bezbolesne.
Może w takim razie warto na 2i3 spotkaniu zostać pod rząd, bo wtedy logiczne, że tego wykresu nie masz ?
Ale tak sobie myślę, że na 3 spotkaniu z nami też były 3 inne pary i też o nic nie pytała.
Chyba mieliście pecha :P

Offline kinia87
  • forumowicz
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Maja 2012, 12:34 »
zaczynam sie bac  :o katarina, pytalam o poradnie glownie ;) no nic, najpierw 19-20.05 idziemy na kurs p/malzenski, a poradnia pozniej.. i chyba dobrze by bylo zrobic, jak mowi Precious, zostaniemy pod rzad na 2 i 3 spotkaniu...  ;D

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Maja 2012, 13:22 »
Tylko sobie ściemę jakąś przygotujcie :)
My nie musielismy ściemniać, bo się za późno z tym obudzilismy i wypadałoby nad ostatnie spotkanie trzy dni przed ślubem :P więc spoko.
Może że wyjeżdzacie czy cos :P
Dacie rade :)

Offline kinia87
  • forumowicz
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Maja 2012, 13:25 »
heh, z wymowka mysle nie bedzie problemu, bo moj maz ma taka prace, ze czesto go nie ma, jezdzi po roznych miastach Polski na instalacje, wraca wieczorami, a niekiedy i trasy sa 2-3 dniowe... wiec moze sie dadza namowic na 3 w 1 :D hehehe

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #132 dnia: 14 Maja 2012, 14:06 »
Jak już pisałam babki są dwie więc to nic dziwnego, że mamy inne wspomnienia ze spotkania w poradni. U tej wariatki nie było możliwości zostać na 3 spotkaniu pod rząd bo go po prostu nie było. Trzeba do niej zadzwonić umówić się na spotkanie z wykresikiem. A wiem, że są dwie babki, bo na godzinę o której miało zacząć się trzecie spotkanie przyszła para pytając czy mogą się uczestniczyć z nami. A wariatka zapytała: "A wykresik pania ma?"  ;D Dziewczyna powiedziała, że nie ma bo "tamta pani" nic takiego nie kazała im robić. Więc kinia, może bezpiecznej pójść na spotkanie czwartkowe. Ja wykresik zrobię, bo cóż innego mi zostało, ale nie będzie to wynikało z moich obserwacji. Oczywiście, że biorę tabletki ale według tej wariatki antykoncepcja to zniewolenie a nie chciałam się jej przyznawać, że ja właśnie taka zniewolona jestem :hahaha:

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Maja 2012, 14:10 »
ja bym się przyznała i miała wykresik w poważaniu głębokim:P

Ja już nie pamiętam niestety w jaki dzień chodziliśmy, ale z tego co piszesz to chyba faktycznie na kogoś innego trafiliśmy :)
NIe załapałam, że babki są dwie.
Współczuje takiej poradni.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #134 dnia: 10 Czerwca 2012, 22:21 »
Wykresik jednak z kosmosu troszkę miałam ale dowiedziałam się że wykonałam zadanie sumiennie i z sercem. Kontaktowałam się z organistą i organista 150zł, każdy kolejny instrument czy też sopranistka - 120zł. Mam też namiar do firmy strojącej Bazylikę - obrzydlostwo ale kwiaty rzeczywiście żywe choć te co widziałam raczej polne, zielono-białe.

Offline kinia87
  • forumowicz
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Sierpnia 2012, 14:59 »
słuchajcie, zastanawiam się, jak to będzie wyglądało w kwestii finansowej... Ostatnie spotkanie z księdzem w kancelarii parafialnej dot. dopięcia ostatnich szczegółów, doniesienia wszystkich zaświadczeń etc. + opłaty... i teraz pytanie opłata również za księdza prowadzącego? czy to jest jakby opłata za usługę ogólną? spotkanie z ks., który będzie dawał nam ślub mamy innego dnia. I nie wiem teraz jak to rozegrać i ile dać? Ile w kancelarii za usługę i ile później księdzu prowadzącemu? pomocy!

Offline Levelup
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.09.2013
« Odpowiedź #136 dnia: 4 Października 2012, 17:38 »
Witam Was serdecznie :)

Wczoraj wraz z moim narzeczonym byliśmy w Bazylice zarezerwować termin na wrzesień 2013.  O dziwo nie było najmniejszego problemu z tym, aby ślub odbył się w piątek.  Dyspensa przydzielana jest z góry wszystkim weselnikom.  Oczywiście, wspomniane już tutaj 200zł było konieczne, by moc się wpisać w magiczną księgę rezerwacji.  Dostaliśmy elegancką kartkę z potwierdzeniem dnia i godziny oraz dokładną rozpiską co i kiedy musimy jeszcze załatwić, jakie dokumenty dostarczyć, ale to i tak dopiero na 3 miesiące przed ślubem :)

Offline chinkuje
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 3/08/2013
« Odpowiedź #137 dnia: 23 Listopada 2012, 12:11 »
hej, czy któraś z Was bierze ślub w Bazylice 3-go sierpnia 2013?? chciałam własnie zapytać jak to wygląda z przystrojeniem kościoła??

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 23 Listopada 2012, 12:14 »
Za przystrojenie każda para płaci tę samą kwotę (w 2010r to było 100zł, teraz może już jest drożej) i niestety nie macie żadnego wpływu na to w jakiej kolorystyce i jak będzie przystrojona Bazylika.

Offline chinkuje
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 25 Listopada 2012, 11:50 »
ok, dzięki bardzo za odpowiedź, choć szczerze powiem wolałabym jednak żebym mogła przy wystrojeniu coś zasugerować, hehe

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 25 Listopada 2012, 11:53 »
Też tak mówiłam, nawet na początku się powściekałam... ale ostatecznie cieszyłam się, że wydałam na to tylko 100zł, a wystrój był okej, neutralny.

Będzie ok :)

Offline chinkuje
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 10 Grudnia 2012, 11:13 »
dziękuję bardzo :) mam nadzieję że będzie ok, im bliżej tym więcej nerwów , mam nadzieję że ze wszystkim zdąrzymy i szczerze wolałabym się nie martwić o przystrojenie kościoła, mam nadzieję że przystroją na biało to każdemy by pasowało hehe

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #142 dnia: 5 Stycznia 2013, 17:24 »
Też tak mówiłam, nawet na początku się powściekałam... ale ostatecznie cieszyłam się, że wydałam na to tylko 100zł, a wystrój był okej, neutralny.

W 2012 roku - kwota 300 zł.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 5 Stycznia 2013, 17:40 »
 :o

Przesada...

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #144 dnia: 5 Stycznia 2013, 17:58 »
:o

Przesada...

Wiem. Też liczyłam na bezbolesną stówkę. Trochę mnie to wtedy zezłościło.

Offline Mandinka

• bywalec
  • nothing really matters
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #145 dnia: 5 Stycznia 2013, 21:16 »

W 2012 roku - kwota 300 zł.

O kurde... a nastawiałam się na 100zł ;/ a ładne chociaż to przyzdobienie?

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #146 dnia: 6 Stycznia 2013, 19:09 »
No cóż, nie było brzydkie choć to pewnie kwestia gustu. Po prostu bazylikowe, biało-zielone :D Jak sobie globalnie pomyślę, że kosztowało to 1200zł!! To mi słabo! Byłam tak zła że nie brałam w ogóle udziału w omawianiu tego tematu, uzgadnianiu co i jako, nie zadzwoniłam do tej firmy aby podać swoje dane. W końcu dla przyzwoitości zadzwoniłam dwa dni przed imprezą aby dorzucić swój haracz ;D Jak jeszcze będę pamiętać to wrzucę zdjęcia.

Offline nath91
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16.06.2017
« Odpowiedź #147 dnia: 13 Września 2015, 14:30 »
Jak teraz wygląda sytuacja w Bazylice?
Ile kosztuje dekoracja kościoła? jakieś zdjęcia?
Czy można wybrać sobie księdza, który poprowadzi mszę? Czy można wziąć księdza z zewnątrz?
Wszelkie opinie mile widziane :)

Offline toyza
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Września 2015, 16:04 »
Jak teraz wygląda sytuacja w Bazylice?
Ile kosztuje dekoracja kościoła? jakieś zdjęcia?
Czy można wybrać sobie księdza, który poprowadzi mszę? Czy można wziąć księdza z zewnątrz?
Wszelkie opinie mile widziane :)

Braliśmy Ślub 18.09.2015 w Bazylice i obecnie wygląda to następująco:
- rezerwacja terminu/udzielenie ślubu "co łaska" księdzu 300zł
- kościół jest pusty/nieudekorowany, "florystka" bazylikowa jest teoretycznie z góry narzucona i żąda sobie za całą dekorację 800zł (w tym zawarte jest: udekorowanie ołtarza, alejki, klęczników i czerwony dywan(200zł)). Nam po negocjacjach zaproponowała, że zrobi wszystko bez dywanu za 500zł, bez alejki 450zł, a po jeszcze większych negocjacjach z wielką łaską pozwoliła nam wpuscic do kościoła naszą florystkę, która zrobiła wszystko pięknie za 350zł (robiła też dla nas bukiet, dekoracje samochodu i małe dekoracje do domu), także jak ktoś jest uparty to idzie postawic na swoim ;)
- organista bardzo miły, ustala się z nim wszystko osobno- 150zł, chyba, że ktoś sobie życzy dodatkowe atrakcje np. skrzypce, śpiewaczka to pewnie więcej
- generalnie księża bardzo mili i nie robią większych problemów, oprócz tych akcji z florystką to jesteśmy zadowoleni, że braliśmy tam ślub, goście również byli zachwyceni, bo to dodatkowo sama Świątynia potęgowała powagę sytuacji :)
- my nie wybieraliśmy sobie księdza, był "losowy" (trafił nam się mega super zabawny ksiądz!), więc nie wiem czy można swojego przyprowadzic ;)
- parking dla gości za darmo
- są 3 spotkania przedślubne w kancelarii, a kursy trzeba zaliczyc łącznie 3 tzn.: 1 kurs 2-dniowy ze wszystkimi wspólnie na sali (100zł), następnie 3 spotkania z księdzem, oraz 3 z poradnią rodzinną

Offline nath91
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16.06.2017
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Września 2015, 11:45 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
A którego dokładnie księdza mieliście?
Jako jedyna para braliście ślub tego dnia?
My planujemy na 2017 dopiero i 1.12 zaczynają się zapisy bo jeszcze księgi nie ma na ten rok :P
Mam nadzieję, że gładko wszystko pójdzie