Autor Wątek: ARCHIKATEDRA ŚW. JANA W WARSZAWIE  (Przeczytany 4306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dodka
  • nowicjusz
  • *
ARCHIKATEDRA ŚW. JANA W WARSZAWIE
« dnia: 10 Października 2005, 12:44 »
Dziewczyny, proszę o pomoc. Zastanawiam się z partnerem nad wybraniem na miejsce ślubu archikatedry warszawskiej. Czy brała może któraś ślub w niej, bądź zamierza? Bardzo bym prosiła o wszelkie informacje na temat np. jacy są księża, na co się zezwala, a na co nie, czy żebracy mimo ślubu czatują przy wejściu do kościoła itp.... . Proszę opowiedzcie :).

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2005, 13:47 »
Wprawdzie nikt z moich znajomych nie brał ślubu w archikatedrze, natomiast w ubiegłym roku byłam na  ślubie w kościele św.Anny i było naprawdę bardzo miło.
[/url]

Offline dodka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2005, 16:49 »
Tak, znam ten kościół. Nawet się zastanawiałam z moim chłopakiem czy nie wybrać na miejsce ślubu właśnie kościoła św. Anny, ale nie przypadło nam do gustu wyjście od razu na ulicę. Co prawda jest śliczny wewnątrz i przede wszystkim jest kościołem studenckim  :wink: , lecz ta jedna kwestia zaważyła na naszej decyzji. Natomiast zauroczyła nas właśnie archikatedra. Jest śliczna i ma swoją cudowną historię, jest z dala od ruchu samochodowego :tak_2:  . Zastanawiałam się tylko (ponieważ nigdy nie byłam na  ślubie u św. Jana jak wygląda cała uroczystość. Teraz jednak już jestem spokojna  :roll:. Byłam w kancelarii  i spytałam się o wszystko. Jedyną rzeczą na którą niestety nie pozwalają jest przystrajanie kościoła w swoim zakresie np. wynajmując firmę do dekoracji. Kościół sam się tego podejmuje. Mnie to nie przeszkadza. Zatem wyznaczyliśmy datę i jestem taka szczęśliwa  :cancan:   :!:  :!:  :!:  Na szczęście była jeszcze wolna godzina na termin, który nas interesował  :jupi:   :brawo_2:   :!:  A Ty w którym kościele będziesz brać ślub :| ?

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2005, 15:05 »
:brawo_2:  
A my zdecydowaliśmy się ślub w Gietrzwałdzie niedaleko Olsztyna. Niesamowite miejsce :D, za pierwszym razem poraziło mnie swoim klimatem. Po małycha zawirowaniach, mamy ustaloną datę na 02.09.06
Pozdrawiam,S.
[/url]

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2005, 15:34 »
DODKA ! Zorientuj się jeszcze,jak wyglada sprawa podjazdu samochodem ślubnym pod Archikatedrę. Wiem,że ul.Świetojańska jest zamknięta dla ruchu kołowego,ale w takim przypadku chyba trzeba dostać pozwolenie od Urzędu Dzielnicowego Warszawa Śródmieście na wjazd w strefę objętą zakazem ruchu. Podobnie jest u nas w Lublinie na Starym Mieście.Takie zezwolenie dostaje się w UM za 5 zł. /znaczki skarbowe/
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline dodka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Listopada 2005, 12:44 »
Ech, dawno już tutaj nie zaglądałam  :( . Teraz mam już troszkę luźniej (sami wiecie, jak bywa w pracy...  :?), toteż pobędę teraz przez jakiś czas :).
Krzysztofie, dziękuję za radę  :). Szczerze mówiąc nawet bym o tym nie pomyślała. Sądzę, że nie powinno być problemów, mam nadzieję. Nie jeden raz widziałam pojazdy ślubne podjeżdżające pod sam Pałac Ślubów przy Placu Zamkowym, także chyba będzie o.k.. Jedyny feler polega na tym, że planujemy pojechać osobno, tak by moja połowica mogła mnie ujrzeć w sukni ślubnej dopiero w kościele  :lol:. Będzie ciutkę kombinowania, lecz na powinno się udać.