Autor Wątek: formalności w USC - pytanie  (Przeczytany 3253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Iwnama

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17 IX 2011
formalności w USC - pytanie
« dnia: 24 Czerwca 2011, 13:08 »
Mam pytanie związane z dokumentacją, którą trzeba pobrać z USC i dostarczyć do kościoła (w przypadku ślubu konkordatowego) - ile czasu się na nią czeka w naszym bydgoskim USC? Czy idąc do urzędu, otrzymamy te zaświadczenie od ręki czy trzeba przyjść tam raz jeszcze np. za kilka dni?
I druga kwestia - czy USC honoruje skrócony akt urodzenia wydany dość dawno?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

Offline Wielebna
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 02.09.2011
Odp: formalności w USC - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2011, 18:49 »
Dzwoniłam w zeszłym tygodniu do USC w Bydgoszczy na Grudziądzkiej.  Pani powiedziała, że zaświadczenie do ślubu konkordatowego otrzymuje się od ręki (opłata 84 zł od pary), trzeba poczekać tylko w kolejce, w zależności od jej długości:).  Nie wiem natomiast czy USC honoruje wydany dawno akt urodzenia.  Moim zdaniem powinien, ale ja mam akurat dość "świeży". 

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2011, 19:27 »
USC niestety nie akceptuje dawno wydanego odpisu aktu urodzenia.. musi być aktualny, a to kosztuje bodajże 22 złote..  ::)

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.06.2012
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2011, 20:11 »
A gdzie się taki akt urodzenia załatwia...?  :oops:

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2011, 23:35 »
Zapytam inaczej... :P Domyślam się,  że takie coś załatwia się w USC, tylko chciałabym się dowiedzieć, czy mogę taki odpis aktu  otrzymać w bydgoskim USC, czy muszę kontaktować się z tym urzędem, w którym byłam rejestrowana po urodzeniu? (czyli w moim przypadku w zupełnie innym mieście...) Orientuje się ktoś jak to wygląda?  :-\

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2011, 01:09 »
trzeba udac sie do tego urzedu gdzie bylas rejestrowana po urodzeniu, mozesz zrobic to osobiscie lub ktores z rodzicow moze go odebrac...tylko trzeba zaznaczyc, ze to do slubu potrzebne, bo moga wydac odpis zwolniony z oplaty skarbowej, a on nie jest uznawany w usc - oczywiscie oplata 22zl...

Offline Natalusia

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2011, 14:32 »
Dzięki, Zaba :)
Trochę lipa z tym innym miastem, bo tam, gdzie byłam rejestrowana, już nikt z mojej rodziny nie mieszka... :P  Ale przeczytałam w necie, że podobno można to jakoś listownie załatwić z jakimś wnioskiem, do którego dołącza się dowód wpłaty (22zł) i z USC, w którym było się rejestrowanym, przesyłany zostaje odpis aktu do tego obecnego, bydgoskiego USC... Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam i czy to w ogóle prawda... :P A może ktoś był w podobnej sytuacji i też w ten sposób to załatwiał..?

Offline ladyangel
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.09.2012
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2011, 20:40 »
to prawda, wystarczy napisać wniosek z prośbą o przesłanie odpisu aktu urodzenia i najlepiej napisać w jakim celu się go potrzebuje.  do takiego wniosku należy załączyć opłatę 22 zł.  musisz sie tylko dowiedziec na jakie konto wpłacić pieniądze.  w praktyce urzędy i sądy życzą sobie odpis wydany nie później niż 3 miesiące od daty jego przedłożenia.  pozdrawiam

Offline Iwnama

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17 IX 2011
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2011, 22:46 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi  :) Czyli wychodzi na to, że wszędzie trzeba zostawić pieniążki...

Offline aska25

• to my
  • użytkownik
  • **
  • ;))))
  • data ślubu: 4 WRZESIEŃ 2010
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2011, 23:46 »
ja nie mialam zadnego aktu urodzenia z tego co wiem jesli jestes urodzona w bydgoszczy to tego nie potrzebujesz bo maja twoje akta i wszystkie inne papiery ale jeszcze sprawdz moze sie cos zmienilo pani w biurze chciala tylko moj dowod i tyle;)

Offline AlicjaK

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.09.2011
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2011, 01:49 »
Ja też urodziłam się w innym mieście i właśnie wysłałam pieniążki na konto z pismem że to do ślubu...teraz tylko czekać na odpis :) dobrze z ich strony, że można to załatwiać listownie.. :] ;)