Autor Wątek: obrączki - Kruk czy Apart?  (Przeczytany 117201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.05.2010
Odp: obrączki - Kruk czy Apart?
« Odpowiedź #30 dnia: 4 Marca 2010, 12:50 »
Myszuś,

teraz jestem trochę zaganiana, bo jestem na etapie poszukiwania dekoratorki, do Galaxy mam bliziutko z pracy, ale że codziennie zaraz po pracy lecę do którejś z dekoratorek, to wiesz...  ::) W przyszłym tygodniu zajrzę do Apartu, chyba że weekend będę w pobliżu, zobaczymy. Myślę że pomysł z przetapianiem własnego złota jest b.dobry i jest najtańszym rozwiązaniem. W zasadzie żałuję że też nie spróbowałam, bo jakieś złoto by się w domku znalazło, no ale urzekł nas ten jeden wzór u Kruka i się zdecydowaliśmy od razu, bo wcześniej już trochę jubilerów obiegliśmy i jakoś nic...Każdy ma swój gust, moim zdaniem skoro wykorzystujesz swoje złoto, pochodź po jubilerach, obejrzyj co Ci się podoba, potem ze stronki danego jubilera pobierz wzór i zanieś do Twojego "przetapiacza", wiele osób tak robiło i były zadowolone.  :)

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #31 dnia: 4 Marca 2010, 13:10 »
agulec

spoko poczekam  :)
przecież mam jeszcze troche czasu aż do ślubu  :P
a jesli chodzi o wzór to nie musimy długo szukać bo chcemy proste półokrągłe obrączki bez wzoru itp
myślę że to dla jubilera nie będzie kłopot  ;)

pa pa pa

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 4 Marca 2010, 13:49 »
Myszuś, Ty cwaniaczku, rzeczywiście teraz spojrzałam że to 2011  :idea: :idea:
To rzeczywiście kupa czasu. :)

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #33 dnia: 4 Marca 2010, 14:19 »
och agusiu już mi tak nie pochlebiaj z tym cwaniaczkiem  :hopsa:

tak sporo czasu jeszcze jest ale ja wolę te bardzo ważne sprawy mieć załatwione lub zaplanowane i zaklepane na czas i dlatego już tak sporo mamy załatwione

ale tuz przed ślubem nie będę miała ganiania

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 4 Marca 2010, 15:05 »
B. dobre podejście :ok:
no ja trochę się późno dowiedziałam że biorę ślub  ;)
Ale nie zbaczajmy z tematu, bo nas zaraz ścigną :) administratorzy nie śpią... :ekxpert:

Offline badgirl86
  • forumowicz
  • data ślubu: 27 sierpnia 2011
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2010, 12:12 »
Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać tylko za markę.  Mniej znane firmy mają dużo taniej i w dodatku często bogatszy wybór

Offline szatina

• forumowicz
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Kwietnia 2010, 13:30 »
Moja koleżanka dwa lata temu brała ślub i obrączki miala z KRUKA- zloto mieszane i teraz wygląda jak zwyka srebrna obrączka bo większość niestety się starło, więc chyba najlepeij zamawiać u zwykłych jubilerów a jeszcze lepiej mając swoje złoto bo wtedy wiemy co będziemy mieć.

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2010, 14:48 »
szatina Nawet nie strasz ;/

Offline Agulec_102

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Kwietnia 2010, 23:32 »
A ja kiedyś obiecałam sprawdzić w salonie Apartu te ceny, no i niestety, w Sz-nie najtańsze powyżej 600zł/szt i to są podstawowe wzory, potem b.szybko ceny wskakują na wyższy pułap, czyli 1000zł/szt. Osobiście uważam że zamówienie u złotnika wypróbowanego (mierzonego) wzoru, jak się ma złoto na przetopienie, to najtańsza i najlepsza opcja, my się pospieszyliśmy i mamy Kruka, zobaczymy jak się sprawdzi  ;)

Offline mmichalska1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.09.2011
« Odpowiedź #39 dnia: 9 Września 2010, 13:27 »
Tak Aparat ma o wiele większy wybór.  Jakościowo jest chyba to samo a z cenami różnie to bywa.  Wydaje mi się żę w kruku jest ciut drożęj

Offline aaguss
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 08.2010
« Odpowiedź #40 dnia: 9 Września 2010, 22:27 »
Ja jestem zdecydowanie za Krukiem... O wiele tańsze obrączki niż w Aparcie (i większe brylanty) i ciekawsze wzory... Ja czekałam na swoje obrackzi 2 tyg i dostałam jeszcze prezent ślubny z salonu. A miedzyczasie jak czekalismy na obrackzi kupilismy garnitur w vistuli i dostalismy znizke do kruka 30% to obraczki już wogle wyszly bardzo tanio...:)

Offline aniullka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Września 2010, 02:55 »
właśnie wkleiłam obrączki na głównej stronie z Selany, bo apart i kruk jest niestety za drogi, może niech jadą do ruskich sprzedawać, w końcu połowa złota od z tamta pochodzi. . .

Offline laponka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: juz po:)
« Odpowiedź #42 dnia: 7 Października 2010, 12:34 »
My też teraz wybieramy obrączki:)Brat mojego Tomka kupił dwa lata temu w Aparcie obrączki z białego złota, bardzo ładne. Identycznych bym nie chciała , bo to jakoś głupio:) więc myślę o wielobarwnych. Tym bardziej,że podoba mi się i białe złoto i żółte.  Zaręczynowy mam z białego złota.

Offline czarna_inez
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.12.10
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Listopada 2010, 21:51 »
Witam kobietki!! :) Własnie wynalazłam to na innym forum i jestem przerażona, bo wybrałam już i pierścionek i obrączki z Kruka (białe złoto jak w poniższej opowieści :| Czy ktoś ma takie obrączki troche dłużej? I jak zmieniają kolor? Jestem troche załamana!!
Zakupiliśmy obrączki z białego złota w firmie W.  Kruk.  Ale zanim dokonaliśmy zakupu poczytaliśmy w internecie trochę o białym złocie, gdyż taka biżuteria najbardziej nam odpowiada.  Dowiedzieliśmy się, że niektóre obrączki się roduje, by uzyskać błyszczący kolor białego złota.  Ale rod się ściera.  Dlatego odwiedzając sklepy pytaliśmy się czy aby obrączki nie są rodowane - chcieliśmy uniknąć zmiany koloru.  Taki sam zestaw pytań zadaliśmy w sklepie W.  Kruk.  Oczywiście usłyszeliśmy, to co chcieliśmy usłyszeć - obrączki nie są rodowane.  Na pytanie czy się nie wytrą - odpowiedziano nam, że nie.  No i kupiliśmy.  Jakież było nasze zaskoczenie, gdy zaledwie po pół roku (sic!) obrączki straciły biały kolor, pożółkły a właściwie przybrały kolor lekko miedziany.  Poszliśmy do Kruka reklamować.  W końcu obrączek nie kupuje się na pół roku, a na kilkanaście, kilkadziesiąt lat! Ale teraz usłyszeliśmy zupełnie cos innego! Że białe złoto zawsze się roduje, bo naturalny kolor białego złota jest właśnie taki jaki nam się pokazał po pół roku używania.  Usłyszeliśmy również, że ścieranie się i związana z tym zmiana koloru jest naturalne.  Tak, *cenzura*, tylko, że gdybyśmy to usłyszeli pół roku temu, to byśmy nie kupili tych obrączek! Smaczku całej sprawie dodaje fakt, że małżonka ma pierścionek zaręczynowy. . .  również z białego złota.  I ten, chociaż starszy od obrączek (kupiony 06. 09. 2004), w ogóle nie zmienił koloru! A jest noszony tak samo jak obrączka - cały czas.  Tylko, że dłużej.  Jaka jest więc różnica? Taka, że pierścionek został zakupiony w firmie Apart, a obrączki w firmie W.  Kruk.
W.  Kruk przyjął obrączki do reklamacji.  Ponownie je porodował.  Tylko mała z tego pociecha, gdyż za pół roku rod znów się zetrze.  Gwarancje mamy dwuletnią.  Ale co dalej?

Offline Runi_losho
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.08.2012
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Grudnia 2010, 16:30 »
:)

Offline gosia_85
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.07.2011
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Czerwca 2011, 14:17 »
A ja się z ostatnią opinią wcale nie zgodze, bo tak sie składa ze mam akurat pierscionek zareczynowy z bialego zlota i zakupiony własnie w salonie Apart i co? - i tez zżółkł :D nie cały, ale tak od spodu dłoni, czyli w miejscu gdzie często dotykam dłonią o stół, biurko itp.  I wbrew wszystkim opiniom, zarówno w salonie Apart jak i w salonie Kruk zostalam poinformowana, ze obrączki z białego złota zawsze po jakims czasie troszke zmienia kolor i trzeba sie z tym liczyc, bo w naturze cos takiego jak "białe złoto" nie występuje, tylko jest wytwarzane sztucznie :)
A co do cen, to ja nie wiem jak wy znajdujecie tak tanie obraczki w Apart, bo w Bydgoszczy Apart ma o kilkaset złotych drozsze obraczki niz Kruk ( i wzory tez jakies takie niespecjalne)

Pozdrawiam

Offline nataliapolice

• Szczęśliwi
  • entuzjasta
  • Żadnych łez do póki śmierć Nas nie rozłączy
  • data ślubu: :serce: 26.08.2011 :serce:
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Czerwca 2011, 11:06 »
my tez kupilismy obraczki w aparcie w galaxy Moja byla drozsza bo z diamentem brylantem czy czyms takim a PM tansza wydalismy 3200zl do tego bralismy tez bizuterie 2x slubna i na poprawiny  obie z perel  koszty zostawie dla sibie... i dostalismy grawery gratis, i bransoletkę

pierscionek zareczynowy rowniez mam z aparta cenimy sobie ta firme, bizuteria nie trafi pierwotnego stanu  nawet po paru latach. Pozdrawiam

Offline tommcia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Czerwca 2011, 20:56 »
Ja mam też zaręczynowy z Apartu i jestem z niego zadowolona , już trzy lata siedzi na palcu i ma się dobrze :) Mam pytanie z innej beczki, dziewczyny ile faktycznie czekałyście na obrączki z Apartu? Nie wiem kiedy zamawiać.

Offline Daria81
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Czerwca 2011, 21:37 »
My czekaliśmy 3 tygodnie, ale z tego co wiem zależy to od typu obrączek, mogą zrobić w 2 tygodnie, maksymalnie 4.
Jakie macie wybrane?

Offline kropciuch
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 8 Lipca 2011, 10:58 »
Cytat: gosia_85 link=topic=15844. msg1533962#msg1533962 date=1307708240
A ja się z ostatnią opinią wcale nie zgodze, bo tak sie składa ze mam akurat pierscionek zareczynowy z bialego zlota i zakupiony własnie w salonie Apart i co? - i tez zżółkł :D nie cały, ale tak od spodu dłoni, czyli w miejscu gdzie często dotykam dłonią o stół, biurko itp.   I wbrew wszystkim opiniom, zarówno w salonie Apart jak i w salonie Kruk zostalam poinformowana, ze obrączki z białego złota zawsze po jakims czasie troszke zmienia kolor i trzeba sie z tym liczyc, bo w naturze cos takiego jak "białe złoto" nie występuje, tylko jest wytwarzane sztucznie :)

To też nie do końca prawda.  Biżuteria z białego złota nie "żółknie", tylko ulega starciu rod na powierzchni.  Można biżuterię ponownie pokryć rodem u złotnika, to ten metal nadaje wyrobom taki srebrzysty kolor

Offline Akropol
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Lipca 2011, 14:36 »
Ja osobiście za Krukiem nie przepadam.  Nigdy tam nic nie kupiłam , apart jednak wyrobił sobie renomę u wielu kobiet.

Offline tommcia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Lipca 2011, 19:43 »
Daria, ostatecznie zdecydowaliśmy się na łączone złoto - białe i żółte, ten model

Tak jak pisałam wcześniej mój zaręczynowy pierścionek też jest z Apartu, z białego złota, więc obrączka będzie ładnie pasowała, no i cena jest bardzo korzystna

Offline kinia87
  • forumowicz
  • data ślubu: 08.09.2012
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Sierpnia 2011, 12:12 »
to ja moze tez napisze co nieco o Kruku i Aparcie. Pierscionek zareczynowy mam z aparta, sprawuje sie rewelacyjnie... Obraczki natomiast zamowilismy z narzeczonym z Kruka. Dlaczego? otoz dlatego, ze apart nie jest elastyczny... tzn. załóżmy, że dany wzór obrączek na ekspozycji posiada szerokość 5mm i brylancik (damska wersja). Pytam obsluge, czy istnieje opcja tego wzoru w mniejszej szerokosci (4mm) i bez brylantu. "Nie ma takiej opcji". Wszystko, co jest pokazane na ekspozycji, czy w katalogu jest sztywne. Nie można wybierać sobie szerokości danego wzoru, czy też rezygnować lub dodać brylanciki. I to przeważyło moją i narzeczonego szalę na nie... Bo niestety nic nam idealnie w aparcie nie wpadło w oczy... przy mierzeniu nic nie zachęciło do zakupu...a to coś z kształtem nie tak, zbyt okrągłe, zbyt wypukłe...a kiedy chcieliśmy coś pozmieniać, to się okazało, że nie można... Kruk za to daje duże pole manewru, od szerokości (nawet różnice 0,5mm, czego nie ma w Aparcie!), po wybór indywidualny danego wzoru (na wzorniku jest z brylantem, może być zamówiony bez, szerszy/cienszy - wg indwyidualnych preferencji). Co do cen, sa podobne...naprawde, różnice niewielkie. Nasze zlecenie w Kruku zrealizowano w 4 dni. Wyszliśmy bardzo zadowoleni, z kartą rabatową na przyszłe zakupy i 20% zniżką do vistuli. Aaaa... i co jeszcze nam się bardzo nie spodobało w Aparcie. Mieliśmy kartę rabatową 5%, więc przy przymiarkach obrączek informujemy Panią, że posiadamy takową kartę i wówczas rozumiemy, że odejmujemy te 5%. A ona nam na to, że nie, że te obrączki są właśnie po obniżce 5% i że to jest jakby już w tym uwzględnione :| no to ja przepraszam, tą kartą to ja sobie mogę d** podetrzeć? Niestety na to wychodzi. I naszych 5% nie uwzględnią. Karty rabatowe NIE DZIAŁAJĄ, jeśli coś jest po obniżce.. czyli praktycznie wszystko... to jest ich niezła taktyka. Pytaliśmy, jak to wygląda jak jest karta rabatowa 10%. No to się okazuje, że wtedy 5% odejmują (bo 5% z obniżki sklepowej + 5% z karty). Wybaczcie, ale to jest dla mnie chamstwo. Tak więc apart bardzo stracił w naszych oczach... ale oczywiscie to kazdego wybor indywidualny...

MOJE FINAL COUNTDOWN! Odliczajcie ze mną... -> https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39013.0

Offline laponka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: juz po:)
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Sierpnia 2011, 20:53 »
Generalnie ze wszystkimi kartami rabatowymi jest tak,że promocje nie łączą się ( mam kilka  kart z różnych branży wiec ten temat przetestowałam w różnych sklepach) . Pewnie wtedy na te obrączki była jakaś specjalna dodatkowa bonifikata. Jak coś kupuję w Aparcie, zawsze pokazuję kartę i dostaję rabat bez problemu :)
co do zmian o jakich piszesz to pewnie chodzi o to, że wzory obrączek są zastrzeżone i takie zmiany to już ingerencja we wzór - renomowane firmy zawsze tak postępują.

Offline Daria81
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Października 2011, 11:05 »
Daria, ostatecznie zdecydowaliśmy się na łączone złoto - białe i żółte, ten model

Tak jak pisałam wcześniej mój zaręczynowy pierścionek też jest z Apartu, z białego złota, więc obrączka będzie ładnie pasowała, no i cena jest bardzo korzystna

Bardzo  ładne obrączki :) jak ja kupowałam tego wzoru nie było . Takie połaczenie złota zawsze będzie praktyczne -bez trudu dopasujesz inne dodatki

Offline tommcia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Października 2011, 13:26 »
Dziękuję :) wszystkim się te nasze obrączki podobają, podobno są bardzo oryginalne :) Byłąm w Aparcie wczoraj z kuzynką i wybierałyśmy dla niej obrączki - ma ślub w maju i też nie mogła od nich oczu oderwać :) ona chce zamówić z różowego złota łączonego z białym. Myśli o tych
http://www.apart.pl/pl/obraczki,c,1,wielobarwne,205

Offline Daria81
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Października 2011, 20:25 »
Bardzo ładne, takie subtelne to połączenie złota i faktycznie trochę nawiązują do waszych. Szerszych nie chcą ? Te mają 4mm

Offline Kasja89

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Listopada 2011, 12:38 »
Co do wyboru obrączek myślę, że warto spojrzeć na ten temat dalekowzrocznie. Dowiedziałam się bowiem w jedym ze złotników w Stargardzie i nie wiem czy to jest prawdą (i tu pytanie do osób, które już zwiększały lub pomniejszały obrączki), że obrączki z białego złota mają w sobie jakiś specyficzny składnik, który sprawia, że nie można ich ani powiększyć, ani pomniejszyć (kiedyś, z czasem), gdyby była taka potrzeba. Nam do ślubu zostało jeszcze 8 miesięcy, więc z wyborem obrączek jeszcze troszkę poczekamy, ale zastanawialiśmy się nad połączeniem żółtego złota z białym. Przy czym trzeba pamiętać o zmienianiu się barwy białego złota z czasem, jak już wspomniałyście w powyższych postach. Ja również polecam zwrócić uwagę, iż jeśli komuś podoba się złoto tzw. matowe to niestety nie będzie one również wieczne, ponieważ w wyniku noszenia (chyba, że ktoś nie zamierza nosić obrączki :D) to matowienie ulega spolerowaniu. W sytuacji powyższych faktów, o których piszę, teraz już zupełnie nie mam typu na nasze obrączki, ale może zmieni się to, jak obejdziemy pare salonów :)

Offline tommcia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Listopada 2011, 20:08 »
Daria , właśnie jej narzeczony się uparł, że chce trochę szersze, jakbyś przeczuła :) wiem ,że już zamówili w Aparcie ale konkretnie, który wzór nie powiem Ci teraz . Ostatecznie zdecydowali się na białe złote - w całości. Kupili teraz, bo boją się, że mogą potem być droższe, suknie już też ma, gorzej jak przytyje :)

Offline misia87
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Listopada 2011, 20:37 »
Ja mam zaręczynowy  pierścionek z Apartu i dlatego obrączki też tam kupimy :) tyle, że wzoru do końca jeszcze nie wybraliśmy. Ostatecznie jest pomysł na tradycyjne - złote.  Co myślicie? Bo widzę, że dziewczyny wybierają bardzo zdobne, oryginalne.