Autor Wątek: Ciąża, zwolnienie, ZUS, WAŻNE!!!  (Przeczytany 93154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Ciąża, zwolnienie, ZUS, WAŻNE!!!
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Marca 2012, 21:45 »
Jezeli nie dostawalas 'pod stolem' za nadgodziny to powinno sie liczyc

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Marca 2012, 10:17 »
Nie, dostawałam normalnie na konto. A co ztym miesiącem za który płaci pracodawca?
Natalka 4.11.2012

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #122 dnia: 10 Kwietnia 2012, 10:24 »
Rozliczam PIT. Czy urlop wychowawczy jakoś się rozlicza? Za urlop macierzyński dostałam rozliczenie z pracy, czy to tak normalnie się rozlicza, czy coś inaczej trzeba zaznaczać?
On 2011
Ona 2013

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Kwietnia 2012, 12:20 »
za wychowawczy się nie rozlicza. Normalnie sie rozliczasz z pitów jakie otrzymałaś, nigdzie nie wpisujesz, że byłaś lub jesteś na wychowawczym.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #124 dnia: 1 Maja 2012, 22:49 »
czy mamy na forum jakąś kadrową albo kogoś kto zna się na prawie pracy? Pilnie potrzebuję porady

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 8 Sierpnia 2012, 12:45 »
Dziewczyny dostałam pieniądze z ZUSu za zwolnienie pomiędzy ostatnią wypłatą jaką dostałam od szefowej i tą którą teraz dostałam z ZUSu jest 350zł różnicy!!! z czego to może wynikać? pomyłka ZUSu czy tak już będzie?
Natalka 4.11.2012

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #126 dnia: 8 Sierpnia 2012, 13:15 »
A jedna i druga wypłata jest za taki sam okres? Ja z ZUS-u dostawałam różnie, bo zwolnienia nie zawsze były wydawane na taki sam czas. Ja nie raz dzwoniłam do ZUS-u, żeby wyjaśniać różne sprawy (choć najczęściej marudziłam, że jeszcze nie dostałam kasy). Raz przez błąd pani z ZUSu byłam prawie 3 miesiące bez kasy, bo wypłaciła mi tylko z jednego stosunku pracy - ale przepraszam nie usłyszałam... Ale wniosek jest taki - nawet w ZUSie się mogą mylić, więc jakby co dzwoń, bo nie mogą Ci zmniejszyć wypłaty...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 8 Sierpnia 2012, 13:54 »
W sumie to nie wiem za jaki okres teraz dostałam, wcześniej miałam zwolnienia na dwa tygodnie, teraz na miesiąc ale jeszcze trwa. Od pracodawcy dostałam  na 1-go lipca normalną wypłatę, teraz dostałam część od pracodawcy na 1-go sierpnia, a część dzisiaj od ZUSu i sumując wyszło 350zł mniej niż w lipcu. Dlatego pytam czy to możliwe? jakieś składki ZUS sobie odliczył? jeśli tak to czemu tak dużo... zadzwoniłam do biura rachunkowego, które rozlicza naszą firmę i mam ok 15 zadzwonić i się dowiedzieć czy dostałam prawidłowo wypłatę. Chociaż mimo wszystko jutro przejdę się do ZUS niech mi powiedzą jak to wyliczyli. 
Natalka 4.11.2012

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 8 Sierpnia 2012, 14:53 »
coś mi zaczyna świtać, ZUS płaci raz w miesiącu czy po zakończonym zwolnieniu?
Natalka 4.11.2012

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #129 dnia: 8 Sierpnia 2012, 23:40 »
Zus nie doliczy Ci żadnych dodatkowych składek. A wypłata świadczenia zależy też czasami od tego kiedy wpłyneło zwolnienie i na jaki okres jest wystawione np. jeśli roliczą Cię 7 sierpnia a zwolnienie konczyło się przed tą data, a kolejnego zwolnienia jeszcze nie ma to wtedy wiadomo, że będzie mniej kasy bo będzie brakować dni ale wtedy nadpłacą Ci to w następnym miesiącu. Co do wypłat to jest przeważnie tylko raz w miesiącu i są przeważnie określone terminy więc kase przeważnie dostaje się w podobnym czasie.

Ja jak byłam na zwolnieniu to dostawałam jak w zegarku zawsze tego samego dnia miesiąca, czasami miałam ciut mniej ale tak jak pisałam wcześniej w następnym miesiącu było więcej niż w poprzednim. A całość wypłaty była większa niż normalnie bo do średniej była liczona dodatkowa kasa, a nie sama pusta wypłata.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #130 dnia: 31 Sierpnia 2012, 14:38 »
mam pytanie do kadrowej specjalistki :)

dzisiaj nie oficjalnie  (od właściciela lokalu) dowiedziałam się że firma w której pracuję wypowiedziała lokal. czyli będą istnieć jeszcze 3 mc. ja mam umowę do końca październik
jeżeli zaszła bym w tym czasie w ciąże, czy mają mnie prawo zwolnić ??
miałam z ciążą poczekać do przyszłego roku. ale wiem jaki jest niestety rynek pracy i pewnie minie znowu rok zanim coś innego znajdę.

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Lipca 2013, 18:10 »
Nie do końca właściwy wątek,ale nie mam,gdzie zapytać.

Poradźcie Dziewczyny,co robić,bo trochę nawaliłam.
Opłacam mamie z mojego konta zus.Właśnie sobie przypomniałam,że zapomniałam opłacić czerwcową składkę. :glowa_w_mur: Zaraz to nadrobię,tylko co mogę zrobić,aby mama uniknęła tych wszystkich nieprzyjemnych konsekwencji?Na domiar złego w czerwcu była trochę na zwolnieniu i teraz przeze mnie nie dostanie za nie kasy. :-\

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Kwietnia 2014, 13:22 »
Podpowiedzcie mi jedną rzecz. Wczoraj skończyło mi się zwolnienie. W związku z tym,że leżę w szpitalu i wizyta się nie odbyła przedłużyć zwolnienie ma szpital?

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Kwietnia 2014, 23:40 »
Wg mnie tak
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Kwietnia 2014, 14:26 »
szpital
albo przy wypisie,
albo gdy hospitalizacja trwa dłużej jak dwa tygodnie co dwa tygodnie trzeba zwolnienie wystawić...

przypomnij lekarzowi prowadzącemu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Kwietnia 2014, 15:02 »
Juz dzisiaj wypytalam
Wystawia od dnia, w którym tu trafiłam.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Kwietnia 2014, 15:36 »
mi wypisywał szpital od następnego dnia, kiedy zwolnienie mi się skończyło (tzn tak, aby zachować ciągłość). To było w poprzedniej ciązy, 2011r.

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Lipca 2015, 11:04 »
Hej podbijam temat...właśnie dostałam wypowiedzenie a jestem w ciąży jak to jest mam 2 tygodnie wypowiedzenia a dzis mam tez ginekologa...swiat mi sie zawalil powiedzialam im o ciąży to jeszcze kazali mi wpisać o której godzinie podpisujemy papiery...co za klimat mam pytanie mialam umowe na stałe czy oni mogą mnie tak zwolnić oczywiscie z porozumieniem stron...masakra jakas.. co teraz mam robic? 

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 13 Lipca 2015, 11:25 »
a czego Ty w ogóle podpisujesz coś takiego...
jakie porozumienie stron... jest coś takiego jak okres wypowiedzenia...na porozumienie stron to się obie strony godzą, ale nikt nie musi...

a tak ogólnie to Ci mogą naskoczyć...

http://kadry.infor.pl/wypowiedzenie/okresy-wypowiedzenia/281075,Co-zrobic-gdy-kobieta-na-wypowiedzeniu-zachodzi-w-ciaze.html
http://praca-kobiet.wieszjak.polki.pl/ciaza-i-prawo/304002,Ciaza-a-wypowiedzenie-umowy-o-prace.html#
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Lipca 2015, 11:50 »
nie mialam wyjscia i zmusili mnie zebym podpisala...masakra... czyli co mam teraz zrobic wziac zaswiadczenie o ciazy od lekarza...jestem niby na urlopie od jutra 9 dni tez kazali mi podpisac wniosek urlppowy a wypowiedzenie trwa 2 tygodnie...:( czy wziac zwolnienie od razu w takiej sytuacji bo nie chce tam wracac...do tego mam pytanie jak pozniej z wychowawczym? bedzie mi sie nalezal czy nie ? Jezu co za klimat  ::)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Lipca 2015, 11:54 »
Zadzwoń do inspekcji pracy tam ci powinni pomóc. Czytałam że nawet jak się dowiedziałas o ciąży po wręczeniu wypowiedzenia  a już w niej byłaś to mogą je cofnąć. Nie daj się oszukać!!!

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Lipca 2015, 12:11 »
Wielkie dzięki  8) niestety nikt w inspekcji nie odbiera chyba tam pojade bo jajo tu zniose...a u lekarza chcialabym juz wiedziec co potrzebuje  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Lipca 2015, 12:12 »
zmusili czyli co - broń do głowy przyłożyli???
bez sensu - nie można dać się zastraszyć... ani podpisywać, bo każą...

w każdym razie co byś nie podpisała nie jest ważne...
przeczytaj dokładnie linki, które Ci podałam...

"W przypadku, gdy pracownica poinformuje pracodawcę o swojej ciąży, jest on zobowiązany do:
cofnięcia swojego oświadczenia o wypowiedzeniu
przywrócić pracownicę do pracy na poprzednim stanowisku."

idziesz do ginekologa i bierzesz zaświadczenie o ciąży... zwolnienie też możesz...w tej sytuacji nie masz komfortu psychicznego do dalszej pracy...
a potem niesiesz do kadr i delikatnie zapytujesz czy masz dzwonić do PIP, czy sami się ogarną i wycofają wypowiedzenie...
jeśli jesteś zbyt zdenerwowana idź tam z mężem, ojcem, mamą, przyjaciółką - kimś kto się będzie bardziej trzymał jak Ty

— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Lipca 2015, 12:53 »
Współczuję przeżyć Ale tak jak pisze lilian mogą ci zaskoczyć za przeproszeniem. Idź z kimś a napewno wszystko załatwisz. Powodzenia

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 13 Lipca 2015, 13:28 »
czytalam wszystko czytalam Eh dzięki Wam bardzo   ::) dzis i jutro dzialam...mam napisac oswiadczenie ze wycofuje sie z porozumienia bo to bylo z zaskoczenia i nie zgadzam sie...w razie co ide do sądu pracy...no nic dzis i jutro dzialam  ::) dam znac co i jak  ::) :-[

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 14 Lipca 2015, 22:33 »
Hej  :cool: wiec u mnie sprawa wyglada tak ze dzis zanioslam do kadrowej oswiadczenie o wycofaniu sie z podpisanego porozumienia i zaswiadczenie o ciazy oraz zwolnienie bo w takich warunkach nie moge tam pracować...jutro kadrowa ma do mnie zadzwonic i powiedziec co dalej...ale w sensie ze trzeba przygotowac dokumenty do Zusu wiec chyba bedzie ok :) ale co sie nastresowalam to moje...serio nie mam pojecia dlaczego ja to podpisalam...  :-[

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Lipca 2015, 08:28 »
mam jeszcze jedno pytanie mialam wczoraj tel z pracy ze chca mnie zaprosic na spotkanie zeby pogadac o mojej sytuacji...pytalam przez tel o co chodzi wiec sie dowiedzialam ze moje oswiadczenie jest wazne i mam wziac z soba umowy bo mam łączone...wczoraj ktos mi podpowiedzial zebym nie szla skoro jestem na zwolnieniu tylko zeby mi powiedzieli przez tel czy listownie, mailowo o co im chodzi... co Wy o tym myslicie ?  8)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 17 Lipca 2015, 08:39 »
Nie idź, niech wszystko ci wysyłają poleconym. Będziesz mieć czas żeby skonsultować. Ch a nie pracodawca
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #148 dnia: 17 Lipca 2015, 08:44 »
...pytanie co oni kombinują...

z jednaj strony bym poszła, tyle, że nie sama...
z drugiej Elka ma rację...na cholerę iść...
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 17 Lipca 2015, 08:53 »
własnie tak mi wczoraj powiedzieli ze moga mi jeszcze dac dyscyplinarke ze pojawiam sie w miejscu pracy na zwolnieniu...w takim razie nie ide... czekam tylko zeby zadzwonic do zus i do inspekcji pracy czy musze miec na pismie ze sie zgadzaja z moim oswiadczeniem o bledzie bo gdzies przeczytalam ze mam 7 dni w razie co zeby isc do sądu czyli dzis...masakra jakas bo nie wiem czy wyslac kogos zeby mi odebral to oswiadczenie czy co ehhh jakie to wszystko skomplikowane 👀