Autor Wątek: DJ czy ORKIESTRA ???  (Przeczytany 17072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
Odp: DJ czy ORKIESTRA ???
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Sierpnia 2008, 07:47 »
A może napisz o cenie  , ile mniej więcej liczy sobie u Was w Waszych stronach dj.
To prawda, mało jest profesjonalistów w tej branży, chociaż dyskotek nie brakuje, ale wesele to nie dyskoteka, czy wiejska potańcówka.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline madaline
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Sierpnia 2008, 17:40 »
Cena zależy od rozwiązań technicznych, /pokaz laserowy,ilość zastosowanej aparatury,ekran,itp. / za 2 tyś brutto można mieć już super show.  Taką wersję wybraliśmy.  Dogrywamy już sprawy związane z lokalem ,mamy 2 terminy na koniec września i mamy już zarezerwowanego dj-a samego mistrza.  Tak się cieszę.

Pozdrawiam !

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Sierpnia 2008, 17:54 »
To Ci powiem, że przy takim fullwypsie nie jest to cena powalająca na nogi.Tym bardziej pamiętaj,ze masz tylko jedną gębę do wykarmnienia a nie np 4 czy 5, przemnóż to przez stawkę w lokalu i wyjdzie Ci rachunek.W Lublinie już ci najlepsi krzyczą po 1500 zł za nockę.A nie mamy ich dużo jak na nasze miasto bo zaledwie może z 5. Reszta to powinni iść drogi budować z kamienia.

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Sierpnia 2008, 19:00 »
fajnie...bede miec teraz swiadosc ,ze jestem gebą do wykarmienia....

uwazam ,ze przy kosztach weselnych nakarmic zespol to chyba zadna afera,kazdy z Was w pracy cos je...no chyba ,ze powinni przyjsc z kanapkami ;)

mam nadzieje,ze nie wszystkie mlode pary maja takie podejscie do tematu.. ;)

prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline Olos
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Lutego 2009, 10:24 »
Witam
chciałabym wziąść dj-a na wesele.  Oczywiście oprócz młodych ludzi bedą tam starsi: ciotki, babcia. .  Zastanawiam sie nad tym jak go odbiorą starsi i czy dobrze bawią się przy takiej formie.  U mnie w rodzinie nie było wesela na ktorym gralby dj zawsze grała orkiestra.  Prosze o odpowiedz :)

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.05.2009
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lutego 2009, 19:28 »
Cytat: Olos link=topic=1552. msg827600#msg827600 date=1234517075
Witam
chciałabym wziąść dj-a na wesele.   Oczywiście oprócz młodych ludzi bedą tam starsi: ciotki, babcia.  .   Zastanawiam sie nad tym jak go odbiorą starsi i czy dobrze bawią się przy takiej formie.   U mnie w rodzinie nie było wesela na ktorym gralby dj zawsze grała orkiestra.   Prosze o odpowiedz :)

Wszystko zależy od tego jaki to DJ i z jakimi zespołami rodzina miała wcześniej do czynienia.  Jeśli jest ktoś mało doświadczony, z kiepską ofertą i dość tani - to może być różnie - wtedy wszystko zależy od ludzi bawiących się.  Jeśli jednak będzie to ktoś doświadczony, profesjonalny i z ciekawa ofertą - czyli czymś czego zespół nie musi zaoferować - karaoke, ciekawe efekty wizualne to może się okazać strzałem w dziesiątkę - wówczas opinie "lepiej niż zespół" są na porządku dziennym.  Ważne by DJ dał coś w zamian zamiast chwalonego "grania na żywo".  Są dobrzy i źli DJ'e oraz dobre i złe zespoły - życzę trafnego wyboru.

Offline Olos
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lutego 2009, 19:57 »
Dzięki:) My jednak zdecydowaliśmy się na orkiestrę.  Znaleźliśmy ich, posłuchaliśmy i wybraliśmy.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Lutego 2009, 22:40 »
DJ - "prawdziwy profesjonalista z górnej półki" za Bal Studniówkowy życzy sobie 3200 zł. Za wesele, nie wiem. Natomiast DJ dostępny dla przeciętnej kieszeni na wesele około 1000 zł. Czy pomiędzy nimi jest duża różnica w wykonywaniu swojej roboty? nie wiem. Ja osobiście nie widzę różnicy. Różnią się jedynie dodatkowymi bajerami, które puszczają na weselu (różne efekty) . Jeden je ma, drugi nie. A to kosztuje! ;)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Lutego 2009, 08:42 »
Obserwator: tak do końca nie jest.Człowiek,który ma już jakąś markę na rynku będzie się cenił. A taki jak piszesz za 1000 zł- może byc różnie. Przy studniówce jak piszesz 3200- jak duża szkoła, a więc większa kasa na obrocie to nieźle. W Lublinie DJ taki z górnej półki za wesele liczy sobie 1500 zł za jedną nockę. Są też tańsi, ale jednak ich praca budzi wiele zastrzeżeń.I to nie chodzi o jakieś bajery,światełka czy co tam jeszcze, chodzi głównie o sposób prowadzenia imprezy, łatwość nawiązania kontaktu z gośćmi, zabawy , itd etc.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Lutego 2009, 20:48 »
I to nie chodzi o jakieś bajery,światełka czy co tam jeszcze, chodzi głównie o sposób prowadzenia imprezy, łatwość nawiązania kontaktu z gośćmi, zabawy , itd etc.

dokładnie

gadżety naprawdę nie grają tu żadnej roli...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aga.m1986

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 03.06.2010 r.
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Marca 2009, 11:44 »
Sala już zarezerwowana.  Teraz przyszła kolej na kolejną ważną decyzję:
DJ czy ORKIESTRA?
Jak wiadomo muzyka na weselu to 80% sukcesu  ;)
Z jednej strony marzy mi się tradycyjna orkiestra, z drugiej zaś te na które zwracałam do tej pory uwagę nie odpowiadają mi w 100%, a może jakąś godną uwagi przeoczyłam???
Nigdy nie byłam na żadnym weselu, które prowadziłby DJ. . . jakoś trudno mi to sobie wyobrazić. . . . do tego dochodzi opór Mamy, ale może powinnam spróbować???

Ważnym aspektem są też koszta, orkiestra to ok 3- 3,5 tysiąca złotych, DJ połowa z tego. . . .

Goście będą w większości młodzi, do tego ok 20 osób z Niemiec nie mówiących po polsku, ani nie znający polskiej kultury.  Nie można jednak zapomnieć o babciach, ciociach, rodzicach itd.

Macie jakieś sugestie? Czy któraś z Was też miała takie dylematy przed weselem, a później była bardzo zadowolona ze swojego wyboru, albo wręcz odwrotnie. . . .  ???

Offline Olos
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Marca 2009, 12:17 »
Hej dokładnie miesiąc temu tez zastanawiałam się nad tym samym:) Musicie wybrać to co dla was i waszych gości będzie najlepsze.  My troche popytaliśmy i wybraliśmy jednak orkiestrę - muzyka na żywo itp.  Jednak muszę powiedziec ze nie spotkałam się z negatywną opinią gdy dj prowadził wesele, raczej wszyscy zadowoleni nawet tu przejrzyj forum, same pozytywy:) Życze powodzenia

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2009, 12:22 »
Jeśli zawsze marzyłaś o kapeli, nie trać czasu na szukanie DJ'a.  Oprawę trzeba wybierać wg oczekiwań swoich i gości.  Nie ma nic gorszego niż usługa świadczona niezgodnie z oczekiwaniami czy marzeniami.  Ja sam wybrałem DJ'a, choć zespół miał być początkowo.  

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Marca 2009, 12:51 »
Bartii , ma rację , jeśli zawsze marzyłas o zespole , to poszukaj zespołu , wkońcu to TWÓJ dzień. Jest wiele zespołów , które maja tak bogatą oferte , że zadowolą i starszych i młodszych gości.Poza tym niektóre zespoły mają tez repertuar obcojęzyczny , warto poszukac pod tym kątem. Najlepiej podpytaj w lokalu , w którym masz miec wesele , czy mogą Ci kogoś polecić.Z tego , co zdążyłam się zorientować , to opinie ludzi z gastronomii , sa chyba najbardziej obiektywne.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Marca 2009, 13:45 »
Bartii Z tego , co zdążyłam się zorientować , to opinie ludzi z gastronomii , sa chyba najbardziej obiektywne.[/quote]
No nie powiedziałbym, często jest właśnie lobbing z ich strony.

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Marca 2009, 14:00 »
Sorki , nie wyraziłam sie dośc jasno :) Nie chodziło mi o właścicieli lokali , manegerów , czy kierowników. Chodziło mi o obsługę , ogólnie o pracowników , którzy nie maja w tym żadnego interesu :)
Mam nadzieję , że teraz się ze mna zgodzisz :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Marca 2009, 14:41 »
Każdy spiewać może, jeden lepiej, drugi gorzej .... :D

Offline mejmirem
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.06
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Marca 2009, 17:54 »
Witajcie
Poszukuje Dj z . . .   w zasadzie nieważne, jak tylko bedzie miał chęć dojechac
Wesele w małopolsce
Nie szukam człowieka który dorabia w weekendy bo na laptopa posciagał troche mp3
Szukam profesjonalisty dla którego pasją jest bawienie ludzi. 

Znacie, a najlepiej mieliscie mozliwośc sprwadzenia na własne uszy prosze o priv

Z góry wielkie dzieki

POzdrawiam 

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Marca 2009, 18:09 »
My zdecydowaliśmy sie na dj'a, ponieważ... nasza sala nie jest za wielka i nie chcieliśmy kilkuosobowego zespołu, a też wybrany przez nad dj jest sprawdzony, więc nie martwimy się, że coś pójdzie nie tak, że część ekipy się spije (niestety słyszałam i takie historie :( ) itd.

Offline Bartii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Marca 2009, 12:25 »
Cytat: veronka17 link=topic=1552. msg852598#msg852598 date=1236862847
Sorki , nie wyraziłam sie dośc jasno :) Nie chodziło mi o właścicieli lokali , manegerów , czy kierowników.  Chodziło mi o obsługę , ogólnie o pracowników , którzy nie maja w tym żadnego interesu :)
Mam nadzieję , że teraz się ze mna zgodzisz :)

Różnie bywa, więc nie generalizujmy - niekiedy rzeczywiście lokal ma układ z DJ'em czy Zespołem muzycznym - to jest naturalne w tej branży, ale fakt faktem nie musi lub może być obiektywne jeśli np.  muzyka zachwyci obsługę - można jeszcze spotkać bezinteresownych ludzi.  Czasem lokale dysponują bazą danych osób oferujących oprawę muzyczną - przez co jest wybór.

Offline MARTYNA2200
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14-08-2010
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Kwietnia 2009, 16:05 »
witam potrzebuje numeru do Dj Zbynia z bydgoszczy slyszalam ze jest w rankingu najlepszych. Dziekuje za pomoc pozdrawiam

Offline halinkas

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.12.2007 już po :-)
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Kwietnia 2009, 11:36 »
witam potrzebuje numeru do Dj Zbynia z bydgoszczy slyszalam ze jest w rankingu najlepszych. Dziekuje za pomoc pozdrawiam

namiary poszły na twoje pw. odbierz wiadomość

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:00 »
I dj i orkiestra mają swoje plusy.  DJ na pewno nam nie zepsuję piosenki, nie zafałszuję natomiast orkiestra ma żywszy kontakt, poza tym co muzyka na żywo to jednak na żywo.  Ja uważam, że na wesele lepsza jest jednak orkiestra, byleby była dobra, grała na żywo(żadnych syntezatorów, brr. . . ) maja ciekawy repertuar ale o taką trudno.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Kwietnia 2009, 14:11 »
Popieram :)

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Kwietnia 2009, 12:38 »
...pozwolicie ze zostawie ogłoszenie

zastanawiam sie nad DJ-em na poprawiny. Chcielismy wizac, ale tak do 250-300 za granie gdzies tak 4-5 godzin.

poprawiny w JF Duet w goleniowie

moj mail: missmax@poczta.fm, albo tutaj na priw proszę.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:38 »
Missmax  trochę słabo to widzę,
do Goleniowa ze Sz-na masz 50 km, to w obie strony już stówka,
a co gorsza to jest czas poświęcony na dojazd.
Raczej nikt z prezenterów, którzy grają na weselach nie zgodzi się na takie warunki cenowe.
Jak sie ma w przeddzieć penowymiarowe wesele to zagranie poprawin na które jeszcze trzeba dojechac i rozstawić sprzęt, to Maraton na maxa.
Natomaist dj który nie gra wesel, hmm pewnie tak ale czy takiego dj'a oczekujesz?
A co z zespołem który gra Wam wesele, może lepiej się dogadać i niech Wam zagrają poprawiny?

Offline aziard

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Kwietnia 2009, 09:59 »
Witam!

Liczba gości na weselu to tyle gustów.  Każdemu podoba się co innego.  Ważne aby czy to zespół czy DJ stworzył pewną więź z publiką i zbudował atmosferę wspólnej zabawy.  W pewnym momencie ludzie śpiewają czy to z zespołem czy z DJ-em prezentowane piosenki.  Zespół może przedstawić interesujące brzmienie, interpretacje.  Do tego potrzebne są ciekawe wokale, instrumenty a to niestety kosztuje.  Nie łudźcie się, że kapela, która gra z "doskoku" czyli członkowie dorabiają sobie poza normalną pracą w dzisiejszych czasach może coś wielkiego pokazać.  Oczywiście są takie kapele, które ćwiczą podobnie jak zawodowcy i robią to od lat.  Grałem w takiej kapeli ale w latach osiemdziesiątych.  Graliśmy cztery razy dancingi w tygodniu i odegranie wesela nie było problemem.
Ja mogłem sobie pozwolić żeby nie pracować, ćwiczyłem codziennie i dodatkowo grałem w kapeli rockowej z własnym repertuarem.  Teraz taka kapela (pięć osób), bo było nas pięciu kosztowałaby na prowincji minimum 3 tys.  a w dużych miastach 5 tys.   
Pojawił się nowy trend wśród DJ-i.  To śpiewający DJ.  Na własnym przykładzie wiem, że część z nich to dawni muzycy, którzy chcąc kontynuować pracę na takich imprezach, widząc spadek zainteresowania (ze względów finansowych) zespołami przedstawiają ofertę dużo tańszą.  Oprócz puszczania muzyki mechanicznej mając dobre playbacki czyli podkłady śpiewają utwory na żywo, idą do stołu z akordeonem, gitarą.  Starają się stworzyć podobną atmosferę jak przy kapeli. 
Naturalnie może czegoś tam brakować ale ogólnie jest to jakiś kompromis.
Jedno jest pewne.  Dzisiaj młoda wydaje przeważnie więcej na wynajęcie sukni ślubnej niż na muzykę.  Naturalnie wygląd to rzecz bardzo ważna nawet ze względów psychologicznych.  Dobre samopoczucie pary młodej to istotny element.  Jednak poza tym dwie najważniejsze rzeczy to kuchnia z obsługą i muzyka. 
Żadne wspaniałe scenariusze, wystroje, zabawy i inne otoczki nie załatwią tych dwóch rzeczy.
Grałem za granicą wesela jako muzyk, DJ i pomimo wcześniejszych awersji dotarło do mnie, że w Polsce jest inaczej i trzeba być dumnym bo takich imprez nie ma nigdzie.  Może ktoś powiedzieć, że Polacy piją wódkę, zataczają się itd.  Kochani, ale Polacy się bawią, tańczą i tej atmosfery nam zazdroszczą.
Kombinować na weselu można ale trzeba wiedzieć, że w u nas gość musi dobrze zjeść, rozluźnić się odpowiednim trunkiem i potańczyć.  Dlatego Drodzy Nowożeńcy, lepiej odpuśćcie pewne wydatki na mało ważne
dodatki a nie oszczędzajcie na kuchni i na muzyce.  W czasie wesela zrozumiecie, że nie ma nic ważniejszego.  Pożałujecie zaoszczędzonych pieniędzy jeśli zacznie ktoś wam rzępolić albo puszczać muzę nie do tańca albo zacznie podawać marne jedzonko.  Żadne światełka, ozdóbki nie pomogą.  Na dobrym weselu wszystko staje się nie ważne jeśli ludzie zaczynają śpiewać, tańczyć czyli szaleć.  To jest po prostu polskie wesele i nie zmieniajcie tego.
Wszystkim Nowożeńcom życzę udanej zabawy!
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2009, 10:48 wysłana przez Sylvi »

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Kwietnia 2009, 13:26 »
Aż łezka kręci się w oku jak się to czyta :D Wreszczcie ktoś napisał sensownego i normalnego. Zgadzam się  w pełnej rozciągłości z Aziard-em. Najważniejszy na weselu jest zespół i obsługa. Jak oni nie staną na wysokości zadania to całe przyjęcie weselne będzie rozłożone na łopatkach, pełna klapa ;D

Offline furgaczek

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 29.05.2010
« Odpowiedź #88 dnia: 2 Maja 2009, 21:35 »
Czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego dj z okolic śląska??

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Sierpnia 2009, 13:23 »
tak tu czytam te wypowiedzi i sama mam problem czy wybrać zespół czy dj, z jednej strony dj będzie trochę tańszy a dziś dzwoniłam do jednego zespołu i chcą 2600zł. za 10 godz. grania + trzeba doliczyć jedzenie (opłata jak za normalnego gościa)
i chyba jednak wybiorę dj
co prawda są plusy i minusy czy to dj czy zespół także każdy ma swoje racje hm....
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy