Autor Wątek: 1 osoba foto + 1 osoba video, czy 2 w 1?  (Przeczytany 4341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monisien

• użytkownik
  • **
1 osoba foto + 1 osoba video, czy 2 w 1?
« dnia: 7 Października 2005, 21:27 »
Hey. :O)
Nadszedł czas na zainteresowanie się uwiecznieniem Naszego Wielkiego Dnia.
Zastanawiam się, czy mam szukać osobno fotografa i osobno kamerzysty? Dwie osoby, które będą ciągle się majtały koło nas??
Czy też ma to być jedna osoba trzymająca w jednej ręce kamerę, a w drugiej aparat. ;OP
Albo zmieniająca sprzęt w zależności od potrzeby??
Przypominam, że plan jest taki: po kościele goście na obiadek na salę weselną, a my na sesję. Nie planujemy jakiś półdniowych plenerów...
Jeśli będzie i foto i video, to nie będzie potem na filmie co chwila widać błysku fleszy? A na zdjęciach nie będzie faceta z kamerą w tle??
Skolei chyba szkoda to rozgraniczać - kościół kamera, secja foto, a wesele kamera...
Jak robicie??
Pozdrowienia
Monika

Offline martina8
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 7 Października 2005, 21:36 »
My sie zdecydowalismy tylko na fotografa. Lubimy zdjecia, za to kamerowania nie bardzo. Zreszta nasi znajomi tez tak mieli i maja przepiekne albumy i wydaje mi sie ze to w zupelnosci wystrcza. Sama ceremonie bedzie kamerowal moj kuzyn, bysmy mogli trocheczke siebie ogladnac w przyszlosci, ale to w zupelnosci starczy.

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #2 dnia: 7 Października 2005, 21:47 »
No a jak bedziesz miała kamerzyste i fotografa w jednym, to jak sobie wyobrażasz uwiecznianie np. momentu, gdy wymieniacie sie obrączkami??? Pan bedzie na zmiane rzucał kamerą, chwytał za aparat i odwrotnie?? Czy moze będziecie robili duble :wink:  :lol:  Jakos sobie tego nie wyobrażam...jak dla mnie, to stanowczo NIE! dla powierzenia tego i tego jednej osobie......jesli juz to jedna rzecz, a porządnie zrobiona.

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Października 2005, 10:03 »
My chcieliśmy mieć i fotografa i kamerzystę - i były to dwie osoby.
Myśle, że jest to najlepszy wybór jeśli ktoś chce mieć pamiątkę w postaci zdjęć i filmu. Nasz fotograf znał się z kamerzystą i nie wchodzili sobie w paradę! Zarówno fotki jak i film wyszły bardzo ładnie i jesteśmy zadowoleni z takiego wyboru.
Zgadzam się z Agnieszką, że jeśli już chcesz mieć dwie pamiątki to powinni je robić dwie osoby.

A jeśli chodzi o to "majtanie" - powiem szczerze, że ani fotograf ani kamerzysta nie rzucali się za bardzo w oczy . Wszystkie ważne momenty uchwycili ale byli mało widoczni. Obywdaj są bardzo sympatyczni i kulturalni i potrafią się zachować.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 8 Października 2005, 10:11 »
monika - bierz 2ch... już widziałam prace w stylu 2 w 1... zdjęcia to stopklatki, nieostre, rozmazane, przebarwione....

jestem na nie takiemu pomysłowi...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #5 dnia: 8 Października 2005, 10:46 »
Cytat: "monisien"
Jeśli będzie i foto i video, to nie będzie potem na filmie co chwila widać błysku fleszy?

Błyski fleszy są przesympatyczne. Czujesz sie jak gwiazda. Widziałam film z ciągłymi błyskami od początku do końca filmu i jakoś mi to nie przeszkadzało w oglądaniu.

A na zdjęciach nie będzie faceta z kamerą w tle??

Jesli kamerzysta z fotografem umieją ze sobą współpracować to nie będzie widać nikogo. Dobry fotograf to dobry obserwator.

Ja mam zamówioną usługę foto i wideo osobno. Tak samo jak Magda Sz. I nie polecano mi 2 w 1 bo wychodzi potem z tego rozlane mleko.  Po co ci to ?
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Pyrdulka

• entuzjasta
« Odpowiedź #6 dnia: 8 Października 2005, 13:59 »
Ja też miałam i fotografa i kamerzystę.Znają się ze sobą od wielu lat i świetnie się ze sobą dogadywali, i uzupełniali na wzajem.Na żadnym zdjęciu nie widać Pana Kamery, a na filmie fotograf dyskretnie przemykał gdzieś w tle,co jest prawie niezauważalne.
A co do tego "majtania się" dwóch osób koło Ciebie,to ja wcale tego niezauważyłam. Robili swoje bardzo dyskretnie.Ja stanowczo polecam 2 osoby, lub albo fotografa albo kamerzystę!NIE 2 w 1 bo wyjdzie z tego niezła papka!

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 9 Października 2005, 22:56 »
Ja też jestem na NIE :!:  Dwa w jednym to nie to. Ani kaseta, ani zdjęcia nie będą ładne. A poza tym to ja sobie nawet tego nie wyobrażam. :?  Jak zrobić zdjęcie tak jak już pisała Agnieszka podczas zakładania obrączek, a takich sytuacji jest dużo:roll:
Jeżeli kamerzysta i fotograf są profesjonalistami to na pewno nie będą sobie wchodzić w drogę. :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2005, 08:19 »
Bierz 2 osoby. Ktos kto jest od wszystkiego jest do niczego  :mrgreen:
Ja akurat uważam że na samym weselu profesjonalny fotograf nie jest potrzebny. Wystarczy osoba umiejąca robić zdjęcia, mająca dobry aparat. Oprócz tego, w dobie cyfrowych aparatów goście zrobią tyle zdjęć że na 100% będą ciekawe zdjęcia.

Offline monisien

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2005, 13:22 »
No właśnie dlatego też tak myślę, żeby wynająć fotografa tylko do kościoła i na plener i koniec.
Tyle, że osobami na 100% mającymi sprzęt i umiejącymi fotografować jest tylko mój tata... ;OP
A nie chcę, żeby zamiast cieszyć się chwilą, latał i cykał zdjęcia...
A poza tym, co z oczepinami, tortem??
Chociaż w sumie faktycznie... Na pewno ktoś będzie miał aparat... Weźmiemy wszystkie nasze, rozdamy gościom i powiemy, że mają cykać, ile wlezie. ;O)
Pozdrowienia
Monika

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2005, 18:09 »
Ja z kolei zdecydowanie polecam fotografa, który jest również i na weselu. Mamy piekne zdjęcia z wesela i tylko część z tych cyfrówek od innych gości. W dobie cyfrówek też nie ma co liczyć na te czyjeś zdjęcia :( . Po pierwsze- nie zawsze są dobre (czasem nie wychodzą, jak nie znają aparatu :shock:  ), po drugie - ci ludzie też przychodzą się pobawić i przeżywać z Wami ważne chwile, a nie koniecznie robić zdjęcia. Najczęściej zdjęcia z wesela z czyichś aparatów to są zdjęcia z kościoła, zdjęcia z toastu,może tańca no i potem kilka z zabawy lub przy stole,ale właśnie z właścicielami tego aparatu. A pamiątka z resztą gości?
Lepiej już, jęsli nie profesjolanlista - to chociaż jakaś jedna osoba odpowiedzialana za robienie zdjęć aparatem, który zna.
No a poza tym zdecydowanie - kamerzysta i fotograf osobno.
U nas to dodatkowo było tak, że większość gości nie miało ze sobą swojego sprzętu, bo wiedzieli,że mamy profesjonalistów. Chociaż prawdę mówiąc, to w przypadku kamerzysty akurat słowa profesjonalista bym nie używała. To dzięki naszemu fotografowi mamy najpiękniejszą pamiątkę, a kaseta jest dodatkiem, zwłaszcza, że nie wyszła doskonale :(.

Offline pioteras

• uzależniony
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2005, 08:19 »
Cytat: "asiek"
A pamiątka z resztą gości?

Reszta gości będzie na filmie  :mrgreen:
Ja akurat mam wśród gości kilku dobrych fotografów amatorów i wiem że na 100% wezmą aparaty i będą robić zdjęcia. To po pierwsze. A po drugie to kto powiedział że na zdjęciach musi być wszystko co było na weselu? Tak się nie da. Ktokolwiek by robił te zdjęcia i tak wszystkiego co było ciekawe nie zrobi, no chyba że nie będzie ciekawie  :mrgreen:

Offline monisien

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2005, 12:35 »
Ja planuję zrobić jedno wielkie zdjęcie, jak się czasami u naszych babć spotyka. Wielkie schody i na tych schodach 70 osób - wszyscy goście obecni na ślubie. W środku ta biała plama to ja. ;O)
Więc będę miała wszystkich gości na zdjęciu. ;O)
Poza tym uważam, że fajnym pomysłem jest wywiad z goścmi, kamerzysta podchodzi po kolei do każdego i każdy gość coś tam życzy parze młodej. Efekt: kupa śmiechu + komplet gości na filmie.
Pozdrowienia
Monika

Offline pioteras

• uzależniony
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2005, 13:14 »
To z tym podchodzeniem to niestety często nie wypala. Wszystko zależy od operatora (kamerzysty :) ), do wszystkich nie ma sensu podchodzić bo to wyjdzie sztucznie i głupio, nie każdy to urodzony mówca i krępuje się przed kamerą. Najczęściej jest tak że są na filmie wypowiedzi największych weselnych "jajcarzy" :D

Offline Pyrdulka

• entuzjasta
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Października 2005, 18:27 »
Ja planuję zrobić jedno wielkie zdjęcie, jak się czasami u naszych babć spotyka. Wielkie schody i na tych schodach 70 osób - wszyscy goście obecni na ślubie. W środku ta biała plama to ja. ;O)

Ja planowałam dokładnie to samo,ale deszczyk pokrzyżował mi te plany.Zrobiliśmy to zdjęcie już na sali.Wyszło przecudnie  :brawo_2:  

Offline monisien

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2005, 11:30 »
Pydrulka, nieważne gdzie... Ważne, żeby wogóle było. ;O)
Nie każdy ma takie zdjęcie...
Chociaż jeśli część gości jest zaproszona tylko na ślub, a na wesele nie, to wtedy nie będzie ich na wspólnym zdjęciu robionym na sali weselnej.
Pozdrowienia
Monika

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Października 2005, 13:59 »
My mieliśmy jedno wspólne zdjęcie ze wszystkimi gośćmi po wyjściu z kościoła, jeszcze przed składaniem życzeń. Dzięki temu mamy na zdjęciach wszystkich, którzy uczestniczyli w naszej pieknej chwili, a nie tylko tych, którzy byli na weselu. To wspaniała pamiątka. I fakt- pogoda nie zepsuła naszych planów. Bardzi się z tego cieszymy, ponieważ zdjęcie wyszło pięknie.

Offline Sophia
  • zapaleniec
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Października 2005, 14:30 »
my tez mamy takie zdjęcie, tuż po nabożeństwie, przed życzeniami. dzięki temu są wszyscy, nawet ci, którzy byli zaproszeni tylko na ślub.
co do fotografa na weselu to zdecydowanie polecam. my też mieliśmy wiele osób z profesjonalnym sprzętem i cyfrówkami wśród gości. Ale niestety alkohol i fotografia nie idą w parze :mrgreen: większość zdjęć, które goście robili jeszcze przed północą, pozostawia wiele do życzenia,  :lol: wtedy należy sie cieszyć jeżeli całą postać widać w kadrze, a nietylko tułów czy nogi :wink:  bo o reszcie to już nawet nie warto wspominać. A profesjonalista przez cały wieczór bedzie trzymał rękę na pulsie.

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Października 2005, 16:01 »
My robiliśmy sobie zdjęcia na sali weselnej, po kolei z wszystkimi obecnymi gośćmi. Była przy tym okazja do zamiany choć kilku słów i każdy mógł się poczuć przez nas zauważony. Miało być też wspólne duże zdjęcie, ale z nadmiaru wrażeń zapomnieliśmy o nim :oops:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Października 2005, 16:15 »
pomysł z pagadankę z gości przez pana kamere tzn pare słów od gości wcale mi się nie podoba
ja osobiście nie chce na kasecie pijanych krewnych gadających 3 po 3

albo zachowujących się nienaturalnie u mnie ten pomysł zdecydowanie odpada
a jeśli chodzi o zdjęcie grupowe super pomysł:)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2005, 18:08 »
My też mieliśmy mieć zdjęcie grupowe - po mszy przed składaniem życzeń.... Jurek (fotograf) nam o tym przypominał ale.....z nadmiaru wrażeń jakoś tego nie uchwyciliśmy.... i nie mamy tej fotki  :oops:

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2005, 18:13 »
Cytat: "agulkaaa"
pomysł z pagadankę z gości przez pana kamere tzn pare słów od gości wcale mi się nie podoba
ja osobiście nie chce na kasecie pijanych krewnych gadających 3 po 3

A na naszej płytce są wypowiedzi kilkorga z gości i to była dla nas świetna niespodzianka podczas pierwszego oglądania filmu. Nikt nie był pijany ani nie gadał bez sensu, były wypowiedzi nieco zabawne, ale przede wszystkim piękne i wzruszające życzenia. A nawiasem mówiąc ładne masz zdanie o swoich krewnych, agulkaa :wink:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Października 2005, 18:35 »
Cytat: "Julia"
A nawiasem mówiąc ładne masz zdanie o swoich krewnych, agulkaa

heheh to nie chodzi o to ,że mam złe zdanie heheh nawet nie myślałam że to tak zabrzmi  :):):):)

ale tak naprawde to nie da się przewidzieć jak nasi goście będą wyglądali
część rodziny mojego M nie znam a z opowieście wynika że popić sobie lubią :mrgreen:
a takie głupie gadanie widziałam na jednej z kaset i mało mnie to bawiło
ztąd moje stwierdzenie

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Października 2005, 20:04 »
U nas wyszło to bardzo fajnie, ale gdyby nam się ta część nie spodobała zostałaby zwyczajnie usunięta i już :D

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
Re: 1 osoba foto + 1 osoba video, czy 2 w 1?
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Października 2005, 16:33 »
Hey. :O)
 Czy też ma to być jedna osoba trzymająca w jednej ręce kamerę, a w drugiej aparat. ;OP

No to jeszcze w tyłek miotła i posadzki zamiatać. :jupi:

Niech każdy z nich robi swoje i będzie dobrze.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2005, 09:53 »
Cytat: "KRZYSZTOF"
No to jeszcze w tyłek miotła i posadzki zamiatać.

:brawo:    :hahaha:  :hahaha:  
właśnie sobie to wyobraziłam hehehhe
pewnie jak cos jest do  wszystkiego to jest do niczego  :luzak:

Offline monisien

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Października 2005, 11:45 »
Macie rację.
Już kamerzysta zaklepany, a foto ciągle szukamy.
Dzięki za wskazówki. :O)))
Pozdrowienia
Monika