Autor Wątek: GLUTEN ile  (Przeczytany 8112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Majax2
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 60
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
GLUTEN ile
« dnia: 21 Czerwca 2011, 09:27 »
Wiem, że było już masę wątków odnośnie ekspozycji na gluten, ale ja w dalszym ciągu nie rozumiem do końca jaka ilość kaszy mannej powinna zostać dodana do przecieru.

Wszędzie mówi się: pół łyżeczki kaszy na 100 ml przecieru--- tylko czy to ma być pół łyżeczki suchej kaszy przed ugotowaniem? tzn. powinnam najpierw ugotować w 50 ml wody pół łyżeczki kaszy manny i następnie dodać całość do zupki,przecieru?Czy ugotować kasze i z tej ugotowanej podać pol łyżeczki.To jest różnica.
Jeszcze jedna kwestia mieszam te pół łyżeczki z całą zawartością słoiczka? Czy tylko z taką ilością, jaką dziecko zje?Moja mala 3 tyg temu skończyła 4 miesiące. Za tydzień zaczynamy podawać przeciery z kaszką. Na razie jest tylko na piersi.Proszę o odpowiedz.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: GLUTEN ile
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2011, 09:33 »
Jak mała jest tylko na piersi to za wcześnie na rozszerzanie diety  ::)

Dzieci karmione wyłącznie piersią mogą być do 6 miesiąca


Offline Majax2
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 60
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: GLUTEN ile
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2011, 09:42 »
Pediatra zalecil juz wprowadzanie glutenu

Według najnowszych zaleceń żywieniowych opracowanych w naszym kraju: ekspozycja na gluten przedstawia się następująco:
    u dzieci karmionych piersią, gluten wprowadzamy od 5 miesiąca (po ukończeniu 4)

Offline franekkimono
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Kobieta
Odp: GLUTEN ile
« Odpowiedź #3 dnia: 7 Lipca 2011, 09:42 »
moj syn miał wprowadzony gluten po 5 miesiącu (karmiony sztucznie)  dawek, nawet wage kuchenna kupiłam. po 3 tyg wyszlo uczulenie i ponownie gluten wprowadzilismy w 11 miesiącu życia. Moim zdaniem nie ma reguły co do wprowadzania. każde dziecko jest inne

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: GLUTEN ile
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2011, 15:51 »
majux2 ja bym z tym glutenem jeszcze się wstrzymała. I jak jej to chce sz podawać? odcigać pokarm i zmieszać jej z kaszką manną ?
dla mnie logiczne było wprwadzenie najpierw marchewki, ziemniaka i przy takiej zupce dopiero gluten. ja swoim córką diete roszerzałam jak miały 5,5 miesiaca (były tylko na piersi). I jak z pierwszagluten wprowadzałam od razu w tych mikro ilosciach i było ok. tak drugiej gluten zdecydowanie zaszkodził i miała wpowadzony później lecz w wiekszych dawkach.



Offline bilaba
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 5
  • data ślubu: 19.08.2008
  • Skąd:: Bydgoszcz
  • Ślub w: Bydgoszcz
Odp: GLUTEN ile
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2016, 23:24 »
Ja w ogóle nie podaję glutenu. Ani sami nie jemy. Z pokolenia na pokolenie  widać coraz gorszy stan ukł pokarmowego - wyjałowiony mikrobiom przekazywany jest dziecku przez matkę-a po narodzinach czynniki jak nawyki, leki  i środowisko - w przyszłosci zostanie przekazany jeszcze gorszy mikrobiom , czyli każde kolejne pokolenie jest słabsze biologicznie - i na tą kwestię powinni zwracac uwagę rodzice lub ludzie planujący potomstwo. Jeśli słaba i chora mama urodzi dziecko - to od kogo ono ma otrzymac odporność i jaka? Jaką odporność ono przekaże dalej skoro przez pierwszy okres jego zycia zostanie zniszczone antybiotykami i szczepionkami ? Lepszą odporność niz miała jego mama czy gorsza ? I tu jest  to - to co zyje w jelitach odpowiada za nasze zdrowie , trawienie, wchłanianie, odporność i poziom tolerancji na takie gówna jak GLUTEN . Tu nie chodzi o to aby sie kłócić i przekrzykiwać - jeśli Kowalski jest "zdrowy" to nie zwraca uwagi na to co zjada . Jeśli Kowalski zachoruje to okazuje się że odstwienie zboża nabiału i cukru w nadmiarze - powoduje poprawe stanu zdrowia , wiec nie ma co dyskutowac. Tylko pomyslcie czy jeśli by ten Kowalski za wczasu czując się zdrowym - odstawi gluten nabiał i cukier - czy nie bedzie to najbardziej optymalną profilaktyką? Czy jest to jedna rada dobra dla każdego - pewnie nie, ale jak mawiają mądrzejsi - nie polecam wierzyć mi na słowo- sprawdź na sobie przez 3-4 tyg i oceń różnicę  :)