Autor Wątek: "Co łaska" czyli ile ?  (Przeczytany 1514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline she2312

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: lipiec/sierpień 2014
"Co łaska" czyli ile ?
« dnia: 18 Listopada 2013, 18:13 »
Przeszukałam forum i co prawda znalazłam kilka postów odnośnie kosztu ślubu kościelnego ale są to informacje sprzed kilku lat.

Na jakim poziomie kształtuje się teraz słynne "co łaska"? - troszkę poczytałam w internecie i jestem w szoku bo sumy 500-1500?
Czy faktycznie takie chodzą, żebym przypadkiem nie dała za dużo. . .

Wyczytałam jeszcze że oprócz tego, trzeba dać na zapowiedzi (2 parafie - Pana Młodego i Panny Młodej), opłacić organistę, zapłacić kościelnemu i zapłacić za dekoracja (chociaż osobiście sama chciałabym przystroić kościół). . .

Bardzo będę wdzięczna za informacje jak to faktycznie wszystko wygląda w szczecińskich parafiach :)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: "Co łaska" czyli ile ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2013, 23:01 »
My daliśmy 250 albo 300zł dla księdza, już nie pamiętam dokładnie, organistka 100zł- bo to nie była godzinna msza, tylko 30min ceremonia, 100zł za sprzątanie kościoła, dekoracje robiła moja koleżanka, u nas w kościele była przydzielona Pani,ale ja postawiłam na swoim i wbrew zasadom nie wzięłam tej Pani, która ma wyłączność na nasz kościół.

Ogólnie wiem,że taka standardowa stawka dla księdza to 500zł. Choć babcia mojego M. mówiła,że papież Franciszek powiedział,że księża nie powinni brać pieniędzy za sakramenty :D hehehhehe

Offline Madinex

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2013, 10:46 »
My daliśmy księdzu 350 zł, organista miał ustaloną stawkę i chciał 150 zł. Na kwiaty i strojenie kościoła ksiądz brał z tych 350 i z pieniędzy które dostał od drugiej pary która w tym dniu też ślubowała, tylko musieliśmy zadzwonić do kwiaciarni i powiedzieć jakie kwiaty chcemy. Uważam, że każdy daje tyle na ile go stać i każdy ksiądz powinien to zrozumieć.

Offline nicia86

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07-09-2013
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2013, 16:04 »
U nas było tak:
Zapowiedzi - z racji tego, że przed ślubem razem mieszkaliśmy musieliśmy dać na zapowiedzi do 3 kościołów. Daliśmy po 50 zł.
Księdzu za ślub daliśmy 400 zł (może dużo, ale za to nie robił nam problemu żeby wziąć swojego organistę, samemu załatwiać kwiatki itd.)
Organista - o ile dobrze pamiętam wziął 150 zł (był z poza parafii).
Pani która dbała o wygląd kościoła (robiła bukiety na ołtarz) życzyła sobie około 500 zł - na szczęście tego dnia miała ślub 2 para i dziewczyna obiecała, że załatwi bukiety taniej u kwiaciarki. Wyszło,że złożyłyśmy się po 75 zł.
Dekoracje - my żeśmy załatwiali firmę, dopiero później nam ksiądz wspomniał, że mają swoją Panią która stroi za 100 zł. Niestety mieliśmy podpisaną już umowę i było dla nas za późno :P 

Offline EwelinaD
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.09.2013
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2013, 17:04 »
Z tego co czytam, to widzę, że sporo Was to kosztowało. My za ślub daliśmy 200zł, za organistę 100zł a na zapowiedzi nic, bo nikt nam nic nie mówił. A co do przystrojenia, to miałam też kogoś innego niż polecała moja parafia i polecam, bo nic mnie nie interesowało, żadne sprzątanie.
W tej parafii nauki były za darmo, jedynie zapłaciliśmy w poradni rodzinnej, 30 lub 40zł