Autor Wątek: zaprosic bez zapewnienia noclegu  (Przeczytany 24542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
Odp: zaprosic bez zapewnienia noclegu
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Grudnia 2008, 23:50 »
Super pomysl z tym dodatkowym noclegiem z piatku na sobote ... moze faktycznie umowcie sie ze np, Wy pokrywacie jeden z kosztow a drugi juz sama zainteresiowana para, tylko kurcze sama nie wiem czy to wypada .....  ???
Ale pomysl bardzo trafny, goscie poczuja sie, ze zalezy Wam na ich przybyciu :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Grudnia 2008, 23:55 »
Zeby koleżanka sie nie zdziwiła że jak zaznaczy gościom że maja sobie załatwić noclego to lista weselna skurczy sie o 50%!!!

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Grudnia 2008, 23:56 »
hehe przy tym pesymistycznym zalozeniu tez tak moze byc  ;)

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudnia 2008, 01:18 »
nie organizuje noclegu ale organizuje autobus,ktory podwiezie gosci do domu wkoncu nie mieszkaja daleko...wszyscy mieszkaja w okolicach stragardu takze nic wielkiego sie nie stanie...jejku i tak polowa bedzie nocowala u mnie, u narzeczonego w domu u jego mamy w nasyzm mieszkaniu itd ....
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2008, 13:15 wysłana przez ela »

Offline ela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Grudnia 2008, 13:18 »
Monia , Ilona1985 "pogaduszki" zostały usunięte , proszę sie trzymać tematu .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Grudnia 2008, 14:51 »
Ja nie wyobrażam sobie żeby gościom nie zapewnić noclegu...

W tym roku byłam na weselu u bardzo dobrych znajomych mojego PM. Dopiero w przedzień ślubu dowiedziałam się, że sami musimy zapłacic za hotel i byłam bardzo tym zaskoczona  :szczeka: Akurat w wypadku tej pary to nawet gdybyśmy wcześniej wiedzieli, że będziemy płacić to i tak byśmy się wybrali, ale zdążyłabym się finansowo przygotować. Mimo że było to tylko 80 zł. za 2 os. to plus koszty dojazu - ok. 100 km to sam wydatek na podróż wyszedł dosyć znaczny.

U mnie około połowa gości będzie spoza Krakowa - tak moich jak i mojego PM. Część z nich ma jakąś swoją rodzinę w Krakowie więc odpadną ale tak dla ok. 50 osób trzeba będzie nocleg zorganizować. Może uda mi się wynając pokoje w akademikach albo zastanowię się nad jakimś hostelem. Ale ten jeden nocleg na pewno gościom zagwarantuje.

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Grudnia 2008, 15:24 »
kurcze juz sama nie wiem co mam robic.....ale ja mam za 1 osobe az 80 zl...to sporo....
i mam 90 kilka gosci...bedzie ciezko im zapewnic nocleg...kupa kasy...sadze,ze lepiej wynajac autokar,ktory porozwozi gosci do domu..Praktycznie wszyscy oddaleni sa od sali o ok 1 godz jazdy.To nie jest tak daleko.
Mysle,ze zamieszcze w zaproszeniu wkladke, gdzie poinformuje gosci o mozliwosci zostania i o cenie.
Co mysliscie o takiej ewentualnosci?
90 osob razy 80 zl to daje 7200 a za to cene mam super wycieczke slubna albo samochod.....:-)

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Grudnia 2008, 16:08 »
ilona, hm...trudno mi cos tobie doradzić, bo ja mam odmienne zdanie....wiem, ze to kupa kasy  ::) u nas co niektórzy goście beda mieli nawet 10 minut driogi samochodem i tez nocleg im zapewniamy....mam troszkę podobną sytuacje do twojej (odległość) ale hm... ja nie wyobrażam sobie wieść gosci nawet 40 minut do domu...każdy bedzie zmeczony,  :pijaki: i wiadmomo jak to po weselu...niektórzy będą chccieli połozyc sie wczeniej, inni beda z dziecmi...to nie taka prosta sprawa....moze da jakoś się wynegocjowac cene z tymi noclegami, albo jest cos w poblizu duzo taniej, bo fakt 80 zł za osobe to dużo...jednak my jak szukalusmy sali to bralismy od razu pod uwage ceny noclegu  ::)

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Grudnia 2008, 16:52 »
Dziekuje Werka...
Wiesz, przemysle to raz jeszczemoze znajde cos w poblizu Stargardu tanszego a takich blizszych z rodziny gosci np mame ,tesciow i swiadkow i blizszych polozymy tam gdzie sala jest:-)

Offline margeritta

• forumowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Grudnia 2008, 09:33 »
Cóż, ten pomysł z rozwiezieniem gości do domów autobusem mógłby okazać się nie taki zły. Z doświadczenia wiem, że w autobusach wesele jest kontynuowane  i jest  naprawdę dobra zabawa. Oczywiście zależy to od ludzi, którzy nim jadą.

Ilona1985 Twój pomysł z tym żeby zapewnić autokar dla gości i dać wkładkę o możliwości noclegu za który trzeba będzie samemu zapłcić wcale nie jest taki zły. Goście będą mieli wybór. Można pomyśleć o tym, żeby zapewnić nocleg na Wasz koszt tylko najbliższym no bo w sumie głupio żeby babcia czy bliska cicocia tłukły się autobusem. Poza tym wydaje mi się, że osoby z bliższej rodziny zrozumieją w czym tkwi problem i jeżeli zostaną odpowiednio wcześniej poinformowane to wygospodarują dodatkowe pieniądze na nocleg. Tym bardziej że te 80 zł. choć nie mało to też nie są znowu aż tak duże pieniądze.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Grudnia 2008, 01:05 »
My kilka tygodni temu bylismy na weselu oddalonym od nas okolo 300km i nikt nam nie zaproponowal noclegu....  kilka tygodni przed weselem rozmawialismy z mama Pani Mlodej, gdy probowalismy dowiedziec sie czegos o noclegu to zmieniala temat bo po prostu glupio jej bylo powiedziec ze oni nie zapewniaja noclegu :( domyslelismy sie o co chodzi i sami zarezerwowalismy  pokoje i oczywiscie za nie zaplacilismy.  Czulismy sie dziwnie, bo nikt nie mial odwagi nam tego powiedziec wprost. Ja to oczywiscie rozumiem, bo wesele to ogromny koszt, ale... niesmak pozostaje  :-\

Offline margeritta

• forumowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Grudnia 2008, 08:47 »
Ja raz jeszcze chciałabym podkreślic, że biorąc pod uwagę moje doświadczenia uważam, że co kolwiek sie nie zdecyduje najważniejsze, żeby gościom powiedzieć wprost, żeby nie było zaskoczenia i tak jak napisała oleandro żeby nie pozostał niesmak. Jak się odpowiednio uzasadni gościom swoja decyzję o tym, że nie ma się środków na zapewnienie noclegu to na pewno większość z nich zrozumie.

Niemniej jednak uważam, że jeżeli jest tylko taka możliwość to powinno się przynajmniej ten jeden nocleg zapewnić, a jak nie to przynajmniej dołaczyć do zaproszeń listę hoteli i cennik tak żeby goście mogli sie przygotowac na ewentualny dodatkowy wydatek

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Grudnia 2008, 08:54 »
...i liczyć się z tym, ze sobie odejmą o ceny prezentu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Grudnia 2008, 09:30 »
z ust mi to wyjęłas lila ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Grudnia 2008, 11:14 »
Tak jak piszesz Margeritta najwazniejsze aby poinformowac kogos wprost jak wyglada sytuacja, uwazam ze niektorzy goscie zrozumieja sytuacje, ale na pewno beda tacy co jeszcze dlugo beda komentowac... :) :) :)

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:22 »
a ja uważam jak lila i monia hm...sama bym tak zrobiła, po prostu odjeła sobie od ceny prezentu  :drapanie: szczerze mówiąc  ;D ja dajel uwazam ze watro poszukac czegos w okolicy... my patrzymy pod siebie ale pomyslmy o innych...zreszta chyba tez to zalezy od regionu   ;D

hmm.... ale teraz to ja tak dyskutujac z wami zastanawiam sie czy gościom zapewnic dodatkowy nocleg z piatku na sobote na nasz koszt  ::) bo to kilka tysiecy wiecej  :-\

w lolaku mamy nocleg zapewniony i znizki na noc z soboty na niedziele, ale z piatku na sobote to 200 zł za pokój 2 osobowy...masakra...myslelismy by moze w naszej miejscowosci dla gosci cos znaleść  tańszego...ale by musieli sie znowu pakowac i znowu przemieszczać a będa nawet po 600 km. podróży   ::) hm....chyba wtedy wypada by pokryli sobie ta noc, jak myslicie  ??? :) z  kolei za duzo to bedzie osób by ich ulokować po mieszkaniach  ::)
zaczynam sie coraz bardziej nad tym zastanawiac bo nie zmieścimy sie w planowanej sumie, a tak wszystko idzie do góry że nie wiem czy zmieścimy sie jak 10 tysiaków iwecej wyłozymy...masakra  :o

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:26 »
Z piątku na sobote to już bym raczej nie fundowała noclegów, przeciez nie wszyscy chyba maja tak daleko. Niektórzy prawdopodobnie przyjadą w sobote, a reszta to akurat moze zmiesci sie na ta jedna noc w mieszkaniach.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:27 »
Werka ja myślę, że standardem jest zapewnienie noclegu z soboty na niedzielę....
nie wiem ja wygląda sytuacja u Was, z jak daleka są goście...to już trzeba rozważyć indywidualnie, trudno radzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline werka23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:31 »
no własnie..... powiedzmy ze połowa czyli 50 osób bedzie do jezdnych część ode mnie z podlasia jakies 15 czyli 600 km. tu moze da sie załatwic coś...ale  kolejne 30 osób to rejon szczecin czyli ponad 300 km... sadzę, ze raczej wszyscy beda chcieli przyjechać dzień wczesniej

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:37 »
To moze sprobuje znalesc cos w okolicach Stargardu tanszego ale nie przesada 80 zl za 1 osobe....
Wtedy w Dworku ulokuje najblisze i najbardziej potrzebujace osoby np Babcie, mamy tesciow, rodziny z malymi dziecmi a reszcie gosciom znajde nocleg  w okolicach Stargardu.Wtedy wynajme autobus tylko z Kosciola do sali.
A potem tylko autobus aby zawiozl gosci do hotelu.

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Grudnia 2008, 13:33 »
No bardzo dobry pomysł!!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #51 dnia: 1 Stycznia 2009, 09:28 »
zacny koncept..

starszyzna rodowa i najmłodsze dzieci muszą miec gdzie spac.. :)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #52 dnia: 1 Marca 2009, 12:42 »
to moze mnie cos teraz doradzicie :) my z moim M.  dopiero szukujemy sie do wszystkiego, na razie nawet daty nie mamy (a wlasciwie mamy nawet dwie :P) i bedziemy chyba w tym tyg zaklepywac sale a potem zespol i kosciol.  tez mamy duzo rodziny spoza szczecina i nawet nie bierzmy pod uwage, zeby nie zapewnic im noclegu.  czesc osob bedzie mieszkala i miejscowej rodziny ale i tak jest ich za duzo wiec trzeba jakis nocleg im zapewnic. . .  wymyslilam ze w lato sa puste akademiki i moznaby tak wynajac kilka pokoi 2 osobowych.  bylam w jednym akademiku jakis czas temu i pamietam ze byl po remoncie, schludny, lazienka byla jedna na dwa pokoje, jakby przejsciowa taka wiec z korytarza nie ma do niej dostepu.  koszta sa wtedy o wiele mniejsze niz hotele.  myslicie, ze tak wypada? bo ja sama nie wiem, bylam w motelu wojskowym na ku sloncu (u szwejka czy jakos tak) ale od razu przerazilo mnie jacy dziwnie ludzie sie tam kreca, smierdzi alkoholem i ogolnie jest dosc obskurnie na korytarzu, nie wiem jak pokoje bo nie bylam, od razu mnie odrzucilo.
znalazlam jeszcze motel cena to ok 40zl za os wiec jezeli okaze sie ze akademiki to lekka przesada, wtedy tam gosci ulokujemy, ale jeszcze nie bylam nawet ogladac tego miejsca wiec nie mam pewnosci, ze tam jest lepiej.
co powiecie??

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #53 dnia: 1 Marca 2009, 13:23 »
Daisy86 wazna kwestia jest odleglosc akademika lub motelu od sali weselenej... najwygodniej dla gosci bedzie jesli bedzie to dosc blisko.

Moim zdaniem jesli akademik jest odremontowany i czysty to dlaczego nie??? Ale motel o ktorym piszesz 40zl od osoby to rowniez bardzo dobra oferta.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #54 dnia: 1 Marca 2009, 13:29 »
staram sie szukac w miare blisko wlasnie choc oczywiscie dojazd do akademika z wesela gosciom tez zapewnimy.  nie znam sie tylko za bardzo na tym czy gosci wypada ulokowac w "akademiku", nie brzmi to dziwnie? :P oczywiscie powiadomimy ich o tym wczesniej i jezeli ta opcja nie bedzie im odpowiadac damy im namiary na jakis hotel.  od strony mlodego beda przyjezdni "z wyzszych sfer" wiec pomyslalam ze lepiej bedzie jesli kazda rodzina sama swoim gosciom zapewni nocleg.  ??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 1 Marca 2009, 20:17 »
wg mnie wypada, jeśli akademik przedstawia sobą stosowny standard, czyli np ta łazienka jedna na dwa pokoje - wg mnie ok
ja bym się nie obraziła na nocleg w akademiku jako gość weselny;

jedyne co by mnie było w stanie obrazić to podział gości na lepszych i gorszych, czyli np jakaś część "lepszych" gości w hotelu, a ci "gorsi" w akademiku
— Richard M. Devos

Offline margeritta

• forumowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 1 Marca 2009, 22:00 »
My też rozważamy akademiki, tym bardziej że mama PM pracuje na uczelni i może w tej kwestii pomóc. Ale oczywiście jeżeli akademik to dla wszystkich bez wyjątku. No chyba że ktoś sam będzie chciał sobie zapłacić nocleg w hotelu. Ale jak to wyjdzie to jeszcze się zobaczy. Generalnie, nie uważam żeby nie wypadało zapewnić jako nocleg akademika

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #57 dnia: 2 Marca 2009, 21:29 »
Ja tez uważam, że najważniejsze to dać gościom do zrozumienia, że są ważni i że się na nich czeka i ma się na uwadze ich wygodę. Po prostu się nimi zaopiekować. U nas większość gości będzie miejscowych (do 30 min. od sali), i dla tych prawdopodobnie zapenimy busiki, czy autokar. Z przyjezdnymi jeszcze się zastanawiamy, to jakieś 30 osób i prawdopodobnie będą spać u moich i N rodziców oraz reszty rodziny. Taki tez jest zwyczaj u mnie w rodzinie.
Zastanawiamy się tez za wynajęciem całego motelu, gdzie będzie wesele bo wychodzi jakies 50zł od osoby i to przyzwoicie, ale tam jest taki problem, że nie wszyscy by sie zmieścili i jak wtedy wybierać? Co do akademików to, o ile są schludne , nie widze przeciwskazań. Ważne, żeby o tym pomyśleć. Sama ostatnio byłam na weselu na działkach, które były daleko od wszystkiego i w okolicy, nawet gdybysmy chcilei nie było żadnego noclegu poniżej 100zł/os.  Więc ostatecznie ustaliliśmy kto nie pije i robi za taksówkę, ale to nie było fajne.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #58 dnia: 2 Marca 2009, 22:28 »
Ilona1985 jak dla mnie pomysł z autokarem wcale nie jest zły. U nas się już tak przyjeło, że wiadomo tym co mieszkają za daleko zapewnia się nocleg a tych co mieszkają w miarę blikso się odwozi.

U mnie było dwóch kierowców. Jeśli ktoś miał ochotę jechać do domu dzwoniło się po kierowcę i tyle. Fakt faktem ja miałam tylko jeden dzień wesela więc każdy odwieziony do swojego domku był szczęsliwy :)

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #59 dnia: 2 Marca 2009, 23:23 »
Dziekuje Martusia :)
Teraz sie troszke u mnie pozmienialo, nie bede miala poprawin, takze napewno nie organizuje nocleegow, bedzie za to transport, ktory rozwiezie gosci do domu.