Autor Wątek: Przedszkole - państwowe, prywatne - no i kiedy najwcześniej!  (Przeczytany 8667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 22.06.2013r.
Odp: Przedszkole - państwowe, prywatne - no i kiedy najwcześniej!
« Odpowiedź #60 dnia: 31 Października 2008, 21:29 »
Ja może opisze to tak troche z drugiej strony.
Miałam mniejsze doświadczenie z przedszkolami prywatnymi niż z publicznymi.
Oczywiście, że wszystko zalezy indywidualnie od każdego miejsca i osob tam pracujących. Ale ja polecam przedszkola publiczne.
Może ja trafiłam do przedszkola marzeń, ale naprawde byłam nim zachwycona. Jedyny minus to duże grupy, bo dochodziły nawet do 29 dzieci. Reszta to naprawde plusy, bo caloroczna opieka logopedy, rytmika raz w tygodniu, dodatkowo płatny angielski, religia. Do tego każda grupa ma własną sale, zaplecze i toalete. Duże podwórko.

Co, do dzieci z grudnia tak jak ktoś napisał w naszym regionie przyjmowane są one rocznikowo. Ogólnie uważam, że to dobry pomysł. Jednak niestety bywają widoczne roznice między takimi dziecmi a resztą grupy. Ale po to jest przedszkole aby wyrównać dzieci :)

Uważam, że wiek 3 lat jest odpowiedni do posyłania dziecka do przedszkola, czasem nawet nie zaszkodzi posłąc dopiero dziecka 4 letniego.

Odniose się jeszcze do posyłania dzieci 6 letnich do szkoły. Niestety nie popadałabym w taki hurra optymizm. Oczywiście to dobre rozwiazanie gdy dzieci idą do niej po przedszkolu. Ale niestety polskie realia są takie, że wiele dzieci po domu trafia od razu do szkoły. I w wieku 6 lat mogą miec duze problemy z poradzeniem sobie tam. Druga kwestia to niestety kompletne nieprzystosowanie polskich szkół do 6 latków w szkołach.