tak, czas to zmienić.
Lody czekoladowo śmietankowe
100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
50 g gorzkiego kakao
400 gpełnotłustego mleka
200 g śmietany, , min. 30 % zawartości tłuszczu
150 g cukru
4 żółtka
1 szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.
Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.
Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15 s/obr. 9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.