Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1378021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #2160 dnia: 1 Lutego 2015, 19:02 »
też z ciekawości podczytuje, ale kryteria szybkości i aromatyczności posiłków to u mnie spełnia parowar od kilku dobrych lat :) bo jeszcze kwestia, jakiej jakości składniki tam się wrzuca....domowy rosół bez żadnych ulepszaczy to aż mi sie nie chce wierzyć, ze tylko godzinka wystarczy...ale zaznaczam, ze nic z tego cuda nie próbowalam i to tylko moje odczucia po tym, co piszecie  :) aha do ciasta mam robota boscha, koktajle robię blenderem ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #2161 dnia: 1 Lutego 2015, 19:07 »
no i miśka o to chodzi tysiąc sprzętów extra a tu wszystko w 1 :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2162 dnia: 1 Lutego 2015, 19:10 »
No widzisz miska, a my to wszystko mamy w jednym urzadzeniu ;D
A rosol rzeczywiscie w godzine sie robi i jest bardzo pyszny! Ale gotowany jest w 100 stopniach caly czas, a na wolnym ogniu na kuchence robi sie o wiele dluzej. Tylko pamietajmy tez, ze im dluzej potrawy sa robione tym mniej wartosci odzywczych maja.
Tu parowar spelnia tez inna funkcje, bo w dzbanek mozesz wlac skladniki na zupe, a na gorze robisz drugie danie. W varome wkladasz papier do pieczenia i zbierasz sos wiec jest tego od groma.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2163 dnia: 1 Lutego 2015, 19:17 »
patka co do rosołu to akurat o to chodzi,żeby to bł taki prawdziwy wywar mięsno-warzywny, więc po 3 godzinach gotowania to warzywa i mięso to są do wyrzucenia ;) pewnie zasadnicza różnica w smaku będzie dla kogoś, kto w ogóle nie używał parowaru, bo faktycznie chociażby warzywa zupełnie inaczej smakują....no nic, jak kiedyś nie będzie taki na topie i obniżą jego cenę to moze się skuszę ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2164 dnia: 1 Lutego 2015, 19:24 »
Najpierw musisz sprobowac czegos z tego urzadzenia i sama stwiedzic czy Ci sie przyda w kuchni czy nie.
My tu wszystkie jestesmy w nim zakochane :serduszka:

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2165 dnia: 1 Lutego 2015, 19:33 »
Ja tm bardzo lubie ALE dostrzegam tez jego wady  ::)

Jako ze tete zapytala o pozytywy- to dla mnie osoby kochajacej gotowac to super urzadzenie bo tak jak dziewczyny napisaly mega ulatwia mi prace w kuchni..
Wszystko robie dwa razy szybciej, czysciej..
Nie musze wyciagac 5 urzadzen i garnkow czy misek.

Przychodza goscie niespodziewani nic nie mam przygotowane do jedzenia a i zakupow w domu woekszych brak?
To nie problem- wyciagam pomidory w puszce i po 10min mam pyszny krem..
Podobnie z zupa cebulowa.
Nie martwie siw ze blender mi.bedzie pryskal na cala kuchnie.. wszystko czyste i pachnace :)
Wczoraj wpadli na spontanie bliscy znajomi- mowie do kumpla zejdz po ser i kukurydze zrobie szybko pizze.
Nie mogli uwierzyc ze zrobilam w 2 min ciasto bez syfu wszedzie...
Puszka pomidorow i byl wyjatkowo pyszny sos do niej ;)

Choc wciaz uwazam ze cena jest z kosmosu..

Acha miska tm.od lat jest na rynku i.niestety z roku na rok cena wyzsza :-)))

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2166 dnia: 1 Lutego 2015, 19:43 »
miśka ja mam parowar też od 3lat ale jak kupiłam TM to parowar wylądował w piwnicy :)
ja właśnie robię kruche ciasteczka zobaczymy czy dobre :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2167 dnia: 1 Lutego 2015, 19:46 »
Ja zrobilam pszenne bulki :) jutro zobaczymy czy dobre :) ale pewńie tak ;)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #2168 dnia: 1 Lutego 2015, 20:18 »
U mnie wczoraj były roladki z kurczaka, a dziś pulpety z mielonego z dobrego gotowania. Oczywiście pycha :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2169 dnia: 1 Lutego 2015, 20:36 »
patka patrząc na fb, jak szalejesz z TM to chyba się wproszę do Ciebie na degustację :P
sylwusia to ja poprosze o te wady ;)
aha i czym sie różni ten najnowszy model od poprzedniego?

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2170 dnia: 1 Lutego 2015, 20:38 »
patka no nic, jak kiedyś nie będzie taki na topie i obniżą jego cenę to moze się skuszę ;)
TM jest "na topie" w Polsce od 20 lat, a cena nie spada, tylko z modelu na model niestety rośnie ;) Ale tak to jest z dobrym sprzętem, podobnie jak odkurzacz Rainbow czy garnki Zeptera - za jakość trzeba płacić ::) Gdyby kosztował 1000zł to nie miał by tylu funkcji, a tak jest wszechstronny, prawie niezniszczalny (moja babcia używa modelu TM21 od chyba 14 lat i nigdy nie naprawiała) i nie ma na rynku konkurenta. Zresztą, nie ma co przekonywać, daj się kiedyś zaprosić na prezentację i sama ocenisz czy to takie cudo jak wszyscy mówią czy nie ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2171 dnia: 1 Lutego 2015, 20:39 »
Ciesze sie ze nabralas ochoty na degustacje :) oczywiscie zapraszam! :)
Juz mnie kumpele chca zablokowac na fb, bo tyle pysznosci wrzucam :D
Nowy model rozni sie wielkoscia naczynia, ma wyswietlacz, wiecej opcji... To tak w skrocie.

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2172 dnia: 1 Lutego 2015, 20:41 »
Miśka, nowy model ma o 200ml większe naczynie, dotykowy wyświetlacz lcd, czytnik nośników z przepisami, większy zakres temperatur gotowania, wyższe obroty i... chyba jest ładniejszy moim zdaniem ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2173 dnia: 1 Lutego 2015, 20:47 »
Fiolka w takim razie i ja i moi znajomi w temacie nowinek technicznych w kuchni jesteśmy "zacofani", bo gdyby nie wątek na forum, to nadal bym nie wiedziała o jego istnieniu ;) ok ale może niepotrzebnie mieszam, super, ze jesteście zadowolone  z tego sprzetu i życze dalszych owocnych doznań kulinarnych :ok:

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #2174 dnia: 1 Lutego 2015, 21:24 »
Ja tez nigdy wczesniej nie slyszalam o tym urzadzeniu. Dopiero od loony ;)
Mariola, tez nigdy nie mowilas ze sie na to napalilas :p

Az dziwne, ze przez tyle lat firma nie probowala wejsc na rynek amerykanski, nie ma tu tego w sprzedazy wiec co najwyzej moge sobie poczytac Wasze zechwyty 8)

A nie jest tak, ze to troche generuje wieksze obzarstwo? ;) bo jak czytam ile gotujecie, to chyba bym pekla jak bym miala tyle jesc :) Ja pierogi czy placki ziemniaczane, to jem raz w roku i wcale nie narzekam z tego powodu ;)
W ogole jaka jest jego pojemnosc? Ile np. zupy da sie ugotowac w nim? Bo jak po talerzu dla kazdego, to troche malo.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2175 dnia: 1 Lutego 2015, 21:32 »
Edzia jak ma sie duzo rodzine to moze byc malo. Chociaz ostatnio zaprosilam rodzicow z bratem na obiad i wszyscy (5 doroslych i dziecko) najedli sie. A zupa mi i mezowi starczy na dwa dni.
u mnie to nie powoduje obzarstwa wiekszego. :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2176 dnia: 1 Lutego 2015, 21:37 »
Nasza rodzina, to sztuk 2 + pies, a zupy duzo gotuje zawsze, dlatego mnie ciekawi ile w termomixie wychodzi;)
Zmiesci sie tam np duzy kawal miesa, czy juz tylko gulasz wchodzi w gre?

No to wady jakies ma? ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2177 dnia: 1 Lutego 2015, 21:44 »
Duże mięcho raczej odpada max. Pojemnosc 2,2 l , nam zup akurat wystarcza a jak malo np. Ogorkowa ostatnio jakos nam zasmakowala to 2x robilam :-)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2178 dnia: 1 Lutego 2015, 21:45 »
Do miski to dużego kawalka nie wlozysz, ale na varome juz tak.
Wiadomo nie kazda potrawe jestesmy w stanie w tym zrobic, ale ogolnie jest tak :ok:
Wady? Hmmm jest glosny jak kruszy cos twardego na maksymalnych obrotach ;)
A tak to nic wiecej mi nie przeszkdza.
No i roznica miedzy starym a tym modelem jest tez to, ze teraz automatycznie dzbanek sie montuje w stacji.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2179 dnia: 1 Lutego 2015, 21:52 »
Ja widze wady ;D
Dosc maly dzban do zupy np
Rowki miedzy naczyniem a ta powiedzmy stacja ktora trzeba czyscic patyczkami do uszu
Bardzo czesto nie wychodzi smietana ubita lub maslo lub bialka jesli nawet myslisz ze masz urzadzenie suche to wystarczy kropla wody w jakims zakamarku i po sprawie..
Surowki  bardzo trzeba uwazac przy miksowaniu bo pol sekundy dluzej i juz jest papka
Bardzo czesto trzeba wydluzac czas gotowania szczegolnie mies
Mielone mieso czuc ze nie jest zmielone a rozszarpane na papke co czuc w kotletach np.
To tak na szybko w moich oczach- wiadomo kazda pani domu inaczej gotuje itp wiec to przeszkadza akurat mi a innej nie musi ;)

I powtorze sie- ale mimo tych wad dla mnie urzadzenie jest niezastapione ;)))

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2180 dnia: 1 Lutego 2015, 21:57 »
Widze sylwus ze kilka wad juz zostalo usunietych w mowym TM.
Musisz sprzet wymienic ;)

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2181 dnia: 1 Lutego 2015, 22:04 »
Zgadzam się z Sylwią co do wad oprócz pierwszej. Ja zrobiłam zupy na 20 osób i każdy się najadł. Przeciętny talerz do zupy ma 200ml, czyli wychodzi 11 talerzy przy maksymalnym napełnieniu. To mało? ;) Jeśli tak, to gotową zupę wlewamy do garnka i w 20 minut mamy drugą porcję :)

Edzia, pytasz czy tm generuje obżarstwo... wiesz, jakby tak ma to patrzeć, to nowa kuchnia, lodówka czy nowo otwarty sklep spożywczy też je generuje ;) TM jest o tyle świetny, że to Ty decydujesz co do niego wrzucasz i co robisz. Nie używasz soli? Nie jesz glutenu? Nie lubisz słodzonych soków? W TM gotujesz jak chcesz i ile chcesz ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2182 dnia: 1 Lutego 2015, 22:09 »
No w sumie my mamy zupe z tm na 2 lub 3 dni ale gdybym miala wieksza rodzinke to byloby chyba malo ;)
Kiedys zrobie test :))

Edzia co do tego ze generuje obzarstwo.
Teraz dziewczyny sporo gotuja bo nowosc i ciekawosc mysle ze starsze yzytkowniczki potwierdza ze z czasem uzywa sie tm tak jak innycg sprzetow i gotuje sie tyle co zawsze a np w miim przypadku- osoby nauczonej kuchni fat(tata zawodowy kucharz w restauracji staropolskiej) to urzadzenie jest swietne bo gotuje inaczej.. lzej..
Wielu potraw ktore dziewczyny tu zachwalaja ja musialam nauczyc sie jesc bo byly dla mnie zwyczajne za chude za malo wyrazne  :)
Wiec akurat tu duzy plus dla tm

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2183 dnia: 1 Lutego 2015, 22:15 »
Ja jestem totalnym leniem kuchennym, dlatego jak najbardziej patrze przychylnym okiem na urzadzenie, ktore wszystko robi za mnie.
Tylko zastanawiam sie czy wlasnie nie trzeba duzo gotowac i duzo jesc, zeby sie naprawde przydalo.
Bo np. smietany nie jem, masla tez nie, pierogi, placki odpadaja... A propos plackow, to i tak je trzeba smazyc na patelni? Bo pierogi, to w sumie tylko ciasto zagniata.
Justyna lepsze wychodzi z termomixa czy z kitchen aid?
A czy do wiekszosci potraw trzeba miec przepis? Tak jak Sylwia pisze, chwila nieuwagi, albo zle proporcje i juz "popsute"?

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2184 dnia: 1 Lutego 2015, 22:17 »
Edzia mój kichen nie doczekał zrobienia ciasta na pierogi :-) , ale np. Pizze mój mąz woli tzn ciasto z kichena

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2185 dnia: 1 Lutego 2015, 22:20 »
No ja wlasnie robie w kitchen aid, ten raz w roku na swieta i jeszcze nigdy w zyciu nie widzilam tak gladkiego ciasta. Rekoma tak sie nie da.
Myslalam, ze masz porownanie ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2186 dnia: 1 Lutego 2015, 22:38 »

Mariola, tez nigdy nie mowilas ze sie na to napalilas :p

a gdzie miałam ogłosić? :P
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2187 dnia: 1 Lutego 2015, 22:40 »
Ja jestem totalnym leniem kuchennym, dlatego jak najbardziej patrze przychylnym okiem na urzadzenie, ktore wszystko robi za mnie.
Tylko zastanawiam sie czy wlasnie nie trzeba duzo gotowac i duzo jesc, zeby sie naprawde przydalo.
Bo np. smietany nie jem, masla tez nie, pierogi, placki odpadaja... A propos plackow, to i tak je trzeba smazyc na patelni? Bo pierogi, to w sumie tylko ciasto zagniata.
Justyna lepsze wychodzi z termomixa czy z kitchen aid?
A czy do wiekszosci potraw trzeba miec przepis? Tak jak Sylwia pisze, chwila nieuwagi, albo zle proporcje i juz "popsute"?
Czy trzeba dużo gotować żeby się przydało? To nie tak... mając Thermomix, praktycznie nie gotuję w niczym innym. Nie mam blendera, miksera, sokowirówki, malaksera, maszynki do chleba, nawet tarki ;) To nie Thermomix wymusza gotowanie, on po prostu zastępuje inne urządzenia. Jeżeli nie jesz śmietany, placów itp., to ich nie robisz. Gotujesz zupy, warzywa na parze, mięso, ryby, robisz surówki, soki, przetwory, trzesz bułkę, cukier puder, robisz mieszanki przypraw z suszonych warzyw, robisz własny jogurt... co tylko chcesz, każdą potrawę jaka tylko przyjdzie Ci na myśl, bez względu na to czy masz na to przepis z książki na TM czy w swoim własnym zeszycie. Fakt, trzeba się nieco przestawić i nauczyć "czułości" noży TM, żeby nie mielić wszystkiego na papkę, ale po kilku użyciach wiesz jakie ustawić obroty i robisz taką konsystencję, jaka Ci odpowiada.
Jeśli chodzi o to, że trzeba smażyć, a pierogi lepić... no wiesz, w ten sposób można powiedzieć, że wadą TM jest to, że nie obiera warzyw i nie zmywa po sobie :D Ale może w następnym modelu coś wymyślą :D

Trudno pisać o TM komuś, kto go nie zna, dlatego właśnie można go kupić tylko na prezentacji, firma nie sprzedaje go w sklepach czy przez internet. Bo jakby ktoś zobaczył w Tesco "robot" za prawie 5000zł to by się w głowę puknął ;) Trudno opisać jak działa i co robi to urządzenie, po prostu trzeba je zobaczyć i samemu ocenić. Ale w Twoim przypadku to może być trudne, bo faktycznie w USA go nie ma :(

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2188 dnia: 1 Lutego 2015, 22:42 »
Edzia na następnym zlocie w Polsce, weź ze sobą 5 tys zł i wrócisz zTM
 8)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #2189 dnia: 1 Lutego 2015, 22:43 »
Jestem za ;D hehehee