Autor Wątek: Szkła kontaktowe - pomocy !!!!  (Przeczytany 5003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
Odp: Szkła kontaktowe - pomocy !!!!
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Września 2008, 10:40 »
właśnie często to słychać że najlepsze 2 tyg/miesięczne ale  moje oczy tych nie tolerują i co zrobić??
mój okulista (b. dobry nota bene) rozwiał te moje wątpliwości że tak jak pisałam jest pewna grupa osób, która jak ja nie toleruje soczewek miesięcznych i dla nich właśnie są rozwiązaniem kwartalne. Dla mniej najbardziej komfortowe. I właśnie dzięki takim osobom wciąż są produkowane soczewki kwartalne bo już zamierzano przerwać produkcje ze względu na pogląd, że miesięczne lepsze.

Faktem jest to, że żadnych soczewek nie wolno nosić dłużej niż są do tego przeznaczone. Ja mam ustawione przypomnienie w kom. co by zmienić soczewki i aby co jakiś czas dać im tabletki odbiałczające :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Września 2008, 23:11 »
Ja napisalam tylko to czego sie dowiedzialam.

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Września 2008, 09:06 »
Wiesz rybko wsio stosowane w zły sposób szkodzi.

Są też osoby które za żadne skarby świata nie są w stanie nosić soczewek mam taką kumpelkę, która nawet cyrk ma jak ma krople do oczy więc o soczewkach nawet ie myśli. A są osoby które bez soczewek nie wyobrażają sobie życia, jak moja kuzynka trochę ja (szczególnie prowadzenie auta w soczewkach pełen komfort a w okularach już nie tak bardzo)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Września 2008, 09:24 »
Faktycznie sama należę do tych osób... zdarza mi się nosić okulary do pracy ale mam wrażenie, że pod koniec dnia oczy są bardziej zmęczone niż po soczewkach..

Tak z ciekawości.. jaka firma ma soczewki 2tygodniowe?

Które miesięczne są najlepsze?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Września 2008, 09:28 »
Rajdziu to zależy co Ci pasuje...
Ja kiedyś 10 lat temu plułam na J&J i nosiłam Bauscha trzymiesieczne. Potem oni przesali je produkować, a te miesieczne były do bani. NIe było mojej krzywej bazalnej i bolały mnie po nich oczy. Zaczęłam szukac innych i wróciłam do J&J  i uwazam za najlepsze na swiecie....
No oczywiscie przez ten czas sie poprawili, zupełnie produkcje zmienili.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Września 2008, 13:14 »
Dwutygodniowe soczewki na pewno ma Johnson & Johnson. I tam kilka rodzajow - Acuvue 2, Oasis, Advance i chyba jeszcze jakies  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Września 2008, 13:36 »

ja noszę właśnie te i chwalę sobie bardzo...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline grubcio

• zapaleniec
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Września 2008, 14:39 »
mam zalecane soczewki o średnicy 8,5.
chciałabym spróbować soczewek kolorowych i znalazłam firme która ma ich duży wybór ale mają tylko takie o krzywiźnie 8,4.
czy będzie to miało duże znaczenie? chodzi mi o komfort oka. no czy nie będzie mnie drazniło....  ???

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Września 2008, 15:21 »
Liliann dzięki.. spróbuję te.. dotąd używałam te jednodniowe i oczy bez porównania lepiej to znosiły niż miesięczne ale skoro specjalista średnio je poleca ...........

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Września 2008, 17:05 »
Rajdziu te co pokazłam to dwutygodniówki...

Grubcio to o czym piszesz to nie średnica a tzw krzywa bazalna - BC basal curver.
Musisz spóbować - ja właśnie przez krzywą bazalną musiałam zrezygnować z miesiecznych soczewek Bauscha.
Teraz chyba nie nosze tej samej co na początku, ale w tch soczewkach mi to nie przeszkadza.
Niestety nie mogę dokładnie podać, bo swoje zapiski dotyczące soczewek mam w drugim mieszkaniu.

----------------------------------------------

Ale coś znalazłam.
Kwartalne Bausche nosiłam z BC 8.3. Jak przestali je produkować, to ich miesięczne w salonie optycznym sprzedali mi z BC 8.6. Oczy bolały mnie jak cholera, a soczewki latały po rogówce jak Żyd po pustm sklepie. A w salonie pani wmawiała mi, że tak musi byc i jest ok. Nie chcecie wiedzieć co jej powiedziałam.
Koleżanka okulistka poleciła mi wtedy J&J, na własną rękę kupiłam ACUVUE 2 z BC 8.3. Nosiłam przez lata.
Jak weszły ACUVUE ADVANCE to też na własną ręke kupiłam jedną parę, ale z BC 8.4, bo 8.3 nie ma z tego rodzaju i pasują jak ta lala.

— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Września 2008, 20:35 »
lilian, pisałaś że nosisz Oasis (zresztą ja też). a te co wkleiłaś rajdówce to inne są... :hmmm:
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Września 2008, 22:28 »
Eluś RACJE MASZ....
nosze Acuvue OASYS
..ludu ale mi się na mózg rzuciło....
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Września 2008, 22:33 »
hehehehe
MAMUŚKA  :-* :-* :-*

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Września 2008, 20:52 »
Kurcze, ja kiedyś kupiłam soczewki, ale chyba ponosiłam je tylko 4 dni - tzn. na noc ściągałam. Tak mnie bolały oczy, że myślałam, że mi ktoś je zgniata w palcach.
Ale pewnie miałam źle dobrane soczewki - tzn. mógł mi lekarz dać do wypróbowania jeszcze innej firmy, no ale ja się zniechęciłam.

Zresztą należę do tych osób, które nie dadzą sobie zakroplić oczy :)

Ogólnie to intensywnie myślę na zabiegiem laserowym korygującym wadę wzroku. Może w przyszłym roku.

Offline grubcio

• zapaleniec
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Września 2008, 08:06 »
Dziękuję za odpowiedź  :)

ja w tamtym roku też miałam źle dobrane i jedno oko strasznie bolało - tak gdyby powieka zahaczała o soczewkę. i już myślałam że będę skazana na okularki. ale poszłam jeszcze raz do okulisty i kupiłam nowe soczewki i teraz jest wszystko w porządku.
a teraz mam zamiar kupić któreś z proponowanych przez dziewczyny - miesięczne. bo  nosiłam jednodniowe do tej pory.

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Września 2008, 10:04 »
tia jak soczewki źle dobrane chodzi o rozmiar to szału dostać można
podobnie jak przy szybkim zakładaniu nie sprawdzi się czy są na prawej stronie wrr

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Września 2008, 12:47 »
Ogólnie to intensywnie myślę na zabiegiem laserowym korygującym wadę wzroku.

Bardzo bym chciala.. ale sie potwornie boje tego zabiegu. Cudownie by bylo odrzucic soczewki i okulary..

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Września 2008, 14:12 »
Szukałam na forum tematu na temat laserowej korekcji wzroku, niestety nie znalazłam. Ciekawe czy któraś z forumek przechodziła taki zabieg i co inne dziewczyny (mężczyźni) na jego temat sądzą.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Września 2008, 18:14 »
moja koleżanka z pracy sobie zafundowała taki zabieg...
— Richard M. Devos

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Września 2008, 18:23 »
Moja ciocia poddala sie operacji laserowej. Miala grupe inwalidzka. Ta operacja duzo jej pomogla, ale po tej operacji nie mozna sie przemeczac, nic dzwigac, itp.

Wiem, ze w Katowicach robia takie zabiegi (na Fundusz).

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Września 2008, 08:35 »
Koleżanka robiła w Kat - jest darmowy ale kolejki...ho ho
Poza tym najpierw trzeba jechać i sprawdzić czy się kwalifikujemy - koleżanka była z małżem, ona jest po zabiegu już obojga oczu, a małż dostał dyskwalifikację na starcie - nie pamiętam dlaczego
Aha, była też wyraźna prośba żeby w ciąże nie zaszła wcześniej jak 6m-cy po zabiegu

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Września 2008, 23:01 »
Acuvue Oasis są bardzo dobre :)

Co do źle dobranej BC- ta wartość nie ma już tak wielkiego znaczenia jak przy soczewkach twardych, i firmy polecają jakieśtam BC jako startowe  (niektóre soczewki mają tylko 1 BC :) ale obowiązkiem okulisty jest zawsze sprawdzenie, jak konkretna soczewka leży na oku konkretnego pacjenta. Soczewka musi przesuwać się na rogówce podczas ruchu oka- zapewnia to wymianę filmu łzowego pod nią- sprawdzamy to tzw. push up testem (podnosząc soczewkę do góry poprzez przesunięcie palcem powieki- jak się przesuwa, to OK, oczywiście nie może 'pływać' bo to pogarsza i jakość widzenia i komfort.

Każdy pacjent - a zwłaszcza z wysoką wadą wzroku - powinien regularnie kontrolować się u okulisty w celu oceny stanu rogówki - ale także (a może nawet - przede wszystkim)- oceny dna oka z oceną obwodów siatkówki w trójlustrze Goldmanna, co pozwala na skierowanie celem laserowej koagulacji zagrażających odwarstwieniem zmian siatkówki. Niestety bardzo duża ilość osób kupujących soczewki w necie na takie kontrole nie chodzi...

A o zabiegach laserowych można by pisać dłuugo... kiedyś wykonywano je radośnie przy wadach krótkowzrocznych nawet 15 D, teraz uważa się , że absolutne maximum to -8 D a rozsądna granica to -6 D. Do wad wyższych stosuje się raczej różne rodzaje wszczepianych soczewek wewnątrzgałkowych (u pacjentów w wieku powyżej 40- 50 lat można rozważyć usunięcie własnej nawet jeszcze przejrzystej soczewki i wymianę na sztuczną). Jeśli chodzi o korekcję laserową, obecnie w Polsce jedynym dostępnym laserem jest laser excimerowy, na świecie wykonuje się już dużo mniej inwazyjne zabiegi z użyciem także lasera femtosekundowego. Rodzajów zabiegów jest wiele- od PRK po LASIK, LASEK, epi-LASIK etc. Powikłania - o których niestety w większości w pełni pacjenci dowiadują się po zabiegu - to olśnienie z powodu obecnej płaszczyzny cięcia (zwł LASIK- przy zmianie oświetlenia z ciemnego na jasne jest chwila, w której nie widać nic- prakt. uniemożliwia nocne jazdy samochodem) przymglenie rogówki (zwł po PRK), problem z wydzielaniem łez i zaburzeniami czucia rogówki, do ektazji ("rozciągnięcia" rogówki, a nawet niestety czasami jej pęknięcia - czyli pęknięcia ściany gałki ocznej ze wszelkimi tego konsekwencjami. Oczywiście powikłania te występują jedynie u niewielkiego % pacjentów - a bardzo wielu jest po zabiegu zadowolonych, jednak trzeba zdawać sobie sprawę z realnej szansy ich wystąpienia... tyle 'pulsu medycyny' na dziś, pozdrawiam bardzo serdecznie :))