Autor Wątek: Ślub w Bazylice ile co łaska ?  (Przeczytany 10239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meill

• nowicjusz
  • *
Ślub w Bazylice ile co łaska ?
« dnia: 19 Maja 2008, 21:28 »
Dziewczyny kto brał ślub w Bydgoskiej Bazylice ile kosztuje ?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Ślub w Bazylice ile co łaska ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2008, 15:08 »
MNIE TEŻ BY INTERESOWAŁ TEN WĄTEK,a pozatym jak wygląda tam sprawa z przystrojeniem i jakie dokumenty trzeba przedstawić i kiedy???

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2008, 19:40 »
W przyszłym tygodniu idę to się dowiem jakie koszty dam ci znać :)

A dokumęty to :
nie strasze niż 3 miesiące zaświadczenie z USC
świadectwo szkolne ostatnie z religii do wglądu
nie starsze niz 3 miesiące odpisy bierzmowania i chrztu
zezwolnie na ślub z jednej z parafi o ile nie jesteś parafianką
kurs przdmałażeński -zaswiadczenie.

Rezerwacja terminu 100 zł .
Najwczesniej składasz komplet dokumetów 3 miesiące przed  ślubem ale jak chcesz mieć atrakcyjny termin to idź nawet rok wcześniej :)
No jeszcze czeka cię spisanie umowy ( jakieś 150 pytań ) :)))

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2008, 21:37 »
o dzięki za informacje;-)))trzeba się więc będzie postarać o kilka dokumentów,no ale z tego co piszesz to dopiero w marcu.najbardziej obawiam sie o kurs,czy ksiądz uzna taki kurs jak odbedziemy go w Irlandii...a z terminem masz rację,że trzeba bukować sobie dużooooooo wcześniej,bo rodzice  byli w lutym i była tylko jedna godzina wolna na czerwiec 2009!!!coto się dzieje wogóle...no ale to Bazylika,może w normalnych kościołach jest inaczej.

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2008, 13:35 »
Cześć,
ja miałam slub w bazylice i jeżeli chodzi o koszty to "co łaska", ja niestety nie pamiętam dokładnie ile daliśmy.... O ile się nie mylę to jeszcze 100 zł musieliśmy dac dla organisty.
Wystrojem kościoła zajmuje się siostra Małgorzata i to z nią ustalaliśmy szczegóły.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2008, 15:35 »
no właśnie coś słyszałam,że z tym wystrojem to jest......taki sam dla wszystkich,jest tam slub po slubie ,także wszystkie pary maja tak samo przystrojone ławki podobno sztuczne kwiatki (tak było u mojej koleżanki i od niej mam te info),a ja chciałabym cos zywego....a masz może jakąs fotke jak to wygląda???bo na ołtarzu są chyba prawdziwe bukiety???i czy ten wystruj wchodzi w cene colaska???

Offline kaasieek

• zapaleniec
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2008, 15:12 »
Za wystrój płacisz osobno. My mieliśmy żywe kwiaty, żadnych sztucznych ani na ławkach, ani na ołtarzu nie było ... Wszystko ustalasz z siostrą Małgorzatą i u nas było tak jak my chcieliśmy ... Ja wyszłam z założenia że Bazylika jest tak niesamowita sama w sobie że wielie strojenie nie wchodziło w grę.... Najlepiej iść samemu i porozmawiać z siostrą Małgorzatą :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2008, 20:49 »
acha to widzisz jakies sprzeczne informacje...a masz może jakąś fotkę jak to wyglądało u Ciebie???bo tam tyle tych ławek...

Offline kaasieek

• zapaleniec
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2008, 21:37 »
Niestety fotki wystroju nie mam ... Najlepiej idź sama do Bazyliki i porozmawiaj z osobą zajmującą się wystrojem ... Możesz równiez podjechać w jakąś sobotę i zobaczyć jak wygląda dekoracja ślubna...

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2008, 23:10 »
no oki,jak bedę teraz we wrześniu to podejdę do bazyliki i porozmawiam.pozdrawiam papap

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2008, 22:40 »
Hejka
Byłam umowa spisana :))))  I tak 100 dla organisty co łaska za dekoracje ale tak jak piszecie to się ustala indywidualanie z sostrą. Ile za ślub ksiądz  przemilczał czyli wedle uznania.Ale czeka was jeszcze poradnia przedmałżeńska trzy spotkania w Bazylice pewnie płatne ale jeszcze nie wiem ile  i 3 katechezy również w Bazylice oraz dwie spowiedzi . I możecie ślubować . ALe jak moge doradzić to warto dowiedzieć się czy któś jeszcze ślubuje tego dnia co wy i razem można zrobić śliczną dekorację z żywych kwiatów. Ja dowiadywałam się o dekorację ( fotka ta ze świecami) to w Bazylice ok 1500 zł.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 7 Lipca 2008, 22:59 wysłana przez rybkawiedenka »

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.10.2008
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2008, 11:08 »
Male pytanko.
Czy trzeba miec w Bazylice jakies pisemne potwierdzenie, ze bylo sie u spowiedzi?  ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2008, 12:07 »
wszędzie musisz mieć karteczkę;-))))a u spowiedzi musisz odrazu powiedzieć,że to spowiedź przedślubna

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2008, 12:16 »
Ech, ta bazylika. . .  w innych kosciołach znajomi mowia, ze nie robia problemow. . .  i karteczek tez nie chca. . .   ???
Ech, ta bazylika. . .  w innych kosciołach znajomi mowia, ze nie robia problemow. . .  i karteczek tez nie chca. . .   Huh?

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2008, 23:40 »
Dostajesz karteczkę od księdza którą musisz oddać wypełnioną spowiedziami.

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 7 Lipca 2008, 15:52 »
Cześć Martuchna ;)
K.H. z tej strony ;) Pamiętasz o umowie? Może sobota wieczorkiem? ;)

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lipca 2008, 20:33 »
Czy ktoś juz był w poradni przedmałżeńskiej? Czy to konieczne skoro jest sie po kursie?  :-\

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lipca 2008, 22:52 »
Zależy od księdza w większości przypadków konieczne ale od księdza zależy ile razy idziesz max 3 spotkania.

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lipca 2008, 23:28 »
Kurcze. Jestesmy po kursie w bazylice. Slub mamy w bazylice w pazdzierniku i nikt nic nam nie mowil o dodatkowych spotkaniach w poradni.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lipca 2008, 20:51 »
o rany dlaczego to zawsze muszą byc jakieś problemy i niewyjaśnione sytuacje.ja jak bedę teraz na urlopie tez musze się przejść do Bazyliki ijeszcze raz dowiedzieć się co i jak,bo jeszcze się okaże,że coś nie tak jest z aktem chrztu albo będa cvhcieli niewiadomo jakich dokumentów od ksiedza tu gdzie będzemy mieli kurs....

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Lipca 2008, 22:15 »
Hej dziewczyny ja już wszystko wiem :)
Poradnia przedmałżeńska 3 spotkania bezpłatne:)))  moźna odbyć wszystko za jednym razem w czwartki  o 17:00 pierwsze spotkanie 17:45 drugie 18:30 trzecie  . Luzik ale warto:)))Ubaw po pachy.Polecam :)
Katecheza przedałżeńska również  bezpłanie 3  spotkania w środy o 19:30 i tu już 1,5 godzinki jedno  spotkanie zależy jaką ksiądz ma wenę :))

Dekoracja jest w pakiecie obowiązkowym oczywiście płatna, jak któś chce zdjęcia ma meilla , ale można jak się uprzecie wprowadzić firmę trzeba to załatwić z księdzem.
Organista płatny będe wiedziła w przyszłym tygodniu ile
Można również zamówić skrzypce dodatkowo płatne.
Buziczki :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Lipca 2008, 23:27 »
heja;-)ja cos słyszałam że organista 100 zł i za każdy dodatkowy instrument też 100 zł,interesowałoby mnie jednak czy można wprowadzić kogoś z zewnątrz?jakiegoś skrzypka czy kogos kto gra na trąbce.wiesz może jak to wygląda???albo jaki jest ten skrzypek z bazyliki?bo organista podobno jest....hmmm niezbyt ubarwiający....noi jak masz fotki przybrania koscioła to ja poproszę na maila.dzięki pappa

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 1 Sierpnia 2008, 19:43 »
Hej a podaj meila :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 1 Sierpnia 2008, 22:34 »
darsons@op.pl

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2008, 11:46 »
Ja chce slubowac w bazylice takze temat mi bliski  ;D

Czy przystrojenie musi byc wykonane przez te siostre Malgorzate? Nie mozna kogos sobie wynajac badz zrobic samemu?

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sierpnia 2008, 16:42 »
Hm, wlasciwie to..

meill, czy ja tez moge prosic o maila? Ze zdjeciem dekoracji? Zobaczymy, ja planowalam zeby zgrac sie z reszta par ktore beda braly slub w tym dniu i sie po prostu zrzucic na dekoracje kosciola..  ;)

Bede bardzo wdzieczna. Super, ze napisalas, zaczelam wszystko wypisywac, jakie koszta zwiazane z bazylika mnie czekaja.

Nauki przedmalzenskie i poradnia bezplatnie, super. A co z ta oplata za slub? Dziwne, ze bazylika nie ma "cennika"  ;) Ile zamierzacie dac? Ja nie mam zielonego pojecia...

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Września 2008, 20:11 »
Hej dziewczyny :)) Ja już jestem szczęśliwą mężatką :))
Ale powiem z doświadczenia żę jeżeli chcecie dekorować kościół ( Bazylikę ) we własnym zakresie to nie idzcie do kancelarii parafialnej powali was na kolana  beszczelność urzedujących tam Pań .... Gożej jak w urzędzie skarbowym ! Załatwiajcie wszustko z sostrą Małgorzatą.
 Opłaty ok 400 zł za posługę , 100 organista ,100 skrzypce/śpiewaczka/chór co sobie wybierzecie , 100 nędzna dekoracja.
Jak chcecie zobaczyć jak wyglada dekoracja za te 100 zł to piszcie na  meiil@op.pl .Mnie się udało zrobić inną dekoracje ale nie było to proste :)))) Efekt był wart poświęcenia.
Pozdrawiam

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2008, 23:28 »
a ja poszukuję par,które mają ślub w Bazylice 20 czerwca 2009,chciałabym wynając firme do przystrojenia Kościoła,orientowałam się,że to jest jakies 600 zł,także może jakaś zrzutka???im nas więcej ślubujących w tym dniu tym lapiej!!!
a tak wogóle to byłam w Bazylice jak miałam urlop,tam jest teraz troche zamieszania bo jest remont,przyjęla mnike jakas babka,myslałam że z ksiedzem pogadam,noi zaczęla mi tak tlumaczyc że juz nic niewiem.my robimy kurs zagranicą i sama niewiem jak i co teraz mam robić,co z tym protokołem???z tego co ona mówiła,że wszystko mamy załatwiać w Irlandii ,a mi się wydaje że ten protokoł to powinna spisać Bazylika...hmmmmmmmmmm

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Września 2008, 01:21 »
meill, wyslalam maila  ;D

Offline meill

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Września 2008, 21:40 »
Daruda
wpisz w google alejki ślunbne 450 zł  20 stojaków , krzesła i klecznik bez dywanu ale jak pogadasz z siostrą Małgorztą to dywan ci rozwinie gratis :) Ale tak naprawde nie warto szaleć z dekoracją  :) Z doświadzczenia wiem że swoją dekoracje oglądałm dopiero na zdjciach .   Tak samo z dekoracją auta oglądałm jak zdejmowałam :))) Pozdrawiam