Autor Wątek: Jakie wina polecacie  (Przeczytany 77606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Jakie wina polecacie
« Odpowiedź #90 dnia: 8 Marca 2008, 21:33 »
Dziewczynki tyle się naczytałam o winkach, że aż ochoty nabrałam  ;D Dlatego dzisiaj właśnie byłam klientką w sklepie monopolowym  ;D Kupiłam Varnę i właśnie degustuję  ;) Za namową sprzedawczyni piję białą, bo ponoć delikatniejsza w smaku... Polecam, na prawdę bogaty aromat a zarazem delikatny smak  :)  :ok:

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #91 dnia: 9 Marca 2008, 14:59 »
nawet nie wiedziałam, że jest też biała Varna  ;) trzeba będzie wypróbować

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #92 dnia: 9 Marca 2008, 17:08 »
nawet nie wiedziałam, że jest też biała Varna  ;) trzeba będzie wypróbować

a widzicie   ;D ;D ;D   Varnę można kupić w 3 smakach (kolorach): czerwoną, białą i różową...
Osobiście ta ostatnia mnie jakoś specjalnie nie zachwyciła, ale czerwoną białą bardzo lubię  ::)
 Jeśli chodzi o ceny, wygląda to bardzo różnie.. Kiedy odkryłam to winko, kosztowało 11 z czymś,, potem było 13, następnie 15,,, a jakiś czas temu kosztowało nawet 17.. Ostatnio miło zostałam zaskoczona, kiedy cena wynosiła 13 z kawałkiem...Oczywiście mam na myśli ceny na monopolach w supermarketach.. Bo wiadomo, że typowych monopolach jest drożej..

Offline Kora29

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Marca 2008, 13:15 »
oooo!!!nie widziałm Warny różowej!

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Marca 2008, 01:20 »
U mnie na weselu było wino i białe i czerwone, półwytrawne i półsłodkie.
Imiglikos czerwone, Murfatlar białe i Tokaj, i jeszcze jakieś tylko oczywiście nazwy nie pamiętam :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Kwietnia 2008, 14:33 »
Ja polecam wino białe Mädchentraube, lieblich
Do kupienia w Niemczech, w Plusie. B. tanie ale niesamowicie smaczne. Jak ktoś będzie miał okazję kupić, to zachęcam :) Pychotka :) Albo zapraszam na degustację  ::)

Któraś z Was polecała Sophię. Bez obrazy ale mi się zawsze kojarzyła z piciem na ławce w parku, za małolata ;) Nie żebym takie rzeczy praktykowała, ale wiecie ;D

Offline JulkaJ.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Kwietnia 2008, 14:51 »
No a ja znów uwielbiam Naredo (też kupowane w Niemczech) - jest to wino z rodzaju vermouth, w smaku porównywane przez moich znajomych do Martini, ale cenowo nie ma porównania, bo jest tanie jak barszcz..:) Właśnie nad nim się zastanawiam..Jest i białe i czerwone.

Offline kania
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Kwietnia 2008, 00:56 »
Ja bym proponowała pozostać przy tradycyjnych winach.  Najlepiej będzie zakupić białe i czerwone i wybrać jeden rodzaj.  Najbardziej neutralne będą półsłodkie i półwytrawne.  Ja polecam Carlo Rossi: California Red i California White.  Nie trzeba też przesadzać z ilością butelek, bo większość gości pije jednak wodke  :)

Offline Ania P.

• uzależniony
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Kwietnia 2008, 01:07 »
  Nie trzeba też przesadzać z ilością butelek, bo większość gości pije jednak wodke  :)
Z tym się absolutnie nie mogę zgodzić! u nas na weselu poszło wiecej wina niż wódki.
 Kobiety zdecydowanie piły wiecej wina a jeszcze do tego był barek z likierami, koniakiem itp i te alkohole też cieszyły się poularnością. Już chocby sam fakt, że każdy do obiadu wypił co najmniej 1 lamkę wina świadczy o tym, że wina idzie naprawdę sporo.

Offline kania
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Kwietnia 2008, 01:11 »
Myślę, że każda para zna mniej więcej preferencje swoich gości i z góry wiadomo, czy rodzina pije wino czy woli inne alkohole.  Jeżeli rodzina gustuje w winach, to oczywiście trzeba zamówić ich więcej.  Każdy lubi co innego  :)

Offline ily

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Kwietnia 2008, 13:40 »
pare osób polecało mi Carlo Rossi, więc kupiliśmy je wczoraj z narzeczonym na spróbowanie (zaznaczam, że piliśmy dużo różnych win :) i jak dla nas było niedobre.. napewno nie kupimy go na wesele.. za niedługo kupimy Varnę skoro piszecie, że dobre, to spróbujemy,,, a może ktoś kto miał już wesele i miał np. kilka rodzaji win wypowiedziałby się, które cieszyły się największym powodzeniem..

Offline grecka

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Kwietnia 2008, 20:25 »
Edzia tak z przymrużeniem oka to ja takie rzeczy praktykowalam i nie pilismy wtedy Sophi  tylko tansze trunki (no bo winami tego nazwac nie mozna :P ) ;) a sophia jest tania bo podobno jest jakas umowa podpisana polsko bulgarska ktora pozwala na nieplacenie jakiejs oplaty przy winach z bulgarii czy cos takiego. nie chgce za bardzo klamac i wymyslac ale cos takiego slyszalam. ja jestem akurat fanka win z Chile ale z powodu ich ceny raczej nie bedzie ich na moim weselu (niestety)

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Kwietnia 2008, 14:52 »
Myślałam nad Carlo Rossi. Bardzo mi smakuje. A ile kosztuje ten Madchentraube?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #103 dnia: 21 Kwietnia 2008, 20:34 »
A ile kosztuje ten Madchentraube?

ok 8euro za 6 butelek, także bardzo tanio

Offline ily

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Kwietnia 2008, 14:54 »
Kupujecie jednen rodzaj wina, dwa czy może kilka? Mamy własnie dylemat ile rodzaji wina kupić tak żeby dla każdego było coś dobrego... :)  a może znacie jakieś uniwersalne wino które smakuje wielu osobom...

Offline asik131
  • forumowicz
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Kwietnia 2008, 19:19 »
My kupimy wino czerwone i białe jednej marki. Tylko nie wiem jeszcze jakiej. Najpierw trochę podegustujemy, tzn. tylko ja popróbuję   :popija: bo mój G nie pije

Offline asik131
  • forumowicz
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Kwietnia 2008, 07:08 »
a ile mieliście osób i ile winka kupiliście?
« Ostatnia zmiana: 6 Marca 2009, 13:29 wysłana przez Maja »

Offline asik131
  • forumowicz
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Kwietnia 2008, 07:53 »
chcemy kupić tylko półwytrawne i parę butelek półsłodkiego

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #108 dnia: 23 Kwietnia 2008, 08:31 »
mi koleżanka poleca Carlo Rosi różowe i pewnie sie na nie zdecydujemy, bo mi bardzo rzadko wino smakuje więc nie wiemy między czym wybierać, a nie mam ochoty kupować butelek i próbować po łyku.

Offline mamba_m
  • forumowicz
  • data ślubu: 18.09.2010r.
« Odpowiedź #109 dnia: 23 Kwietnia 2008, 12:33 »
 :Najlepszy: dla mnie i wśród moich znajomych numerem 1 jest FRESCO  :pijaki:

Offline Ania P.

• uzależniony
« Odpowiedź #110 dnia: 23 Kwietnia 2008, 16:24 »
U nas było polwytrawne do obiadu i półsłodkie na później, ale czasem jak jest dobry sprzedawca w sklepie, to może doradzic, bo niekiedy półsłodkie wino też mozna podawać do obiadu. Wytrawne raczej by, odradzała bo nie wszyscy lubią takie wino.
A co do ilosci to trzeba pamiętać że  z 1 butelki wychodzi po 3/4 kieliszki wina

Offline agaciurka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #111 dnia: 5 Czerwca 2008, 22:23 »
Sophie to raczej bym nie polecała, w tym wypadku cena mówi również o smaku  :-X  Moim zdaniem Martini to musi być. Są białe, czerwone, różowe i zielone w zależności od gustów  ;) Z ilością to bym nie przesadzała, bo wina (wermutów) idzie naprawde mało na takich przyjęciach  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Lipca 2008, 13:23 »
Ostatnio piłam Varne czerwona i mi bardzo posmakowała dziś kupiłam buteleczkę i mam zamiar próbować ja z mama, ciekawe czy Jej posmakuje?
On 2011
Ona 2013

Offline czarodziejka_

• użytkownik
  • **
  • coraz bliżej
  • data ślubu: 23.08.2008r.
« Odpowiedź #113 dnia: 4 Sierpnia 2008, 17:34 »
Nie lubię Varny, u mnie będzie białe i różowe Carlo Rossi, mocno schłodzone

Offline kania
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 8 Sierpnia 2008, 12:49 »
A białe półwytrawne czy chardonnay?

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Sierpnia 2008, 20:39 »
U mnie na pewno Carlo Rossi. Super winko w przystepnej cenie  ;D

Biale, rozowe i czerwone, po troche z kazdego rodzaju, co by nudno nie bylo  ;D

A ilosc? Nie wiem, ale szczerze mowiac jesli zostanie, nawet sporo to sie nie pogniewam, bo przynajmniej bedzie dobrze zaopatrzony barek na jakis czas  8)

Offline maja175

• forumowicz
  • data ślubu: 02.05.2009
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Września 2008, 11:37 »
U nas też na pewno będzie Carlo Rossi, zastanawiam się tylko ile wcześniej można kupić wino, czy wino może stać tak długo jak i wódka?? W tej chwili jest suuuper promocja na Carlo Rossi i jedna butelka kosztuje teraz 13,99, jeszcze niższej ceny za to wino nie widziałam. I ma teraz dylemat czy kupić już teraz czy jeszcze z tym poczekać, ale nie sądzę, żeby cena jeszcze spadła.... Mamy wesele na 130 osób i chcemy kupić 5 kartonów po 12 win. W jednym kartonie jest 6 czerwonych, 3 białe i 3 różowe, wszystkie półwytrawne. Do tego dokupimy jeszcze 10 butelek wina półsłodkiego białego Libefraumilch (chyba tak się to pisze :) ) Uwielbiam to wino!

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #117 dnia: 3 Października 2008, 12:41 »
o rany,ale wy szalejecie z tym winkiem!!!!ja kupiłam około 15 butelek i myslę że to w zupełności wystarczy,bylam na weselu w czerwcu zeszłego roku,noi niezeszło nawet 10 butelek!!!na okolo 80 osób.ja kupiłam wszystkiego po trochu(różne rodzaje winka),do tego dodam whisky i inne lepsze trunki,ale myslę że wino na kartony.....wow-chyba nie w mojej rodzince hihihih zato wezmę dużzzzzoooo piwka dla ochłody,w zeszłym roku ludziki tylko otwierali winka dla posmaki noi takie otwarte zostały....wszystko chyba zależy od gości -jedni lubia winko ,inni wola coś innego..

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #118 dnia: 22 Lutego 2009, 22:00 »
a ja polecam wino mołdawskie KAGOR, w Polsce nie jest jeszcze tak bardzo popularne... moi rodzice zaczęli je kupować i bardzo mi zasmakowało ( a muszę przyznać, że mało jest win które mi smakują). chyba takie zamówimy na nasze wesele!

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #119 dnia: 11 Marca 2009, 14:51 »
Ja dzięki Wam wiem, ze kupię carlo rossi-bo ludzie znają i Vernę. Dzięki dziewczynki! Ja raczej jestem testerem win-piję różne im dziwniejsze tym lepiej, jakieś australijskie, chilijskie, różne, ale z gośćmi nie będę eksperymentować :). Kupię po połowie półwytrawne i półsłodkie. Tylko nie wiem ile, czy 10 starczy na 30 osób, czy jak to przeliczać?