Autor Wątek: Kalendarz zabkowania dziecka .  (Przeczytany 4247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Kalendarz zabkowania dziecka .
« dnia: 30 Listopada 2007, 11:59 »

Offline pomarancza

• entuzjasta
Odp: Kalendarz zabkowania dziecka .
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2007, 12:55 »
A moja jeszcze nie ma ząbków, a oznaki na zęby już chyba z 2 m-ce.  :(

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2007, 15:29 »
i czym sie przejmujesz?? ja na twoim miejscu byłabym szczęśliwa..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline pomarancza

• entuzjasta
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2007, 15:59 »
martwię się, ze to oznaki jeszcze z 2 m-ce potrwają  ;D

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Grudnia 2007, 18:00 »
i zacnie...

zuzia miała objawy od 3ciego miesiąca.. ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Grudnia 2007, 16:49 »
Mój Wiktor dostał 1 zęba jak skończył 8 m-cy, a oznaki były chyba 4 m-ce wcześniej. Teraz ma 18 m-cy i 12 zębów. Jeszcze tylko 8 :mdleje:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2 Grudnia 2007, 20:56 »
Pomarańcza nic się nie martw! Tosia za chwile końcy 7 mieś i też ani jednego zęba!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 3 Grudnia 2007, 14:38 »
martwię się, ze to oznaki jeszcze z 2 m-ce potrwają
Zuzia zaczeła się ślinić w trzecim miesiącu życia. jak miała 4,5 miesiąca to czasem robiła się marudna, czasem płakała przy cycusiu, robiła awantury, budziła się w nocy z płaczem. ogolnie w tedy kupiliśmy żel na zabkowanie i czasem uzywaliśmy virulkolu. A pierwszy zabek wyszedł jej na dwa dni zanim skończyła 7 miesięcy

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwietnia 2008, 08:43 »
Odswiezam temat.
Kacper slini mi sie juz jakies 4 miesiace  :P
Od jakichs 2 tygodni doslownie wszystko laduje w buzi i to juz nie z zaciekawienia ale w ramach "ratunku" - takie mam wrazenie.Potrafi tak gwaltownie cos wlozyc do buzki ze az go boli i jest ryk.
Dodam jeszcze ze od moze tygodnia na gornym dziaselku pojawila sie biala kreseczko-kropeczka :)
Sadze ze to zabek tylko cholernik wylezc nie chce. Smaruje malemu dziaselka zelem Dentinox - pomaga ale niby mozna smarowac max razy - staram sie tego przestrzegac ale nie zawsze mi wychodzi.Pomagaja tez chrupki :)
Dni sa w sumie ok ale ostatnie noce - masakra.
Maly mi sie czesto budzi z placzem dziecka obdzieranego ze skory ale nie otwiera czesto przy tym oczek tylko jakby plakal przez sen.I strasznie sie tez wierci, obraca sie na boczek i taki powyginany spi/placze.
Czy to tez moga byc objawy zabkowania ? Myslalam czy mu na noc nie zaaplikowac przeciwbolowego syropu lub czopkow viburcol .Jak myslicie ?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2008, 10:26 »
To że się dziecko w wieku 2-3 miesięcy zaczyna potwornie ślinić to oznaka, że ślinianki zaczeły pracować, a maluch nie nadąża z łykanim śliny.

Ja nie bardzo patrzę na ilość razy stosowania żeli. Staram się nie przesadzać ale stosuję tyle ile mi na to dziecko pozwoli. Mała bida jak wiesz gdzie wyjdzie ząbek, gorzej jak wiesz, że powinny iść np. 4 ale nie wiesz która wyjdzie najpierw.
Jak u góry widzisz białą kreseczkę to już połowa sukcesu.  Jak odsuniesz górną wargę to patrząc wprost na buzię, na dziąsło (trudno mi to wytłumaczyć) powinnaś widzieć ząbki (jeśli się szykują lada chwila do wyjścia)

to że śpi powyginany to normalne; niedługo zacznie ci przez sen w łóżeczku raczkować.  tak dzieci mają ale nie wiem czy to oznaka ząbkowania. raczej nie. Co jakiś czas są przestoje z ząbkowaniem, a  Zuzia i tak przemieszcza się przez sen. Czasem spi w takiej pozycji, że nie wiem jak ją okryć albo budzi się  bo sama już nie ma jak się poprzekręcać. Ale że przez sen płacze albo budzi się z płaczem to albo przez ząbki albo się coś śni (wrażenia z całego dnia).

Możesz na noc podać albo virbulcol albo coś przeciwbólowego.  CZopek czy syrop to już zależy od szkraba. Ja mam problem z aplikacją syropu i czegokolwiek co jej nie smakuje, wiec u mnie w grę wchodzi tylko czopek.
Ja mam pytanie. Czy waszym dziecią wyłaziły ząbki w odpowiedniej kolejności. Czy króryś dzieć miał coś nie pokolei.

Ja np. wiem, że często najpierw wyłazi któraś górna dwójka, a dopiero górna jedynka.

Zuzia ma cztery jedynki, dwie dwójki na górze i jedną dwójkę na dole. Teraz powinna jej wyjść druga dwójka na dole , a potem czwórki. Tyle, że na moje oko to trójka po prawej stronie żuchwy szykuje się do ataku.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2008, 11:37 »
U nas nie było po kolei. Najpierw dolne jedynki, potem dolne dwójki i górne jedynki i dwójki praktycznie co 2 dni wylazły.

A wczoraj zobaczyłam ze dolne 4 się pchają.

Antalis daj czopek lub Nurofen w syropie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2008, 20:35 »
Dzieki za odpowiedz.
Maly juz godzine spi. Dostal Ibufen - zobaczymy.
Co do wedrowania po lozeczku to juz to znamy :)
Jesli chodzi o budzenie to to raczej wrazenia nie sa bo nie robimy nic nowego.A moze w nocy mu zabki bardziej dokuczają ? Mnie jak ma bolec zab to zawsze wieczorem.

A co do wczesnego slinienia sie to wiem ze to nie jest tak wczesnie oznaka zabkow ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2008, 21:29 »
Jesli chodzi o budzenie to to raczej wrazenia nie sa bo nie robimy nic nowego.A moze w nocy mu zabki bardziej dokuczają ?

tak ale z dnia na dzień jest mądrzejszy. I np. jednego dnia szafki nie mógł otworzyć, a drugiego dobral się do jej zawaartości. i może to przezywać we śnie. Ale wieczorem może bardziej odczuwać ból. bo w ciagu dnia to zajmie sie odkrywaniem świata i nie zwraca tak uwagi na swędzącze i olące dziąsła.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2008, 07:39 »
Antalis wiem ze Kacpi starszy - ale to co opisalas dokladnei pasuje do zachowania mojego Maksa, z tym z enie umie popatrze cmu w "paszczułke" zeby ocneic co tam się dzieje...
Noce sa ostatnio ciążeki, maly sie budzi, płacze, wierci okrutnie...
a  w dzien abstrahujac od hektolitrów śliny..to atakuje wszystko z impetem, i macha główką lewo-prawo - jakby go cos swędziało...........

wiem ze ma tlyko 4 meisiace, ale mojej sis ponco zeby wyszly chyba w 4 miesacu zycia...

ps. choc obawiam sie jekiejs alergii bo w nocy tez duzo tarcia nsoka i oczków..i fuczy!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2008, 08:27 »
Vall moze to i alergia i zabki - dzieci w roznym wieku zabkuja.
Ja juz malemu tez nie umiem za bardzo spojrzec do buzki - nie daje sie cholernik a jak juz wsadze palucha do buzi i dotkne dziaselka to maly reaguje placzem wiec pozwala mi to myslec ze to serio zabki i dziaselka bolą.
Probowalam stukac lyzeczka ale to na nic.

Dziewczyny daje malemu Ibufen i tam sa dawki wg wieku i masy ciala z tym ze wg wieku maly powinien dostac 2,5 ml a wg wagi 5 ml i zgupialam  :-\ a do meza sie dodzwonic nie umiem :(

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Kwietnia 2008, 21:08 »
Antallis mnie w technikum uczyli ze do wieku. Ale rozmiawiałam z pediatrą i ta na 100 % mówiła mi ze dawke dopiera sie do masy ciała.  Ja Zuzi dawkuje do masy ciała.  ZAwsze też możesz troszkę wypośrodkować. Napisz jak zrobiłaś.

Vall ja obstawiam ząbki. Maksio jest w tym wieku ze jak najbardziej moze zacząć zabkować. A długa droga czeka ząbka zanim się przebije, wiec to moż trochę portwać. Poza tym Maksio musi się przyzwyczaic do ciągłego swedzenia dziąsełków. A i jeszcze jedno. TYeraz może cierpieć przez dziąsełka, potem może być mały przestuj, a potem znowu się zacznie zabawa na całego.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwietnia 2008, 22:17 »
ja daje na wage.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2008, 07:28 »
Noce sa masakryczne.Zal mi bidulka :(
Zel pomaga ale na krotka mete. Dalam mu pzreciwbolowy Ibufen ( jak byl w szpitalu to swietnie na niego reagowal). Daje mu wiecej niz 2,5 ale mniej  niz 5 ml.

Zeby błagam wyjdzcie wszystkie na raz :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Kwietnia 2008, 08:09 »
Aga mi pediatra poradziła ze NUrofen jest lepiej przez dzieci wchłaniany.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2008, 09:00 »
Rybko Kacpus jak byl w szpitalu na uszka to tez dostal Nurofen ale nie chcial na niego zareagowac :(
Choc moze po prostu w czasie tej choroby lek nie chcial dzialac ?Nie wiem czy jest cos takiego.
Maly juz spi godzine - lek chyba zaczal dzialac - przynajmniej sie wyspi.

Dziewczyny czy kazdy zab bedzie niosl za soba takie meki ?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2008, 09:19 »
Aga obawiam się że tak.............

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwietnia 2008, 09:30 »
Aga a ja Cię pocieszę ze u nas tylko dolne dwójki były męczarnią, reszta ząbków bezobjawowo. A ma już 8 i idą czwórki.

Spróbuj jeszcze z tym Nurofenem, może teraz będzie lepiej. Co do żeli my stosowaliśmy Dentinox i był najlepszy, Calgel tez dobry, Bobodent nie bardzo. Ale nie czarujmy, żele nie pomogą za bardzo. Aaa, kupiliśmy jeszcze Dagomed na ząbkowanie, rozpuszczałam Szymciowi w herbatce. Możesz spróbować też z czopkiem przeciwbólowym na noc, są czopki Nurofen i Efferalgan dla dzieci.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwietnia 2008, 09:38 »
Smarujemy Dentinoxem o ile to mozna smarowaniem nazwac :P
Maly nie daje sobie dziaselka dotknac i od razu wiekszosc zlizuje ale cos tam nakladam i pomaga ale nie na dlugo.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2008, 14:09 »
Zabkow nadal nie ma ale wiem przynajmniej czemu mlody mi sie w nocy wciaz budzi.

Offline quasia

• forumowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwietnia 2008, 23:12 »
Antalis u mnie z Maja jest identycznie!!!! Te noce są najgorsze. Tzn strasznie mi jej szkoda jak taka zaspana obudzi sie z wielkim placzem tak jakby ją coś mocno zabolało. ale daje jej smoczka, poglaszcze albo dam potrzymać rączke i idzie spać. W dzień czsami jak ja tab bola dziąsła to jak chwyci coś i wsadzi do ust to aż iskrzy od pocierania... Moja biedulka  :( A i to przemieszczanie sie po łóżku i wykopywanie dokładnie tak samo!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Kwietnia 2008, 09:15 »
Quasiu a zaobserwowalas co ile mala sie tak budzi ?

Offline quasia

• forumowicz
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Kwietnia 2008, 15:01 »
Więc u nas sprawa z pobudkami wyglada tak ze jak ją poloze kolo 20 to po godzinie potrafi sie tak obudzic albo po dwóch, trzech ale tak nie wiecej niz 2 razy do 12 bo potem spi kamieniem do 5,6. Ale w ogole zaobserowałam ze takie zrywy nocne Maja ma zawsze jak ma gorszy dzień, tzn wlaśnie bardziej ja bolą dziąsełka i jest marudna. Bo jak ma dobry dzień to i noce są spokojne. Ja mysle ze to musi byc związane z ząbkowaniem.

W ogóle dzisiaj zobaczyłam na dziąsełku na dole taką białą plamkę i jakieś podpuchnięte są więc może już niedlugo będzie pierwszy ząb.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Kwietnia 2008, 19:58 »
U nas krecha i opuchlizna tez juz sa ale to niekoniecznie wrozy szybkie pojawienie sie zabka.

Nam pediatra powiedziala ze te jego zrywy mniej wiecej co 2 godz i potem spokojniejsze spanie nad ranem to jego fazy REM :) Czlowiek srednio co 2 godz sie budzi tylko dorosly tego ni epamieta a taki maluch placze ( Uu Kacpra jest tak ze on placze jakby przez sen ).Jest to tez spowodowane nadmiarem wrazen w ciagu dnia.Co do tych faz to podobno najlepszym lekarstwem "nieslyszenie dziecka".Nie oswiecamy swiatla,nie mowimy do niego i nie wyciagamy z lozeczka.Bo jak to bedziemy robic to potem bedziemy malucha co noc tak lulac.

Offline quasia

• forumowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwietnia 2008, 20:11 »
Ja dokładnie tak robie, zero gadania, tylko raczka i smoczek, nie wyciągam małej z łóżeczka i tyle i faktycznie na poczatku to trwało dłużej a teraz w sumie minutka dwie i znowu śpi.

A odnośnie ząbków to próbowałas dawać schłodzoną gaze nasączoną rumiankiem?? U mnie to pomaga na troche.

Mam nadzieje ze nasze dzieciaczki jakos to zniosą, w sumie to nie maja wyboru wiec byle jak naj mniej bólu! No i podobno ten pierwszy jest najgorszy bo potem to już jakoś idzie :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Kwietnia 2008, 22:11 »
Mnie się Zuzia wybudzała się z głosnym płaczem  tak góra godzinę, dwie po zaśnięciu i natychmiast uspokajała się i przeważnie zasyiała bez cysia jak jej posmarowałam dziąsełka żelem. W ted wiedziałam ze to przez bolace dziąsełka.

antalis nie wszystkie ząbki Kacper musi tak przeżywać. u Zuzi w miare spokojnie przeżyliśmy wszystkie 3 dwujki (czwartej jeszcze nie ma). Wiem, że mniej bolą dolne ząby bo są mniejsze. 

co do żeli to na tvn style wypowiadał sie learz, że te żele działają  tylko przy ich aplikacji trzeba bardzo mocno pomasować dziąsło i je wetrzeć. U mnie problem jest taki, że raz Zuzia sporą część żlu zjada, a po drugie nie zawsze daje sobie ten żel nałozyć.