Autor Wątek: Ile na dobę powinien spać noworodek?Pytanie do doświadczonych mam  (Przeczytany 1519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Witam wszystkie mamy, świeżo upieczone i te bardziej doświadczone!!Trzy tygodnie temu dołączyłam do Waszego grona i muszę przyznać że macierzyństwo to super sprawa. Nurtuje mnie jednak jedna sprawa, ile na dobę powinno spać trzy tygodniowe dzieciątko?a ile powinno być aktywne?czy to sprawa indywidualna?Moja córeczka od kilku dni w dzień była już dość aktywna, a od wczoraj praktycznie tylko śpi i je, a i na jedzenie muszę ją wybudzać. Nie wiem czy to normalne  ::)!!Fakt że od kilku dni męczą ją kolki ale dwa ostatnie dni nie były pod tym względem takie złe, więc raczej nie powinna być zmęczona bólem!!Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!Acha jeszcze jedno jak zmienić datę w liczniku?bo jakoś nie mogę znaleźć zarządzania licznikami  :(

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
Odp: Ile na dobę powinien spać noworodek?Pytanie do doświadczonych mam
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2007, 10:07 »
Nika wydaje mi sie ze to jest indywidualna kwestia kazdego dziecka
zalezy to od temperamentu przyzwyczajen dziecka ilosci wrazen w ciagu dnia itp ;)
Nie budz Malej na jedzenie!!! niech sie wyspi a jak bedzie glodna sama wstanie!!!!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2007, 16:59 »
NIE ZMUSISZ dziecka do spania :) jak zechce to zasnie a jak nie to nie :)
unormuje sie z czasem... potem znowu zmieni ..i znowu unormuje :)
nie ma metody - mają swoj rytm :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 2 Listopada 2007, 10:15 »
NIE ZMUSISZ dziecka do spania
dokładnie...no chyba ze wyjdziesz na spacer :D:D

moja córka od 3 doby życia tylko i wyłącznie spała i musiałam ja wybudzać na karmienie (aby w końcu zaczeła przyirać na wadze, a jak wyszłyśmy w końcu po 2 tyg. ze szpitala to jakoś mi tak zostało w e krwi to wybudzanie). A to wcale nie było łatwe. dopiero jak miała 2 tygodnie to wystarczyło ją przewinąć i juz była obudzona i gotowa do jedzonka.  A jak się upewniłam że bardzo ładnie przybiera na wadze, to przestałam ją wybudzać i przesypiała mi caaaałą noc, a i w dzień bardzo ładnie drzemała. Teraz drzemka jest głównie na spacerze....