Autor Wątek: Podziekowanie za opiekę ??  (Przeczytany 3567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Podziekowanie za opiekę ??
« dnia: 30 Sierpnia 2007, 15:19 »
Witam.
Do mojego porodu juz coraz bliżej. Wiecie ze raptus ze mnie i lubie miec wszystko przygotowane duzo przed :) Mam pytanie do dziewczyn ktore juz rodziły. Mianowicie :

JAK I CZY WOGÓLE DZIEKOWAŁYSCIE LEKARZOM I POŁOZNYM ZA OPIEKE PODCZAS PORODU I POBYTU W SZPITALU ??

Wiem ze nie trzeba dziekowac bo zajecie sie nami jest obowiazkiem personelu szpitalnego ale sadze ze wypada podziekowac jesli jest za co. Z tego so moja siostra opowiada to czesto tatusiowie jak biora swoje szczescia za szpitala pedza do lekarza z szampanem czy innym alkoholem ( czasem jeszcze sami na gazie :P ), polozne dostaja kawe, ciasto czy cosik w tym stylu. Jesli jest tylko jedna na przyklad fajna polozna a reszta to wredne baby to "nagradza" sie tylko ja.

Zastanawialam sie nad tym i choc wszystko przede mna to juz wiem ze bede chciala podziekowac mojemu lekarzowi prowadzacemu za opieke podczas ciazy.Zreszta juz jestem wdzieczna personelowi szpitala bo traktowana byłam ulgowo ( pewnie dzieki mojej siostrze ale przeciez moglam byc traktowana normalnie jak kazda inna pacjentka )  Tak sobie mysle ze poloznym i lekarzom bedacym na dyzurze w dniu mojego wyjscia dalabym torta ( nieduzego ) a dodatkowo poloznym mały koszyczek z kawą i cukierkami na przykład.

Co o tym sadzicie ?

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Podziekowanie za opiekę ??
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2007, 19:37 »
Antalis powiem ci szczerze ze ja się nie spotkałam z takim zwyczajem wcześniej, dopiero jak rodziłam na śląsku. To tak jak z tytą dla pierwszaka.

Ja położnym nie dziekowałam.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2007, 22:00 »
Ja w sumie tez się nie spotkałam z czymś takim. sama podziękowałam położnej po zawiezieniu mnie z porodówki na salę.Ale słownie: Dziękuję za pomoc przy porodzie. I tyle.Ale kwiaty, torty i prezenty odpadają.Sorry Antalis jeśli poczujesz sie urażona.Ale moze masz inne spojrzenie na to, bo masz siostrę położną i dla niej to norma. więc wydaje Ci się to normalne.I pewnie nawet czujesz taką presję,że powinnas dać , bo to będa koleżanki z pracy siostryi żeby nie było głupio.Tak mi się zdaje.Przepraszam jeśli się mylę.Bo moze być inaczej.Chociaż moze Ty akurat ze względu na siostrę będziesz tam traktowana troszkę z przywilejami, to moze tort i cała reszta sie należy.
Ale ja myślę,że to jest tak,że uczymy i przyzwyczajamy tak pielęgniarki i lekarzy,że jak nosisz prezenty to będą człowieka lepeij traktować.
Ja jestem przeciwna dodatkowej "zapłacie" za opiekę medyczną. Można podziękować, ale czy trzeba materialnie.
I Antalis przepraszam,że sie tak rozpisałam, bo to nie konkretnie o Ciebie chodzi, tylko tak ogólnie o pobyt w szpitalach i jak to wszystko naprawdę wygląda.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2007, 22:06 »
Mariola ale na śląsku to BARDZO CZĘSTO SIĘ ZDARZA, bo moja teśiowa to w szoku była że ja ZABRONIłAM jakieś kawy i tory nosić. A tatusiowie z całego oddziału przynosili!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2007, 22:16 »
...a że Ty nie ze Śląska... :P
sorry jeśli taki u was zwyczaj.Ja jestem z Pomorza, to nie znam wszystkich zwyczajów u was panujących.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2007, 22:59 »
kochana ja to jestem WARSZAWIANKA!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2007, 23:14 »
i to jaka warszawianka.. jedyna w swoim rodzaju ;)

miałam inną sytuacje.. leżałam w szpitalu już 1,5 m-ca przed porodem.. własciwie z cześcią personelu człowiek  zdarzy się zżyc..

lekarze - którzy opiekowali sie mną w tym okresie- dostali whiskey.. lekarka- praliny.. połozne z połogu- praliny (taką dużą zbiorczą),..  lekarka i pielegniarki z neonatologii - kwiaty.. wielkie podzekowanie i (kwiaty i praliny) dstały ekstra 2 połozne , któr enaprawdę  pomogły mi  kiedy tego najbardziej potrzebowałam..

sama jestem przeciwniczna latania z tortami itp ale.. ty osobom naprawde sie  nalezały podziekowania..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2007, 03:01 »
Maju bo to poporstu kwestia indywidualna. Skoro czujemy potrzebę "podziękowania" to powinniśmy to zrobić. Ale tym którym to się należy.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2007, 19:36 »
Nie wiedziałam ze jest to tylko u nas tak praktykowane :)
I tak jak mówilam nei chodzi i o latanie  z prezentem dla kazdego tylko dziekowanie jesli jest za co. Wredna polozna nic nie dostanie :)
Monia w takiej sytuacji jak Twoja tez bym podziekowała. Nie ma porownania z Toba ale dwie polozne juz mi bardzo pomogły, zawsze miłe, uprzejme i .

Dzieki za opinie jakie by nie były :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2007, 22:11 »
Rybka mi potem wyjaśniła na gg,że to na Śląsku normalna praktyka i wszyscy tak robią.Dla tego teraz się tak nie dziwię. Więc rób Antalis jak uważasz.Po prostu ja się z tym wcześniej nie spotkałam i tyle...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 1 Września 2007, 09:03 »
Ja wychodząc ze szpitala dałam czekoladki  na dyzurkę pomimo tego ze na noce miałam swoją połozną do dziecka...
Te co były na noce i tak były mi wdzieczne ze mogły dorobic :)

A lekarz... lekarz nas bardzo lubił i powiedział ze bedzie z nami "za darmo"... ale my zrobiliśmy przelew na
fundację jego chorego syna bo wolałam tak ....
i zanieslismy potzywiedzenie przelewu :) z winkiem ...dooobry winkiem :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 3 Września 2007, 16:22 »
No z tym przelewem super sprawa :) Niestety nie zawsze tak mozna. Ja wlasnie zrobilam koszyczek dla poloznych - nic specjalnego ot maly slodki upominek:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #12 dnia: 3 Września 2007, 19:25 »
Antalis ja wlasnie taki tylko troszke wiekszy kosz wreczylam poloznym w dniu wypisu z  tym ze naprawde lataly kolo mnie i malego ale ja lezalam 2 tygodnie jak bym lezala polanowane 2-3 doby to bym nic nie dawala