Autor Wątek: Ciemieniucha  (Przeczytany 1545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciemieniucha
« dnia: 11 Lipca 2007, 12:36 »
Czy któraś z was borykała się z ciemieniuchą u swojego brzdąca ? Znacie moze sposoby na uporanie sie z tym ustrojstwem ?

Moja Zuzia nie jest dzieckiem zaniedbanym ale parę dni temu zauważyłam jakieś zmiany na jej gółwce. Coś takiego jak łupież. Dolewaliśmy więcej ojlatum do kąpieli i wydawało mi się, że wszystko się uspokoiło. Od dwóch dni główke myjemy samą wodą, a potem nacieram ją oliwką. I dziś zauwarzyłam jakieś takie coś skórze jej gółwki. Obawiam się ,zę to mogą być początki ciemieniuchy. Jak mam zaradzić rozwojowi ciemieniuchy lub jeśli już to jest ciemieniucha to jak sobie z nią poradzić ??

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Ciemieniucha
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2007, 12:43 »
To co opisujesz może być jednym z objawów alergii, z teg co wiem to Mustela robi krem na takie objawy

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2007, 17:21 »
Moja Antosia ma malutką ciemieniuche - dziś pokazałam ją pediatrze. Wygląda to jak taki placek odchodzącej skóry, troche jak u węża. Lekarka kazała mi smarować to albo zwykłą oliwką albo takim preparatem "ciemieniuszka" do kupienia w aptece, po kąpieli i nakadać czapeczke na 2h. Potem koniecznie zdejmować żeby skóra mogła oddychać.

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2007, 23:30 »
Spróbuj też szamponu Oilatum Moja siostra bardzo długo walczyła z ciemieniuchą u swojego synka, dopiero niedawno kupiła szapon oilatum i jak ręka odjął.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2007, 18:13 »
preparatem "ciemieniuszka" do kupienia w aptece,

ja poszperałam w necie i dobry jest preparat "olejuszka" ze "skarbu matki". tylko jak na złosc w zadnej aptece go nie było  ??? ??? >:( >:( >:(   bede miec go dopiero jutro. wiec wypróbuje.

To co opisujesz może być jednym z objawów alergii
tez o tym czytałam...i bardzo mnie to smuci  :(

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2007, 18:28 »
ja cale szczescie tego problemu u Tomcia nie mialam ale slyszalam ze musisz czesto szczotkowac glowke malej i smarowac oliwka i sa srodki np ciemieniuszek (czy cos takiego <- ostatnio rekolamowali w Mamo to ja) zaptyaj w aptece

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2007, 17:13 »
my własnie walczymy z tym cholerstwem  :-\ :-\ :-\
Aleksiu miał z dnia na dzień taki wysyp na główce, zrobiły mu się takie twarde żółtawe strupki, smaraowałam mu bardzo mocno oliwką główkę i zakładałam czapeczke choc nie zawsze mi sie udawało bo on nie lubi czapeczek :) i potem jak zmiękło wyczesywałam szczoteczka lub takim grzebykiem z kuleczkami a na koniec myłam mu dokładnie główkę szamponem oilatum, obecnie jest znaczaca poprawa, ma taki jakby delikatny łupież i teraz uzywam tylko tego szamponu podczas kapieli

niestety u niego to sie zbiegło z innymi objawami nietolerancji mleka
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."