Autor Wątek: NIANIA  (Przeczytany 4625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« dnia: 10 Maja 2007, 16:43 »
Kochane Forumowiczki!

Czy zatrudniacie Nianie? Jeśli tak, to jak jej szukacie, jak znależć tę właściwą. Jaka powinna być Niania? Może macie jakieś doświadczenia z opiekunkami? Czy zdajecie się może na rodzinę, może żłobek, przedszkole. Zapraszam do dyskusji wszystkie mamy (nie tylko pracujące) ale i również opiekunki (jeśli tu są takowe). Dodam, że sama jestem Nianią. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Świat nie jest iluzją, to ja żyłam złudzeniami ...

Offline goni@
  • bywalec
  • data ślubu: 23.09.2006
NIANIA
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2007, 07:40 »
Cytat: "Gosieńka_18"
Zapraszam do dyskusji wszystkie mamy (nie tylko pracujące) ale i również opiekunki (jeśli tu są takowe)

Jestem nianią  :wink:
Zajmuję się "wychowywaniem" dzieciaczków już prawie od 6 lat...
Na pytanie jaka powinna być niania nie będę się wypowiadać z wiadomych względów...  
Ale rodzice moich podopiecznych byli ze mnie zadowoleni,ale pycha przeze mnie przemawia...  :los:  ale skoro byłam polecana innym mamom to chyba było ok. :wink:
Każde z dzieci którym się opiekowałam było inne...Ale z żadnym nigdy nie miałam większych problemów..No może mój aktualny podopieczny wprowadził mnie w tajniki "buntu dwulatka" czego wcześniej nie doświadczyłam nawet na moim synu...
Jeśli chodzi o wybór czy niania czy żłobek to są różne opinie i ja także takie mam...
Niania tak,bo dziecko nie choruje tyle co w żłobku,bo ma opiekę indywidualną..
Ale czasem sama widziałam,że są sytuacje gdzie żłobek,czy przedszkole jest większym atutem i plusem..
No bo jak tu np.się bawić w kółko graniaste w dwie osoby  :los:  
I oczywiście kontakt z dziećmi...
Czemu życie rani..czemu nie może być normalnie...

Offline merkunek

• Chuck Norris
NIANIA
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2007, 08:57 »
Jestem na etapie szukania niani dla Kuby, mam na to 4 miesiące, bo póki co zajmie się nim jego kuzynka, ale od października idzie na studia i muszę miec kogoś dla niunia. Niestety w małej miejscowości to wcale nie jest takie proste :nie:

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2007, 15:46 »
Cytat: "goni@"
Jestem nianią  
nio ja również więc witam szczególnie serdecznie :uscisk:
No może mój aktualny podopieczny wprowadził mnie w tajniki "buntu dwulatka"
hehe też to akutualnie przerabiam, z moją 2-letnią kuzyneczją Madzią  :skacza: takie słodkie maleństwo, ale potrafi dać w kość :dno: ale u dwulatków to chyba typowe :tak_2: mam nadzieję, że przejdzie :los:
Cytat: "merkunek"
Niestety w małej miejscowości to wcale nie jest takie proste  
dokładnie :dno: i działa to w obie strony :mdleje: mieszkam w małej miejscowości, tu ciężko o pracę :dno: dlatego chcę dojeżdżać do Dzidzi do Tarnowa :razz: właśnie czekam na odp od mamy maluszka, mam nadzieję, że będzie to odp pozytywna, mama cudowna, Niunia również, więc 3majcie za mnie kciuki :boje_sie:

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
NIANIA
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2007, 17:49 »
Ja też byłam nianią swojego czasu, opiekowałam sie koffanym trzylakiem Konradem. Miał skazę białkowa i bardzo nieodpowiedzialnego tatę, który karmił go lodami na bazie produktów krowich. z tamtego czasu pamiętam swoją pogoń za kozim mlekiem i to, ze dziecię po 3 miesiącach zaczęło do mnie mówic mamo, bo ta prawdziwa była pracoholiczką. Z Konradem mam kontakt do dzisiejszego dnia, jest slicznym młodzieńcem i mówi mi po imieniu, choć rodzicom to nie odpowiada. To ja nauczyłam go mówić proszę i dziekuje oraz.......doopa, czego dzis sie wstydze.

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2007, 21:48 »
Cudownie jest trafić na fajną rodzinkę  :skacza: ja się nie mogę doczekać jutra :los: ale się martwię  :mdleje:

Mamy:
Nie boicie się zosatwić swoich Skarbów z obcą osobą? Sama szukam pracy jako Niania, ale nie wyobrażam sobie zosatwienia swojego Maluszka z kimś obcym

Offline goni@
  • bywalec
NIANIA
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2007, 22:00 »
Sama szukam pracy jako Niania, ale nie wyobrażam sobie zosatwienia swojego Maluszka z kimś obcym

Miałam to samo,gdy mój synek był mały i poszłam do pracy wybrałam babcię i potem przedszkole,jakoś nie potrafiłam wyobrazić sobie,że ktoś obcy zajmuje się moim szkrabem...Ale to w sumie nijak ma się do tego,że sama jestem nianią..Bo to tak, jakbym bała się,że ktoś może mu zrobić krzywdę,że będzie się źle zajmować...A przecież wiem i z ręką na sercu mogę powiedzieć,że ja wywiązuję się z moich obowiązków sumiennie,baa a jak się zżywam z dzieciaczkami...Często wspominam swoje pociechy,a jak tylko jestem w moim rodzinnym mieście to zawsze odwiedzam swoich podopiecznych...A jak miło jak brzdące dzwonią na święta i składają życzenia...
Cytat: "KAHA"
dziecię po 3 miesiącach zaczęło do mnie mówic mamo

Z jedną dziewczynką miałam to samo i jakoś tak mi było głupio ,jak mama wracała z pracy a Ania płakała,że ona chce do mnie...
Cytat: "KAHA"
oraz.......doopa, czego dzis sie wstydze

:skacza:

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2007, 17:06 »
Jestem rozczarowana  :mdleje: mama Natalki miała dziś zadzwonić i czekam i czekam i dalej nic :dno: przecież nawet gdyby się nie zdecydowała, to wypadałoby zadzwonić i mnie o tym poinformować

Offline goni@
  • bywalec
NIANIA
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2007, 17:09 »

Jest strona poświęcona specjalnie dla niań poszukujących pracy i mam poszukujących niań
Spróbuj tam....Ja poprzez tą stronę znalazłam obecną pracę...

przecież nawet gdyby się nie zdecydowała, to wypadałoby zadzwonić i mnie o tym poinformować

Faktycznie troszkę nieładnie,ale może jeszcze zadzwoni...Trzymam kciuki...  :przytul:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
NIANIA
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2007, 17:12 »
oj u mnie za nianie robi moja babcia z dziadziem jak musze isc na zajecia to podrzucam malca do nich troche sie buntuje ale zaczal sie juz przyzwyczajac
przecież nawet gdyby się nie zdecydowała, to wypadałoby zadzwonić i mnie o tym poinformować

powinna Cie powiadomic co i jak bardzo nie ladnie z jej strony :boks_4:

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2007, 21:32 »
goni@, jeśli możesz to podaj mi adres takich stron na PW :taktak:

Faktycznie troszkę nieładnie,ale może jeszcze zadzwoni...Trzymam kciuki...

Nie zadzwoniła  :dno: wysłała smsa :drapanie: że nie jestem potrzebna, bo dostanie urlop na wakacje :mdleje: nie wiem co robić, tak bardzo potrzebuję tej pracy
Cytat: "Kastor"
oj u mnie za nianie robi moja babcia z dziadziem jak musze isc na zajecia to podrzucam malca do nich troche sie buntuje ale zaczal sie juz przyzwyczajac
 zawsze lepiej zostawić maluszka z kimś bliskim . . . wiadomo

Offline merkunek

• Chuck Norris
NIANIA
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2007, 21:38 »

Jest strona poświęcona specjalnie dla niań poszukujących pracy i mam poszukujących niań
Spróbuj tam....Ja poprzez tą stronę znalazłam obecną pracę...

wiem, byłam, nie znalazłam :mdleje:

Moja miejscowość w jednej dzielnicy Warszawy by się pewnie zmieściła...

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
NIANIA
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2007, 08:16 »
merkunek,  Ty szukasz Niani, ja pracy, obie biedne jesteśmy :mdleje:

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
NIANIA
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2007, 12:07 »
w wątku Kiatek jest sporo na temat szukania niani ,odpowiadała na moje zapytania.Sama poszukuję niani obecnie.
A kiedyś też byłąm nianią.Jestem po szkole medycznej o profilu opiekunka dziecieca,więc mam to "wyuczone" orcz mojejpasji i powołania.Opiekowałam się kiedyś różnymi dziećmi i bliźniakami także. No i też byli ze mnie rodzice zadowoleni.
Dlatego trudno mi teraz znaleźć nianię,ale jestem dobrej myśli i juz dojrzałam do tego,że mogę synka zostawić z kimś obcym.

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
ile za nianie???
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2007, 20:17 »
nie wiem czy ten temat juz byl,szukalam nie znalazlam ???

a dla mnie to dosc pilne

opiekunka ma byc od ok17-30 do ok 23 ,dzieci sa dosc duze 8 i 4 lata o 20 chodza spac wiec chodzi o to by ktos byl w domu kiedy bede w pracy

zaproponowalam 100zl na tydzien

czy to malo???  bo opinie sa skrajne w moim towarzystwie

prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline goni@
  • bywalec
Odp: ile za nianie???
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Czerwca 2007, 22:02 »
zaproponowalam 100zl na tydzien
czy to malo???  bo opinie sa skrajne w moim towarzystwie
To zależy, w różnych miastach są różne "cenniki"
Ale ja Ci odpowiem z mojego (niańkowego) punktu widzenia...Dla mnie byłaby to za niska stawka...Ja dostaję 8 zł. za godzinę, a za dodatkowe wieczory, gdzie maluch wtedy i tak już śpi 10 zł./godzinę
Ale tak jak pisałam zależy to od miejscowości, w Łodzi dostawałam 600 zł. miesięcznie za 8 godzin dziennie..
Ale jeśli masz opiekunkę, która zgadza się na taką stawkę to czemu nie..Powodzenia  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Czerwca 2007, 22:07 »
Gonia ma rację....akurat Warszawa jest droga...
wszystko zależy co to za niania (studentka, emerytka) i jakie ma obowiązki.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Czerwca 2007, 11:00 »
Czyli wychodzi na to, że za 5,5 godziny (17:30- 23) płacisz 100 zł... to wychodzi, przy pięciu dniach pracy, niecałe 4 zł za godzinę...faktycznie troszke mało... Ja bym nie poszła za te pieniądze...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Czerwca 2007, 13:32 »
Ja pracowałam jako opiekunka od 16:00 do ... miało być do 20:00 a zdarzało się nawet do 23:00...
Dostawałam stałą stawkę - 500 zł miesięcznie.
Możesz zaproponować taką sumę ale obawiam się, że to trochę za mało...

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Czerwca 2007, 19:21 »
dziewczyna sie zgodzila,praktycznie bedzie tak ,ze o 21 jak maz wroci bedzie juz wolna,czasem tylko moze sie zdarzyc do 21
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Czerwca 2007, 20:15 »
własnie miałam rozmowe z moja pacjentka.. jest niania  .. z tego co słyszałam bardzo ceniona przez rodziców..

zyczy sobie 7zł za godzine..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Czerwca 2007, 19:42 »
Jak moja siostra szukała niani dla mojego chrześniaka to były też takie co by chciały 1000 zł, ale to w godzinach dziennych, czyli 7-16

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2007, 20:22 »
u nas w Olsztynie ceny stoja okolo 600-700 stowek za miesiac tzn 5 dni w tygodniu od 7-16 mozena sie z niektorymi nianiami dogadac to robia tez pranie gotuja itp prace domowe

Offline Gosieńka_18
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwca 2007, 09:20 »
Zgadzam się z Wami. Płaca zależy o miasta, od zakresu obowiązków, od wieku maluszka, od tego czy niania "żywi się u Was", od zasobności portfela rodziców i wymagań Niani. Sama jestem Nianią i spotkałam się już z przeróżnymi ofertami.
 ;D 2,49zł (tak tatuś podał) za opiekę nad dwójką (6 lat dziewczynka i 9 lat chłopiec)+jakieś minikorki z angielskiego+wychowanie wokalne dla dziewczynki (oczywiście w tych 2,49) praca w piątki od 15 do 20, soboty i niedziele od 8 do 15
 ;D 4 zł za dwójeczkę (4 lata chłopiec i 7 lat dziewczynka) "niania awaryjna"-"niania na telefon"
 ;D 500 zł miesięcznie za opiekę nad 10 msc dziewczynką, 5 razy w tygodniu po 8 godz.
 ;D 700 zł miesięcznie (zaproponowane przezemnie-odrzucone przez mamę, bo "za dużo") za opiekę nad 10 msc dziewczynką 6 razy w tygodniu po 7 godz. (system dwuzmianowy: albo od 7 do 14, albo od 14 do 21) + 2 niedziele w miesiącu 12 godz. (ta mamusia wymagała najwięcej-oferowała... sami widzicie :P-a sobą reprezentowała jeszcze mniej)
 ;D 4 zł za godz. za opiekę nad dwójką chłopców (5 i 9 lat) codziennie od pon do pt po 8 godz. (też odrzucone przez mamę)
 ;D 4 zł za godz. opieki nad 2-letnią dziewczynką; praca w charakterze dorywczym (tu pracuję obecnie)

Jestem z Tarnowa i tu naprawdę bardzo ciężko znaleźć pracę. Ale znam swoją wartość. Mam referencje i doświadczenie. Kurs i podejście. Wiem ile potrafię i na co mnie stać :D denerwuje mnie tylko okropnie jak niania najpierw zgadza się na jakąś kwotę, a potem narzeka, że mało dostaje :-\ nikt jej do pracy nie zmuszał :-\ albo jak sama bez inicjatywy rodziców zajmuje się domem (prasuje, zmywa, odkurza czy coś jeszcze) nie dostaje za to pieniędzy (bo rodzice tego nie oczekują; nie było tego w umowie) i zgrywa wielką męczennice-że jej nie płacą za sprzątanie, że nie dostała podwyżki etc. Pozdrawiam Nianie, Mamusie i Maluszki!

ps. Jeśli ktoś jest z Tarnowa i szuka Niani to zapraszam ;D

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
Odp: NIANIA
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Września 2010, 11:14 »
Próbuję podnieść wątek

Bardzo mało dyskusji na ten temat. Jestem ze Szczecina i będę potrzebowała niani, może ktoś z was kogoś poleci lub jakaś forumka się zgłosi. Wolę kogoś poleconego. Proszę o pomoc w szukaniu zmieniam pracę, starszak chodzi do przedszkola a chodzi o opiekę nad niesfornym roczniakiem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Września 2010, 11:28 »
proponuję aktywne szukanie...
jeśli nie masz nikogo z polecenia to ogłoszenie w portalach nianiowych...
ale nie czytać tylko zamieścić własne...
odzew będzie na pewno...
ja tak zalałam swoją Basię...właściwie nie ja a mąż, bo to on tu działał...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Września 2010, 12:08 »
Właśnie ja tez będę szukać NIANI ... a jak myślicie ile wcześniej powinnam zacząć to robić? Niania potrzebna od polowy stycznia!

P.S
Lila a Twoja p. Basia do kiedy pilnuje Ewę?
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Września 2010, 12:11 »
do września...
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Września 2010, 12:47 »
Portale nianiowe, infoludek.pl - nic profesjonalnego ale może akurat znajdzie się jakaś "perełka"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Września 2010, 12:56 »
są jeszcze profesjonalne agencje...
też się można tam zgłosić...
— Richard M. Devos