Autor Wątek: Spojenie łonowe  (Przeczytany 1595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Spojenie łonowe
« dnia: 8 Maja 2007, 11:31 »
Hej!
Szukałam szukałam ale nie znalazłam podobnego tematu więc założyłam ten.
Nie wiem czy w dobrym miejscu - gdyby coś to proszę o przesunięcie.
Chodzi mi głównie o Wasze opinie i doświadczenia.

ogólne info na ten temat:

"Ból spojenia łonowego.
DEFINICJA
Ból w obrębie spojenia łonowego spowodowany jego rozejściem, pęknięciem lub rozerwaniem w czasie ciąży lub porodu.
OBJAWY I PRZEBIEG
Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej.
"

To znaczy jak to jest z rozchodzeniem się spojenia łonowego w ciąży??
Niby się mówi ze to normalny objaw pod koniec ciąży bo organizm przygotowuje się do porodu ale na ile może boleć? od kiedy? jak często? kiedy zacząć się martwić?

Właśnie od kilku dni mam ten problem - boli mnie jak wstaje z łóżka, podnoszę się, chodzę, wchodzę lub schodzę po schodach, czuję że to spojenie (choć wcześniej nigdy mi nie dokuczało) bo z niczym innym pomylić się nie da. Jestem teraz pomiędzy 31 a 32 tygodniem i martwię sie czy nie za wcześnie zaczęło się rozchodzić i czy nie rozejdzie się za bardzo?  :dno:

Będę dziś dzwonić i rozmawiać z lekarzem w tej sprawie ale chciałam jeszcze poznać Wasze doświadczenia w tej kwestii.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi  :ekxpert:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline merkunek

• Chuck Norris
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Maja 2007, 11:36 »
Współczuje Ci bardzo, przerabiałam to przez ostatnie 5 tygodni ciąży, z tym, że pod koniec to w ogóle się ruszać nie mogłam. Jednak po serii badań -byłam na patologii- (wraz z USG spojenia) nie stwierdzono rozejścia ponad normę, głównym problemem było to, że mały baaaaardzo nisko zszedł i to powodowało taki ból.

Powiem tak, idź do lekarza, bo to trzeba sprawdzić, przy rozejściu spojenia (o ile faktycznie do tego doszłoby) może byc konieczna cesarka.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Maja 2007, 16:14 »
Ja nie wiem jak to jest dokładnie ale moja siostra to miała.Z tym że Jej się rozeszło po porodzie, tzn właściwie przez poród. Okropnie Ją to bolało. I teraz jak będzie w ciąży to kolejny poród koniecznie przez CC bo inaczej na wózku wyląduje - tak lekarze powiedzieli. Ogólnie siostra porodu źle nie wspomina, tylko to co było później, ledwo chodziła bidulka :dno:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Maja 2007, 22:37 »
Cytat: "merkunek"
Współczuje Ci bardzo, przerabiałam to przez ostatnie 5 tygodni ciąży

i ja Ci współczuje dzielna kobietko

Cytat: "anulka33"
ledwo chodziła bidulka :dno:

a to kicha :dno:

Rozmawiałam dziś z moim lekarzem ale nic konkretnego się nie dowiedziałam - tyle co juz wcześniej sama wyczytałam :(
Martwię się troszkę bo nie chcę przegapić sprawy  :drapanie:

Jakby ktoś cos jeszcze wiedział dajcie znać :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #4 dnia: 8 Maja 2007, 22:45 »
Tajusia, jeśli to spojenie ma Ci się rozejść, to się rozejdzie....
To jest po prostu kwestia sprężystości Twojej tkanki łacznej no i masy ciała.
Większe ryzyko jest przy dużym przybraniu w czasie ciązy i przy dużym płodzie...

Resztę juz dziewczyny napisały..
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #5 dnia: 8 Maja 2007, 22:52 »
Cytat: "liliann"
Tajusia, jeśli to spojenie ma Ci się rozejść, to się rozejdzie....

no własnie i tak jak Ci napisałam na priv nie forsuj się, to zmniejszysz ból i poza tym po prostu obserwuj co się z tym dzieje...

Offline morgaina

• Chuck Norris
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #6 dnia: 8 Maja 2007, 23:41 »
Mnie też pobolewa gin powiedziała że na razie mam się nie martwić, mała leży główką w dole i może uciskać naczynia krwionośne i z tego też to pobolewanie może wynikać. Tak jak Lila napisała co ma być to bedzie i tyle.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #7 dnia: 9 Maja 2007, 09:51 »
dzięki za odpowiedzi  :przytul:

Cytat: "merkunek"
nie forsuj się, to zmniejszysz ból i poza tym po prostu obserwuj co się z tym dzieje...

tak też robię

Cytat: "morgaina"
Tak jak Lila napisała co ma być to bedzie i tyle.

nooo pocieszające  :los:

Pozdrawiam  :przytul:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Spojenie łonowe
« Odpowiedź #8 dnia: 9 Maja 2007, 13:13 »
Moja siostra chyba miała pecha bo Jej córcia urodziła się niezbyt duża, ok. 3kg a Ona sama przybrała w ciąży 16kg, dodam że zawsze była szczupła. Ale teraz jest już ok. Po prostu musi dopilnować żeby następnym razem mieć na pewno cesarkę.

Tajusia, nie przemęczaj się, a na pewno będzie dobrze :drapanie: