Autor Wątek: BADANIA PRENATALNE  (Przeczytany 17285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
BADANIA PRENATALNE
« dnia: 10 Kwietnia 2007, 15:14 »
Dziewczyny - czytam i czytam o rozmaitych testach prenatalnych i nie mogę dociec, które z badań TRZEBA zrobić, a które ewentualnie MOŻNA:
1. przezierność karkowa
2. test PAPP-A
3. test potrójny
4. usg genetyczne

Sama mam 31 lat i chyba chciałabym zrobić sobie takie badania oczywiście będąc w ciąży :) Wiem, że istnieje wtedy jakieś ryzyko poronienia i że te badania są drogie, bo do 35 roku zycia jesteśmy niestety zdane na siebie i na swoje portfele - jeśli chodzi o prenatalne. Po 35 roku lekarz ma obowiązek skierowań pacjentkę na takie badania (to jest juz grupa podwyższonego ryzyka) i wtedy są one bezpłatne, wykonywane w szpitalu. Piszcie! :)

Offline Cleo
  • użytkownik
  • **
BADANIA PRENATALNE
« Odpowiedź #1 dnia: 3 Maja 2007, 16:47 »
Wszystkie badania o których piszesz są nieinwazyjne, czyli nie ma żadnego zagrożenia poronienia. Przezierność karkową mierzy się podczas zwykłego badania usg - tzw.genetycznego, sprawdza się też czy jest obecna kość nosowa. Gdy przeziernosć jej za duża i brak kości nosowej może to świadczyć o zespole dawna, lub jakimś innym.  Test PAPP-A (test podwójny) wykonuje się z krwi, test potrójny także. Podczas genetycznego usg sprawdzane jest także bicie serduszka i lekarz stwierdza czy są obecne wszystkie narządy, które powinny się już wykształcić. Badanie to wykonuje się od 11 do 13 tygodnia.
Nie trzeba mieć 35 lat żeby zrobić takie badania. Ja mam 24 (rocznikiem 25) i w rodzinie nie ma żadnych chorób genetycznych, a dr skierował mnie na badania prenatalne za które nic nie płaciłam. Dostałam skierowanie do Feminy w Katowicach, gdzie mają podpisaną umowę z NFZ. Nie tylko ja dostałam takie skierowanie, bo i wszystkie ciężarne pacjentki przychodni:) dodam, że nie chodzę do lekarza prywatnie.
Niestety większość przychodni nie wysyła na takie badania, nie mają podpisanych umów z NFZ dotyczących takich badań. A koszt prywatnego badania jest dość duży. Warto popytać w przychodniach o takie badania. Przychodnia Promed w Będzinie wysyła na badania genetyczne nazywa się to program badań prenatalnych i obejmuje 3 usg. Pierwsze od 11-12 tyg, drugie od 20-22 tyg i trzecie pomiędzy 28-32 tyg. Na tym drugi sprawdza się dodatkowo przepływy w tętnicach macicznych. Na 3 dopiero się wybieramy :)
Badania grożące poronieniem to badania inwazyjne takie jak: amniopunkcja czy biopsja, ale na takie badania wysyła się pacjentki u których w nieinwazyjnym badaniu wyszło coś nie tak.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
Odp: BADANIA PRENATALNE
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2007, 14:54 »
Dzięki Cleo!

Właśnie takie badania miałam robione.  :)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2010, 13:55 »
Moje drogie, widzę że wątek był krótki, a chciałam się dowiedzieć jak wyglądają te badania i czy polecacie ich wykonanie.
Żadna osoba z mojego bliskiego otoczenia nie robiła badań prenatalnych, więc nie mam pojęcia "z czym to się je".
Pozdrawiam :)

Offline dezoszate

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.05.2009
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2010, 18:09 »
Ja miałam takie badania robione w 12 tygodniu ciąży, osobiście polecam. Testy te wykonywane są w celu określenia ryzyka wystąpienia u nienarodzonego dziecka jednej z najczęściej spotykanych nieprawidłowości genetycznych: zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Pataua. Polegały na zrobieniu szczegółowego USG i pobraniu krwi, wynik miałam po ok 14 dniach. Ja robiłam w szpitalu w Policach, koszt jak dobrze pamiętam to chyba 360zł

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2010, 20:38 »
dzięki dezoszate
A miałaś jakieś konkretne wskazania do zrobienia tych badań? Czy po prostu zrobiłaś je aby mieć pewność i spokój do końca ciąży?
Pozdrawiam :)

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2010, 13:23 »
My robiliśmy 3 razy usg nt, do innych badań nie było wskazań, więc nie widziałam powodu ich wykonania. Zresztą w ogóle nie mieliśmy jakiś wskazań do nt, nasza P. dr poleciła, my chcieliśmy i już, dla większej pewności, spokoju. Wszystko zostało dokładnie zmierzone, sprawdzone, oczywiście na tyle, na ile można przez usg. Myślę, że ważne jest, żeby odpowiedniego lekarza do tego wybrać.

Offline dezoszate

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.05.2009
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2010, 18:07 »
Nie miałam żadnych konkretnych wskazań, zrobiłam je dla głównie dla własnego spokoju  :)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2010, 15:08 »
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)
W nadchodzącym tygodniu mam wizytę i do tego czasu zastanowię się co zrobić. Bo dylemat nadal jest...

Pozdrawiam :hopsa:

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sierpnia 2011, 20:31 »
wiem, że temat dawno nie był poruszany, ale chciałabym zapytać o jedną rzecz. otóż dr zalecił mi wykonanie testu  PAPP-A, które w gabinecie do którego chodzę kosztuje 450 zł (usg i biochemia) - podobno tyle to kosztuje, bo chodzi o jakieś tam certyfikaty. nie ukrywam, że kwota ta mnie przeraża, fakt, chodzę na prywatne wizyty, ale to ze względu na to, że poprzednia lekarz nastraszyła mnie, że z ciąży nic nie będzie, poszłam po opinię do innego i tam już zostałam. czytając opinie wiem, że warto te badania zrobić. zastanawiam się jednak, czy może macie informacje, czy w Szczecinie da się te badania wykonać taniej... gdzieś w internecie wyczytałam, że jakiś lux med robi je za 90zł, ale coś wierzyć mi się nie chce. Proszę o poradę  ::) dr powiedział, że mogę z badań biochemicznych zrezygnować, ale żebym potem się nie denerwowała czy wszystko jest ok. niby ma racje, ale z drugiej strony biorę poprawkę na to, bo zdaję sobie sprawę, że wszystko toczy się wokół kasy. pytanie brzmi, czy samo usg z oznaczeniem markerów nie wystarczy?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2011, 20:44 »
ciezko coś doradzic
ja miałam robioną tylko przezierność karkową.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sierpnia 2011, 21:00 »
3 lata temu robiłam takie badanie..kosztowało ok 300zł...to nie jest tylko usg a badanie krwi. nie sądzę aby była możliwa taka różnica w cenie.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpnia 2011, 21:25 »
pytanie po co???
ile masz lat??

jeśli poniżej 34-35 to wystarczy Ci USG z oceną przezierności i kości nosowej...
co inego jeśli przekroczyłaś trzydziechę...ja to się już moge nad tym badaniem zastanowić...

i badanie niestety kosztuje ok 400zł...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2011, 07:51 »
no właśnie mam 25. moja koleżanka w wieku 28 robiła to badanie, ale chodziła do tego samego gabinetu, tylko innego lekarza, więc jej pewnie powiedzieli podobnie jak mi. usg z oceną markerów 200zł + właśnie badanie PAPP-A 250zł. ja się na tym niestety nie znam i dlatego pytam czy to wszystko jest mi potrzebne ???. u nas w rodzinie z tego co wiemy choroby genetyczne nie występują, ale swego czasu jak mąż był dzieckiem i nastolatkiem często chorował i robiono mu badania na mukowiscydozę. niestety nie udało się choroby wykluczyć, ale też nigdy jej nie potwierdzono, badania potowe wychodziły zawsze na granicy normy... nie mogę znaleźć informacji, czy to badanie PAPP-A dotyczy też określania tej choroby?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2011, 15:33 »
nie...
badanie dotyczy zaburzeń chromosomalnych, a mukowiscydoza jest chorobą monogenową...

Jak mam Ci poradzić, to po prawidłowym USG w 12 tygodniu (prawidłowa przezierność karkowa itp) odpuść sobie to badanie, bo nic Ci nie wniesie...poza wyssanem z kasy...
ono ocenia tylko ryzyko zachorowania na pewne choroby (głównie zspół Downa i Edwardsa) i ma sens u kobiet, ktorych to ryzyko jest wysokie, a ono rośnie wraz z wiekiem matki, dramatycznie zwiększa się po 35 rż...

Ryzyko wystapienia z Downa u Ciebie (25 lat) wynosi  1:946
u 35 latki  (np u mnie) 1:249

Wynik testu jest zazwyczaj uznawany za dodatni, gdy ryzyko choroby płodu przekracza 1:300; moje ryzyo związane z wiekiem jest wyższe niż punkt odcięcia dla testu, dlatego u mnie test ma sens, ale u Ciebie, bez ociążeń rodzinnych????, bez niepowodzeń  rozrodu???

Powiem tak w pierwszej ciąży byłam mając 30-31lat i do głowy mi nie przyszło robić to badanie....bo po co?

No chyba, że jesteś absolutnie pewna, że chcesz przewać ciążę w przypadku wystapienia któregoś z zespołów.
Tyle, że wówczas gdyby coś było nie tak, to po teście PAPPA czekałaby Cię jeszcze amniopunkcja i wówczas przy potwierdzeniu choroby decyzja co do przerwania ciąży.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2011, 19:16 »
wiedziałam, że na Ciebie będę mogła liczyć ;) faktycznie zdecyduję się tylko na usg. nie można przecież zakładać, że będzie źle. a o usuwaniu ciąży to nawet ciężko mi myśleć. z tego co się w ogóle orientowałam, to rzadko która dziewczyna w ogóle o tych badaniach słyszała, już nie wspominając, że praktycznie żadna ich nie robiła. dziękuję za rozwianie wątpliwości :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Września 2011, 21:50 »
Liliann a mam pytanie do Ciebie.. co jeśli facet ma 35 lat? (bo ja mam 29).  Lepiej robić te badania czy sobie odpuścić.. w ciąży jeszcze nie jestem ale tak pytam na zaś..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Września 2011, 22:03 »
z tego co pamiętam wiek ojca ma niejaki wpływ, ale zdecydowanie mniejszy...
i  nie ma go we wskazaniach do bada prenatalnych...
mój mąż też ma 35 lat...
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Września 2011, 22:25 »
Dzięki wielkie za odpowiedź!

Offline Malachite

• nowicjusz
  • *
  • Emilek, ur. zm. 9 XII 2009, Lenka, ur. 18 III 2011
  • data ślubu: 10.06.2011
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lutego 2012, 12:44 »
Temat dosyć stary, ale popieram Liliann. Nie ma sensu bez podstaw robić badania prenatalne, bo to niepotrzebne wydawanie pieniędzy za wynik, który jest tylko prawdopodobieństwem. Jeśli coś z bejbikiem będzie nie tak, to wykaże to badanie USG w 12 tc, ewentualnie połówkowe. Osobiście miałam wykonywaną amniopunkcję, ale właśnie po badaniu USG i jego nieprawidłowym wyniku.

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2013, 13:55 »
Podbiję temat, bo sama niedawno szukałam wszędzie informacji o badaniach prenatalnych, więc może komuś moja wiadomość się przyda.

Mnie na test podwójny skierował lekarz, pomimo, że nie mam powyżej 35 lat, ale stwierdził, że każda kobieta powinna takie badanie zrobić.  Oczywiście bardzo się bałam, bo chyba każda przyszła mama zadaje sobie pytanie: "a co jeśli. . . ?".

Samo badanie było bardzo proste - USG genetyczne i pobranie krwi.  W czasie USG lekarz sprawdzał obecność kości nosowej, przezierność karkową i obecność wszystkich organów.  Badanie trwało około godziny, a wyniki krwi były po dwóch tygodniach.

U mnie na szczęście wyszło wszystko ok, ryzyko np.  zespołu Downa spało z 1:700 na 1:14 000, więc mogę uznać, że z maluszkiem wszystko gra.

Jedyna wada takiego badania to cena - 450 zł! (prywatnie, gdyż na NFZ jest tylko po 35 r. ż. ) Ale po czasie stwierdzam, że nie żałuję, teraz przynajmniej jestem spokojna, a gdyby okazało się, że coś jest nie tak, zdążyłabym zainterweniować. . .

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Października 2013, 11:14 »
Fionka przepraszam ale o jakiej interwencji mowisz?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Października 2013, 12:15 »
Wlasnie, jaka interwencja?

Przy drugiej ciazy tez zrobie badanie prenatalne i z krwi...
Teaz mialam 1:24000 zespol downa, edwardsa 1:100000

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Października 2013, 17:57 »
Interwencja taka, że przy niektórych wadach można operować dziecko jeszcze w łonie matki, ewentualnie przygotować się na leczenie tuż po porodzie. A jeżeli okazałoby się, że płód jest bardzo uszkodzony, że nie dożyje do porodu, albo umrze zaraz po, to cóż, przerwałabym taką ciążę. Przykre, ale szczere. Znam przypadek, gdzie kobieta wiedziała, że jej dziecko na 99% pozuje góra godzinę po porodzie, a mimo wszytko nie zdecydowała się usunąć ciąży. 9 mcy nosiła je z tą świadomością. Dziecko się urodziło i po niecałych 40 minutach w męczarniach umarło. A kobieta do dziś, 4 lata po zdarzeniu się nie pozbierała.
To miałam na myśli pisząc o interwencji.

Offline elka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.08.2008
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2013, 22:33 »
Witam.

Właśnie dzisiaj dowiedziałam się od lekarza, że mój wynik z testu Pappa w odniesieniu do ryzyka wystąpienia zespołu downa u dzidziusia wzrósł z 1:451 (wynik z USG z badań prenatalnych) do 1:72 (wynik z krwi). Jestem załamana, pierwsza ciąża przebiegła u mnie wzorcowo, mam zdrową córkę, a teraz takie problemy.Dodam, że na usg w 12 tyg wszystkie pomiary były ok.  Lekarz wspomniał o dwóch opcjach : amniopunkcja, lub Testy Nifty. Mam pytanie, czy któraś z Was miała robiony ten test Nifty? zastanawiam się, co lepsze. Pomóżcie.

Offline sylwia4012
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lipca 2014, 21:16 »
czytałam o nieinwazyjnych badaniach.  Myslicie, że lepiej sie im poddać, niezaleznie od wieku?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2015, 12:31 wysłana przez Maja »

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipca 2014, 08:48 »
według mnie tak, choć lekarze często uważają inaczej; to, że ktoś jest bardzo młody nie oznacza, że automatycznie urodzi zdrowe dziecko, w każdym razie ja bym się na bank poddała, nawet jeśli byłabym młodsza
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipca 2014, 10:00 »
Monika a jaki teraz jest koszt testu pappa?

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipca 2014, 11:46 »
Za całe prenatalne usg i test 350
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipca 2014, 12:14 »
według mnie tak, choć lekarze często uważają inaczej; to, że ktoś jest bardzo młody nie oznacza, że automatycznie urodzi zdrowe dziecko
Święte słowa, naprawdę. W UK badania prenatalne to standard dla każdej kobiety bez względu na wiek więc chyba coś w tym jest.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera