Autor Wątek: Co sądzicie o takim menu?  (Przeczytany 3629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aneczka 7

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 648
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.06.2007
Co sądzicie o takim menu?
« dnia: 16 Marca 2007, 15:32 »
Witajcie!
Zdam się na Wasze doświadczenia i prosz o radę. Otrzymaliśmy od Pani organizującej nasze wesele przykład menu (wesele + poprawiny). Ślubujemy w czerwcu i do tego okresu musimy nawiąząć. Sala jest klimatyzowana - jakby co.

Oto propozycja dla 30 (dodatkowo będzie 9 dzieci do 5 lat) osób .
 
                            Powitanie i toast szampanem.
OBIAD
Pierwsze Danie :
Rosół z makaronem    x    30
Drugie Danie :
kotlet schab. z pieczarkami    x   20
de volaile                               x   20
zraz tradycyjny                      x   20
golonka po bawarsku              x   15
bitka drob. z ananasem           x   15
polędwiczki w bekonie             x   15
udka faszerowane                   x   15
                            ziemniaki , frytki , sos ,
        surówki : z białej kapusty
                      z czerwonej kapusty
                      buraczki
                      fasolka szparagowa
Deser :    lody z owocami i bitą śmietaną
                owoce
Przekąski , zakąski:
Plater różnych mięs w galarecie                       x    28
Plater różnych mięs z sosem czosnkowym        x    21
Plater różnych ryb w galarecie                           x    21
Szynka po rusku                                              x    14
Szynka ze szparagami                                      x   14
Szczupak faszerowany cały                               x   25
Jaja z kawiorem                                                x    15
Roladki z łososia wędz.                                     x    15
Tatar z łososia wędz.                                         x    10
Płyta szwedzka(wędliny sery)                             x    20
Ozorki w galarecie                                             x    10
Galantyna z kurczaka                                        x    10
Klopsiki w zalewie                                              x    20
Rolmopsy                                                          x    15
Śledzik w oleju                                                   x    15
Jaja faszerow. pieczarkami                                  x    20
Sałatka jarzynowa                                               x    20
Sałatka grecka                                                    x    15
Sałatka z kurczakiem                                          x    15
Sałatka z tuńczykiem                                          x    15
 
Kolacja:
Boeuf Strogonow                                                x    30
Szaszłyki                                                           x    30
Barszcz cz.                                                        x    20
 
Sniadanie:
Żur polski w chlebku                                          x  15
Flaki                                                                 x  15
 
Ciasta:
Tort Weselny                                                         35 por
Ciasta różne                                                         120por
kawa , herbata b/o

Proszę o rady czy może "czegoś" na lato nie dodać albo coś zamienić??
I jak się doczytałam na innych tematach to 3,5 litra soków na osobę.. Myślicie że w czerwcu będzie "schodziło" więcej gazowanych czy niegazowanych??

 



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Co sądzicie o takim menu?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2007, 19:39 »
Aneczka 7, to menu jest bardzo bogate - nie wiem jaką masz rodzinkę bo sporo mięs tu jest. Moja byłaby zachwycona bo to żarłoczne stworzenia są ze szczególnym upodobaniem na mięsiwa wszelakie.
Jeśli sala jest klimatyzowana to okk, jeśli nie to obawiałabym się tak wielu dań w galarecie :drapanie: chyba, że jakoś sukcesywnie podane. Dodałabym też cos do zakąszania typu oliwki, marynowane grzybki czy ogóreczki małosolne, które u nas - nie wiedziec czemu - zrobiły furorę :hahahaha:
Myślę, że to ile i jakiś napoi zejdzie też od gości zależy - u nas były i gazowane Cola, Fanta, Sprite i woda gaz i bez gazu ale przede wszystkim mieliśmy soki i one mialy największe wzięcie - te gazowane to przee wszystkim dzieci piły...tylko napoje muszą być dobrze schłodzone, najlepeij jak maja osobną chłodziarkę.
To tyle na razie, jak cos mi się przpomni to dopiszę.
Jak dla mnie to MENU jest :ok:


Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Co sądzicie o takim menu?
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2007, 10:06 »
Zgadzam sie z Mają, menu bardzo bogate. Goście pękną z przejedzenia - zobaczysz :)
Napoje muszą być koniecznie schłodzone, ale nie wszystkie, nie kazdy lubi - nawet w upał. Żurek w chlebku - to bedzie przebój wesela :) Mam wątpliwosci jedynie co do tatara z wędzonego łososia - nie lepiej zwykły??? I tak z ryb masz dużo przekąsek.

Offline Aneczka 7

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 648
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.06.2007
DZIĘKI WIELKIE
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2007, 15:36 »
Dzięki wielkie!!
Znalazłam piękną sale ale jak przedstawiono mi menu (też prosiłam Was o zdanie) to okazał się niwypał za duże pieniądze..
A obecną salę znalazłam na targach ślubnych! Mało znana bo się nie reklamuje a sale mają super, z klimą i prześlicznie ją dekorują. I cena od osoby rewelka! Gratis dostałam przystrojenie auta i USC  :skacza:
Menu też widać ok. Poproszę rzeczywiście jeszcze o ogóreczki małosolne :)
dzięki wielkie
Niedługo poproszę o radę w sprawie sukni



Offline evamarija
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 148
  • Płeć: Kobieta
Co sądzicie o takim menu?
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2007, 10:16 »
No faktycznie - to menu w porownaniu z tym co wczesniej podalas jest zdecydowanie lepsze. Pamietaj jeszcze o tym ze niektore potrawy po godzinie trzeba zdjac ze stolu (szczegolnie gdy goraco) - nie tylko ze wzgledu na ich stan ale wyglad: jajka faszerowane po pewnym czasie podsychaja i dosc nieapetycznie wygladaja - chodzi o takie rozplanowanie zeby po ich zabraniu nie bylo pusto na stole. Ja przepraszam wszystkich za te szczegoly ale juz dzis wiem ze powinnam nazwac sie pannaperfekt a nie evamarija  :hahahaha: