e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Jak dobrać menu?  (Przeczytany 7875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aneczka 7 Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 03:12
Witam!
Poprosiłam fajną restaurację o cennik i dobranie menu i przysłał mi Pan coś takiego:

Zakąski ciepłe:
Rosół z kluseczkami
Kotlet sobieski
Kotlet de volaille
Łosoś saute
Bryzol z polędwicy wieprzowej

Surówki

Dodatki ziemniaczane

Zakąski zimne:
Kurczak po nicejsku
Polędwiczki wieprzowe
Sandacz w galarecie
Faszerowana pierś indyka

Sałatka Feta
Sałatka Gargantua
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Kawa,herbata,soki.

Menu nie zawiera ciasta,tortu ani alkoholu.Co do ciasta i tortu,to mamy katalog,z którego można wybrać,lub też mogą Państwo zakupić we własnym zakresie. Co do alkoholu,to proponujemy,aby Państwo zakupili od nas minimum 3 butelki wina musującego w cenie 40zł/butelka. Oraz wino zwykłe w cenie 35zł/butelka - ilość dowolna.Wtedy będą mogli państwo wnieść alkohole ciężkie.

Menu ustalone jest na 25 dorosłych + 9 dzieci.

Czy to starczy?? Jak dobrać menu? O któtej jakie posiłki się je? Może dla dzieci dobrać osobne dania?
Pomocy!!

Offline Aniutek83 Kobieta

  • maniak
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:11
hmm troche mało! jak dla mnie to menu jest bb ubogie zalezy ile chcecie na to wydac- nie wiem jaka jest cena tego menu no i to przegiecie z tym alkoholem!
a godziny ustalacie róznie tak zeby nie podac wszystkiego naraz  zimna płyta moze pojawic sie po obioadku troche ale nieraz pojawia sie i po kolacji a gorace posiłki trzerba jakos rozłozyc w czasie w zaleznbosci od której do której planujecie wesele!
my mamy takie menu

Powitalny toast wznoszony lampka szampana ( w powitanie przed sala w koszta wliczony równiez chlebek weselny)
OBIAD
( 3 rodzaje zup do wyboru)
- krem brokułowy
- rosól z makaronem
- krem dary lasu
Drugie Danie( podane wieloporcjowo na paterach)
- roladki ze schabu
- fileciki z boczkiem i cebulką
- roladki drobiowe faszerowane
- rolada z kaczki faszerowana
Dwa rodzaje dodatków( my wytargowalismy 3)
- ziemniaki z wody
-kluski slaskie
- ziemnaki podsmazane
- frytki
Sałatki( zestaw surówek- jaki sobie zażyczymy)
Sosy- mięsny
DESER( do wyboru)
- puchar lodowy
- płonąca brzoskwinia z lodami w syropie egzotycznym
ZIMNA PŁYTA
- wyroby swojskie( jest ich tam chyba z 7)
- deski serów
- pieczone mięsa( chyba z 6)
- schab w galarecie
- indyk w maladze
- faszerowana rolada z kaczki w galarecie
- tatar z łososia
- tatar z poędwicy
- roladki szynkowe z chrzanem
-roladki szynkowe ze szparagami
- tymbaliki drobiowe
- sledx w śmietanie
- śledź w oleju z kaparami
- rolmposy
- ryba po greecku
- jajka faszerowane pastami ( 3 rodzaje łososiowa, paprykowa, curry)
- sałatka jarzynowa
-sałatka grecka
- sałatka z grapefriutem i łososiem wedzonym
- sałatka z kurczaka
- marynaty( pieczarki, ogórki, papryka)
- pieczywo mieszane
- masełka smakowe
STÓL WIEJSKI
- szynka
- boczek
- kiełbasa
- pasztet
- salceson
-żurek w kociołku
- pierogi z kapustą i miesem w podgrzewaczu
- bigos mysliwskji w podgrzewaczu
-smalec
- ogórki małosolne
- pieczywo swojskie
PIERWSZA KOLACJA GORĄCA
- płonace udźce wieprzowe lub płonące pstragi w migdałach
- sałatka francuska
DRUGA KOLACJA GORACA ( 3 dania do wyboru)
- czardasz
- barszcz czertwony z krokietem
- strogonoff
- zurek z jakiem i frankfuterkami lub biała kiełbasą
NAPOJE BEZALKOHOLOWE( bez ograniczeń)
- kawa( kazdy rodzaj- maja ekspress ciśnieniowy)
- herbata( kazdy rodzaj)
- napoje gazowane_ cola, fanta, sprite, mirinda, pepsi , woda mineralna itp.
- soki( CAPPY- wszystkie rodzaje)
- woda niegazowana
ALKOHOL BEZ OGRANICZEŃ
wódka ( do wyboru - finlandia, bols, eristoff, wyborowa, smirnoff)
- piwo beczkowe( jakie kto chce)
- wino beczkowe francuskie( białe i czwerwone)
- punch alkoholowy
SŁODKOSCI
- ciasta 4 rodzaje( jakie zechcemy
-kosze owoców
-inne słodycze

Offline evamarija Kobieta

  • użytkownik
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:16
Jakas krotka ta lista - czy to ma byc tylko przyjecie-obiad? Ile macie zaplacic za osobe?
Standardowe menu weselne mozesz znalezc na stronach restauracji, np. zamkowa:
http://www.slub.szczecin.pl/uslugi/lokale/zamkowa/menu.html
Koszewko:
http://www.dworekhetmanski.pl/wesele.php

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:25
Aniutek83, ale zauważ że to menu jest na przyjęcie a nie na wesele - ja sądzę że jest wystarczające, skoro ma być 25 osób + dzieci.
Nie wiem co oznaczaja dodatki ziemniaczane-czy są to ziemniaki i frytki? Dałabym jeszcze coś - ryż chociażby. A surówki jakie :?: Zbyt ogóle to menu :drapanie: aaa i deser jakiś - to jest lato więc może lody?
Dodałabym jeszcze jedno danie ciepłe późnym wieczorem - chociażby barszczyk i paszteciki, krokiety albo zupka gulaszowa - no coś w tym stylu.  
Do zakąsek na zimno wrzuciałabym jakiegoś śledzika, jajka faszerowane i marynaty (ogóreczki, grzybki, oliwki jakieś :drapanie: )  
O której zaczyna się przyjęcie i do której jest przewidziane?

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:39
dziewczyny..

temat o przykładowym menu juz istnieje.. tez były w nim podawane godziny  wjazdu potraw na salę..

odnośnie twojego menu.. dodałabym ze 2 zimne przekąski.. lepiej zeby zostało niz miało zabraknąc..

o której slub???? do której planowo ma trwac przyjęcie??

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:49
Cytat: "monia"
dziewczyny..

temat o przykładowym menu juz istnieje


to się wie dlatego ja jak najbardziej konkretnie wg menu podanego przez Aneczka 7 - myślę, że małe modyfikacje i będzie git ;)

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 09:55
no fakt..

bedzie zacnie..

Offline Aniutek83 Kobieta

  • maniak
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 10:41
no tak ale Aneczka 7 nie uscisliła czy to bedzie trwało pare godzin czy cała noc? bo chociażby to było na 25 osób + 9 dzieci i bedzie trwało cała noc to jednak troszke za mało!
Dodałabym jakis deserek tak jak Maja proponuje- lody  i moze troszeczke z zimnej płyty no i dojda zapewne ciasta !
i moze z jakis rzeczywiścvie barszczyk z krokietem luz żurek z frankfuterkami - z doswiadczenia wiem ,ze pod koniec wesela ludzie chetnie po to sięgają!

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 10:54
Cytat: "Aniutek83"
dojda zapewne ciasta !


to na pewno :taktak: prawda :?:

Cytat: "Aniutek83"
barszczyk z krokietem luz żurek z frankfuterkami - z doswiadczenia wiem ,ze pod koniec wesela ludzie chetnie po to sięgają


oj tak, najlepiej kolejność - obiadek, potem coś na ciepło ok.21,22-giej i po oczepinach czyli ok.12 - 1-wszej znowu coś na ciepło i tak kole 3-ciej na przykład.
U nas pod koniec imprezy była gulaszowa, normalnie furora - jakby mogli to by garnek wylizali, na poprawinach ciągle się dopytywali o gulaszową czy została (na poprawinach był podany normalny obiad - żurek z białą a na drugie kluski śląskie i klopsy)

Offline Aneczka 7 Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 11:31
Macie rację z czymś ciepłym nad ranem.. Dobry jest pomysł z barszczykiem i pasztecikami. Byłam u kumpeli niedawno na weselu i nad ranem przynieśli bigos i kiełbaskę na ciepło ale nie cieszyyło się to zbytnim powodzeniem..
I z lodami super pomysł..
Planujemy przyjęcie od 19 do 4-5. Jeszcze nie zaklepaliśmy restauracji.. Wychodzi nam 110 zł za osobę licząc w tym dzieci czyli 3,5 tys...
 Dzieci to jednak przedział 2-9 lat i nie będą one za długo i nie ma takicj potraw dziecięcych... Co można wybrać dla dzieciaków? Może zacznę szukać innego lokalu?? Sama nie wiem..

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 11:41
popatrz na moje menu..

my mielismy dla dzieci osobne menu za dużo nizszą cene niz dla dorosłych

proponuje rozłozyc gorace potrawy

1) obiad na wejście (19.00)

2) ciepłe danie  23.00

tort 12.00

3) ciepłe danie 02.00

4)ciepłe danie 04.00

Offline Aneczka 7 Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 12:01
wiesz co Monia.. Możesz mi podać swoje menu z wyszczególnieniem potraw? Co było z jedzonka dla dzieci? Myślałam może o kotlecikach rybnych albo małych hamburgerkach..
podoba mi się wybrana restauracja- taka kameralna... Chciałabym przy niej zostać :)
Aczkolwiek dziś ruszamy po kanjpach szuakć czegoś innego w razie czego:) Nie mam pojęcia jak szukać.. Od groma ich jest i wszystkich przecież nie zwiedzę.. A znajomi organizowali wesela na "działkach" więc ich doświadczenia mi nie pomogą.
A może któraś z Was była w Bydoszczy na jakimś fajnym, knajpowym weselu?

Pozdrawiam i dzięki za przyjęcie mnie w poczet forumowiczek:)  :brawo_2:

Dodam dla poznania mnie że mamy już niespełna 2-letniego szkraba i on też będzie honorowym gościem

 

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 12:11
Cytat: "Aneczka 7"
Możesz mi podać swoje menu z wyszczególnieniem potraw?


http://forum.e-wesele.pl/viewtopic.php?t=658&postdays=0&postorder=asc&start=90

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 12:13

Offline Lemmy

  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
    • My Space profile
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 12:45
Weź pod uwagę to, że wesele masz w czerwcu - może być za gorąco na ta dużo mięsnych potraw - chyba warto więcej sałatek podać.

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 12:47
ja tez byłam czerwcowa..

była klima na sali.. potrawy wnoszono  stopniowo zeby cos juz tam było  zjedzone żeby było miejsce na resztę i żeby się nie psuło..

Offline evamarija Kobieta

  • użytkownik
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 14:21
Cytat: "Aneczka 7"

Planujemy przyjęcie od 19 do 4-5. Jeszcze nie zaklepaliśmy restauracji.. Wychodzi nam 110 zł za osobę licząc w tym dzieci czyli 3,5 tys...
 Dzieci to jednak przedział 2-9 lat i nie będą one za długo i nie ma takicj potraw dziecięcych... Co można wybrać dla dzieciaków? Może zacznę szukać innego lokalu?? Sama nie wiem..


Bez wzgledu na liczbe osob - do 4-5 rano licz jako male wesele. W nocy powinny byc min. 3 posilki na cieplo. Za 110 widzialam taki zestaw np. w Wenus w Kobylance (najtanszy ale byly w nocy normalne posilki) - cena z tej knajpy przy menu ktore podalas jest przesadzona. Poza tym standardem jest ze dzieci do 4lat sa za darmo, a do 10-12 za okolo pol ceny. Placenie 110zl za 2latka ktory kąśnie zupki i kawalek ciasta przez caly wieczor? Radze sie wycofac z tej knajpy bo to jakies lepsze cwaniaki.

Offline Aniutek83 Kobieta

  • maniak
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 16:10
evamarija ma racje cena 110 zł jest przesadzona popatrz na moje menu ja mam cene 200 zł od osoby a mam tam wszystko! I tak u nas dzieci do 2 lat sa za darmo!A potem możemy im wziąść mniejsze porcje- wiadomo dzieci tyle nie zjedza i nie sa zazwyczaj do końca wesela! I skoro planujesz przyjecie do 5 rano to to pomijając liczbe gosci jednak wesele! i trzeba pomyślec o rozłożeniu posiłków i rzeczywiscie wiecej tego powinno być i tych sałatek tez masz niewiele!

Offline Aneczka 7 Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 16:25
Bardzo podoba mi się pomysł z sałatkami:) Faktycznie może być ich więcej..

No i przegięcie z ceną za dzieci.. Jednak dzieci tak małe są za darmo albo jak już to za 0,5 ceny..
W niedzieję są w Bydzi targi ślubne i się przejdę poszukać ciekawych rzeczy. Może będą inne lokale wystawione?? Choć czasu ubywa..
Dzięki za cenne rady

Offline Gosiaaa Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 28.04.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 19:08
Aneczka, a nie możesz się w lokalu potragować? Może zogodzą się na pół ceny za dzieci? Bo ile takie małe dziecko zje?

Offline Aneczka 7 Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
Jak dobrać menu?
2 marca 2007, 22:17
Spróbuje się jeszcze potargować, dodać sałatki i coś ciepłego nad ranem.
Liczę na targi ślubne i może tam będą jeszcze jakieś lokale. W tym przedpłaty jeszcze nie robiłam.. Się zagubiłam trochę..
Dzięki za porady i doświadczenia. Przewertuje inne tematy od czego mamy się teraz zabrać



 

Offline yo-ana Kobieta

  • użytkownik
  • data ślubu: 15.11.2008
Odp: Jak dobrać menu?
5 stycznia 2008, 17:25
Witam

Ja również mam dylemat czy ofertę którą otrzymałam od restauracji wystarczy, co ewentualnie mozna dodac zmienic bo mamy mozliwość rozszerzenia menu:

PRZYKLADOWE MENU NA 100 OSÓB:

I POWITANIE MŁODEJ PARY - CHLEBEK WESELNY
II POWITANIE GOŚCI - SZAMPAN
III   I DANIE - ROSÓŁ Z MAKARONEM DOMOWYM
IV  II DANIE - NA PÓŁMISKACH:
ZRAZY WOLOWE W SOSIE WŁASNYM   
KOTLET DE VOLAIL            
ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM         
3 RODZAJE SURÓWEK          

V ZAKĄSKI NA ZIMNO:
SANDACZ W GALARECIE
PÓŁMISKI WĘDLIN RÓŻNYCH         
ŚLEDŻ W OLEJU Z CEBULKĄ            
GALARETKA DROBIOWA         
JAJKO FASZEROWANE PASTĄ SEROWĄ                 
SAŁATKA JARZYNOWA         
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM   
PÓŁMISKI WARZYW RÓŻNYCH (ŚWIEŻE I KONSERWOWE)      
PÓŁMISEK MIĘS PIECZONYCH:
- KARKÓWKA               
- BOCZEK FASZEROWANY         
- SCHAB ZE ŚLIWKĄ            
ROLADKI SZPARAGOWE Z SZYNKĄ      
PIECZYWO MIESZANE+MASŁO            

VI DANIA NA GORĄCO:
ZUPA GULASZOWA            
KROKIETY Z BARSZCZEM         
SZASZŁYK PŁONĄCY            

VII NAPOJE:
SOK  ( RÓŻNE SMAKI ) BEZ OGRANICZENIA            
KAWA, HERBATA BEZ OGRANICZENIA
SZAMPAN               
WÓDKA SZAMBELAN 0,5l (0,5l NA 2 OSOBY) mozna wybrac rodzaj wodki      



CIASTO - 3 RODZAJE            
TORT PIĘTROWY, WESELNY,Z PARĄ MŁODĄ I RACAMI 
         
                  
CENA WESELE 1 OS: 160,00  :o

Do tego chcielismy zamowic stół wiejski za dodatkową opłata.

Co o tym myślicie ???

Offline kasik78 Kobieta

  • nowicjusz
  • data ślubu: 27-09-2008
Odp: Jak dobrać menu?
2 września 2008, 11:10
Witam,
wlasnie sie zalogowałam.  ufff.  Mam problem z menu.  oto one:
obiad
- rosól
-4 rodzaje miesa
-kluski ziemniaki
-surowki
deser
- kawa herbata
-ciasta
-tort
-ciastka kruche
zimna plyta
-sery
-wedliny
-marynaty pieczarki ogorki papryka
-salatka jarzynowa
-salatka hawajska
- galaretka z kurczaka
Ciepla kolacja
-3 rodzaje miesa grilowanego
-kluseczki zapiekane
-frytki
-salatka pekinska
-surowka z selera
na koniec  na cieplo zupa meksykanska.
zaczynmy wczesniej niz Wy bo o 13 mamy  msze w kosciele- zamierzamy sie bawic do pozna i wiem ze to malo jedzenia co jeszcze na cieplo byscie radzili.  Do tego oczywiscie napoje zimne i wyskokowe ;) pomcy!!!!

Offline werka23 Kobieta

  • Chuck Norris
    • [b][color=purple] Już odliczam... :D [/color]
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
Odp: Jak dobrać menu?
2 września 2008, 12:31
moim zdaniem brakuje tu czegoś po oczepinach, jest duża przerwa pomiędzy ciepła kolacją a zupką na sam koniec, zwłaszcza że zaczynacie wcześniej...możesz dodać barszczyk z krokietem lub pasztecikiem, żurek, bigos jakąś golonkę  lub strogonow  :D

Offline kasik78 Kobieta

  • nowicjusz
  • data ślubu: 27-09-2008
Odp: Jak dobrać menu?
2 września 2008, 12:50
hm.
nio wlasnie zastanawiamy sie co dodac tym bardziej ze nie dysponujemy  zbyt duza kasa chcemy cosik "taniego".  a co myslicie o 3 rodzajach , np pierozkow z barszczkiem?

Offline kania Kobieta

  • nowicjusz
Odp: Jak dobrać menu?
2 września 2008, 16:29
Jeżeli macie rosół na obiad i zupe meksykańską na zakończenie, to nie radziłabym już barszczu ( choć to dobre rozwiązanie i zazwyczaj niezbyt kosztowne). Ciepłe danie, które chcesz dodać przydałoby się albo przed oczepinami, np ok 22:30, albo po oczepinach np. o 1 (wszystko zależy od tego, o której zamierzasz podać ciepłą kolację). Propozycje ciepłych dań są różne, mogą to być pieczone pałki z kurczaka, bigos, szaszłyki lub strogonow. Wszystko zależy oczywiście od budżetu i lokalu w którym urządzacie wesele :)

Offline anula330 Kobieta

  • nowicjusz
  • data ślubu: 04.07.2009
Odp: Jak dobrać menu?
9 listopada 2008, 19:34
dobre menu to podstawa