e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Menu weselne  (Przeczytany 3750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meg

  • użytkownik
Menu weselne
3 stycznia 2007, 01:42
Jest już zalążek tego tematu w wątku Moluni, ale może warto poświęcić jeden cały na przykładowe menu.
Dziewczyny, jaki miałyście lub jaki planujecie jadłospis?

Za parę dni mamy przedstawić nasze oczekiwania restauratorowi i nie bardzo mamy pomysły. Wiemy tylko, że na pewno nie chcemy rosołu tylko jakąś zupę-krem i że muszą być trzy gorące posiłki poza głównym obiadem.

Czekam na podpowiedzi :-)

Offline Myping

  • nowicjusz
Menu weselne
3 stycznia 2007, 08:26
Ostatnio byłam na obiedzie po ślubie cywilnym we włoskiej restauracji. Goście mogli wybierać wśród kilku propozycji dań:

przystawki:
-sery, oliwki
-włoskie wędliny
-grilowawne warzywa
-płatki cielęciny z sosem anchios

dane główne:
-kotleciki cielęce z borowikami
-stek z sosem truflowym
-grilowany bakłażan z sosem pomidorowym i parmezanem
-łosoś z estragonem
-makaron z szynką i rukolą

deser:
-panna cota z karmelem, czekoladą i migdałami
-panna cota z musem malinowym
-crumble śliwkowe z kruszonką i sosem waniliowym
-tiramisu

Offline ewajasz Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
Menu weselne
3 stycznia 2007, 08:38
Moja kucharka podaje pyszną zupę-krem z pieczrkami lub grzybami i do tego jest groszek ptysiowy jeszcze.Poprostu pycha:) I u nas na weselu też będzie ta zupa .Polecam!

Gabiś

  • Gość
Menu weselne
3 stycznia 2007, 16:41
A ja uwielbiam zupę krem - brokułową:) sama czasem ją robię - rewelacja!!

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Menu weselne
3 stycznia 2007, 17:13
A ja polecam zupe krem z pieczarek lub zielonego groszku :) Oto co my mielismy na weselu
long drink "BAHAMA"

Obiad
Rosół domowy z makaronem.
Rolada wołowa, pieczeń wieprzowa, udko kacze.
Indyk pieczony, kurczak z rożna.
Kluski śląskie, kluski tarte, kapusta zasmażana z pieczarkami, kapusta czerwona, kapusta młoda-sezonowo.

Deser

Bukiet owoców.
Ciasteczka kruche ,cukierki czekoladowe.
Kawa, herbata, paluszki, śmietanka.
Tort weselny, ciasto kremowe - swoje.

Zimna płyta

Łosoś z jajkiem przepiórczym, DESKA CHŁOPA -schab ze śliwką, pieczenie.
Pasztety, karczek z ziołami, sos chrzanowy, borówka, kindzik, galantyna z kurczaka.
Rulon z szynki, roladka faszerowana, kiełbaski suche.
Schab w galarecie, tymbalik z szynki, galaretka z drobiu.
Sałatka capri z sosem włoskim z kaparami, bazylią i mozzarelą.
Śledź w śmietanie ze smażonymi jabłkami.
Sałatka z z kurczakiem po wiejsku.
Polędwica po angielsku podana na sposób wysp brytyjskich.
Sałatka grecka , auszpiki z łososia wędzonego z sosem balsamicznym.
Pstrąg w galarecie - garni.
Pieczywo, masło, dodatki.

Deser lodowy

Dla dzieci: lody firmowe z polewami i bitą śmietaną przybrane owocami.
Dla dorosłych: lody na styl francuski podane z alkoholem i miętą.

Posiłek gorący

Szynki pieczone z pieca, krem żurawinowy, chrzan - garni

Kolacja 1
Barszcz czysty.
Polędwica po hawajsku, karczek pieczony z tzatzikami.
Sola firmowa a'la "Skarabeusz" podana z pomidorami grilowanymi.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane w sosie z grzybów leśnych.
Przysmak szwajcarski - garni.
Frytki, ziemniaki, ryż, jarzyny gotowane.
Papryka smażona, pieczarki z patelni.
Sałatka z rukoli z grejpfrutem i pomarańczą podana z sosem francuskim.

Kolacja 2
-Ragout z polędwicy z żurawiną.
-Beufstrogonow, zupa chińska z bambusem.
-Zupa serowa, zupa z małż z szafranem.

poprawiny:

Krem z pieczarek, ze szparagów, z groszku zielonego.
Rolada, kurczak, pieczeń wieprz. udko kacze, udko indycze.
Kluski śląskie, kluski tarte.
Kapusta zasmażana z pieczarkami, kapusta czerwona.

Zestaw owoców

Ciasteczka ,cukierki, soki.

Kawa. herbata.
Ciasto ,torty - swoje

Zimna płyta
Camembert z sosem żurawinowym.
Szynka pieczona tranżerowana - dodatki. Łosoś w sosie vinegret.
Schab w galarecie, galaretka z drobiu, galaretka z szynki.
Deska chłopa- pasztety, pieczenie, schab ze śliwką.
Półmisek serów.
Sałatka z tuńczyka.
Roladka z szynki - garni.
Sałatka grecka, sałatka z tortelini.
Ryba w galarecie.
Pieczywo , masło, dodatki.

Kolacja:

Bulion królewski.
Sznycel z dzika na grzance.
Meksykańska uczta.
Stek wieprzowy po parysku.
Szaszłyk z trzech mięs - garni.
Ryż z pieczarkami, ziemniaki smażone.
Frytki, sałata zielona ze śmietaną.

Offline anetka161 Kobieta

  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
Menu weselne
3 stycznia 2007, 17:35
Antalis a co to jest Meksykańska uczta  :drapanie: ?

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Menu weselne
3 stycznia 2007, 17:40
Taki temacik juz istnieje i ma dośc pokaźne rozmiary. o tutaj;
http://forum.e-wesele.pl/viewtopic.php?t=309&highlight=menu+weselne
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Menu weselne
3 stycznia 2007, 17:51
Cytat: "anetka161"
Antalis a co to jest Meksykańska uczta  :drapanie: ?

Potrawka meksykanska z duza ilosci amiesa,kielbasy, cebuli ,fasoli itp. PYCHA :) Mam pzrepis na cos a'la danie meksykanskie :)

Offline anetka161 Kobieta

  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
Menu weselne
3 stycznia 2007, 18:27
Cytat: "Antalis"
Cytat: "anetka161"
Antalis a co to jest Meksykańska uczta  :drapanie: ?

Potrawka meksykanska z duza ilosci amiesa,kielbasy, cebuli ,fasoli itp. PYCHA :) Mam pzrepis na cos a'la danie meksykanskie :)

Podeślesz mi?

Offline Myping

  • nowicjusz
Menu weselne
3 stycznia 2007, 20:19
My planujemy tylko kolację po ślubie, głównym daniem będzie pstrąg grilowany, potem szwardzwaldzki tort wiśniowy, przystawki: sery, wędliny i sałatki, dodatkowo ciasta, owoce, a na koniec zupa gulaszowa. A do tego wszystkiego będzie serwowane wino kalifornijskie białe, różowe a na końcu czerwone - wino i ryba - jak w Kanie Galilejskiej   :hahahaha:

Offline meg

  • użytkownik
Menu weselne
4 stycznia 2007, 01:19
demka, dzięki, dziwnym trafem przeoczyłam.
Na pewno te wszystkie pozycje pomogą nam wybrać menu najbardziej optymalne a zarazem interesujące.