Autor Wątek: Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)  (Przeczytany 7011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szajo

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1621
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.IV.07
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« dnia: 6 Grudnia 2006, 08:36 »


BYły głosy za rozdzieleniem kulinarnego tematu.. ja niestety nie mam uprawnień, więc :) założe odzielny wątek zanim w tamtym pojawią się świąteczne przepisy

Za nie długo święta... wigilijny stół... 12 potraw :)

Więc jezeli chcecie wklejajcie tu przepisy na potrawki, które zagoszczą na Waszych wigilijnych stołach ;)
Ja na pewno skorzystam bo Wigilję spędzam z teściami ;) i trzeba by było się czymś popisać  :mrgreen:




  :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:    :obiad:    :Kucharz:     :obiad:    :Kucharz:   :obiad:    :Kucharz:   :obiad:    :Kucharz:   :obiad:    :Kucharz:   :obiad:    :Kucharz:   :obiad:





Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #1 dnia: 6 Grudnia 2006, 08:40 »
Jejku jak fajnie, że powstał taki temat może w tym roku zrobię cosik specjalnego :D Poszukam swoich przepisów i zacznę działąć :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #2 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:10 »
To ja będę pierwsza :mrgreen: . W moim rodzinnym domu, jako że kultury się spotkały i wymieszały to i kolacja Wigilijna zmiksowana nieco :D
Jest barszcz z uszkami (uszka mają farsz z grzybków,  cebulki i bułki tartej) ale jest też zupa grzybowa z osobno ugotowanymi ziemniakami; są pierogi z kapustą i grzybami, soso grzybowy, są śledzie z cebulką, jest Karp mojego taty (coś jak po żydowasku ale zmodyfikowany), Karp "patelniaczek" i mój karp z kefiru z serem żółtym, jest kapusta z grochem, kasza ze śliwkami, ciasta i oczywiście kompot z suszu...chyba niczego nie ominęłam.
Zamieszczam przepisy

KAPUSTA Z GROCHEM
50 dkg kapusty kiszonej
szklanka suszonego grochu
3 ziemniaki
średnia cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
sól
pieprz
Groch zalać 3 szklankami zimnej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać do smaku sól i pieprz. Odłożyć łyżkę ugotowanych ziarenek, pozostały groch przetrzeć przez sitko. Kapustę drobno posiekać, ugotować. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Gdy kapusta będzie miękka, dodać smażoną cebule, przetarty groch, ziemniaki i przyprawę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i masło do smaku. Gotować jeszcze przez chwile, stale mieszając - UWAŻAĆ ŻEBY SIĘ NIE PRZYPALIŁO :!:
 
RYBA w OCCIE
Zalewa:
1/3 szklanki octu 10%,
3 szklanki wody,
2 średnie cebule - pokrojone w grube talarki,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
2 liście laurowe,
½ łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru.
Powyższe składniki połączyć, zagotować.
Rybki umyć i osuszyć (np. jednorazowymi ręcznikami). Posolić, popieprzyć i odstawić na czas przyrządzenia ciasta naleśnikowego.
Pikantne ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki,
1 szklanka wody,
1 jajko, + sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Rozbełtać w misce lub głębokim talerzu składniki ciasta, maczać w nim rybki i smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układać w słoikach i przykryć zalewą.

KARP mojego Taty
1 karp
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
5 dag rodzynek
sól, pieprz, vegeta ew. przyprawa do ryb
masło, śmietana, tarty żółty ser

Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawiamy. Musi mieć głowę i ogon, trzeba też nadkroić w dzwonka (potem będzie łatwiej dzielić). Nacieramy, w środku też. Do brzucha wkłądamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku, wiórki masła, rodzynki.
Całość dusimy w piekarniku około godziny na małym
ogniu. Następnie, pod koniec polewamy śmietaną (kubek Kesemki) i posypujemy serem. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Wyjmujemy ją i układamy na
półmisku.

KASZA ze ŚLIWKAMI
Bardzo prosta potrawa ale ja ją wprost uwielbiam :obiad:
Potrzebna jest nam kasza (jęczmienna) i paczka śliwek kalifornijskich. W pierwotnej wersji kasza była inna a i śliwki z pestkami suszone.
Na każdą szklankę kaszy lirt wody (szklanak wystarczy-w końcu to taki deserek). Kasze trzeba przepłukac i ugotować, w trakcie dodać masełko i śliwki. Podgotować aż nabierze smaku.

ciasto NIEBO
Ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła lub margaryny,
pół szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
75 dag jabłek,
25 dag cukru kryształu,
2 łyżeczki soku cytrynowego (wsypać do gorącej masy  suchą galaretkę)
Masa II:
25 dag orzechów,
szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu,
ćwierć kostki masła,
2 łyżki kakao/ 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki gęstej śmietany,

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.                                                                                                                            Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.   Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki. Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

MIODOWNIK
60dkg mąki
30dkg miodu
3 jaja
10dkg cukru
5dkg masła
6dkg drożdży
Po 2 łyżeczki cynamonu i goździków
5dkg smażonej skórki pomarańczowej, skórka z cytryny
Karmel z 2 łyżeczek cukru
Do przesianej mąki dodać płynny miód, żółtka utarte z cukrem i karmel wymieszany z rozpuszczonym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem (1 łyżeczka) i przełożyć do miski z mąką. Mieszając wsypać zmielone goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać. Piec 1 godzinę w gorącym piekarniku

PIERNIK Z JABŁKIEM
1 kostka masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody
4 rozgotowane jabłka bez skórki
4 jaja
Przyprawa do piernika
½ łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków
Masło rozpuścić, ostudzić i kolejno dodawać wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na blachę i upiec.

Mam też przepis na pysznego orzechowca ale to w domku, może jutro wlepię. Na razie tyle.


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #3 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:23 »
Kompot z Suszonych Owoców

Składniki :
 :arrow: po 5 dag suszonych jabłek, gruszek i śliwek
 :arrow: 10 dag cukru
 :arrow: sok i skórka otarta z cytryny
 :arrow: kilka goździków
Wykonanie :
Opłukane owoce zalej na noc wodą. Ugotować, doprawiając sokiem oraz skórka otartą z cytryny, cukrem i goździkami.

 
Kutia

Składniki :
 :arrow: 1 szkl. maku
 :arrow: 1 szkl. ziaren pszenicy
 :arrow: 1 szkl. mleka
 :arrow: 0.5 szkl. cukru pudru
 :arrow: 0.5 szkl. miodu
 :arrow: 20 dkg posiekanych orzechów laskowych
 :arrow: 10 dkg siekanych migdałów
 :arrow: po 5 fig i daktyli
3 łyżki rodzynek sułtańskich
 :arrow: otartą skórkę z cytryny
 :arrow: nieco soli
Wykonanie :
Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Mak przemyć pod bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, następnie zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać resztę składników, wymieszać i wstawić do lodówki.

 
Karp po Żydowsku
 
Składniki :
 :arrow: 2 kg karpia,
 :arrow: 0.5 l octu winnego,
 :arrow: 1 łyżka masła,
 :arrow: 1 szkl. jasnego piwa,
 :arrow: 0.25 szk. tartej bułki,
 :arrow: 0.25 szkl. rodzynek,
 :arrow: 0.5 łyżeczki utartej suchej skórki cytrynowej,
 :arrow: kilka ziarenek czarnego pieprzu,
 :arrow: 4 goździki,
 :arrow: sól
Wykonanie :
Karpia oczyścić i pokroić w dzwonka. Ułożyć w głębokim półmisku, posypać solą, pieprzem i goździkami. Zalać octem winnym, aby ryba była w nim zanurzona. Odstawić w chłodne miejsce na 0.5 h i przewracać od czasu do czasu. W emaliowanym rondlu rozpuścić masło, wlać piwo i przełożyć do niego rybę. Dodać ocet, w którym się macerowała i tartą bułkę. Nakryć szczelną pokrywką i gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Tuż przed podaniem ułożyć rybę na głębokim półmisku. Do sosu dodać sparzone wrzątkiem rodzynki i utartą skórkę cytrynową. Sos należy zagotować i polać nim rybę.

Barszcz Czerwony

Składniki :
  :arrow: 4 buraki
  :arrow: cebula, 2 zabki czosnku
  :arrow: kilka duzych kapeluszy borowikow
  :arrow: pol porcji wloszczyzny
  :arrow: sol, ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  :arrow: lisc laurowy
  :arrow: sok z cytryny
  :arrow: cukier
  :arrow: 2 szklanki kwasu buraczanego
Wykonanie :
Wczesniej namoczone kapelusze grzybow gotujemy do miekkosci w wodzie, w ktorej sie moczyly. Obrane buraki, wloszczyzne i przyprawy gotujemy ok 30 minut. Wywar z burakow cedzimy przez geste sitko, dodajemy przecedzony wywar z grzybow, kwas buraczany, przyprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy aby smaki sie polaczyly.

Wigilijne Makówki

Składniki :
 :arrow: 50 dkg maku,
 :arrow: 5 dkg masła,
 :arrow: 3 łyżki miodu,
 :arrow: 0.5 l mleka,
 :arrow: 1 szkl. cukru,
 :arrow: 10 dkg orzechów,
 :arrow: 10 dkg rodzynek,
 :arrow: 3 łyżki skórki pomarańczowej,
 :arrow: 1 bułka strucla,
 :arrow: szczypta soli,
 :arrow: olejek migdałowy,
 :arrow: migdały do dekoracji.
Wykonanie :
Mak sparzyć wrzątkiem, potem odsączyć i zemleć 2 razy przez maszynkę (drobne siteczko). Potem ten mak zalać wrzącym mlekiem, dodać do niego wszystkie składniki, zagotować w mleku. Masa powinna być gęsta jak śmietana. Bułkę struclę pokroić w cienkie kromeczki, układać warstwami w salaterce (trochę głębszy, ale duży talerz).
Na warstwie bułkowej ułożyć mak (oczywiście przestudzony). I znowu kolejna warstwa bułki, potem maku. Ostatnia warstwa, wierzchnia, to mak. Potrawa powinna stać kilka godzin przed podaniem, musi dojść, naciągnąć. Wierzch makówki wigilijnej udekorować orzechami, rodzynkami, migdałami (te ostatnie należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę).

 
Zupa Rybna

Składniki :
 :arrow: 1.5 l wywaru z warzyw,
 :arrow: 50 dkg oczyszczonej ryby (karp szczupak sandacz),
 :arrow: 4 dkg suszonych grzybów,
 :arrow: 3 dkg masła lub margaryny,
 :arrow: 3 dkg mąki,
 :arrow: sól,
 :arrow: pieprz,
 :arrow: gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie :
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Ryby umyć, oddzielić od ości, pokrajać na niewielkie kawałki, zalać wywarem z warzyw i grzybów, gotować 30 - 40 min. na małym ogniu. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Następnie rozprowadzić wywarem, mieszając trzepaczką, zagotować, dodać pokrajane w paseczki grzyby, doprawić do smaku.

 
Zupa Grzybowa

Składniki :
 :arrow: 8 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze)
 :arrow: pół pęczka włoszczyzny
 :arrow: liść laurowy
 :arrow: ziele angielskie
 :arrow: 5 ziaren czarnego pieprzu
 :arrow: 1 kubeczek kwaśnej śmietany
 :arrow: 1 łyżka masła
Wykonanie :
Umyte grzyby zalać przegotowaną ciepłą wodą, moczyć aż zmiękną, ugotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę umyć, oczyścić pokroić, dodać do grzybów pod koniec gotowania, dodać masło, przyprawić, gotować pół godziny, przecedzić, grzyby pokroić, do wywaru włożyć grzyby, zagotować, połączyć ze śmietaną, przyprawić.

 
Śledz w Śmietanie

Składniki :
  :arrow: filety sledziowe matiasy w oliwie
  :arrow: szklanka gestej smietany
  :arrow: duza cebula
  :arrow: 2 duze kwaskowe jablka
  :arrow: sok z cytryny
  :arrow: sol, bialy pieprz
  :arrow: pol lyzeczki zmielonych ziaren kolendry
  :arrow: listki pietruszki,
 :arrow: plasterki cytryny
Wykonanie :
Odsaczone filety lekko obsuszamy, dzielimy i ukladamy na talerzu grzbietem do gory. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Sos: do smietany dodajemy utarte grubo jablko, drobno posiekana cebule, przyprawiamy.
Polewamy sledzie sosem, zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy w chlodne miejsce

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #4 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:43 »
Keks

Składniki
 :arrow: 25 dag mąki,
 :arrow: 25 dag cukru pudru  
 :arrow: 25 dag margaryny,
 :arrow: 5 jaj,
 :arrow: łyżeczka proszku do pieczenia,
 :arrow: 25 dag bakalii,
 :arrow: łyżeczka spirytusu
Sposób przyrządzania
Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy wlać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami. Piec w średnio nagrzanym (150-170°C) piekarniku około 50 min.

Uszka z grzybami

Składniki
 :arrow: 15 dag maki,
 :arrow: 1 jajko,
 :arrow: woda,
 :arrow: sól,
 :arrow: 7 dag suszonych grzybów,
 :arrow: 1 cebula, 1 łyżka masła,
 :arrow: 1 mała bułka bez skórki,
 :arrow: 100 ml mleka,
 :arrow: sól, pieprz
Przygotowanie
Namoczyć grzyby, ugotować i zmielić. Zachować wywar z gotowania. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Odciśniętą wymieszać z cebulą i grzybami, podlać dużą łyżką wywaru, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Zagnieść ciasto, pokroić w kwadraty, położyć farsz i zagnieść uszka. Gotować w posolonej wodzie aż wypłyną.

Piernik

Składniki:
 :arrow: 1 kg maki,
 :arrow: 4 jajka,
 :arrow: 1 szklanka miodu,
 :arrow: 1 kostka margaryny,
 :arrow: 3 szklanki cukru,
 :arrow: 1 litr mleka,
 :arrow: 1 proszek do pieczenia,
 :arrow: 1 lyzeczka sody oczyszczonej,
 :arrow: 2 przyprawy do piernika,
 :arrow: 2 lyzki kakao,
 :arrow: 2 lyzki oliwy,
 :arrow: 1 olejek rumowy,
 :arrow: cukier waniliowy,
 :arrow: bakalie - wg gustu.
Przygotowanie:
Mleko, miòd, margaryne, olej, cukier, kakao - wlozyc do wysokiego garnka, zagrzac na wolnym ogniu do rozpuszczenia sie skladnikòw, pozostawic do ostygniecia. Dodac reszte skladnikòw i dobrze wymieszac. Na koncu dodac piane ubita z bialek, lekko wymieszac. Ewentualnie dodac bakalie.
Blache wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Piec w temperaturze 180°C okolo 50 minut.


Znaleziony w necie ale przepyszny  :obiad:

Tort makowy

Składniki:
Na tortownicę o śr. 24 cm.

Ciasto:
- 25 dkg maku,
- 1/2 litra mleka,
- 7 jajek,
- 20 dkg cukru,
- 7 łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej,
- 3 dkg migdałów,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- pół laski waniliowej.

Masa 1 (alternatywnie):
- 30 dkg orzechów laskowych,
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- wanilia,
- pół kieliszka brandy.

Masa 2 (alternatywnie):
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- wanilia.

Lukier:
- kilka łyżek cukru pudru,
- sok z cytryny,
- 2-3 krople olejku np. migdałowego.


Ciasto:
1) Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.


2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:
1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.
2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).
3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:
1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Offline szajo

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1621
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.IV.07
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #5 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:59 »
no widze ze jat tak sie temacik rozwinie to bedzie z czego wybierac na swieta ;)
 Antalis    :brawo:  Maja     :brawo:


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #6 dnia: 6 Grudnia 2006, 11:27 »
Piernik piwosz

Składniki
Ciasto:
 :arrow: 50 dag mąki,
 :arrow: 20 dag miodu,
 :arrow: 4 jaja,
 :arrow: łyżka ciemnego kakao,
 :arrow: 3/4 szklanki ciemnego piwa,
 :arrow: pół kostki (12 dag) margaryny, 1
 :arrow: 5 dag cukru,
 :arrow: po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i sody.
Nadzienie:
 :arrow: tabliczka czekolady mlecznej,
 :arrow: 2 łyżki mleka.
Dekoracja:
 :arrow: biała polewa do ciast lub 2 tabliczki białej czekolady,
 :arrow: półtorej szklanki różnorodnych bakalii

Sposób przyrządzania

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miód stopić, wystudzić. Do masy żółtkowej dodawać na przemian: mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao, miód oraz piwo. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z ciastem. Formę keksową nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, piec ok. 60 minut w temperaturze 170-180°C . Po wystudzeniu ściąć nożem nierówny wierzch piernika i przekroić ciasto po przekątnej. Powstałe trójkąty położyć obok siebie tak, aby tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem, posmarować miejsce złączenia trójkątów. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Oblać nią piernik, udekorować bakaliami.

Krążki z ryby z chrzanem

Na 1 kg ryby oczyszczonej ze skóry i grubszych ości, ubitej w moździerzu, dodać 3 bułki rozmoczone w śmietance, usmażonej jajecznicy z 2 jaj, na cebulce zarumienionej na maśle, i 20 dag masła surowego; wszystko to razem z rybą ubić, posolić i przetrzeć przez sito. Z knelu tego wałkować na stolnicy, podsypując mąką, wałeczki grubości palca. Zwijać krążki, sklejać i smażyć na maśle. Podawać na półmisku. Osobno podać utarty chrzan.

Łazanki z kapustą

Składniki
 :arrow: Szklanka mąki,
 :arrow: 3 jaja,
 :arrow: 1 kg kapusty,
 :arrow: 2 cebule,
 :arrow: 3 łyżki masła,
 :arrow: pół łyżeczki kminku,
 :arrow: pieprz, sól

Sposób przyrządzania
Kapustę umyć, drobno posiekać, ugotować i odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Kapustę wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić kminkiem. Z mąki, jaj i niewielkiej ilości wody zagnieść dość twarde ciasto. Cienko rozwałkować, pokroić w romby lub kwadraty i podsuszyć. Łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, polać rozpuszczonym masłem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć warstwami łazanki oraz kapustę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

Ryba po grecku

Składniki
 :arrow: włoszczyzna,
 :arrow: 3 filety,
 :arrow: cebula,
 :arrow: przecier pomidorowy,
 :arrow: cukier.

Przygotowanie
Startą na tarce jarzynowej włoszczyznę podsmaż na patelni, dodaj przecier. Na osobnej patelni usmaż filety z ryby panierowane w bułce tartej. Kawałki ryby ułóż w naczyniu na przemian z sosem jarzynowym. Można podawać na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku.

Pstrąg w migdałach

Składniki:
 :arrow: 1 pstrąg na jedną osobę (ok. 300 g, patroszony),
 :arrow: rozmaryn,
 :arrow: tymianek,
 :arrow: natka pietruszki,
 :arrow: 50 g migdałów w płatkach,
 :arrow: 5 startych orzechów włoskich,
 :arrow:  4 łyżki masła,
 :arrow: sól, pieprz,
 :arrow: gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji.
Przygotowanie
Umyj pstrąga w zimnej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Skrop całą rybę kilkoma kroplami soku z cytryny dla zabicia nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Rybę natrzyj solą i pieprzem (skórę i środek ryby). Do środka włóż rozmaryn, tymianek i posiekaną pietruszkę. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim przygotowaną rybę. Smaż ją z obu stron. Skóra musi nabrać złocistego koloru. W małym rondelku rozgrzej dwie łyżki masła i praż na nim migdałowe płatki. Mieszaj je cały czas tak, aby ich nie przypalić. Do migdałów dosyp tarte orzechy. Pstrąga polanego masłem z migdałami udekoruj cytryną i rozmarynem.

Offline Tajusia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2534
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.09.2005
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #7 dnia: 6 Grudnia 2006, 11:29 »
Cytat: "Maja"
i mój karp z kefiru z serem żółtym

Maju a ja bym z chęcią podpatrzyła co to takiego  :mrgreen:
podzielisz się?  :mrgreen:

P.S. Smakowity wąteczek   :brawo_2:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #8 dnia: 6 Grudnia 2006, 20:26 »
Cytat: "Tajusia"
Maju a ja bym z chęcią podpatrzyła co to takiego  
podzielisz się?  

ja też...ja też...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline *Ewelina*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7521
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.12.2007
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #9 dnia: 6 Grudnia 2006, 20:33 »
To ja podam tez cos:
                   MAKIEŁKI
(nie mylić z kutią)


mak gotowany i mielony jak na makowca.
Do maku (juz zmielonego) dorzucamy:
orzechy;
rodzynki;
migdały;
czyli wsumie całą mieszanke bakalii
olejek migdałowy
Wszystko razem

W misce układamy:
sucharki --- moczymy je mlekiem by były miękkie -- następnie mak wymieszany z bakaliami -- potem znowu sucharki które nasączamy mlekiem -- i mak -- i tak wartwowo az zapełnimy miske.
Wstawic do lodówki na 30-40 minut
I jeść.



Offline goni@
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 278
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.09.2006
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #10 dnia: 6 Grudnia 2006, 20:47 »
Paszteciki kruche z grzybami




Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki pszennej,
4 łyżki margaryny lub masła,
łyżka cukru,
3 łyżki śmietany,
jajo.

Nadzienie:
50 dkg grzybów,
duża cebula,
2 łyżki tłuszczu,
pół czerstwej bułki paryskiej,
2 jaja,
pieprz,
sól.





Sposób przyrządzenia:
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Grzyby oczyścić, umyć, poszatkować i udusić z cebulą. Następnie posiekać lub zemleć w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą czerstwą bułką, dodać ugotowane na twardo i posiekane jaja. Nadzienie przyprawić i nakładać na rozwałkowane ciasto, zacisnąć brzegi i ciąć skośne paszteciki długości ok. 6 cm. Posmarować jajem i upiec w piekarniku.

Smacznego   :Kucharz:
**********************************************************************
Czemu życie rani..czemu nie może być normalnie...

Offline PumoRi

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1819
  • Płeć: Kobieta
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #11 dnia: 8 Grudnia 2006, 09:02 »
dziewczyny, poszukuję sprawdzonego przepisu na pierniczki świąteczne, wiecie, takie małe, cieniutkie z "babcinego" metalowego pudełka  :wink: W necie znalazłam sporo przepisów, ale każdy się czymś różni i nie wiem czy mogę im zaufać  :wink: z góry wielkie dzięki  :)

Offline szajo

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1621
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.IV.07
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #12 dnia: 9 Grudnia 2006, 13:45 »
Cytat: "PumoRi"
poszukuję sprawdzonego przepisu na pierniczki świąteczne


no właśnie pierniki były to teraz pierniczki :D

albo np jakaś sałatka?  :mrgreen:


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #13 dnia: 9 Grudnia 2006, 14:05 »
Sałatka świąteczna

Składniki
3 cykorie lub kilka liści sałaty lodowej,
2 strąki czerwonej papryki,
duży ogórek,
2 cebule,
8 ogonków liściowych selera naciowego, 3
 pomidory,
puszka szparagów,
 5 jaj ugotowanych na twardo,
15 dag ugotowanych krewetek (mogą być z puszki),
słoiczek majonezu,
mały pojemnik jogurtu naturalnego,
pieprz, sól

Przygotowanie:
Świeże warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić: liście cykorii i ogonki liściowe selera (które trzeba przedtem obrać z włókien) - na małe kawałki, paprykę - bardzo drobno, cebulę - w kosteczkę, ogórek - w ćwierćplasterki, a pomidory - w ósemki. Szparagi osączyć i pokroić na krótkie kawałki, jaja dość grubo posiekać, krewetki osączyć. W wysokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami kolejno: cykorię, paprykę, ogórek, cebulę, seler, pomidory, szparagi i jaja. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę (nie mieszać). Na wierzchu ułożyć krewetki.

Świąteczna sałatka śledziowo-jajeczna

Składniki   
5 filetów śledziowych matias (wymoczonych przez 3 godziny w zimnej wodzie)
7 jajek ugotowanych na twardo
1 duże jabłko
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
1 mała czerwona cebulka
4 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
szczypta cukru
1 kiszony ogórek

Przygotowanie:
Śledzie posiekaj w kosteczkę. Jajka obierz ze skorupek, jedno odłóż, pozostałe posiekaj tak samo.Ostudzone ziemniaki i jabłko ze skórką pokrój w kosteczkę jak wcześniejsze składniki. Cebulę pokrój na cieniutkie półtalarki. Majonez wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą, pieprzem i koniecznie szczyptą cukru.Składniki sałatki wymieszaj z sosem i przełóż do salaterki. Pozostawione jajko zetrzyj bezpośrednio na sałatkę na drobnej tarce. Ogórka kiszonego obierz ze skórki i pokrój w drobniutką kosteczkę, posyp nim "śnieżek" z jajka. Możesz udekorować całość natką i plasterkami czerwonego jabłka.

Pierniczki świąteczne


Ciasto :

- 1 kg mąki
- 50 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 50 dkg miodu ( sztuczny do pierniczków, lub naturalny )
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 paczuszki przyprawy do piernika (ok. 4 łyżki )
- 4 jajka

Polewa :
- białą lub klasyczną czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej, i smarować pierniczki.
Dobrze sprawdzają się polewy "gotowe",kupne.

Przygotowanie:
W  garnuszku rozgrzać miód z masłem i przyprawą do piernika, podgrzewać aż składniki się całkowicie połączą.
Do miski wsypać mąkę przesianą z sodą. Lekko przestudzoną masę połaczyć z mąką,dodać jajka i cukier, wymieszać w misce kopystką. Przełożyć ciasto na stolnice, zagnieść i rozwałkować ( nie za mocno aby ciasto nie było zbyt cienkie ). Wycinać foremkami ciasteczka i piec na blasze wysmaowanej tłuszczem przez ok. 10- 15 min. w 200 o

Gotowe pierniczki pozostawić do przestygnięcia i posmarować polewą.
Gdy polewa wyschnie i ciasteczka sie zupełnie wystudzą, należy je zamknąc na kilka dni pod przykryciem.  

Przepis mojej babci :) Ciasteczka pyckotka mówie Wam - niestety ja nie umiem ich piec :( Nie wychodza mi takie jak babci.

Wigilijna sałatka śledziowa


Składniki   
3 dość duże ziemniaki
ok. 25 dkg śledzia ( może być z zalewy octowej, wtedy całośc jest bardziej wyrazista )
1 duża cebula
5 dkg orzechów włoskich
10 dkg śliwek suszonych
majonez
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, nasolić.
Ziemniaki ugotować w "mundurkach". Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w dość dużą kostkę. Dodać do cebuli.
Orzechy, śliwki pokroić dodać do cebuli i ziemniaków.
śledzie pokroić w średniej wielkości paski i dodać do pozostałych składników
dodać majonez, sól i pieprz do smaku ( ilość majonezu zależy od indywidualnych upodobań)
Całość powinna mieć zdecydowanie smak śledziowy. Ziemnaki nie powinny go zdominować.
Sałatka jest pyszna, chociaż śliwki zabarwiają całość na mało ciekawy kolor. Polecam jako jeden ze sposobów na śledzia wigilijnego.

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki   
Sałatka:
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 puszka kukurydzy Pudliszki
2 czerwone papryki
2 jaja na twardo
Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny

Przygotowanie:
Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy.To samo robimy z kukurydzą.Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę.Jaja również kroimy w kosteczkę.Mieszamy.
Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania.Chłodzimy w lodówce.

Świąteczna sałatka jarzynowa


Składniki
1 puszka groszku
1 puszka marynowanych ziemniaczków (albo 2 gotowane, wystudzone, pokrojone)
4 gotowane, wystudzone, pokrojone marcheweczki
1 poszatkowane kwaśne jabłko
4 ogórki kiszone
4 jajka na twardo
sól
oliwa
Majonez

Przygotowanie:
Do wielkiej misy wsypujemy odsączoną puszkę groszku
dodajemy ziemniaki, mieszamy, marcheweczki, mieszamy, jabłko, mieszkamy, ogórki kiszone, mieszamy, pokrojone w kosteczkę jaja, mieszamy.Zakrapiamy kilkoma łyżeczkami oliwy.Dodajemy troszkę soli.Dekorujemy majonezem. Wstawiamy do lodówki.

Offline redzia

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2586
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.09.2006
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #14 dnia: 9 Grudnia 2006, 14:28 »
No to ja moze cos na poczatek o Wigilii. Znalazlam to w ksiazce M. Szczygielskiego

WIGILIA

   Wedlug tradycji na stole wigilijnym powinny pojawic sie wszystkie plody ziemi, wody, lasow, a wiec jarzyny i zboza pod postacia macznych potraw oraz owoce, grzyby, orzechy i ryby.
   Dawniej przestrzegano scisle, aby podac tyle potraw, ilu bylo siwetych apostolow - na stole musialo wiec znalezc sie az dwanascie dan. Pod obrusem musiala znalezc sie garsc sianka na pamiatke betlejemskiej stajenki. Wedlug tradycji, do stolu wigilijnego zasiada parzysta liczba osob, a przesadni zwracali uwage nawet na to, by kazdy z biesiadnikow posiadal swoj cien rysujacy sie na scianie - jego brak stanowil zla wrozbe (swoja droga pierwszy raz o tym slysze).
   Powszechnie takze byl przestrzegany zwyczaj pozostawiania wolnego nakrycia dla niespodziewanego goscia, co bylo symbolem staropolskiej goscinnosci.
   Z biegiem czasu, pod wplywem zmieniajacych sie warunkow zycia, tradycje te zaczely zanikac. W obecnych czasach wigilijna uczta zmienila sie w skromniejsza wieczerze, dostosowana przede wszytskim do naszych okrojonych budzetow. Jednak nadal wigilijna kolacja to najwazniejszy wieczor w roku w zyciu kazdej rodziny, a kazda gospodyni dlugo zastanawia sie nad jej jadlospisem.

Offline redzia

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2586
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.09.2006
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #15 dnia: 9 Grudnia 2006, 14:51 »
A teraz kilka propozycji wigilijnego menu

KOLACJA WIGILIJNA 1
1. Przystwaka
    Sledzie z siekana cebula i jablkiem. Chleb.
2. Zupa
     Zupa grzybowa z lazankami lub kaszka zacierana jajkiem
3. Danie glowne
     Smazony dorsz lub swieze sledzie z patelni
     Kapusta czerwona duszona lub surowa, przyprawiona na salatke. Ziemniaki  
     opiekane.
4. Danie drugie
     Kluski z makiem. Kompot z suszonych owocow.
5. Deser
     Ciasto drozdzowe, makowiec, herbata lub kawa.



KOLACJA WIGILIJNA 2
1. Przystawka
     Sledzie z siekana cebula i jablkiem. Chleb.
2. Zupa
     Barszcz czysty z uszkami nadziewnymi farszem z kapusty i grzybkow.
3. Danie glowne
     Karp na szaro. Salatka z jarzyn lub potrawka jarynowa. Ziemniaki z wody.
4. Danie drugie
     Mak z lamancami. Kompot z suszonych owocow.
5. Deser
     Piernik, galaretka owocowa, herbata, kawa. Jablka, slodycze, orzechy.



KOLACJA WIGILIJNA 3
1. Przystawka
      Sledzie z siekana cebula i jablkiem. Chleb.
2. Zupa
      Zupa rybna z grzankami.
3. Danie glowne
      Szczupak lub karp z cebula albo sandacz z jajkami sadzonymi. Grosek zielony z
      maslem i bulka tarta, krokiety z ziemniakow albo ziemniaki sadzone.
4. Danie drugie
      Kruche pierozki z farszem grzybowym, krazki rybne.
5. Danie trzecie
      Mak z lamancami. Kompot z suszonych sliwek.
6. Deser
      Ciasto drozdzowe, makowiec, piernik. Krem lub galareta owocowa, herbata lub
      kawa. Jablka, slodycze, orzechy.


KOLACJA WIGILIJNA (OSZCZEDNOSCIOWA)
1. Przystawka
      Sledzie z siekana cebula i jablkiem. Chleb.
2. Zupa
      Barszcz czerwony czysty. Paszteciki nalesnikowe z farszem z jajka na twardo i
      suszonych grzybow.
3. Danie glowne
      Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Krazki rybne z chrzanem.
4. Danie drugie
      Kluski z makiem. Kompot.
5. Deser
      Ciasto drozdzowe, herbata lub kawa.


Propozycje sa autorstwa M. Szczygielskiego z ksiazki "Kuchnia na ciezkie czasy"  :D

Offline redzia

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2586
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.09.2006
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #16 dnia: 9 Grudnia 2006, 15:57 »
A teraz przepisy

BARSZCZ WIGILINY CZYSTY

1 peczek wloszczyzny                                
6 burakow cwiklowych
2 cebule
5 grzybow suszonych
1 kostka bulionu warzywnego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka soku z cytryny
kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy , sol


Wloszczyzne obieramy, myjemy i nastawiamy do gotowania w dwoch litrach wody. Dodajemy grzyby suszone, cebule obrane z lupy, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i kostke bulionu. Gdy smak jest juz gotowy, myjemy buraki, obieramy i scieramy na tarce. Solimy je, wkladamy do rondla zalewamy przecedzonym przez sito, wrzacym smakiem warzywnym. Trzymamy na minimalnym ogniu, nie gotujac, przez 4-5 godzin, aby barszcz dokladnie naciagnal. Przed wydaniem na stol przecedzamy i doprawiamy do smaku cukrem, sola, sokiem z cytryny. Zagotowujemy raz i podajemy z pasztecikami albo uszkami grzybowymi.




ZUPA RYBNA WIGILIJNA

1 wloszczyzna
1/2 kg drobnych karasi lub kawalek innej bialej dosc tlustej ryby
10-15 drobnych pieczarek
3 zoltka
1 lyzeczka maki
4 lyzki smietany
1 lyzka masla
sok z cytryny, pieprz bialy, sol, listek laurowy, ziele angielskie


Warzywa z wloszyczny obieramy, myjemy (marchew, pietruszke i seler). Zalewamy 2 litrami zimnej wody i nastawiamy na smak. Solimy, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe. Gdy warzywa sa juz miekkie, wylawiamy je - moga nam posluzyc do salatki. Smak przecedzamy, wlewamy do garnka i wrzucamy do niego karasie albo kawalek innej bialej ryby. Gotujemy pod przykryciem tak dlugo, az ryba calkiem sie rozpadnie. Przecedzamy zupe przez geste sito. Kawalki ryby przecieramy odrzucajac osci. Stawiamy na malym ogniu pod przykryciem. Male, zgrabne pieczarki obieramy z wierzchniej skorki, myjemy i dusimy na masle bez soli, zakrapiajac nieco sokiem z cyryny. Gdy zmiekna wrzucamy do zupy. Zoltka oddzielamy od bialek i ucieramy je z maka i smietana. Zupe odstawiamy z ognia na 5-10 minut, aby nieco ostygla i cienka struzka wlewamy zoltka ze smietana, mieszajac caly czas. Wkladamy do zupy lyzke masla, przykrywamy na kilka minut, mieszamy i podajemy.





SLEDZ WIGILIJNY
2 sledzie
1 kwaskowate jablko
1 duza albo 2 mniejsze cebule
pieprz, kolendra mielona, oliwa


Sledzia obmywamy z zalewy, a jesli nadal jest bardzo slny, moczymy w mleku. kroimy platy na ukosne kawalki. jablko myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na niezbyt grube plastry, a nastepnie w paseczki. Dodajemy do kawalkow sledzia, mieszamy i ukladamy w salaretce lub innym pojemniku, w ktorym bedziemy salatke podawali na stol. Posypujemy kolendra i dodajemy nieco pieprzu do samku. Cebule obieramy z lupy i siekamy drobno. Rozsypujemy rowno na kawalkach sledzia i polewamy oliwa.



KARP NA SZARO

Sa 3 gatunki karpia - zwyczajny, lustrzany i skorzany. Najlepsze i najsmaczniejsze jest mieso karpia lustrzanego.

1 karp lustrzany
1 peczek wloszczyzny (pietruszka, seler, marchewka)
2 cebule
1 kawalek skorki cytrynowej
1 skorka z zytniego chleba
1 lyzka masla, 1 lyzka maki
sok z 1/2 cytryny
3 lyzki cukru
1 garsc rodzynek, 2 grzyby suszone
ocet, sol, pieprz, ziele angielskie


Starannie oczyszonego karpia solimy. Nastawiamy do gotowania wloszczyzne, cebule z pieprzem i zielem angielskim w 2-3 litrach wody. Gdy wywar gotowy studzimy go, ukladamy karpia w brytfance i zalewamy go zimnym smakiem. Wrzucamy skorke cytryny, skorke zytniego chleba i stawiamy na silnym ogniu. Gotujemy, az ryba bedzie miekka. W rondelku rozgrzewamy lyzke masla i podsmazamy na niej lyzke maki. Rozprpowadzamy smakiem spod karpia. Dodajemy sok z ctryny. Jedna lyzke cukru przypalamy na karmel, dodajemy do sosu. Wsypujemy pozostaly cukier i dobrze umyte rodzynki. Zagotowujemy razem. Jesli zabijalismy karpia w domu, nalezy natychmiast po ogluszeniu go spuscic cala krew przez naklucie przy ogonie i rozprowadzic i rozprowadzic z zimnym, przegotowanym uprzednio i solonym octem, aby sie nie sciela. Krew dodajemy do sosu zaraz po zrosporwadzeniu zasamazki wywarem z ryby. Jesli sos okaze sie za mdly, doprawiamy go sokiem z cytryny, Powinnismy miec niemal litr zawiesistego sosu. Karpia ukladamy na polmisku i oblewamy sosem, ktorego reszte podajemy w sosjerce. Polmisek ubieramy plasterkami cytryny. Podajemy z ziemniakami z wody.
(Z gory przepraszam za tak drastyczny przepis, nie czytalam go wczesniej tak dokladnie).

Hmm mysle, ze narazie wystarczy tych przepisow.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudnia 2006, 17:15 »
Cytat: "martini"
Wiem co sobie myslicie: "ta to ma gust, pierniczki plesniowe lubi"

ja sobie tak nie pomyślałam.Lubię twoje propozycje przepisów.Niezła kuchareczka jesteś... :mrgreen: (to komplement miał być)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Grudnia 2006, 19:55 »
Jeszcze jedne pierniczki

 :arrow: 0,75 kg pszennej mąki
 :arrow: 3 jajka
 :arrow: 1,5 szklanki cukru
 :arrow: 1,5 szklanki miodu
 :arrow: pól kostki masła (10 dag)
 :arrow: szklanka zmielonych migdałów
 :arrow: 2 łyżki przyprawy do piernika
 :arrow: 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 :arrow: szczypta soli
 :arrow: paczka cukru z prawdziwą wanilią

do dekoracji:
 :arrow: pół szklanki migdałów

 :arrow: masło do wysmarowania formy


Migdały do dekoracji zalej wrzątkiem, odstaw na kilka minut, po tym czasie zdejmij z nich skórkę.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, miód, cukier waniliowy, doprowadź na średnim ogniu do zagotowania, odstaw do ostygnięcia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajka, zmielone migdały, sól, przyprawę do piernika, przestudzone masło z pozostałymi składnikami. Wymieszaj dokładnie (powinno być raczej mocno gęste, jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka) i odstaw na godzinę.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem blachy, wyrównaj jego powierzchnię i ułóż na wierzchu w dowolny, dekoracyjny sposób obrane migdały.
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Offline redzia

  • Gosia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2586
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.09.2006
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2006, 14:11 »
KUTIA




1 szklanka grubo zmielonych ziaren pszenicy
2 szklanki maku
1/3 szklanki slodkiej smietanki
4 lyzki miodu
4 lyzki cukru
1/2 szklanki tluczonych migdalow
1/2 szklanki rodzynek sultanskich


Pszenice zalewamy wrzatkiem, zagotowujemy kilka razy i odlewamy wode. Przekladamy ja do teflonowego rondla i gotujemy wolno na malym ogniu, baczac, by sie nie przypalila, az stanie sie miekka i gesta. Mozemy do gotowania dodac 2 lyzki masla. Mak zalewamy wrzatkiem, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynke do miesa dwa razy. Mieszamy go dokladnie z cukrem i miodem. Dosypujemy rodzynki, tluczone migdaly i dodajemy ostudzona pszenice. Laczymy skladniki, rozrzedzajac nieco slodka smietanka. Przekladamy do salaterki i wstawiamy do lodowki na 2-3 godziny przed podaniem.  


SLEDZIE W OLEJU


Solone sledzie wymoczyc. Nastepnie pokroic w poprzeczne paski. Do sloika wlozyc na dno warstwe pokrojonej cebulki (w piorka, podluzne). Posypac pieprzem i wlozyc listek laurowy. Nastepnie polozyc warstwe sledzia (dosc gruba; sledzi musi byc wiecej niz cebuli). Kilkakrotnie przekladanie cebuli i sledzi powtorzyc. Na wierzchu polozyc cebule i zalac olejem. Pogmerac  :)  troszke widelcem po bokach sloika, gdyz olej musi splynac na dno. Polozyc jeszcze tylko listek laurowy na wierzch i gotowe  :D

Offline PumoRi

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1819
  • Płeć: Kobieta
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Grudnia 2006, 11:41 »
hihi, dzięki za przepisy pierniczkowe, pytałam o nie wszystkich wokół i tyle ich dostałam, że zrobiłam wg dwóch z nich. Mmmm... są tak smakowite, że już bym je pożarła  :lol:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2006, 09:16 »
Znalazłam na innym forum przepis na ciasteczka kruch- witrażyki...Dzisiaj piekę więc jak będa dobre to dam znać co i jak... Pieknie wyglądają na choince a jak smakuja :?:

W tym roku na wigilie niewiele robię (część Wigilii u Rodziców część u Teściów) na drugi dzień piekę mięsko, ciasta, robię sałatki, jajeczka nadziewane, paszteciki, barszczyk, sledziki... Już się głodna robię jak sobie o tym wszeytskim pomyślę...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Moongirl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
Przepisy Kulinarne - Świąteczne :)
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Grudnia 2006, 08:14 »
A propos KUTII: znalazłam przepis, w którym autor proponuje, żeby rodzynki namoczyć w rumie...  :P MOje wczoraj cały dzień leżały w tym trunku, zobaczymy dziś co z tego wyszło:))))))