Sałatka świąteczna
Składniki
3 cykorie lub kilka liści sałaty lodowej,
2 strąki czerwonej papryki,
duży ogórek,
2 cebule,
8 ogonków liściowych selera naciowego, 3
pomidory,
puszka szparagów,
5 jaj ugotowanych na twardo,
15 dag ugotowanych krewetek (mogą być z puszki),
słoiczek majonezu,
mały pojemnik jogurtu naturalnego,
pieprz, sól
Przygotowanie:
Świeże warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić: liście cykorii i ogonki liściowe selera (które trzeba przedtem obrać z włókien) - na małe kawałki, paprykę - bardzo drobno, cebulę - w kosteczkę, ogórek - w ćwierćplasterki, a pomidory - w ósemki. Szparagi osączyć i pokroić na krótkie kawałki, jaja dość grubo posiekać, krewetki osączyć. W wysokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami kolejno: cykorię, paprykę, ogórek, cebulę, seler, pomidory, szparagi i jaja. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę (nie mieszać). Na wierzchu ułożyć krewetki.
Świąteczna sałatka śledziowo-jajeczna
Składniki
5 filetów śledziowych matias (wymoczonych przez 3 godziny w zimnej wodzie)
7 jajek ugotowanych na twardo
1 duże jabłko
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
1 mała czerwona cebulka
4 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
szczypta cukru
1 kiszony ogórek
Przygotowanie:
Śledzie posiekaj w kosteczkę. Jajka obierz ze skorupek, jedno odłóż, pozostałe posiekaj tak samo.Ostudzone ziemniaki i jabłko ze skórką pokrój w kosteczkę jak wcześniejsze składniki. Cebulę pokrój na cieniutkie półtalarki. Majonez wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą, pieprzem i koniecznie szczyptą cukru.Składniki sałatki wymieszaj z sosem i przełóż do salaterki. Pozostawione jajko zetrzyj bezpośrednio na sałatkę na drobnej tarce. Ogórka kiszonego obierz ze skórki i pokrój w drobniutką kosteczkę, posyp nim "śnieżek" z jajka. Możesz udekorować całość natką i plasterkami czerwonego jabłka.
Pierniczki świąteczne
Ciasto :
- 1 kg mąki
- 50 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 50 dkg miodu ( sztuczny do pierniczków, lub naturalny )
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 paczuszki przyprawy do piernika (ok. 4 łyżki )
- 4 jajka
Polewa :
- białą lub klasyczną czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej, i smarować pierniczki.
Dobrze sprawdzają się polewy "gotowe",kupne.
Przygotowanie:
W garnuszku rozgrzać miód z masłem i przyprawą do piernika, podgrzewać aż składniki się całkowicie połączą.
Do miski wsypać mąkę przesianą z sodą. Lekko przestudzoną masę połaczyć z mąką,dodać jajka i cukier, wymieszać w misce kopystką. Przełożyć ciasto na stolnice, zagnieść i rozwałkować ( nie za mocno aby ciasto nie było zbyt cienkie ). Wycinać foremkami ciasteczka i piec na blasze wysmaowanej tłuszczem przez ok. 10- 15 min. w 200 o
Gotowe pierniczki pozostawić do przestygnięcia i posmarować polewą.
Gdy polewa wyschnie i ciasteczka sie zupełnie wystudzą, należy je zamknąc na kilka dni pod przykryciem.
Przepis mojej babci
Ciasteczka pyckotka mówie Wam - niestety ja nie umiem ich piec
Nie wychodza mi takie jak babci.
Wigilijna sałatka śledziowa
Składniki
3 dość duże ziemniaki
ok. 25 dkg śledzia ( może być z zalewy octowej, wtedy całośc jest bardziej wyrazista )
1 duża cebula
5 dkg orzechów włoskich
10 dkg śliwek suszonych
majonez
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, nasolić.
Ziemniaki ugotować w "mundurkach". Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w dość dużą kostkę. Dodać do cebuli.
Orzechy, śliwki pokroić dodać do cebuli i ziemniaków.
śledzie pokroić w średniej wielkości paski i dodać do pozostałych składników
dodać majonez, sól i pieprz do smaku ( ilość majonezu zależy od indywidualnych upodobań)
Całość powinna mieć zdecydowanie smak śledziowy. Ziemnaki nie powinny go zdominować.
Sałatka jest pyszna, chociaż śliwki zabarwiają całość na mało ciekawy kolor. Polecam jako jeden ze sposobów na śledzia wigilijnego.
Wigilijna sałatka z tuńczyka
Składniki
Sałatka:
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 puszka kukurydzy Pudliszki
2 czerwone papryki
2 jaja na twardo
Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny
Przygotowanie:
Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy.To samo robimy z kukurydzą.Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę.Jaja również kroimy w kosteczkę.Mieszamy.
Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania.Chłodzimy w lodówce.
Świąteczna sałatka jarzynowa
Składniki
1 puszka groszku
1 puszka marynowanych ziemniaczków (albo 2 gotowane, wystudzone, pokrojone)
4 gotowane, wystudzone, pokrojone marcheweczki
1 poszatkowane kwaśne jabłko
4 ogórki kiszone
4 jajka na twardo
sól
oliwa
Majonez
Przygotowanie:
Do wielkiej misy wsypujemy odsączoną puszkę groszku
dodajemy ziemniaki, mieszamy, marcheweczki, mieszamy, jabłko, mieszkamy, ogórki kiszone, mieszamy, pokrojone w kosteczkę jaja, mieszamy.Zakrapiamy kilkoma łyżeczkami oliwy.Dodajemy troszkę soli.Dekorujemy majonezem. Wstawiamy do lodówki.