e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Menu na wesele - "wyrafinowane menu"  (Przeczytany 3494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nowakmagdalena Kobieta

  • nowicjusz
Czesc wszystkim!

Zastanawiam się z moim przyszłym mężem nad naszym weselem, a konkretnie nad menu...
Organizujemy nieduże wesele na 72 os., głównie najbaliższa rodzina i kilku znajomych.
Jednak będą tam: babcie, dziadkowie, ciotki. Chodzi o to, że myślimy nad dosyć wyrafinowanym menu, może nawet bez wódki...małże, ostrygi itd. I tutaj powstaje problem, bo wiadomo, że "ciotki i wujki" wolałyby rosół, flaczki itd.
Z drugiej strony to nasz dzień....ale warto byłoby, żeby nasze rodziny też dobrze to zapamiętały ( wiecie jak gadają po kątach).
I może macie jakieś doświadczenia w tej sprawie... Co o tym myślicie?

Offline SarCia11122 Kobieta

  • bywalec
  • data ślubu: 29.09.2012
Odp: Menu na wesele - "wyrafinowane menu"
17 października 2014, 08:05
Nie wiem czy to dobry pomysł,  ale może zrobisz menu pół na pół ?;)

Offline onaida Kobieta

  • nowicjusz
  • data ślubu: 2016
Odp: Menu na wesele - "wyrafinowane menu"
29 października 2014, 17:41
Nie znam nikogo, komu nie smakowałby makaron, więc może jakaś pasta?

Offline HankaS Kobieta

  • użytkownik
  • data ślubu: 23.05.2015
A może coś na zasadzie szwedzkiego stołu? trochę falczków, trochę ostryg i wszyscy będą zadowolenia ;)
Poszukuj. . .

Offline doksik86

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
OBIAD
    Grzybowa i rosół z gęsi z makaronem do wyboru
    Polędwica w kurkach
    Zraz wołowy z tradycyjnym nadzieniem
    Rolada schabowa faszerowana grzybami leśnymi
    Kotlet de Volaille
    Tuńczyk smażony z sosem borowikowym
    Pieczone udka z kurczaka w sosie curry
    Dodatki:
   Sosy: pieczeniowy, kurkowy
   Ziemniaki gotowane, krokiety/szyszki, frytki
   Bukiet surówek
   Jarzyny na ciepło (kalafior, brokuły) z masłem
   Buraczki zasmażane

ZAKĄSKI/ KOLACJA
    Szczupak faszerowany
    Befsztyk tatarski
    Szynka a’la Henryk II w galarecie
    Zimne mięsa z zimnymi sosami: czosnkowym i żurawinowym
    Kurczak faszerowany z sosem czosnkowym
    Łosoś marynowany w sosie koperkowym
    Sałatka grecka z serem feta
    Sałatka z kurczakiem grillowanym

Offline HankaS Kobieta

  • użytkownik
  • data ślubu: 23.05.2015
Myślę, że spokojnie możecie zrobić pół na pół, albo dołączyć szwedzki stół właśnie z takimi rarytasami :) W ten sposób będą zachowane tradycyjne dania ku zadowoleniu rodziny i będą tez mogli spróbować czegoś nowego :)
Poszukuj. . .

Offline darling Mężczyzna

  • użytkownik
  • data ślubu: 30.08.2014
Najlepiej trochę namieszać, żeby każdy miał coś fajnego dla siebie:)

Offline marciaa122 Kobieta

  • użytkownik
  • data ślubu: 18.05.2013
Na szwedzki stół można wystawić przekąski, napoje, owoce, a obiad i ciasta w tradycyjny sposób. Ja nie robiłam szwedzkiego stołu. Wybraliśmy opcję tradycyjną z menu staropolskim. Zależało nam, żeby wszystkim smakowało i tak też było. Skorzystaliśmy z kucharzy Pałacu Brzezina znajdującego się pod Wrocławiem, w którym wynajmowaliśmy salę weselną.

Offline SandraGorka

  • nowicjusz
  • data ślubu: 16 lipca 2016
  • Skąd:: Grodków
  • Ślub w: Piekielnik
Popieram opcję aby to ładnie ze sobą połaczyć wyrafinowanie z polska kuchnią. Bardzo ciekawa opcja weselna. Myśle,ze goście poczuliby sie naprawdę docenieni na tak zorbanizowanym weselu. Super pomysł!

Offline engii5

  • nowicjusz
fajne takie mieszanie, tym bardziej, ze kto będzie chciał to sobie po prostu weźmie cos innego, spróbuje czegoś nowego po prostu. ja na takim wesele jadłabym i rosół i małże i pewnie byłabym tym zachwycona

Offline radzikowski

  • nowicjusz
Moim zdaniem w tej sytuacji faktycznie najlepszą opcją będzie połączyć menu wyrafinowane jak owoce morza z tym tradycyjnym, dzięki czemu każdy z gości znajdzie coś dla siebie i wybierze to na co ma ochotę. W takich sytuacjach musisz iść na kompromis.