Autor Wątek: Jak zaoszczędzić na noclegu dla gości...  (Przeczytany 9132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pastor
  • nowicjusz
  • *
Jak zaoszczędzić na noclegu dla gości...
« dnia: 24 Lutego 2014, 08:55 »
Pytanie nr 1: czy młodzi mają obowiązek wynajmowania noclegu gościom ? Zastanawiamy się z narzeczonym nad tym.  Warszawa to dosyć drogie miasto i trudno jest znaleźć coś w atrakcyjnych cenach. . .
Zastanawiałam się ewentualnie nad Atosem lub Aramisem - sprawdzałam ceny i pokoje są od 85 zł za noc.  Co o tym wszystkim sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2014, 10:42 wysłana przez Maja »

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Jak zaoszczędzić na noclegu dla gości...
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2014, 09:11 »
co do pytania nr 1: uważam ze zapraszam gości na wesele a nie na weekend wypoczynkowy wiec jeśli Was nie stać to nie kupowałabym tych noclegów na siłę i poinformowała ze nocleg we własnym zakresie jeśli ktoś zapytałby o to

Ja jestem z innej miejscowości niż większość mojej rodziny i nam nigdy nikt noclegów nie proponował mimo ze właściwie wszystkie wesela się odbyły i nasze jest ostatnie, zawsze wynajmowaliśmy sobie nocleg sami i w związku z tym my tez nie zamierzamy wykupować noclegów mimo ze wszyscy dojeżdżają do nas na wesele

:)

Offline Tallana
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2015, 20:58 »
U mnie właśnie załatwialiśmy gościom noclegi, niestety nie jest to tani prezencik. . .  Ale wydaje mi się, że tak wypada.  Opcją może być wynajęcie busa i kierowcy, który odwoziłby gości do domu, ale jak to jest odległość np.  300 km, jak u mnie, to jednak żadna opcja. . .  Z takimi kosztami zakwaterowania gości trzeba się poważnie liczyć, zacisnąć pasa i wrzucić do kosztorysu ogólnego. . .

Offline kmorawka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.01.2010
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:34 »
Skoro zapraszamy to  logiczne jest, że musimy zapewnić nocleg, a Atos i Aramis są idealne, tanie i w dobrej lokalizacji. Bywałam tam czasem i nie mogę złego słowa powiedzieć

Offline duda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Pęzino
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2015, 23:31 »
My jesteśmy w takiej sytuacji, że cała moja rodzina musi dojechać ponad 100 km na wesele, więc czujemy, że w naszym obowiązku będzie zapewnienie wszystkim noclegu. Aby zaoszczędzić i nie płacić za dzieci, postanowiliśmy dzieciaczki położyć z rodzicami na łóżkach, które są bliskie wymiarów 2x2 metry  8) osoby mieszkające jakieś 30 km od miejsca wesela będą musiały wrócić do domu i niestety jest to dla nas jedyna opcja. Polecam rozważyć opcję, że dzieci będą spały z rodzicami, może to niewiele, ale zawsze coś  ;)

Offline Radosna
  • bywalec
  • data ślubu: 07.07.2017
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2016, 12:32 »
Jak dla mnie to po prostu kolejny trend wyciagajacy pieniadze. Bylam na wielu weselach, zadna z Par Mlodych nie zapewniala noclegu w hotelu i jakos nikt nie mial o to pretensji. Goscie sami miedzy soba sie umawiali, jakas ciotka zawsze proponowala, ze kilka osob przenocuje, krewni...Na moim weselu polowa gosci bedzie z zagranicy, mimo to z narzeczonym nie planujemy wynajmowac pokoi w hotelu. Szczesliwie sie zlozylo, ze sala, ktora mamy na oku zapewnia 5 pokoi, wiec kilku gosci skieruje sie tam, reszte planuje rozmiescic u mojej rodziny i znajomych. U nas to tradycja, wiec nikt nie bedzie sie gniewal, ani robil problemow.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2016, 13:00 »
A ja się czułam w obowiązku zapewnić nocleg, goście przyjeżdżali z zagranicy i różnych stron Polski
Ale udało nam się znaleźć apartamenty, nie hotel, które w przeliczeniu na osobę wychodziły taniej bo np. Za 250 zł nocowało 6 czy 8 osòb ;-)

Offline Klaudi
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 8 Czerwca 2016, 13:15 »
Zapraszając gości na wesele nie jestem w stanie sobie wyobrazić, by nie zapewnić gościom noclegu. Co mają zrobić goście z drugiego końca kraju? Sami sobie szukać hotelu, nie znając w ogóle miasta?
Oryginalne zaproszenia ślubne tylko na http://forum.e-wesele.pl

Offline halynka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 1 Października 2016, 11:27 »
Podczas mojego wesela pokryliśmy koszty wszystkich noclegów. Nasze wesele było w Krakowie, mieście w którym się poznaliśmy i w zasadzie nikt z gości nie był z Krakowa, więc załatwienie noclegów niejako było musem. Transportów nawet nie braliśmy pod uwagę, bo wyszłoby szalenie drogo. Żeby nieco zaoszczędzić zorganizowalismy wesele w hotelu Best Western Premier i dzięki temu, ze tam było przyjęcie, dostaliśmy za darmo apartament dla Nowożeńców, ceny noclegów dla gości też zaproponowano nam w rozsądnych cenach. Myślę, ze w takiej sytuacji było to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie i dokonaliśmy własciwej decyzji.

Offline Slu_elle
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2017, 10:09 »
Moim zdaniem sprawa jest bardzo prosta: goście sami opłacają sobie nocleg, Waszą rolą będzie jedynie poinformowanie ich jaka jest cena noclegu i to wszystko. No chyba że faktycznie wszystko chcecie zorganizować kompleksowo i zapłacić za gości, ale tym sposobem na pewno nie zaoszczędzicie na noclegach.

Offline Luba
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 3 Sierpnia 2018, 12:06 »
A myśmy zapłącili za noclegi i autokar dla gości, a oni nam i tak w większości zwracali na drugi dzień za noclegi x)

Offline hotelswnorbe
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 3 Marca 2020, 16:35 »
Nie warto zaoszczędzać na noclegu gości. Ja miałam taką sytuację, że wiele moich gości musiałam przenocować i szukałam dla nich jak najlepszego hotelu. To w końcu moja rodzina i przyjaciele, dlatego wybrałam ten hotel link usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Marca 2020, 16:37 wysłana przez zibi »