Ja co prawda sprawdzonych przepisów nie mam ale wkleje pare na jedzonko z jablkami i nie tylko:
Słoneczny kisielek (od 7. miesiąca)
Składniki: 150 ml mleka modyfikowanego, l łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cukru, słodkie jabłuszko lub 60 ml soku jabłkowego
PRZYGOTOWANIE Przygotuj mleko modyfikowane. Połowę mieszanki zagotuj z cukrem, odstaw z ognia. W reszcie chłodnego mleka rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej szybko do gorącego mleka i zagotuj, intensywnie mieszając. Jabłko umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce, chwilę podduś na małym ogniu, dodaj do kisielu. Pozostaw do ostygnięcia.
Kurczak z jabłuszkiem (od 8. miesiąca)
Składniki: 150 g surowego mięsa z piersi kurczaka, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler), 2 jabłka, łyżeczka masła lub oleju rzepakowego, łyżeczka kleiku ryżowego
PRZYGOTOWANIE Mięso z kurczaka umyj, oczyść, pokrój, wrzuć do wrzącej wody. Warzywa umyj, oskrob ze skórki, ugotuj z mięsem. Gdy będzie miękkie, wyjmij je z jarzyn. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój, podduś przez trzy minuty w małej ilości wody. Włóż do mięska. Całość zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy oraz masło. Wymieszaj, zagotuj. Możesz danie posypać koperkiem.
Pieczona rybka (koniec 2. roku)
Składniki: 80 dag filetów z ryby, 50 dag jabłek, 1/3 szklanki 12-procentowej śmietanki, łyżka masła lub masła roślinnego, łyżka tartej bułki
PRZYGOTOWANIE Filety umyj, skrop sokiem z cytryny, posól. Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Układaj porcje ryby na przemian z jabłkami, tak aby na wierzchu były jabłka. Posyp cukrem. Nakryj naczynie folią aluminiową, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, pod koniec polej śmietaną. Po wyjęciu z piekarnika danie posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Złote racuszki (od 1. roku)
Składniki: 30 dag jabłek, 2 płaskie łyżki mąki ryżowej, 5 płaskich łyżeczek Nestlé Sinlac (25 ml), 5 ml oleju, 60 ml wody, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE Do wody wsyp Nestlé Sinlac, wymieszaj. Dodaj mąkę ryżową, olej, sól i i wymieszaj. Jabłko obierz, pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do mieszanki (tak by była dość gęsta). Zamieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie bardzo gorąca, wylej na nią placuszek. Smaż po obydwu stronach, aż będzie rumiany. Udekoruj owocami, np. wiśniami z kompotu.
Słodkie płatki (od 11. miesiąca)
Składniki: 250 ml mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki płatków owsianych, jabłko, 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE Połowę mleka wlej do garnuszka, wsyp płatki. Gotuj. Gdy płatki zmiękną, dodaj pozostałą ilość mleka oraz utarte jabłuszko. Dosłódź do smaku.
Chrupiący omlet (od 12. miesiąca)
Składniki: 2 jajka, łyżka mąki, duże jabłko, łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE Jajka wbij do naczynia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż do garnka i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec dodaj cukier. Ubite jajka wlej na rozgrzaną patelnię i smaż około minuty z każdej strony. Na omlecie połóż uduszone jabłko.

Purée owocowe (od 5. miesiąca)

[/b]
Składniki: l duże jabłko (ok. 120 g), 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac, do smaku: sok jabłkowy dla niemowląt lub posiekany koperek
PRZYGOTOWANIE Jabłko umyj i obierz. Następnie przekrój, wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i duś na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Dodaj Nestlé Sinlac i zamieszaj. Purée gotowe! Do smaku możesz dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Purée marchewkowe (1 porcja) pow. 4 miesiąca
Składniki: 
1 średnia (ok. 50 g) marchewka

120 ml wody

1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac

1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek

do smaku koperek, szczypta soli
Sposób przygotowania:Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek
Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.Nie podawać dzieciom uczulonym na marchewkę i koperek.
Pasta Jajeczna (pow. 6 mies.)
[/b]
Składniki: 
1/2 ugotowanego żółtka

100ml wody

2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.
Pulpeciki (pow. 6 mies.)
Skladniki 
150 g miesa z indyka

2 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką

5 łyżek mleka modyfikowanego Nestle Nan 2

1 łyżeczka oliwy z oliwek

koperek do smaku
PrzygotowanieMięso ugotuj i zmiel. Połącz z purée ryżowe. Przygotuj mleko modyfikowane Nan 2 wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.
Zapiekanka pow.9 miesiąca
Składniki 
2 ugotowane ziemniaki

1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa z indyka

1 mała ugotowana marchewka

1 łyżka ugotowanych brokułów

2 łyżeczki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
PrzygotowanieUtrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce purée. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.
Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub makaronu.
Paluszki mięsne( pow. 9 miesiąca )
Składniki 
2 łyżki wody

1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką

3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka
PrzygotowaniePołącz purée ryżowe z wodą, dodaj mięso i zagnieć.
Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na specjalnej patelni bez tłuszczu lub piecz w piekarniku.
Zawijaski z chleba tostowego
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki: 
bochenek miękkiego chleba tostowego (najlepiej nie krojonego)

ser (biały lub topiony) nadający się do rozsmarowania w kilku smakach i kolorach

folia lub pergamin
Sposób przyrządzania:Odkrój z chleba (jeśli się da, to tnąc wzdłuż), kilka prostokątów grubości ok. pół centymetra. Odcięte kawałki (a jeśli chleb jest pokrojony, to zwykłe kromki) posmaruj serem, po czym ciasno je zwiń. Owiń szczelnie folią lub pergaminem i ochłodź w lodówce. Przed podaniem zawijaski odpakuj i pokrój na plasterki. Otrzymane kółka ułóż na półmisku przybranym np. liśćmi sałaty, zieloną pietruszką, cząstkami pomidora.
Pierwsze miesko
Dla dziecka od: 7. miesiąca
Składniki: 
50 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka albo mięsa królika lub cielęciny

szklanka wody
Sposób przyrządzania:Mięso umyj, oczyść z błon, usuń najmniejsze nawet kawałki tłuszczu. Pokrój w dość grubą kostkę. Włóż do półlitrowego garnuszka, zalej wodą. Postaw garnek na małym gazie, przykryj. Gdy woda się zagotuje, odrzuć szumowiny. Gotuj 30-40 min. Odlej wodę. Wyjmij kawałki mięsa, drobno je pokrój. Łyżkę rozdrobnionego mięsa dodaj do pierwszej zupy jarzynowej i całość zmiksuj. Dołóż do zupy łyżeczkę masła. Uwaga! Pamiętaj, że przetworzonego mięsa nie powinno się mrozić.
Pierwsza zupka jarzynowa
Dla dziecka od: 7. miesiąca
Składniki: 
średnia marchewka

pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)

szklanka wody

łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka (albo 1/2 ugotowanego żółtka)

pół łyżeczki masła
Sposób przyrządzania:
Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj. Łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość lub przetrzyj przez sito. Jeśli dodajesz żółtko, wrzuć je do zupy przed zmiksowaniem. przed podaniem dodaj pół łyżeczki masła. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.
Owocowa bomba
Dla dziecka od: 8. miesiąca
Składniki: 
ćwierć jabłka

ćwierć gruszki

garstka malin
Sposób przyrządzania:Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.
Pulpety z ryżem
Dla dziecka od: 8. miesiąca
Składniki: 
100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka

2 łyżki surowego ryżu

żółtko
Sposób przyrządzania:Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.
Kurczak pani prezes
Dla dziecka od: 9. miesiąca
Składniki: 
50 g filetu z piersi kurczaka

średni ziemniak

średnia marchewka

2 jędrne węgierki

łyżka oliwy

po pół łyżeczki majeranku i cząbru

łyżka soku z cytryny lub wody

szczypta soli
Sposób przyrządzania:Oliwę wymieszaj w miseczce z ziołami, solą i sokiem z cytryny lub wodą. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Ziemniak i marchewkę wyszoruj i obierz. Ziemniak pokrój na ćwiartki, marchewkę - w plastry o grubości 1,5-2 cm. Śliwki umyj i wyjmij pestki. Rozbity filet zamocz na chwilę w oliwie z dodatkami, wyjmij, ułóż na nim śliwki. Jeśli płat mięsa jest wąski - połóż jedną, raz zawiń mięso, połóż następną i znów zawiń. Mięsną roladkę zepnij wykałaczką. Do oliwy włóż ziemniaki i marchewkę. Ułóż mięso i jarzyny na blasze (albo przełóż na głęboki talerz, zalej resztą oliwy i wstaw na jakiś czas do lodówki - nawet na całą noc - żeby się przegryzły). Rozgrzej piekarnik do 175°C, włącz obie grzałki. Blachę z mięsem i jarzynami umieść w górnej części piecyka. Piecz 15-20 min. Składniki powinny być w środku miękkie i soczyste, a na zewnątrz przypieczone. Zaglądaj przez szybkę, sprawdzaj patyczkiem. Gdyby potrawa za szybko się przypiekała, zmniejsz temperaturę, przestaw blachę niżej albo skrop potrawę wodą.
Ok to na tyle. Wiecej przepisów znajdziecie
TUTAJ