Autor Wątek: Wasze przepisy na ulubione potrawy waszych dzieci  (Przeczytany 5287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Wasze przepisy na ulubione potrawy waszych dzieci
« dnia: 27 Października 2006, 11:06 »
Ja co prawda sprawdzonych przepisów nie mam ale wkleje pare na jedzonko z jablkami i nie tylko:

:obiad: Słoneczny kisielek (od 7. miesiąca):obiad:
 
Składniki: 150 ml mleka modyfikowanego, l łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cukru, słodkie jabłuszko lub 60 ml soku jabłkowego

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj mleko modyfikowane. Połowę mieszanki zagotuj z cukrem, odstaw z ognia. W reszcie chłodnego mleka rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej szybko do gorącego mleka i zagotuj, intensywnie mieszając. Jabłko umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce, chwilę podduś na małym ogniu, dodaj do kisielu. Pozostaw do ostygnięcia.

:obiad: Kurczak z jabłuszkiem (od 8. miesiąca):obiad:

Składniki: 150 g surowego mięsa z piersi kurczaka, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler), 2 jabłka, łyżeczka masła lub oleju rzepakowego, łyżeczka kleiku ryżowego

PRZYGOTOWANIE
Mięso z kurczaka umyj, oczyść, pokrój, wrzuć do wrzącej wody. Warzywa umyj, oskrob ze skórki, ugotuj z mięsem. Gdy będzie miękkie, wyjmij je z jarzyn. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój, podduś przez trzy minuty w małej ilości wody. Włóż do mięska. Całość zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy oraz masło.  Wymieszaj, zagotuj. Możesz danie posypać koperkiem.

:obiad: Pieczona rybka (koniec 2. roku):obiad:

Składniki: 80 dag filetów z ryby, 50 dag jabłek, 1/3 szklanki 12-procentowej śmietanki, łyżka masła lub masła roślinnego, łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE Filety umyj, skrop sokiem z cytryny, posól. Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Układaj porcje ryby na przemian z jabłkami, tak aby na wierzchu były jabłka. Posyp cukrem. Nakryj naczynie folią aluminiową, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, pod koniec polej śmietaną. Po wyjęciu z piekarnika danie posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

:obiad: Złote racuszki (od 1. roku):obiad:

Składniki: 30 dag jabłek, 2 płaskie łyżki mąki ryżowej, 5 płaskich łyżeczek Nestlé Sinlac (25 ml), 5 ml oleju, 60 ml wody, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE Do wody wsyp Nestlé Sinlac, wymieszaj. Dodaj mąkę ryżową, olej, sól i i wymieszaj. Jabłko obierz, pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do mieszanki (tak by była dość gęsta). Zamieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie bardzo gorąca, wylej na nią placuszek. Smaż po obydwu stronach, aż będzie rumiany. Udekoruj owocami, np. wiśniami z kompotu.

:obiad: Słodkie płatki (od 11. miesiąca):obiad:

Składniki: 250 ml mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki płatków owsianych, jabłko, 2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE
Połowę mleka wlej do garnuszka, wsyp płatki. Gotuj. Gdy płatki zmiękną, dodaj pozostałą ilość mleka oraz utarte jabłuszko. Dosłódź do smaku.

:obiad: Chrupiący omlet (od 12. miesiąca):obiad:

Składniki: 2 jajka, łyżka mąki, duże jabłko, łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE Jajka wbij do naczynia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż do garnka i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec dodaj cukier. Ubite jajka wlej na rozgrzaną patelnię i smaż około minuty z każdej strony. Na omlecie połóż uduszone jabłko.

:obiad: Purée owocowe (od 5. miesiąca):obiad:
[/b]
Składniki: l duże jabłko (ok. 120 g), 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac, do smaku: sok jabłkowy dla niemowląt lub posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE
Jabłko umyj i obierz. Następnie przekrój, wydrąż gniazdo nasienne.  Pokrój na kawałki i duś na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Dodaj Nestlé Sinlac i zamieszaj. Purée gotowe! Do smaku możesz dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.

Purée marchewkowe (1 porcja) pow. 4 miesiąca


Składniki:
 :arrow: 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
 :arrow: 120 ml wody
 :arrow: 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
 :arrow: 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
 :arrow: do smaku koperek, szczypta soli

Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek

Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.Nie podawać dzieciom uczulonym na marchewkę i koperek.

Pasta Jajeczna (pow. 6 mies.)
[/b]
Składniki:
 :arrow: 1/2 ugotowanego żółtka
 :arrow: 100ml wody
 :arrow: 2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią

Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.

Pulpeciki (pow. 6 mies.)


Skladniki

 :arrow: 150 g miesa z indyka
 :arrow: 2 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
 :arrow: 5 łyżek mleka modyfikowanego Nestle Nan 2
 :arrow: 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 :arrow: koperek do smaku

Przygotowanie

Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z purée ryżowe. Przygotuj mleko modyfikowane Nan 2 wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.

Zapiekanka pow.9 miesiąca

Składniki
 :arrow: 2 ugotowane ziemniaki
 :arrow: 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa z indyka
 :arrow: 1 mała ugotowana marchewka
 :arrow: 1 łyżka ugotowanych brokułów
 :arrow: 2 łyżeczki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką

Przygotowanie
Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce purée. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.

Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub makaronu.

Paluszki mięsne( pow. 9 miesiąca )

Składniki
 :arrow: 2 łyżki wody
 :arrow: 1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
 :arrow: 3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka

Przygotowanie
Połącz purée ryżowe z wodą, dodaj mięso i zagnieć.
Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na specjalnej patelni bez tłuszczu lub piecz w piekarniku.

Zawijaski z chleba tostowego

Dla dziecka od: 1 roku

Składniki:
 :arrow:  bochenek miękkiego chleba tostowego (najlepiej nie krojonego)
 :arrow: ser (biały lub topiony) nadający się do rozsmarowania w kilku smakach i kolorach
 :arrow: folia lub pergamin

Sposób przyrządzania:

Odkrój z chleba (jeśli się da, to tnąc wzdłuż), kilka prostokątów grubości ok. pół centymetra. Odcięte kawałki (a jeśli chleb jest pokrojony, to zwykłe kromki) posmaruj serem, po czym ciasno je zwiń. Owiń szczelnie folią lub pergaminem i ochłodź w lodówce. Przed podaniem zawijaski odpakuj i pokrój na plasterki. Otrzymane kółka ułóż na półmisku przybranym np. liśćmi sałaty, zieloną pietruszką, cząstkami pomidora.

Pierwsze miesko


Dla dziecka od: 7. miesiąca

Składniki:
 :arrow:  50 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka albo mięsa królika lub cielęciny
 :arrow:  szklanka wody

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj, oczyść z błon, usuń najmniejsze nawet kawałki tłuszczu. Pokrój w dość grubą kostkę. Włóż do półlitrowego garnuszka, zalej wodą. Postaw garnek na małym gazie, przykryj. Gdy woda się zagotuje, odrzuć szumowiny. Gotuj 30-40 min. Odlej wodę. Wyjmij kawałki mięsa, drobno je pokrój. Łyżkę rozdrobnionego mięsa dodaj do pierwszej zupy jarzynowej i całość zmiksuj. Dołóż do zupy łyżeczkę masła. Uwaga! Pamiętaj, że przetworzonego mięsa nie powinno się mrozić.

Pierwsza zupka jarzynowa

Dla dziecka od: 7. miesiąca

Składniki:
 :arrow:  średnia marchewka
 :arrow:  pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
 :arrow:  szklanka wody
 :arrow:  łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka (albo 1/2 ugotowanego żółtka)
 :arrow:  pół łyżeczki masła

Sposób przyrządzania:

Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj. Łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość lub przetrzyj przez sito. Jeśli dodajesz żółtko, wrzuć je do zupy przed zmiksowaniem. przed podaniem dodaj pół łyżeczki masła. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.

Owocowa bomba

Dla dziecka od: 8. miesiąca

Składniki:
 :arrow:  ćwierć jabłka
 :arrow:  ćwierć gruszki
 :arrow:  garstka malin

Sposób przyrządzania:

Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.

Pulpety z ryżem

Dla dziecka od: 8. miesiąca

Składniki:
 :arrow:  100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
 :arrow:  2 łyżki surowego ryżu
 :arrow:  żółtko

Sposób przyrządzania:

Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.

Kurczak pani prezes

Dla dziecka od: 9. miesiąca

Składniki:
 :arrow:  50 g filetu z piersi kurczaka
 :arrow:  średni ziemniak
 :arrow:  średnia marchewka
 :arrow:  2 jędrne węgierki
 :arrow:  łyżka oliwy
 :arrow:  po pół łyżeczki majeranku i cząbru
 :arrow:  łyżka soku z cytryny lub wody
 :arrow:  szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Oliwę wymieszaj w miseczce z ziołami, solą i sokiem z cytryny lub wodą. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Ziemniak i marchewkę wyszoruj i obierz. Ziemniak pokrój na ćwiartki, marchewkę - w plastry o grubości 1,5-2 cm. Śliwki umyj i wyjmij pestki. Rozbity filet zamocz na chwilę w oliwie z dodatkami, wyjmij, ułóż na nim śliwki. Jeśli płat mięsa jest wąski - połóż jedną, raz zawiń mięso, połóż następną i znów zawiń. Mięsną roladkę zepnij wykałaczką. Do oliwy włóż ziemniaki i marchewkę. Ułóż mięso i jarzyny na blasze (albo przełóż na głęboki talerz, zalej resztą oliwy i wstaw na jakiś czas do lodówki - nawet na całą noc - żeby się przegryzły). Rozgrzej piekarnik do 175°C, włącz obie grzałki. Blachę z mięsem i jarzynami umieść w górnej części piecyka. Piecz 15-20 min. Składniki powinny być w środku miękkie i soczyste, a na zewnątrz przypieczone. Zaglądaj przez szybkę, sprawdzaj patyczkiem. Gdyby potrawa za szybko się przypiekała, zmniejsz temperaturę, przestaw blachę niżej albo skrop potrawę wodą.

Ok to na tyle. Wiecej przepisów znajdziecie

TUTAJ

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Wasze przepisy na ulubione potrawy waszych dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2006, 16:18 »
Placuszki z tuńczyka


Składniki:

 :arrow: 3 ziemniaki
 :arrow: 30 g masła
 :arrow: drobno posiekana cebula
 :arrow: zmiażdżony ząbek czosnku
 :arrow: drobno posiekana czerwona papryka
 :arrow: 200 g tuńczyka z puszki
 :arrow: 2 łyżki soku z cytryny
 :arrow: lekko roztrzepane jajko
 :arrow: 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
 :arrow: 30 g mąki
 :arrow: 100 g bułki tartej
 :arrow: dodatkowe jajko, lekko roztrzepane
 :arrow: 2 łyżki mleka
 :arrow: olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, ugotuj, odcedź i włóż z powrotem do rondla, utłucz i ostudź.
Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Mieszaj na średnim ogniu około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj paprykę i, mieszając, smaż, aż zmięknie.
Tuńczyka odsącz z sosu, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ziemniaki, cebulę z papryką, jajko, sok z cytryny i pietruszkę, wymieszaj.
Wsyp mąkę na płaski talerz, a bułkę tartą na drugi. W płytkim naczyniu wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
Uformuj z masy 8 placuszków, lekko obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Ułóż na talerzu lub blasze do pieczenia, przykryj i schładzaj w lodówce 30 minut.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Smaż placuszki partiami z obu stron mniej więcej 2-3 minuty, aż będą złotobrązowe.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Wasze przepisy na ulubione potrawy waszych dzieci
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2006, 16:34 »
Grzybowa z zielonym groszkiem - od 12 miesiąca
Składniki:
1 komplet włoszczyzny
0,5 kg świeżego lub mrożonego groszku
1 słoik koncentratu grzybowego lub świeże zmielone grzyby (ze 40 dag)
oliwa
pieprz
natka pietruszki  
Przygotowanie:
Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości. Wyciągnąć kapustę i pozostałą włoszczyznę, wrzucić groszek. Jarzyny zostawić w całości w wywarze lub posiekać i wrzucić z powrotem do garnka. Gdy groszek będzie miękki, wrzucić koncentrat grzybowy, zagotować. Podawać posypane natką pietruszki z kluskami razowymi lub makaronem, ziemniakami.
W przypadku świeżych grzybów, nalezy je włożyć wcześniej, przed groszkiem.  

Zupa z dyni

Składniki

•  1 kg dyni
   
•  1 szklanka mleka sojowego
   
•  kawałek laski wanilii
   
•  szczypta soli
   

Etapy przygotowania

1.  Dynię obrać, udusić z małą ilością wody. Dodać przyprawy, zmiksować.
     
2.  Wlać mleko, wymieszać. Podawać z kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.

Zupka Koperkowa z kluseczkami (od 9 miesiąca)

Składniki:200ml wody,mała marchewka,pietruszka,por,łyżeczka masła,łyżeczka mąki kukurydzianej,jajko,2łyżeczki drobno posiekanego koperku,4 łyżeczki mleka dla niemowląt

Przygotowanie:Warzywa umyj,obierz,zalej wrzącą wodą,ugotuj.Wyjmij z wody.Z mąki kukurydzianej i jajka przygotuj ciasto na lane kluseczki.Wlewaj je cienkim strumieniem na wrzący warzywny wywar.Po ugotowaniu dodaj masło i drobno posiekany koperek.Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu i ostygnięciu.
SMACZNEGO!!!
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Kllusia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 898
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 1.09.2007
Wasze przepisy na ulubione potrawy waszych dzieci
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Listopada 2006, 02:07 »
Cytat: "demka"
świeże zmielone grzyby

Matko Boska, grzyby - w żadnym wypadku :!: Dzieciom nie wolno podawać grzybów co najmniej do 7 roku życia  :!:  :!:  :!: Bezwględnie  :!:  :!:  :!:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka: