Dieta w ciąży: nie jedz tego, co szkodzi
Do pojadania pomiędzy posiłkami nadaje się wiele produktów. Łatwiej ci będzie dokonać wyboru, gdy będziesz wiedziała, czego unikać. Do niezdrowych przegryzek zaliczają się te, które są tłuste, solone lub słodzone, sztucznie barwione i zawierają konserwanty. Przede wszystkim więc nadziewane wafelki, cukierki (twarde i żelkowe), batoniki i chałwa, słowem - asortyment wystawiony obok kasy w sklepie. Zapomnij też o tłustych chipsach i słonych paluszkach, drożdżówkach, gotowych ciastach i lodach. Unikaj gotowych mlecznych deserów i puddingów (mogą być robione na surowych jajkach i zawierać konserwanty). Najważniejsza zasada, jakiej się teraz musisz trzymać, brzmi: mniej kalorii, a więcej cennych składników.
Dieta w ciąży: zdrowa alternatywa
Od II trymestru zwiększy się twoje zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie. Przekąski między posiłkami to niemal konieczność, dlatego już wcześniej pomyśl, co powinnaś zawsze mieć pod ręką, gdy będziesz miała ochotę coś przegryźć. Ważne, by były to produkty zawierające te same wartościowe składniki, które znajdą się w głównych posiłkach. I tak samo powinnaś kontrolować ich wartość odżywczą i kaloryczność.