Zwiędłe ziemniaki przed obraniem wkładamy na 1/2 godziny do zimnej wody; nabierają jędrości, dzięki czemu łatwiej można je obierać.
Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli dodamy do nich podczas gotowania małą łyżeczkę margaryny.
Gotowane ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy 2-3 ząbki czosnku lub trochę suszonego kopru albo 1/2 łyżeczki kminku.
Kapusta jest dobra, jeśli ma ciężką, ścisłą główkę, a jej liście nie są uszkodzone przez gąsieniczki.
Aby oczyścić złoty łańcuszek lub bransoletkę należy włożyć je do słoiczka, do którego uprzednio trzeba wlać ciepłą wodę z garścią rozpuszczonych płatków mydlanych i 5g sody krystalicznej. Potrząsać naczyniem przez 1-2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć i wypolerować do połysku zamszową skórką.
Turkusy czyści się zmieloną kredą z dodatkiem kilku kropli oleju lnianego.
Nieoprawione brylanty i diamenty myje się ciepłą mydlaną wodą przy pomocy szczoteczki z włosia.
Jajko- jest świeże, gdy po włożeniu do słoika z wodą znajdzie się na dnie; im bliżej powierzchni, tym starsze.
Mrówki - pozbędziemy się tych wędrujących po naszym mieszkaniu insektów, gdy w odpowiednich miejscach położymy kawałki węgla drzewnego lub liście pomidora.
Ostrze noża pokryte rdzą czyścimy świeżą cebulą obsypaną cukrem pudrem.
Srebrne sztućce - znakomicie czyści się popiołem z papierosów zmieszanym z sokiem z cytryny.
Mało używany termos zabezpieczymy przed ewentualnymi zapachami stęchlizny wkładając do środka kostkę cukru.
Zapach zjełczałego tłuszczu można usunąć z plastykowego pojemnika zamykając w nim na dwa dni kawałek gazety pachnącej świeżą farbą. Po wyjęciu gazety pojemnik należy przepłukać zimną wodą i pozostawić otwarty na parę godzin.
Żeby pozbyć się zapachu, którym przesiąkną wszystkie stojące w lodówce produkty, trzeba ją opróżnić i umyć ciepłą wodą z dodatkiem sody. Po osuszeniu wstawić do wnętrza filiżankę wrzącego mleka z dodatkiem octu. Mniej przykre zapachy można usunąć przy pomocy ziarnistej kawy upalonej na patelni. Patelnię z kawą wstawia się do lodówki na dwie godziny.
Plamy z błota
Gdy ochlapie nas np. przejeżdżający samochód- nie ścierajmy zaciśniętą pięścią mokrych jeszcze plam. Najpierw wysuszmy tkaninę i oczyśćmy szczoteczką. Jeżeli plamy wówczas nie znikną, przetrzyjmy zabrudzoną tkaninę mieszaniną wody z octem, a potem- czysta ciepłą wodą i przeprasujmy gorącym żelazkiem.
Plamy z owoców
Skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy jakiś czas na tkaninie, dopiero wówczas pierzemy w tradycyjny sposób.
Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej po każdym użyciu wycieramy do sucha, inaczej szybko matowieją. Tłuste plamy na ściankach zmywa się szmatką skropioną denaturatem.
Zlewozmywaki emaliowane po każdym zmywaniu należy wytrzeć gąbką nasyconą "Ludwikiem" albo mieszaniną octu i soli (2 łyżki stołowe soli i szklanka octu) i porządnie spłukać. Octu nie należy używać zbyt często, bo emalia niszczy się i ciemnieje.
Drzwi malowane olejno myje się gąbką maczaną w ciepłej mydlanej wodzie z dodatkiem amoniaku- zaczynając od dołu, spłukuje- zaczynając od góry. Plamy od brudnych palców można zlikwidować przekrojonym na pół surowym ziemniakiem.
Srebro można zostawić na 12 godzin zalane denaturatem. Po wyjęciu przesypać ciepłymi, suchymi trocinami. Srebro można także myć w ciepłej mydlanej wodzie z dodatkiem amoniaku.
Korale najlepiej myć w lekko osolonej wodzie. Wypłukać w zimnej wodzie, wysuszyć i wypolerować flanelką z odrobiną olejku migdałowego. Aby nie obumarły muszą mieć kontakt z ludzkim ciałem.
Szafiry, Rubiny i szmaragdy należy zanurzyć na 15 minut w prawie zimnej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych. Wysuszyć. Można także czyścić je spirytusem.
Opale czyścimy włosianą szczoteczką.
Naczynia po rybie, śledziu czy cebuli należy zamoczyć na kilka minut w słonej wodzie, a następnie umyć soloną wodą i wysuszyć. Będą czyste, błyszczące i świeżo pachnące.
Zapach ryby czy cebuli można usunąć z rąk, myjąc je w wodzie z dodatkiem garści soli.
Do przypalonego garnka emaliowanego należy nalać wody z solą i pozostawić na noc. Rano zagotować roztwór. Garnek będzie czysty.
Plamy z herbaty można zmyć gorącą wodą. Jeśli nie znikają należy oczyścić je wodą utlenioną z dodatkiem paru kropli amoniaku.
Plamy z atramentu można usunąć za pomocą soku z cytryny. Gdy są stare, poplamioną tkaninę należy wymoczyć w kwaśnym mleku i wypłukać w ciepłej wodzie.
Tkaniny poplamione długopisem czyści się denaturatem lub spirytusem.
Plamę z czerwonego wina należy posypać solą, a następnie ścierać wódką. Można też zaprać plamę w kwaśnym mleku.
Plamy po materiałach, powstałe na skutek przypalenia żelazkiem, można usunąć czyszcząc zżółkłe miejsca wodą (1 szklanka) zmieszaną z boraksem (2 łyżeczki) i na wilgotno prasując.
Plamy z farb olejnych doskonale usuwa z tkanin terpentyna.
Plamy z żywicy można usunąć terpentyną lub benzyną.
Plamy z trawy usuwamy spirytusem, po czym płuczemy czystą wodą.
Plamy z czarnej kawy zmywa się zimną wodą.