Autor Wątek: 1000 sposobów na.....  (Przeczytany 10545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a.katarzyna
  • Gość
1000 sposobów na.....
« dnia: 17 Października 2006, 13:25 »
co wy na to by założyć taki temacik "jak sobie poradzić z...." otóż nie znalazłam nigdzie (a jeśli jest to prosze o zignorowanie).
Czasem coś się przydarzy nieoczekiwanego i nie możemy sobie poradzić w żaden normalny sposób.
Np jak nie pomagają wybielacze na białe rzeczy - to do prania dosypuję (do proszku) łyżeczkę sody, a na oporne plamy i osad na kabinie prysznicowej stosuję roztwór wody z octem w proporcji 2:1.

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 12228
  • data ślubu: 04.06.2005
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2006, 14:48 »
no to sposób na zbyt tłusta zupę????


wrzucić kilka kostek lodu do zupy.. tłuszcz zlepi się w grudki i łatwiej bedzie go usunąć z garnka..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline *Ewelina*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7521
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.12.2007
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2006, 14:52 »
Ja kiedys wrzucilam do prania swoje brązowe sztruksy z niebieskimi dzinsami (swoimi i Sebka) i wyszły nam ciemno zielone z niebieskimi krawędziami. Myslalam ze zepsulam spodnie ale sie okazalo ze moga takie byc i niespotykany kolor.Teraz zawsze je piore razem przez co nabieraja koloru.



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2006, 14:59 »
Wątróbkę czy wołowinę solimy tuż przed zdjęciem z ognia albo nawet już na talerzu, dzięki temu nie twardnieje. W przeciwnym razie jemy podeszwę

I jeszcze jedna zasada, jak chcemy mieć dobry wywar np.na zupkę to wkładamy do zimnej wody sztukę mięska, kość ...a jak chcemy mieć dobre mięsko to wkładamy je do gotującej się wody.
Podobnie wodę na makaron-solimy jak zacznie się gotować, nie wcześniej.

I jeszcze ziemniaczki-jak chcę żeby były szybciej-co nie znaczy smaczniej , to podczas obierania wstawiam wodę w czajniczku, zanim obiorę woda jest zagotowana, wtedy zalewam tym ziemniaczki i zaraz zaczynają się gotować - obiadek jest wtedy nieco szybciej.

Sól nie zwilgotnieje, jak włożysz do niej kilka ziaren ryżu; poza tym sól a własciwie jej szczypta  
* utrzyma świeżość mleka
* przyspiesza ubijanie piany z białek i śmietany
* podkreśla smak czekolady w kremach i tortach
* powoduje, że jabłka szybciej się gotują (miękną) i pięknie pachną

CDN :wink:


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2006, 16:56 »
z tego co ja wiem to jak sie przesoli zupe albo sos to należy wrzucić obranego ziemniaka, który wyciągnie z potrawy nadmiar soli  :roll:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

a.katarzyna
  • Gość
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2006, 18:05 »
surowy ziemniak też jest dobry jak się smaży faworki albo oponki (trzeba wrzucic kawałek)- żeby tłuszcz nie pienił sie i nie zrobił sie ciemny.

Offline Lilkuś

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1447
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2006, 10:10 »
niesklajajacy sie makaron, puszysty i nierozgotowany?? prosta sprawa (nie olej bo za tłusty jest, nawet po kropli) jak sie juz zagotuje woda wsypujemy makaron, mieszamy, zakrtwamy poktywka i gasimy gas :) co jakiś czas należy mieszać (nie za często by para nie uciekała) :)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2006, 13:30 »
:shock:  a tego to nie wiedziałam
ja zawsze odrobine oleju dawałam :oops:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2006, 13:39 »
Ja na dno kosza na śmieci sypię kawę - lepsza niż niejeden pochłaniacz zapachów.  

Jak chce się mieć klarowny rosolek to albo natkę pietruchy, ale swieżą trzeba dodać, albo umytą łuske od cebuli....

Rybki panieruję w mące kukurydzianej, wtedy na bank są złociste  czasem do zwykłej mąki dodaję trochę parmezanu (to już chyba moje zboczenie).


Offline Lilkuś

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1447
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2006, 14:06 »
jeżeli chcecie mieć soczyste i przesmaczne kotlety schabowe to proponuję po osoleniu i popieprzeniu ich wsadzic do rozbełtanego jajka tak na 2 czy 3 godzinki (a nawet dłuzej - kiedyś trzymałam przeszło 4 godziny jak czekałam na M z obiadem i normalnie załowałam, że nie zrobiłam wiecej kotletów)  :) soczysciutkie i delikatne miesko:) oczywiscie im bardziej rozbite tym lepiej dlatego moje zawsze są cieniutkie  :lol:


Cytat: "klaudia"
ja zawsze odrobine oleju dawałam

mój M tez dodawal olek tak do makaronu jak i do ryzu  :| nie lubie tłustegoi makaronu ani ryżu i do tego drugiego też sposóje makarnowy sposób gotowania :):)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2006, 14:09 »
Olej można dodawać ale do makaronów tzw.jajecznych typu spaghetti - do innych zdecydowanie nie. I ma to być odrobina a nie zaraz pół butelki :wink:


Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1657
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.06.2007
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2006, 14:09 »
Cytat: "Maja"
Ja na dno kosza na śmieci sypię kawę - lepsza niż niejeden pochłaniacz zapachów.

Maju ,a ile jej trzeba wsypać?

a.katarzyna
  • Gość
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2006, 15:56 »
sposób na ładny kolor rosołku??? podczas gotowania wrzucić kapelusz ususzonego grzybka - puści kolorek ale smaku nie popsuje.

by sos pomidorowy był aksamitny??? zamiast zwykłego cukru dodać cukier puder.

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Października 2006, 21:41 »
Jeśli chcecie mieć smaczny rosół, to mięso (wołowinę, kurczaka) wrzućcie do wody z chociarzby odrobiną soli. Niestety rosół jest w tedy mętny ale za to baaaardzo ssmaczny.
Jeśli chcecie mieć klarowny rosołek, to mieso wrzucamy do wody nie solonej, a doprawiamy go do smaku prawie pod koniec gotowania (jak już warzywka dadza troche swojego smaku i barwy). Rosół ma w tedy gorszy smak ale jest klarowny.

Nie wiem czemu ale ja zawsze jak gotuje zupe na wywarze z mięsa, to to mieso wrzucam na wrzatek.

Gotując makaron na spagetti można dorzucić do wody: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a dla milośników czosnku - ząbek całego czosnku. Makaron ma w tedy ciekawy, smaczny smak.



a.katarzyna
  • Gość
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Czerwca 2007, 14:07 »
Zwiędłe ziemniaki przed obraniem wkładamy na 1/2 godziny do zimnej wody; nabierają jędrości, dzięki czemu łatwiej można je obierać.

Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli dodamy do nich podczas gotowania małą łyżeczkę margaryny.

Gotowane ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy 2-3 ząbki czosnku lub trochę suszonego kopru albo 1/2 łyżeczki kminku.

Kapusta jest dobra, jeśli ma ciężką, ścisłą główkę, a jej liście nie są uszkodzone przez gąsieniczki.

Aby oczyścić złoty łańcuszek lub bransoletkę należy włożyć je do słoiczka, do którego uprzednio trzeba wlać ciepłą wodę z garścią rozpuszczonych płatków mydlanych i 5g sody krystalicznej. Potrząsać naczyniem przez 1-2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć i wypolerować do połysku zamszową skórką.

Turkusy czyści się zmieloną kredą z dodatkiem kilku kropli oleju lnianego.

Nieoprawione brylanty i diamenty myje się ciepłą mydlaną wodą przy pomocy szczoteczki z włosia.

Jajko- jest świeże, gdy po włożeniu do słoika z wodą znajdzie się na dnie; im bliżej powierzchni, tym starsze.

Mrówki - pozbędziemy się tych wędrujących po naszym mieszkaniu insektów, gdy w odpowiednich miejscach położymy kawałki węgla drzewnego lub liście pomidora.

Ostrze noża pokryte rdzą czyścimy świeżą cebulą obsypaną cukrem pudrem.

Srebrne sztućce - znakomicie czyści się popiołem z papierosów zmieszanym z sokiem z cytryny.

Mało używany termos zabezpieczymy przed ewentualnymi zapachami stęchlizny wkładając do środka kostkę cukru.

Zapach zjełczałego tłuszczu można usunąć z plastykowego pojemnika zamykając w nim na dwa dni kawałek gazety pachnącej świeżą farbą. Po wyjęciu gazety pojemnik należy przepłukać zimną wodą i pozostawić otwarty na parę godzin.

Żeby pozbyć się zapachu, którym przesiąkną wszystkie stojące w lodówce produkty, trzeba ją opróżnić i umyć ciepłą wodą z dodatkiem sody. Po osuszeniu wstawić do wnętrza filiżankę wrzącego mleka z dodatkiem octu. Mniej przykre zapachy można usunąć przy pomocy ziarnistej kawy upalonej na patelni. Patelnię z kawą wstawia się do lodówki na dwie godziny.

Plamy z błota
Gdy ochlapie nas np. przejeżdżający samochód- nie ścierajmy zaciśniętą pięścią mokrych jeszcze plam. Najpierw wysuszmy tkaninę i oczyśćmy szczoteczką. Jeżeli plamy wówczas nie znikną, przetrzyjmy zabrudzoną tkaninę mieszaniną wody z octem, a potem- czysta ciepłą wodą i przeprasujmy gorącym żelazkiem.
 
Plamy z owoców
Skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy jakiś czas na tkaninie, dopiero wówczas pierzemy w tradycyjny sposób.

Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej po każdym użyciu wycieramy do sucha, inaczej szybko matowieją. Tłuste plamy na ściankach zmywa się szmatką skropioną denaturatem.

Zlewozmywaki emaliowane po każdym zmywaniu należy wytrzeć gąbką nasyconą "Ludwikiem" albo mieszaniną octu i soli (2 łyżki stołowe soli i szklanka octu) i porządnie spłukać. Octu nie należy używać zbyt często, bo emalia niszczy się i ciemnieje.

Drzwi malowane olejno myje się gąbką maczaną w ciepłej mydlanej wodzie z dodatkiem amoniaku- zaczynając od dołu, spłukuje- zaczynając od góry. Plamy od brudnych palców można zlikwidować przekrojonym na pół surowym ziemniakiem.

Srebro można zostawić na 12 godzin zalane denaturatem. Po wyjęciu przesypać ciepłymi, suchymi trocinami. Srebro można także myć w ciepłej mydlanej wodzie z dodatkiem amoniaku.

Korale najlepiej myć w lekko osolonej wodzie. Wypłukać w zimnej wodzie, wysuszyć i wypolerować flanelką z odrobiną olejku migdałowego. Aby nie obumarły muszą mieć kontakt z ludzkim ciałem.

Szafiry, Rubiny i szmaragdy należy zanurzyć na 15 minut w prawie zimnej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych. Wysuszyć. Można także czyścić je spirytusem.

Opale czyścimy włosianą szczoteczką.

Naczynia po rybie, śledziu czy cebuli należy zamoczyć na kilka minut w słonej wodzie, a następnie umyć soloną wodą i wysuszyć. Będą czyste, błyszczące i świeżo pachnące.

Zapach ryby czy cebuli można usunąć z rąk, myjąc je w wodzie z dodatkiem garści soli.

Do przypalonego garnka emaliowanego należy nalać wody z solą i pozostawić na noc. Rano zagotować roztwór. Garnek będzie czysty.

Plamy z herbaty można zmyć gorącą wodą. Jeśli nie znikają należy oczyścić je wodą utlenioną z dodatkiem paru kropli amoniaku.

Plamy z atramentu można usunąć za pomocą soku z cytryny. Gdy są stare, poplamioną tkaninę należy wymoczyć w kwaśnym mleku i wypłukać w ciepłej wodzie.

Tkaniny poplamione długopisem czyści się denaturatem lub spirytusem.

Plamę z czerwonego wina należy posypać solą, a następnie ścierać wódką. Można też zaprać plamę w kwaśnym mleku.

Plamy po materiałach, powstałe na skutek przypalenia żelazkiem, można usunąć czyszcząc zżółkłe miejsca wodą (1 szklanka) zmieszaną z boraksem (2 łyżeczki) i na wilgotno prasując.

Plamy z farb olejnych doskonale usuwa z tkanin terpentyna.

Plamy z żywicy można usunąć terpentyną lub benzyną.

Plamy z trawy usuwamy spirytusem, po czym płuczemy czystą wodą.

Plamy z czarnej kawy zmywa się zimną wodą.


Offline Beth

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1930
  • Płeć: Kobieta
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwca 2007, 08:57 »
A jeśli w lodówce coś nam zepsuło zapach albo wydaje zapach zbyt intensywny wystarczy włożyć spodek z proszkiem do pieczenia - rewelacyjnie pochłania zapachy.

Do odkamieniania czajnika elekrycznego używam tylko soku z cytryny ("cytrynka w płynie"). Wlewam pół szklanki, dopełniam wodą do połowy objętości czajnika i włączam czajnik. Wyłączam chwilę przed zagotowaniem wody, zostawiam na godzinę. Potem płukam kilka razy i voila - osadu nie ma :)

Okna plastikowe najlepiej myje się płynem "Clin" z dodatkiem alkoholu. Najpierw okno przecieramy mokrą szmatką, potem spryskujemy tym "Clinem" i wycieramy na sucho ręcznikiem papierowym - żadnych smug, okna są odporne na zaparowanie i bardzo szybko się z tym można uwinąć.

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Czerwca 2007, 09:16 »
sposób na ładny kolor rosołku??? podczas gotowania wrzucić kapelusz ususzonego grzybka - puści kolorek ale smaku nie popsuje.


ALBO: obrać małą cebulkę i połozyć ja na palniku, podpalic ogie i cebulka musi sie zwęglić z wierzchu, taka czarna wrzucic do rosołu w końcowym etapie gotowania - jak rozół wystygnie - cebule wyjąć. Efekt: fantastyczny smak i kolorek. moja babcia jeszcze mówiła, żeby zaraz po ostygnięciu rosołu odcedzić z niego wszystkie warzywa - przelac rosół przez sitko. Dłużej jest swieży :)
Napisane: Czerwiec 13, 2007, 09:05:57
Ja na dno kosza na śmieci sypię kawę - lepsza niż niejeden pochłaniacz zapachów.  

ZIARENKO KAWY pomaga też w przypadku nieprzyjemnego zapachu z ust, jak trzeba uzywać czosnkowych lub cebulowych specyfików do leczenia przeziebienia. Ziarenko trzeba labo ssać albo połknąć - pomaga - sama sprawdziłam.
Napisane: Czerwiec 13, 2007, 09:09:34
I jeszcze jeden sposób na szybki obiadek, a konkretnie - krokiety. Wcale nie trzeba smazyć placków - wystarczy kupić zwykłe wafle kwadratowe. Przed wyjeciem z opakowania nalezy całą paczke pokroić ostrym nożem na 4 części , czyli naciać "+". Potem te małe kwadraciki na chwilunię namoczyć w zimnym mleku lub zimnej przegotowanej wodzie - zrobią sie elastyczne. A potem robic krokiety jak zwykle - sposób bardzo szybki a smak identyczny, bo wafle maja identyczny skład jak naleśniki, czyli mleko, woda, jajo i mąka - polecam !!! Nikt nie rozpozna róznicy :)

Offline aneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3666
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Czerwca 2007, 13:57 »
a ja wyczytalam cosik takiego :
 nie wylewaj wody, w której gotujesz ziemniaki - podlej nią kwiaty. Dzięki minerałom będą pięknie rosły

musze sprobowac ;)

a poza tym takie sposoby (moze oczywiste a jednak ;))
- gdy ubijam mięso, zawsze wkładam je w woreczek czy te reklamówki co zostają po zakupach- dzieki temu nic mi się nie rozbryzguje po kuchni
- podczas smażenia mięsa nie dociskamy go żadnym narzędziem do patelni (niecierpliwi maja ten odruch) bo traci soczystość i "jędrność"
- czosnek zawsze przechowuje w sloiczku z olejem, nie wysycha, dluzej zachowuje swiezosc, a do tego uzywam ten olej do smazenia, pieknie pachnie ;) czosnkowo

Offline kattis

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 78
  • data ślubu: 27.09.2008r.
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Czerwca 2007, 11:49 »
do kwaśnych zup np.żurku dodaję odrobinkę cukru-to "łamie"smak i jest wtedy dużo lepszy:)
plamy z krwi usuwamy tylko w zimnej wodzie,mycie w goracej tylko utrwala plamę





Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Czerwca 2007, 18:23 »
a ja wyczytalam cosik takiego :
 nie wylewaj wody, w której gotujesz ziemniaki - podlej nią kwiaty. Dzięki minerałom będą pięknie rosły



Pod warunkiem, ze ziemniaki nie były solone. Bo jak solone, to raczej kwiaty sie wykończy.
Ale:
- picie solonej wody po gotowaniu ziemniaków jest rewelacyjnym srodiem wspomagającym odchudzanie :).

Offline Kasia-Wrocław

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1411
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.06.2007
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Czerwca 2007, 12:25 »
- picie solonej wody po gotowaniu ziemniaków jest rewelacyjnym srodiem wspomagającym odchudzanie :).
hihi, już widzę minę męża, jak na obiad nakładam mu ziemniaczki na talerz, a sama siorbię wodę z garnka :)

a.katarzyna
  • Gość
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2007, 12:35 »
nie wiem ale dla mnie to ona musi mieś niespecjalny smak.

ale sposób na mrówki okazał się trafiony - kawałak węgla drzewnego na balkonie i po mrówkach ani śladu  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10571
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #22 dnia: 3 Lipca 2008, 10:04 »
Ale świetny wątek. Szkoda, że trochę zamarł...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #23 dnia: 3 Lipca 2008, 18:19 »
wątek troszkę podobny do Perfekcyjna Pani domu...
można by połaczyć te dwa,żeby nie powielać pomysłów...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10571
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: 1000 sposobów na.....
« Odpowiedź #24 dnia: 4 Lipca 2008, 09:05 »
wątek troszkę podobny do Perfekcyjna Pani domu...

a to jest wogóle takowy  :o ??

No to lecę szukać :)

Dzięki Mariola.