Hmmmm.... podwójnie - rzecze forum, tak?
To takie mam spostrzeżenie, że "na dwoje babka wróżyła"...
na "TAK": zgodzę się z tematem, gdyż np. ceny za wynajem samochodów ślubnych wydają mi się bardzo wysokie. Możliwe też że niektórzy usługodawcy, jeśli mogą mieć dużo klientów i mogą w nich przebierać, to chętnie zastosują wyższe ceny. To leży w naturze ludzkiej, jak sądzę...
na "NIE": na szczęście istnieje zbawcza KONKURENCJA.... Ufff i dzięki niej zapewne niektóre grupy usługodawców muszą obniżać lub przynajmniej nie mogą zawyżać cen, jeśli chcą mieć klientów.
Jakie to mogą być grupy? To już pozostawiam dociekaniom Forumowiczów. Ja podzielę się uwagą tylko ze swojego "podwórka" fotograficznego:
Zrobię takie przykładowe zestawienie, jaka byłaby CENA JEDNEGO UJĘCIA (czyli finalnego zdjęcia po wyborze i obróbce, z materiałami), przy różnych rodzajach fotografii i różnym przeznaczeniu:
1. Fotografia reklamowa z aranżacją przestrzeni, oświetlenia, z wykorzystaniem modela, wizażem etc., kilka ujęć (np. na kalendarz lub reklamę wielkoformatową) = 1500 - 3000 zł
2. Fotografia reklamowa w warunkach przestrzeni i oświetlenia zastanego, bez statystów, seria kilkunastu ujęć (np. do folderu reklam. lub na stronę sieci) = 200 - 400 zł
3. Fotografia dokumentacyjna z oświetleniem studyjnym, duża seria (np. do archiwizacji lub katalogu) = 30 - 100 zł
4. Fotografia ślubna studyjna, z aranżacją planu i oświetlenia, seria 10 - 30 ujęć = 30 - 60 zł
5. Fotoreportaż całodniowy z plenerem, w warunkach zastanych, z doświetleniem, około 1000 zdjęć = 1 zł
I co na to powiecie??
Bo mnie się wydaje, że fotografowie nie żądają za swoje usługi wygórowanych cen, wręcz przeciwnie. (Czy ma ktoś z Szanownych Forumowiczów pojęcie, że podstawowe wyposażenie studia to kaska rzędu 50 - 80 tys. zika, nie licząc lokalu, maszyn, opłat i pracowników?)