Autor Wątek: Problem z koncentracja  (Przeczytany 4769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magda19285

• uzależniony
  • data ślubu: 01.10.2010
Problem z koncentracja
« dnia: 28 Lutego 2013, 12:19 »
Mam problem z moim synem lat 7 (w licpu  8 )

Zastanawiam sie czy nie umowic go na wizyte do psychologa . Od kiedy przeprowadzilismy sie na stale do niemiec , ma problemy ze skladaniem zdac , chce cos powiedziec , ale w polowie zdania urywa mysli iii po chwili konczy swoja wypowiedz , albo jej nie konczy i zaczyna inny temat . Tak jak by rozmowa byla dla niego wielkim problemem , doslownie duka jak 3 latek ...

Jak mieszkalismy w polsce , rozmawial normalne , nigdy mnie nic nie zaniepokoilo . Jestesmy tu juz prawie 3 lata i syn mowi perfekcyjnie po niemiecku .

Od kiedy poszedl do zerowki pani nie kazala nam zwracac na to uwagi , bo uczyl sie nowego jezyka , zawsze dawala mu "fory" ze nie musi czegos zrobic itp

Teraz jest w pierwszej klasie i ostatnio odbylam rozmowe z nauczycielka , ze Bartek raz rozwiazuje dobrze wszystkie zadania , widac ze potrafi , a drugiego dnia mowi ze nie bedzie tego robil bo nie umie...

Jak probuje mu cos wytlumaczyc to nie skupia sie na mnie , tylko mysli o calkowicie czyms innym

Bardzo szybko wszystko zapomina , wystarczy ze wieczorem zapytam go co bylo w szkole , a on odpowiada nie pamietam.... i tak jest od dluzszego czasu (nie tylko chodzi o szkole)

Do tego wszystkiego jest strasznie placzliwy , jak w domu poprosze go aby napisal mi jakies slowa ktore zna , od razu jest wielki placz ze on nie potrafi , dopiero jak mu powiem ze nie odejdzie od zeszytu jak mi nie napisze to wtedy zrobi o co prosilam

Juz nie wiem co z nim zrobic ,  mysle nad wizyta u psychologa , ale czy to cos da...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Problem z koncentracja
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2013, 15:27 »
Mnie sie wydaje, ze boi się mówić bo nie zna języka. Obawia się, że powie źle.

Ty go naciskasz, żeby pisał, potarzał i się pogubił w swoim małym świecie.

Rozmowa, rozmowa, rozmowa - na to bym stawiała, a poźniej psycholog - ale ja się nie znam  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline magda19285

• uzależniony
  • data ślubu: 01.10.2010
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2013, 16:38 »
Wlasnie jezyk opanowal w 100% wszystcy go za to chwala , nawet nauczycielka byla w szoku ze tak szybko sie uczy

Rozmawiam z nim ciagle , ale nie ma poprawy

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #3 dnia: 7 Kwietnia 2013, 20:59 »
Wizyta u psychologa na pewno mu nie zaszkodzi, a możesz dostać jakieś cenne rady jak z dzieckiem postępować. U nas było podobnie, tzn rożne problemy i wyszło co wyszło w następnych już badaniach.

Offline Megumi
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2016, 09:49 »
Może to po prostu brak witamin i minerałów, przy osłabionym układzie nerwowym często tak się dzieje.

Offline Megumi
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2016, 16:07 »
Ja mojemu dziecku podawałam lecytynę do picia, byliśmy także po kilku konsultacjach psychologicznych.