e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: minitorciki  (Przeczytany 5221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agatka1984

  • użytkownik
minitorciki
8 maja 2006, 02:24
Czy ktoś wie, gdzie w i czy w ogóle w Szczecinie lub w okolicy można zamówić tort w postaci osobnej porcji dla każdego, która ma np. kształt prezencika lub wygląda jak malutki torcik?
Ile to mniej więcej mogłoby kosztować?

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
minitorciki
8 maja 2006, 10:13
Obawiam się, że koszt będzie dośc duży i liczony za sztukę, a nie kilogram-skoro byle jaka babeczka z kremem w kawiarni kosztuje ok.5zł

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
10 czerwca 2009, 16:21
Świetny pomysł. Nigdy o czymś takim nie słyszałam.

Macie jakieś zdjęcia?  ???


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
13 czerwca 2009, 22:24
Sama dokopałam się do zdjątek, wklejam dla inspiracji  :D















PROSZĘ PRZESTRZEGAĆ ROZMIARU ZDJEĆ !
« Ostatnia zmiana: 14 czerwca 2009, 00:08 wysłana przez ela »


Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
14 czerwca 2009, 00:50
ja nie wiem czy się orientujesz z jakiego ciasta jest to robione i jaki jest tego smak, bo mogę parę słów napisać na ten temat to daj znać  :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
14 czerwca 2009, 12:33
Ja się absolutnie nie orientuję więc będę bardzo wdzięczna  :D


Offline matrix0007 Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: minitorciki
14 czerwca 2009, 12:46
ja też chętnie posłucham :) chociaż wydaję mi się, że górna warstwa jest z lukru,ale nie jestem pewna.

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
14 czerwca 2009, 23:39
odpisuję tylko na podstawie swoich doświadczeń "londyńskich", u nich wygląda to tak: samo ciacho to coś co można porównać do piernika ale nie jest nawet w połowie tak dobre, nie słodkie i twarde jak diabli.
matrix ma rację wszystko co widzicie z zewnątrz to lukier, bardzo twardy i ciężki do pokrojenia gdyż się łamie, a jest on z każdej strony około centymetrowej grubości.
W praniu wygląda to tak, że goście podchodzą sobie do takiego niby ciasta, każdy bierze sobie jedną sztukę i się z nią męczą na talerzu a to mówię dość na serio, bo naprawdę mało jest twardzieli, którzy to cudo zjadają  :D  Ponieważ zdjęcia są ze stron angielskich, więc opisałam moje angielskie doświadczenia  ;) ja zdecydowanie odradzam, raz spróbowałam i dziękuję za taką wątpliwą przyjemność następnym razem  :)
Z całą pewnością nie dało by się tego zrobić na zasadzie polskiego tortu tylko w takich małych babeczkach, raczej by się rozpadło. Wyobraźcie sobie, że jeżeli wesele angielskie zaczyna się około 17 to te ich cuda torty stoją od samego początku na stole czy stoliku przy parze młodej bo nie potrzeba do żadnej lodówki do godz około 22 kiedy to są krojone, co przy polskim torcie, delikatnym z natury nie było by możliwe.

Niestety nie mam bladego pojęcia jak do tematu zabrali by się polscy cukiernicy??



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Aimee Kobieta

  • bywalec
  • data ślubu: 09.07.2009
Odp: minitorciki
14 czerwca 2009, 23:59
Dziewczyny ja się o takie coś dowiadywałam. Jedna cukiernia w Szczecinie takie coś może zrobić. Jednak z tego co się orientuje to chyba byłam pierwszą, która o takie coś pytała. Koszt spory 70 zł/ kg. Na moje 10 kg przy torcie z bitej śmietany tego wyszło by 15 kg. Cena zwykłego tortu na bitej śmietanie to 50 zł. Łato policzyć koszty takiego czegoś.
Dodatkowo te torciki są na kremie, a wierzch z masy, która jest podobna do masy marcepanowej. Strasznie to słodkie  :P
Po komentarzu pani z cukierni, że tort weselny ma wyglądać, a nie smakować, zdecydowałam, że sobie odpuszczę i zamawiam tort z bitą śmietaną. Nie wydam 1 tyś zł na tort, którego nikt potem nie zje  >:(

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
15 czerwca 2009, 18:51
o super Aimee, że sprawdziłaś, faktycznie koszt wychodzi bardzo duży przy okazji widzę, że cukiernia w Polsce zabrały by się do tego z zupełnie innej strony



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline izabelle13 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: minitorciki
15 czerwca 2009, 19:17
Podpisuje się nogami i rękami pod charakterystyką tortów Anulli-są ciekawe wizualnie ale kłopotliwe do "rozpracowania" ;D
Myślę że jeśli w Polsce cukiernie maja w ofercie takie torty to z pewnością oparte na innej recepturze....:))
Moim zdaniem nie ma jak polski tradycyjny torcik:))(ale to tylko moje zdanie)
Torty z jakimi miałam doczynienia w IE wyglądają w środku mniej więcej tak plus centymetr "gumowatego "lukru gratis :o

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
15 czerwca 2009, 19:25
to ciekawie wyglądają taki w sumie a'la keks, ja widziałam bez bakalii zupełny gniot w środku tylko kolor by nam się w sumie zgadzał  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline izabelle13 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: minitorciki
15 czerwca 2009, 19:37
W sumie tak - to bardziej keksowaty gniot:))

Faktycznie Aimee cena dośc wysoka ale to chyba bardziej pracochłonne no i wiadomo" nowości" są w cenie :P

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
15 czerwca 2009, 21:40
Mi się ta nowość podoba - chodzi o te minitorciki, ale przede wszystkim tort ma być smaczny  ;) więc chyba jednak rezygnuję...


Offline BOZENA28 Kobieta

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 21:44
Dziewczyny,

Te 'torciki' nazywaja sie cupcakes. Nie sa twarde i lukier nie ma grubosci 1cm. My bedziemy miec wlasnie cupcakes na naszym weselu i jestem tym bardzo podekscytowana.
Masa nie jest ciezka i twarda. Jest to ciasto biszkoptowe. smak mozna wybrac jaki sie podoba. wiec i slodkosc moze byc rozna. Lukier jest tylko na same wykonczenie.
Torty typu 'keks' sa zazwyczaj duze i pokryte lukierem i sa to tradycyjne torty.

a oto nasze cupcakes (tylko kolor bedzie inny):


Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:19
Bożena zależy która cukiernia to robi, bo te małe również bywają twarde jak jasna ch....a bo chyba widziałam, próbowałam nie jeden raz i wiem co mówię

Mylisz jednak tutaj pojęcia  :protestuje: gdyż cupcakes to ciasto biszkoptowe i oczywiście jest bardzo miękkie i słodkie a tort w postaci osobnych ciastek zamieszczony na górze strony ten biały lub żółto-brązowy to zupełnie coś innego, dwa różne produkty o zupełnie innych recepturach
Mysikróliczek, która wkleiła zdjęcia zrobiła mały mix bo oddając ideę wyglądu zmieściła różne rodzaje ciasta, które należy rozróżniać
  
Z pewnością jednak Twoje cupcakes nie będą przywożone z wyspy a raczej robione przez któregoś ze szczecińskich cukierników i całe szczęście bo będzie to wówczas zupełnie inny wyrób od tego o którym rozmawiamy czego Ci z całego serca życzę  ;D


chciałam na koniec dodać, że ciastka o których piszesz w smaku podobne są do muffin



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:31
Ja wkleiłam pomysły na ciekawy tort z tych minitorcików, ale dla inspiracji pojawiły się być może również cupcakes... Wszystko to co nie wygląda jak "zwyczajny" tort :)


Offline izabelle13 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:34
Irlandzko angielskie są twarde niesamowicie-zgadzam sie :-*
P.S.-Uwielbiam muffiny :P :P :P :P

Offline BOZENA28 Kobieta

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:40
annula_p, pojec nie myle i rowniez wiem o czym mowie.

nie bedze sie tu wywodzic, ale tylko powiem ze cupcakes lub fruit cakes (keks) to tak jak mowisz dwa rozne rodzaje ciasta. co do lukieru, dobrze zrobiony nie powinien sie kruszyc i byc w miare miekki - moze zalezy od cukiernika?  ;)

a smak to sprawa osobista - ja lubie fruit i cupcakes.

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:41
Mysikróliczek ale to bardzo dobrze, że wkleiłaś bo właśnie tak jak napisałam
Cytuj
oddając ideę wyglądu
bo mi by się nie chciało szukać tylu zdjęć  ;D

izabelle dokładnie tak jak mówisz a przy okazji zaczęłyśmy rozmawiać też o różnych rodzajach ciasta
muffiny mówisz  ;D ;D a jak fajnie od tego pupa rośnie (zdradliwe bestyje - uwielbiam czekoladowe ;D)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:45
Heheh  ;D miałam więcej, ale już nie chciałam wklejać, bo były mniej urokliwe. A szukałam, bo bardzo mi się spodobała ta idea. Jednak ja keksów nie lubię no i nie chciałam żeby to tylko ładnie wyglądało - ma też smakować  :)


Offline izabelle13 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 22:52
co do lukieru, dobrze zrobiony nie powinien sie kruszyc i byc w miare miekki 

Bożeno, a gdzie zamawiasz swój torcik?W Polsce czy masz ślub za granicą?
My w większości przypadków opisywaliśmy ciastka oraz lukry z Anglii i Irlandii a tutaj są one naprawdę wyzwaniem dla zęba ;) ;) ;)

Offline BOZENA28 Kobieta

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: minitorciki
17 sierpnia 2009, 23:16
Izabelle13, torcik zamawiamy w polsce, a dokladnie w cedyni. Troszke sie stresuje bo szczerze mowiac zaufanie mam do 'angielskiego' ciasta oraz cukiernika. Zobaczymy jak sobie rodak poradzi z takim wyzwaniem  :D

jak sobie nie poradzi to  :pogrzeb:

Offline obserwator

  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
Odp: minitorciki
20 sierpnia 2009, 14:45
BOŻENA28 nie popadaj z jednej skrajności w drugą. Polskie rzeczy też są dobre, a niektóre nawet lepsze. Przesadzasz z tym stresowaniem ;)

Offline BOZENA28 Kobieta

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: minitorciki
20 sierpnia 2009, 22:43
obserwator, jak wspomnialam 'troche sie stresuje' bo nasz cukiernik jeszcze takiego zamowienia nie mial wiec nie ma w tym wprawy. jednak mam wiare w jego umiejetnosci bo zamowilismy ten tort a nie inny.

na pewno bedzie palce lizac  ;)

Offline obserwator

  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
Odp: minitorciki
21 sierpnia 2009, 07:10
Już mi ślinka cieknie na samą myśl o torcie :D