e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 1232636 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
15 stycznia 2006, 12:40
Wpisujcie dziewczyny/chłopaki sprawdzone przez was przepisy na dania, ciasta, sałatki, desery....itd.  :kawa:
 Stworzymy sobie tutaj małą książkę kucharską z daniami wypróbowanymi i sprawdzonymi na każdą okazję, nie trzeba będzie wertować mnóstwa gazet czy książek lub szukaś po wielu stronach w internecie - wystarczy zajrzeć do Forumkowego gotowania i pomysł na obiad czy małe przyjęcie dla przyjaciół gotowy!  :obiad:
Czekamy na propozycje...   :obiad:

Offline dziubasek Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 09:14
Okey, to ja pierwsza- obiecana sałatka kebabowa:D

Co potrzebujemy??

 :arrow: 3 piersi z kurczaka
 :arrow: przyprawa "gyros" (najlepiej Kotani)
 :arrow: 4 łyżki oleju
 :arrow: 2-3 cebulki (taknie nieduże)
 :arrow: 4-5 szt. ogórków konserwowych (względnie kiszonych...jak kto woli)
 :arrow: mała puszka kukurydzy
 :arrow: kapusta pekińska (wystarczy ok 1/2)
 :arrow: majonez
 :arrow: ketchup
 :arrow: odrobina przyprawy "vegeta"

Co z tym robimy?

Najpierw bierzemy piersi i kroimy je w kosteczkę, a następnie robimy zalewę: do miski wlewamy- 4 łyżki oleju i 5 łyżek wody, wsypujemy przyprawę Gyros, mieszamy i wkładamy do niej pokrojone piersiątka. Odstawiamy do lodówki. Żeby był efekt i na prawdę porządny smak piersi powinny leżeć w tej zalewie przynajmniej 6 godzin... ja generalnie zostawiam na noc i rano następnego dnia zabieram się za kończenie tej sałatki.
Po leżakowaniu piersi wraz z zalewą wrzucamy na patelnie i dokładnie obsmażamy. W między czasie przygotowujemy następne składniki- kroimy cebulkę w drobną kosteczkę, ogóreczki, otwieramy puszkę kukurydzy, odsączamy... następnie szatkujemy kapustę i mieszamy ją z ODROBINĄ vegety.
Gdy kurczaczek już się zrobi odstawiamy do wystygnięcia, a następnie układamy warstwy

Na sam spód idą:

-piersi z resztą zalewy
-następnie cebulka
-ogóreczki
-kukurydza
-majonez (niewielka warstwa- tak żeby przykryć kukurydzę... ale nie za grubo!!)
-ketchup (koniecznie jakiś dobry- np Helmans, McDonalds...)
-kapusta
-majonez
-ketchup
-kapusta
-ketchup (tu już tylko w ramach dekoracji- odrobinę)

Gwarantuje Wam, że sałatka jest pyszna! Przepis świsnęłam od znajomej...i od tej pory moja rodzina po prostu ją pochłania  :wink:

SMACZNEGO!

Offline okruszek

  • maniak
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 10:01
Cytat: "dziubasek"
piersi z kurczaka

wędzonego czy gotowanego?

Offline dziubasek Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 10:09
yyy no mają byc surowiutkie :) surowe kroimy i wrzucamy do zalewy, a potem buch na patelnie :D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 13:31
No to ja zaproponuję bardzo proste i bardzo pyszne "kotlety" drobiowe mojej przyszłej teściowej :D Bardzo ekonomiczne danko :

                                             :obiad:WERSJA Z MUSZTARDĄ:obiad:
Składniki:

*4 piersi z kurczaka
*2 jajka
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*2-3 łyżki ostrej musztardy
*Vegeta do smaku
*sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka zmielić, dodac pozostałe skłądniki i dobrze wymieszać.Wstawić na ok 1 godz. do lodówki.Kłaść łyżką na rozgrzany olej.Piec z obu stron.

                                            :obiad:WERSJA Z MAJONEZEM :obiad:

Składniki:

*4 piersi z kurczaka
*4 łyżki mąki pszennej
*4 jajka
*4 łyżki majonezu
*łyżka Vegety
*sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka zmielić, dodac pozostałe skłądniki i dobrze wymieszać.Wstawić na ok 1 godz. do lodówki.Kłaść łyżką na rozgrzany olej.Piec z obu stron.

SMACZNEGO  :!:
Chyba mam wenę więc musicie mi wybaczyć :P napiszę jeszcze kilka przepisów:D:

                          :obiad: POTRAWKA Z MIĘSA MIELONEGO  :obiad:
Składniki:

*0,5 kg mięsa mielonego
*30 dag pieczarek
*2-3 cebule
*2 kolorowe papryki
*1 por
*puszka kukurydzy
*torebka sosu "bolonese"
*szczypta chili

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć.Sos przygotować wg opisu na opakowaniu, reszte składników podsmażyć na oleju a potem połączyc z sosem i kukurydzą.Doprawić do smaku. Podawać z ryżem , pieczywem lub makaronem :)

                              :obiad: "SZTYWNA" SAŁATKA JARZYNOWA :obiad:  

Składniki:

*ugotowana marchew ( pokrojona w kostkę )
*cebula drobno pokrojona
*jajka na twardo ( pokr.w kosteczkę )
*puszka groszku
*puszka kukurydzy
*fasola z puszki
*seler ze słoika
*duży majonez
*żelatyna ok 50 g
*ocet ok 50ml
*ogórki konserwowe
*papryka konserwowa
*wędlina
*150 ml wody

Przygotowanie:

Jarzynki drobno pokroić w kosteczkę, wymieszać, dodać DUŻĄ ilość majonezu i ocet.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy się ochłodzi dodać do jarzyn i wymieszać dokładnie.Włożyć do formy wyłożonej folią aluminiową i wstawić do lodówki by stężała.

Fajne kolorowe danko, dość efektowne a przy tym smaczne  :obiad:
:obiad: SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z TUŃCZYKIEM :obiad:

Składniki:

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
4 marchewki,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
słoik słodkiej papryki marynowanej,
puszka czerwonej fasoli,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
4 jaja ugotowane na twardo,
por,
2 ogórki konserwowe,
łyżka musztardy,
duży słoik majonezu,
zielenina,
pieprz, sól

Przygotowanie:

Obrane z łupin ziemniaki pokroić w kostkę, marchew - w słupki, paprykę - w paski, por i ogórek konserwowy - w półplasterki, a jaja - w ósemki. Dodać osączone: fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z musztardą i majonezem, posypać posiekaną zieleniną.

                              :obiad: KOTLETY Z INDYKA :obiad:

Składniki:

1 kg piersi z indyka,
10 dag szynki,
10 dag żółtego sera,
duży strąk papryki (świeżej lub konserwowej),
jajo,
łyżka ziaren sezamu,
tarta bułka,
jarzynka,
sproszkowana papryka,
sól

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, jarzynką i papryką. Szynkę, ser i paprykę pokroić w paski, poukładać na każdym plastrze mięsa. Złożyć plastry na pół, spiąć brzegi, obtoczyć w jaju, następnie w tartej bułce wymieszanej z sezamem i usmażyć jak kotlety. Podawać z ziemniakami pieczonymi i surówką, np. z selera naciowego.

 :cry: Qrde tyle napisałam i połowę mi "wcieło" :(

Offline Agnieszka32

  • phpBB Moderator
  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 13:39
Cytat: "Antalis"
Qrde tyle napisałam i połowę mi "wcieło"


Pisz, pisz, Antalis....mi już ślina kapie na buty :wink:  :D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 14:12
:obiad: A' la gołąbki  :obiad:

Składniki:

- 1 kg miesa mielonego,
- 1 kg kapusty bialej, pokrojonej i ugotowanej,
- 3 szkl. kaszy manny,
- 2 jaja całe.

Przygotowanie:

Wszystko wymieszac i doprawic do smaku, sola i pieprzem. Formowac male kotleciki i smazyc na patelni, polewac sosem pomidorowym.

                       :obiad: Piersi z kurczaka z serem i pieczarkami  :obiad:

Składniki:

- dwie podwójne piersi z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 15 dag tartego sera zółtego (najlepiej morski)
- 2 jajka
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- mąka
- olej

Przygotowanie

Piersi podzielić na pojedyncze, stłuc młotem przez folię (aby nie narobić w nich dziur).
Farsz:
Pokroić pieczarki na ósemki, wymieszać z tartym serem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną natką z pietruszki. Popieprzyć do smaku. Można równiaż dodać do farszu nieco masła.Na roztłuczone, posolone piersi nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczką. Jaja wbijamy do naczynia możliwie jak najmniejszego takiego aby zmieściły się pojedynczo nasze klekoty. Chodzi o to aby stworzyć szczelną panierkę przez którą ser nie wydostanie się na patelnię. Objajcowane kotlety obtaczamy szczelnie w mące i jeszcze raz w jaju i jeszcze raz w mące. Przed smażeniem polecam wstawienie opanierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut.

                                 :obiad: Kociołek czyli "pieczonki"  :obiad:
 
Składniki:

- 1-1,5kg ziemniaczkow,
- 3 duze cebule,
- boczek wędzony (wg uzniania),
- ser zółty ok. 20 dkg,
- przyprawy: papryka ostra,papryka słodka, sól, przyprawa do ziemniaków,
- łyżka masła,
- na sos czerwony: połączenie przypraw dowolnych z łyżeczką oliwki i przecierem pomidorowym.
 
Przygotowanie:

Obrane zmieniaczki tniemy na cienkie plastry do tego cebulke na krążki, boczek w listki gurbosci dowolnej, serek rowniez w plasterki (czesc serka odkładamy na potem) Tak przygotowane produkt układamy w otłuszczonym naczyniu żaroodpornym w kolejności: warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, ser zółty, papryka ostra, słodka i od nowa, warstwa ziemniaczków, przyprawa, cebulka, boczek, sól, serek, papryka ostra, słodka i tak do samej góry. Jako ostatnią wartstwę układamy ziemniaczki. I juz tylko do piekarnika: zapiekamy ok. 1 godz. w temp. 180-200°C. Po godzinie na górna warstwę ziemniaczków dajemy reszte sera żółtego oraz sos czerwony. Zapiekamy jeszcze przez chwilkę z otwartym naczyniem tak aby odparowala woda z zmieniaczków.

                                  :obiad: Ciasto cebulowe  :obiad:

Składniki:

25 dkg mąki
1 szt żółtka
8 dkg masła
75 ml zimnej wody
1 kg cebuli
3 ząbki czosnku
20 dkg wędzonego boczku
1 łyżka mąki
300 g śmietany
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 szt jajek
1 żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtko, posolić, obłożyć kawałkami zimnego masła, posiekać całość nożem, szybko zagnieść ciasto dodając zimna wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię i na 45 min. włożyć do lodówki.Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na patelni, lekko rumieniąc. Dolać olej, rozgrzać go. Dodać cebulę i przesmażyć na szklisto (patelnia ma być większa, aby ten kilogram móc mieszać swobodnie). Na koniec dać posiekany czosnek, posypać mąką i chwilę smażyć, mieszając i uważając, by mąka się nie przypaliła. Odstawić z ognia i wystudzić.
Śmietanę wymieszać z jajami , żółtkiem surowym, musztardą i przyprawami, zalać jeszcze ciepłą cebulę. Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. i wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnicy 28 cm).  Spód ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę cebulową i wstawić do piekarnika. Piec około godziny w 200 st. Podawać na ciepło. Jak się zazłoci to farsz trzyma się  i można to kroić jak kawałki tortu.
Danie jest bardzo sycące. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dobre jako przekąska do piwa  :pijaki:

Offline Agnieszka32

  • phpBB Moderator
  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 14:34
Cytat: "Antalis"
Przed smażeniem polecam wstawienie opanierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut.


Wystarczy dodać więcej białek niż zółtka, obtaczając kotlety....ja tak robie, a nigdy nie spinam kotletów wykałaczkami i nic się nie rozlatuje.

Antalis, pychotka te Twoje przepisy-od samego czytania już :)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 14:48
No ba :D ...   :Kucharz:  może ze mnie marna ale coś tam umiem :D A przepisy sprawdzone.Niektóre pisane z pamięci więc sorx jak się kupy trzymać nie będą  :oops:

Offline monia_piotr Kobieta

  • bywalec
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 17:23
Bardzo pomysłowe dania. Aż zrobiłam sie głodna.  :D

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 18:43
Super napewno nei raz się to przyda . Będziemy musiały też umieśćić przepisy na tradycyjne dania .np. kopytka , pierogi itd . Bo to chyba się najbardizej przyda   :obiad:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Agnieszka32

  • phpBB Moderator
  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 19:25
Cytat: "ela"
np. kopytka


Oooooo!!! tak tak!! Dziewczyny, która potrafi zrobic kopytka?!?!
 :mrgreen:

Offline ela Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 19:31
A wiec tzreba ugotowac ziemniaki dodac make i jajka...tylko tyle wiem !!! Jeszce nie robilam wiec czekamy na przepisy :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 19:46
:obiad: KOPYTKA  :obiad:

Składniki:

*1 kg ugotowanych ziemniaków,
*jajo,
*ok. 50 dag mąki pszennej,
*2 łyżki mąki ziemniaczanej,
*szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i ostudzić. Dodać jajo, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i tyle mąki pszennej, by można było zagnieść ciasto i utoczyć z niego wałeczki. Wałeczki spłaszczyć i pokroić na ukośne kopytka. Gotować je w dużej ilości osolonej wody ok. 10 minut. Wyjąć kluski z wody i podać polane masłem z tartą bułką lub sosem pieczarkowym, z dodatkiem gotowanych warzyw i surówki. Bardzo smaczne są także kopytka podsmażane.

Może być  :?:   :)    :Kucharz:
Ok to teraz coś z serii"potrawy z mikrofalówki"-czas wypróbować ślubny prezent :P ,nawet panowie dadzą radę ;p.Znalazłam je w necie - może spróbujecie  :?:

  :obiad:  Kotlety cielęce w sosie pomidorowym  :obiad:  

SKładniki:

2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
6 małych kotletów cielęcych,
łyżeczka sproszkowanej papryki,
ząbek czosnku, cebula,
2 łyżki mąki,
łyżeczka tymianku,
3/4 szklanki sosu pomidorowego
cukier,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety grubości 2,5 cm lekko zbić, zrumienić na patelni w rozgrzanym oleju. W tym czasie masło włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia i mikrofalować do zrumienienia przy NAJWYŻSZEJ MOCY 2 minuty, włożyć kotlety, posypać papryką, mikrofalować 2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Kotlety przewrócić, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2 minuty, wyjąć i przełożyć na talerz. Mąkę, sól, pieprz i tymianek dodać do masła, wymieszać, połączyć z sosem pomidorowym i wodą (pół szklanki), mikrofalować 4 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY, mieszać po 2 minutach. Włożyć kotlety i mikrofalować jeszcze 3 minuty przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) Podawać z makaronem, kluskami lub frytkami.

  :obiad:  Risotto  :obiad:

Składniki:

30 dag pieczeni wieprzowej,
5 łyżek ostrego keczupu,
4 łyżki posiekanego selera naciowego,
mały listek laurowy,
3 łyżki wytrawnego białego wina,
pół szklanki długoziarnistego ryżu,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w słupki lub kostkę, włożyć do okrągłego żaroodpornego naczynia. Pozostałe składniki połączyć, dodać do mięsa, wymieszać. Naczynie przykryć pokrywą lub mikrofalową folią i przez 22 minuty mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ MOCY (70 proc.), raz zamieszać.

  :obiad:  Cielęcina po chińsku  :obiad:  

Składniki:

1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki miodu,
3 łyżki sosu sojowego,
50 dag sznycli cielęcych,
2 łyżki oleju, cebula,
strąk zielonej papryki,
strąk czerwonej papryki,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Plasterki mięsa pokroić w kawałki wielkości 3-4 cm, włożyć do miski. Czosnek rozgnieść, połączyć z miodem, sosem sojowym i łyżką wody, wlać do mięsa, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny. Podczas marynowania mieszać 2-3 razy lub wstawić do lodówki na noc. Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdzielić na listki, włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia (2 l), dodać pokrojoną na kawałki paprykę i olej, zamieszać i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2-3 minuty. Warzywa powinny być prawie miękkie. W tym czasie mięso dokładnie osączyć z marynaty, odstawić. Warzywa przesunąć na środek naczynia, mięso ułożyć przy brzegu i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY 5-6 minut, zamieszać dwukrotnie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w marynacie, polać mięso, mikrofalować przy tej samej mocy 2 minuty lub do zagotowania, dwukrotnie wymieszać mięso i warzywa. Potrawę podawać z ryżem.


  :obiad:  Zupa cebulowa   :obiad:

Składniki:

3-4 łyżki masła,
4-6 cebul,
ćwierć łyżeczki tymianku,
3 szklanki rosołu z kurczaka,
szklanka wytrawnego białego wina,
cukier,
2 szklanki śmietanki lub mleka,
półtorej szklanki tartego żółtego sera,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Masło włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (2,5 l) i mikrofalować 2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Dodać plasterki cebuli rozdzielone na obrączki oraz tymianek, starannie wymieszać, mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Rosół i wino wlać do cebuli, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 8 minut. Zupę połączyć ze śmietanką i mikrofalować 3 minuty w tej samej mocy. Podawać na gorąco, posypaną zieleniną, a ser oddzielnie - na talerzyku.

  :obiad:  Zapiekanka włoska  :obiad:

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny,
półtorej szklanki makaronu ,
cebula,
szklanka pokrojonego selera naciowego,
2 szklanki sosu pomidorowego ,
łyżeczka cukru,
 łyżeczka tymianku lub bazylii,
5 dag startego żółtego sera,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia (1 l), rozprowadzić po dnie, posypać połamanym na kawałki makaronem, posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem. Sos pomidorowy połączyć z pozostałymi składnikami, zalać nim zawartość naczynia. Przykryć folią mikrofalową i mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Odkryć, starannie wymieszać, przykryć, mikrofalować 10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.), wymieszać, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem posypać serem.

  :obiad:  Sos pomidorowy  :obiad:

Składniki:

Puszka pomidorów (około 80 dag),
puszka koncentratu pomidorowego (około 15 dag),
2 ząbki czosnku,
bazylia,
oregano,
cukier,
świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać (rozgniatając wcześniej czosnek i pomidory) w szklanym żaroodpornym naczyniu (2 l), doprawić do smaku. Przykryć pergaminem i mikrofalować do zagotowania (7-8 minut) przy NAJWYŻSZEJ MOCY, raz zamieszać. Sos nadaje się do pizzy, makaronu lub cielęciny

                                             SMACZNEGO  :!:   :Kucharz:

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 19:47
No no Antalis widzę że mamy fachowca wystarczy hasło rzucić i zaraz dajesz przepis. Podziwaim podziewiam  :mrgreen:

Offline Agnieszka32

  • phpBB Moderator
  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 19:58
Najbardziej podobał mi sie przepis na kopytka Eli :mrgreen:  :mrgreen:  Ela, ja wiedziałam wiecej niż Ty...wiedziałam jeszcze, że trzeba je (te rozmemłane ziemniaki z maka i jajkiem i wodą chyba jakoś uformowac w te prostokąciki czy romby :mrgreen:  :mrgreen:  Ale generalnie mamy podobne pojęcie o kopytkach :mrgreen:

Prosba do moni albo Marty....czy mozna to jakos pogrupowac, żeby nie bylo tak wszystko w jednym worku...znaczy sie mięsa do mięs, sałatki do sałatek itp....da sie?

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 20:04
Cytat: "Agnieszka32"
czy mozna to jakos pogrupowac, żeby nie bylo tak wszystko w jednym worku...znaczy sie mięsa do mięs, sałatki do sałatek itp....da sie?


Agnieszko nie wiem czy za dużo wtedy tego wszystkeigo nie wyjdzie ja bym proponowała tylko osobno może na ciasta i desery a reszta niech będzie w jednym przez szukaj znajdzie się to czego się potrzebuje. Nie wiem jak moderatorki uważają  :lol:

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 20:09
Makaron w sosie

Składniki:
1) makaron
2) sos typu neapolitański, słodko-kwasny, bolonesse jak kto woli  z torebki lub słoika (z tym, ze najcześciej 1 torebka =jedna osoba, 1 słoik 300g =1 osoba, chyba, ze mało jecie, bo dla mnie to cały sosik ;)  )
3) filet z piersi indyka lub kurczaka
4) pieczarki
 ( papryka czy cebulka jak ktos lubi, ja nie więc piszę bez tego)

Makaron gotujemy, tak by w momencie podawania był ciepły.Jesli mamy zimny zalewamy wrzątkiem by się "ogrzał" lub podgrzewamy na gazie.
Na patelnię na gorący olej wrzucamy pokrojone na kawałeczki mięsko oraz pokrojone pieczarki-ilości dowolne wg uznania.
Postępowanie dalsze:
typ 1)
jesli mamy sos z torebki, to robimy go wg przepisu, czyli wrzucamy do zimnej wody i gotujemy, gdy to się stanie wrzucamy do niego wszystko z patelni. Następnie wrzucamy na makaron i wszystko dokładnie mieszamy tak, by cały makaron był w sosie.

typ 2)
gdy sos ze słoika: zajmujemy się tym mięskiem i pieczarkami (wtedy niewiele tego oleju) gdy mamy wszystko podsmazone to sos dodajemy na patelnię i tak sobie smazymy/dusimy 3-4 minuitki mieszając. I tak samo na gorący makaron i mieszamy

ps.jak ktos lubi te ostre rzeczy typu papryki,cebulki itp. to moze to dodawać na patelnię lub kupowac sosy zawierające te składniki

Racuszki z jabłkiem i bananem

Składniki:
1) jabłka
2) banan
3) mąka
4) mleko
5) sól, cukier, cynamon
6) jajka

Do sporej miski wsypujemy mąkę, 1-2jajka, mleko, troszkę soli i cukru oraz cynamonu (można też proszek do pieczenia,ale nie za duzo). Mieszamy i Robimy ciasto tak jak na naleśniki, ale musi być o wiele gęściejsze. Na tarce ucieramy jabłka, kroimy babany w plasterki lub małe kawałki i wrzucamy do miski, nastepnie wszystko mieszamy. Pamiętamy by ciasto nie było wodniste.
Następnie na gorący olej nakładamy łyżką "racuszki". Podsmazamy z 2 stron i gotowe. Potem posypujemy cukrem pudrem.

Offline Agnieszka32

  • phpBB Moderator
  • uzależniony
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 20:21
Cytat: "AnetaM"
Agnieszko nie wiem czy za dużo wtedy tego wszystkeigo nie wyjdzie ja bym proponowała tylko osobno może na ciasta i desery a reszta niech będzie w jednym przez szukaj znajdzie się to czego się potrzebuje.


Ten temat sie rozrasta w niesamowitym tempie (i oby jak dalej); jak tak dalej pojdzie, to żeby dokopać sie do czegos, bedziesz miała pół dnia czytania....mąż niechybnie padnie w tym czasie z głodu, a goście na ewentualnym przyjęciu  zamówią pizze
 :wink:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 20:53
:obiad:  Lody domowe  :obiad:

Składniki :

2 szklanki słodkiej kremówki,
jajo,
2 żółtka,
pół szklanki cukru.
 
Dodatki:
po łyżeczce posiekanych orzechów i migdałów,
po pół łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynków,
łyżeczka kakao lub startej czekolady,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
kilka łyżek zmiksowanych owoców lub przecieru owocowego

Przygotowanie:

Jajo i żółtka ubić do białości na parze. W osobnym naczyniu ubić na krem schłodzoną śmietankę, delikatnie wymieszać z jajami. Podzielić masę na cztery części. Jedną wymieszać z posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Drugą porcję połączyć z kakao. Trzecią - z kawą rozpuszczalną, a ostatnią z owocami lub przecierem owocowym. (Kawę i kakao najpierw rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić). Lody włożyć do osobnych pojemników i zamrozić. Podawać w pucharkach. 100 g - 280 kcal

  :obiad:  Naleśniki  :obiad:

Składniki:

Na 20 sztuk: -
1 1/2 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
3/4 szklanki mleka,
1 łyżka kefiru,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
masło lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mleko, wodę i jaja mieszamy ze sobą w sporym garnku. Dosypujemy mąkę stopniowo w miarę ukręcania ciasta. Na końcu dodajemy sól,cukier,kefir i olej.Ciasto powinno być dość płynne i pozbawione grudek. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę. Odstawiamy je na 1 godz. Po tym czasie możemy przystąpić do smażenia. Najszybciej pójdzie na 2 patelniach. Rozgrzewamy je dość mocno. Powierzchnię patelni smarujemy cienko masłem. Trzymając rozgrzaną patelnię poza źródłem ognia, zdecydowanie wlewamy sporą porcję ciasta (np. za pomocą łyżki wazowej). Jednocześnie poruszamy patelnią w taki sposób, by ciasto rozlało się na całej powierzchni posmarowanej masłem. Pierwszy placek jest próbą: stopnia rozgrzania patelni, jak i gęstości ciasta. Zwykle jest najmniej udany.
Po takiej próbie "regulujemy" ogień pod patelniami. Być może nieco rozrzedzamy wodą ciasto, jeśli stwierdzimy, że jest za gęste i źle rozpływa się na patelni. Za każdym razem, przed wylaniem nowego naleśnika na patelnię, mieszamy ciasto w garnku. W stojącym cieście cięższe składniki opadają niżej, a wodniste podnoszą się do góry. Naleśniki smażymy jak najcieńsze. Gdy pierwsza strona da się przesunąć po powierzchni patelni bez pomocy żadnego narzędzia - to sygnał, że należy przerzucić je na drugą stronę. Tutaj dosmażamy je jedynie krótką chwilę. Składamy je jeden na drugim na talerz.

Farszów do naleśników jest od groma - od zwykłego dzemu po wymyślne "sałatki".Osobiście b.lubię farsz meksykański :D

  :obiad: Naleśniki nadziewane farszem meksykańskim   :obiad:

Składniki

8 gotowych naleśników,
450g mięsa mielonego,
2-3 łyżki oleju,
400g sosu Uncle Ben’s® meksykańskiego chili,
200g ugotowanej czerwonej fasoli z puszki,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
sól

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej olej i usmaż mięso mielone. Przysmażone mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki. Odstaw na bok. Na drugiej patelni podsmaż na oleju poszatkowaną cebulę na złocisto. Zmniejsz płomień i dodaj sos meksykański chili Uncle Ben’s®. Następnie dołóż osączoną fasolę oraz rozdrobniony czosnek. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj i podgrzej całość. Przypraw do smaku solą. Tak przygotowany farsz zagęść nieco, wsypując tartą bułkę. Wymieszaj i chwilę jeszcze gotuj.  Gdy farsz nieco ostygnie, napełniaj nim naleśniki.


A teraz moja ulubiona potrawa :

  :obiad:  Krokiety z kapustą i grzybami   :obiad:

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej),
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Farsz:
- 35 dag pieczarek,
- 45 dag kwaszonej (kiszonej - jak kto woli) kapusty,
- 1 duża cebula,
- 3 łyzki ketchupu,
- 2 łyżki masła (masło można zastąpić olejem),
- sól i pieprz do smaku.

Panierka:
- 2 jajka i bułka tarta.

Przygotowanie:

Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na blady kolor.Do ciasta można dodać 2 płaskie łyżeczki (można więcej) suszonej natki piertuszki, nie zmienia ona zbytnio smaku ciasta, ale zmienia wygląd usmażonego naleśnika, który wygląda ciekawiej.Przygotowanie farszu:Obraną cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na pateni z dwiema łyżkami masła, kiedy sie zeszkli wrzucamy ją do garnka i dodajemy obgotowaną i pokrojoną kapustę oraz pieczarki pokrojone w kostkę (ale nie za drobną) i 3 łyzki ketchupu. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, następnie ściągamy przykrywkę i trzymając wszystko na małym ogniu przez jakieś 15 minut, stale mieszając, pozwalamy odparować nagromadzoną wodę. Farsz odstawiamy aby ostygł.Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tertej i smażymy na złoty kolor.

 :obiad:  Łazanki  :obiad:

Składniki:

pół małej kapusty białej lub jeśli ktoś woli kapusta kiszona
20 dag pieczarek
duża cebula
kilka plastrów wędzonego boczku,
chuda kiełbasa albo szynka
olej
około 3/4 paczki makaronu łazanki

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.
W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.Można wymieszać kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażyć aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.


  :obiad:  Prosty gulasz  :obiad:

40-50 dag mięsa gulaszowego,
35 dag pieczarek,
3 ogórki kiszone,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
sos grzybowy w proszku

Przygotowanie:

Mięso pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć. Posolić, dodać trochę pieprzu i papryki. Dusić aż mięso będzie miękkie co jakiś czas podlewająć wodą.Sos - gotowiec z torebki przygotować wg pzrepisu na opakowaniu i  dodac pod koniec. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 21:03
GRECKA ZUPA RYBNA

pokroić w paski warzywa :
- papryka czerwona, żółta, zielona
- w piórka 2 duże cebule
-zetrzeć na dużych oczkach marchewkę, seler, piertuszkę


warzywa udusić na masełku na małym ogniu

osobno w garku zagotować wodę ale niewiele (lepiej z czajnika dolać) bo zupcia musi być gęsta

uduszone warzywka przełożyć do garnka z wodą..

pokroić w kostkę filety z dorsza albo sandacza i dołożyć do garnka i zagotowac

doprawić przyprawa do potraw z ryby ( ja używam camus)

dodac koncentrat pomidorowy i duuuuuużo bazyli

pokroić w kostkę kromki chleba i podsmażyć na na patelni na oleju (grzanki)

zupkę wlać do talerza i posypać grzankami
PAPRYKA FASZEROWANA

-1/2 szklanki ryżu
- mała puszka czerwonej fasoli
- 300 g mielonego mieszanego mięsa
-jajko,
-łyżeczka tymianku,
-8 dużych strąków zielonej papryki
- 3 pomidory
-2 ząbki czosnku
-1/2 szklanki bulionu (z kostki)
- 2 łyżki oleju,
-sól, pieprz
-ztarty ser parmezan

1)Ryż opłukać, gotować 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

2)Fasolę osączyć, wymieszać z mięsem, ryżem i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

3) Papryki umyć, odciąć wierzchy od strony ogonków, dokładnie usunąć gniazda nasienne.
4)Strąki oprószyć od środka solą i napełnić farszem.

5) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oleju.

6)Dodać bulion i dusić około10 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

7) Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu , posupać parmezanem i za-lać sosem pomidorowym.

8)Piec 45 minut w 180°C. Podawać na gorąco.

częstoi do farszu dodaję pieczarki ale nie sa konieczne...

Offline dziubasek Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:03
Ja tu kurcze zaczęłam dziś odchudzanie, a Wy mi tu takimi przepisami smaka tylko robicie :( Obśliniłam całą klawiaturę  :evil:   :wink:

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:06
Cytat: "Agnieszka32"
Ten temat sie rozrasta w niesamowitym tempie (i oby jak dalej); jak tak dalej pojdzie, to żeby dokopać sie do czegos, bedziesz miała pół dnia czytania....mąż niechybnie padnie w tym czasie z głodu, a goście na ewentualnym przyjęciu zamówią pizze

Chyba masz rację aż zaczęłam się śmiać do monitora jak otworzyłam stronę w tak ekspressowym tmpie wszyscy się wzięli za gotownie  :mrgreen:

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:21
po prostu za rok się okaże, ze można będzie wydać forumową książkę kucharską  :lol:
 a zainteresowanym polecam robienie własniej książki w wordzie... kopiujecie... i macie.. chyba autorki się nie obrażą, a łatwiej będzie znaleźć dany przepis  :D

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:21
Cytat: "dziubasek"
Obśliniłam całą klawiaturę



to m,usi byc bardzo erotyczny widok.. tomek.. podskocz do mnie do gabineta jutro to ci zapodam sliniak z kieszonką dla dziubasa...

poczekam jak bardziej się głodna zrobisz i zapodam.. mój przepisa na oryginalne tiramissssssssssssssssssssssssssu :mrgreen:

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:24
Cytat: "monia"
mój przepisa na oryginalne tiramissssssssssssssssssssssssssu Mr. Green


dawaj Monia mniam mniam tiramisssuuu

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:30
dafaj.. dafaj...

a potem psioczyć będziecie,że trza wam diety..  ciasto pyszne ale za to bomba kaloryczna...

TIRAMISU by monia

3 paczki biszkoptów(najlepiej tych podłużnych)
5 zółtek
4 białka
cukiet waniliowy
łyżka stołowa cukru
pół szklanki amaretto
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
4 serki mascarpone
gorzkie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady


I. rozpuścić kawę we gorącej wodzie, wystudzić i dodać amaretto

II. ubić zółtka z cukrem waniliowym, osobno ubijamy białka z cukrem,

III. przekładamy białka do żółtek i łączymy je z serkiem mascarpone

IV. maczamy ( a właściwie na ułamek sekundy zanurzamy) biszkopty w kawie z amaretto i wykładamy nimi dno blachy

V. wykładamy warstwę masy serowej

VI. posypujemy kakao

VII. znów kładziemy warstwę maczanych biszkoptów i pokrywamy je masą serową

VIII. odstawiamy ciacho do lodówki na minimum 10h ( zaznaczam ... im dłużej stoi tym lepsze)


IX. przed podaniem na stół posypujemy deserek startą na dużych oczkach gorzką czekoladą



jakie to jest łatwe... prawda???????  :twisted:  ale za to ile radochy później  :mrgreen:

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Forumkowe gotowanie
16 stycznia 2006, 22:36
a to jest przysmak mojego mensza.....  :mrgreen:

SPAGETTI CARBONARA

TAK NA 3-4 PORCJE

-40dag makaronu spaghetti (najlepiej szerokie paski)
-sól, pieprz (można troszkę curry dla poprawy kolorytu - jak ktoś lubi)
-10dag boczku wędzonego (lub szynki)
-duża cebula
-kilka pieczarek
-kwaśna śmietana (ja używam kesemkę)
-2 żółtka
-5dag drobno startego sera
-łyżka masła


1) spaghetti gotuj w osolonej wodzie na półtwardo. W tym czasie pokrojony w drobne kostki boczek(szynkę), cebulka i pocięte w paski pieczarki dusimy na maśle. ser trzemy na małych oczkach i mieszamy z żółtkami

2) kiedy boczek i pieczarki będą miękkie a cebulka szklista dodajemy śmietanę (UWAGA - NIE GOTOWAC NA DUŻYM OGNIU, BO ŚMIETANA SIĘ ZWARZY A POTRAWA BĘDZIE SUUUUCHA I NIEDOBRA)

3)ugotowane spaghetti łączymy z sosem

4)dorzucamy ser z zółtkami, mieszamy i przykrywamy pokrywką żeby się rozpuścił ( robi sie taki fajny, ciągnie się)


smacznego  :mrgreen:

Offline dziubasek Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Forumkowe gotowanie
17 stycznia 2006, 18:08
A ja baaaardzo polecam przyprawe do mieska GYROS (ja kupuje firmy Kotani)- jest po prostu wysmienita :D Można ją dodawać do wszystkiego....mniaaaam  :mrgreen:

Offline AnetaM Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Forumkowe gotowanie
18 stycznia 2006, 17:56
Pyszna śledziowa sałatka (u mnie w pracy to przebój, żadna impreza się bez niej nie odbędzie  :lol: )

śLEDź PO LITEWSKU

*0,5 kg solonych płatów śledziowych
*5-6 średnich cebul
*0,5 kg gotowanych buraczków
*0,5 kg jabłek
*słoik majonezu
*30 dag żółtego sera
*6-8 jajek
*pęczek szczypiorku

śledzie wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją kilka razy. Przygotować marynatę: zagotować 0,5l wody z 0,25l octu, 2 duże łyżki cukru, pół listeka laurowego, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu ziarnistego, łyżeczka nasion kolendry, pół łyżeczki goździków.
Do wrzącej marynaty wrzucić pół pokrojonej w talarki cebuli. Wystudzić, zalać śledzie i marynować conajmniej 4 godziny.

Ugotowane zimne buraczki zetrzeć na tarce do jarzyn. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Pozostałą cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić doprawić solą i pieprzem.
Jabłka, ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn. Jajko ugotować na twardo, posiekać, lekko posolić. Szczypior posiekać.

W naczyniu (najlepiej przezroczystym, niezbyt wysokim) układać warstwami:
- śledzie pokrojone w kawałki
- cebulkę
- buraczki
- jabłka
- majonez (jeśli naczynie jest szerokie może być potrzeba użycia większej ilości majonezu)
- żółty ser
- jajka
- szczypiorek

Całość w lodówce powinna stać przed podaniem nie mniej niż godzinę.
SMACZENGO