e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: gramatura - proszę o radę  (Przeczytany 11202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Green Apple Kobieta

  • forumowicz
  • data ślubu: 18.07.2009
gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 12:10
dostałam zestawienie wagowe od kierownika restauracji...

mam pewne wątpliwości, bo wydaje mi się tego strasznie mało...

przyjęcie na ok.55-60 osób

"ilość zimnych przekąsek - min. 800 gram na osobę, zupa - min. 200gram na osobę, danie główne min. 450 gram na osobę (wraz z dodatkami) pieczona szynka min 4 kg, barszcz min 200 gram na osobę. Stół staropolski min 6 kg"

i co myślicie??

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 12:31
witaj Green Apple
a dlaczego wydaje Ci się, ze to mało? Popatrz sobie na to tak: wyjmij z lodówki teraz prawie kilogram jedzenia (prawie bo piszesz minimum znaczy może być więcej?) i spróbuj to zjeść. Zimnie przekąski to jakieś mięska itp. Zupa na 100%  to bardzo dobra gramatura, zwykła porcja obiadowa jaką jesz w domu (no może niektórzy więcej ale macie tam nie tylko zupę) Zależy jeszcze co zawiera stół staropolski, bo musisz to przeliczyć tak 6kg to 6000gram podzielić to na 60 osób daje na 100 gram czegoś tam na osobę. Przyjmując, ze wesele trwa do 4-5 nad ranem to bym się przyczepiła. Natomiast zupy i danie główne jest dla mnie jak najbardziej ok. Poczekaj jednak na inne wypowiedzi



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Justys851 Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 12:33
Hmmm w sumie z tego co się orientuje to talerz zupy ma przecietnie 300 - 400 g w zależności jaka to zupa  ;)
To danie główne - 450 g to wszystko zależy co tam jest  :)
Wpisz sobie w google : album fotografii produktów i potraw , możesz sobie to sciagnąc i tam sa przedstawione podstawowe potrawy i 3 warianty wagi danej potrawy, możesz wzrokowo zobaczyć ile to jest 200 g zupy  ;)



Offline Green Apple Kobieta

  • forumowicz
  • data ślubu: 18.07.2009
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 13:01
a oto i menu

Obiad:
•   Krem z pomidorów z Pesto
•   Pierś z kurczaka faszerowana serem i pieczarkami z kremowym sosem i ziemniaczanym puree
•   Sałatka z pomidorów/ze świeżych warzyw z sosem vinegrette
•   Deser - Tort ( zgodnie z zamówieniem )
Bufet z  przekąskami :
•   Pasztet z dziczyzny z żurawiną
•   Pasztet drobiowy
•   Schab pieczony ze śliwką
•   Schab pieczony z morelami
•   Karkówka pieczona w ziołach z czosnkiem
•   Karkówka pieczona w pierzynce z musztardy Dijon
•   Kompozycja wędlin (3 rodzaje) w otoczeniu warzyw koktajlowych
•   Sałatka z tuńczykiem
•   Śledź w trzech smakach (ze śmietaną, z oliwą i cebulką, z ostrym sosem pomidorowym)
•   Boczek pieczony po cygańsku
•   Pikantna pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
•   Soczyste plastry cielęciny z kremową salsą z tuńczyka
•   Sałatki:
- z grillowanym kurczakiem
- z wędzonym łososiem
- z serem feta
•   Pieczywo / masło

Gorące dania nocne:
•   Pieczone prosię serwowane przez szefa kuchni z sosem rozmarynowo-malinowym
•   Barszcz czerwony z krokietem (kolo 3.00 ?)


Stół staropolski:
•   Bigos
•   Pierogi z kapusta i grzybami
•   Kompozycja kiełbas i kabanosów w chlebie pasterskim
•   Smalec
•   Ogórki kwaszone
•   Biała kiełbasa
•   Tatar z polędwicy wołowej
•   Schab z dzika z sosem myśliwskim


Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 13:54
Cytuj
z tego co się orientuje to talerz zupy ma przecietnie 300 - 400 g w zależności jaka to zupa 

owszem, ale ponieważ menu weselne jest bogate to zupa najczęściej podawana jest w bulinówkach i w mniejszej poracji właśnie 200g-owej
potem jest jeszcze zazwyczaj obfitsze drugie danie
zatem po co się zupą zapychać
wg mnie 200g zupy jest ok

Offline ela Kobieta

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 14:13
Kurcze problem z tą gramaturą  :-\
Po co utrudniać życie takim lieczeniem jak lepiej powiedziec że są 2 kotlety na głowe a nie 100 gram !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Green Apple Kobieta

  • forumowicz
  • data ślubu: 18.07.2009
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 16:17
mi określenia wagowe też nie pasują...chciałabym mieć pewność, że starczy jedzenia dla wszystkich i nikt kolo 0.00 nie będzie śmigał na kebaba do Raba :P


co do obiadu, to nie mam żadnych wątpliwości - jedynie stół staropolski i ten świniak na gorąco - 4kg/60 osób to malutko...

Offline anulla_p Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: gramatura - proszę o radę
8 marca 2009, 16:24
jakiś chudy ten prosiak 4kg toż to prosiątko a nie prosiak (wyścigowy?)  :D to faktycznie trochę mały 66,5 grama na osobę  ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ska Kobieta

  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
Odp: gramatura - proszę o radę
11 marca 2009, 11:13
Oj, gramy to Ci nie pomogę, jedynie co to u mnie np. jest mięska na obiad dla kazdego po 3 sztuki, bez określania wagi..., do wyboru z pośród 6 rodzajów mięcha

Offline Doradca_śląsk Mężczyzna

  • nowicjusz
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 15:07
a oto i menu

Obiad:
•   Krem z pomidorów z Pesto
•   Pierś z kurczaka faszerowana serem i pieczarkami z kremowym sosem i ziemniaczanym puree
•   Sałatka z pomidorów/ze świeżych warzyw z sosem vinegrette
•   Deser - Tort ( zgodnie z zamówieniem )
Bufet z  przekąskami :
•   Pasztet z dziczyzny z żurawiną
•   Pasztet drobiowy
•   Schab pieczony ze śliwką
•   Schab pieczony z morelami
•   Karkówka pieczona w ziołach z czosnkiem
•   Karkówka pieczona w pierzynce z musztardy Dijon
•   Kompozycja wędlin (3 rodzaje) w otoczeniu warzyw koktajlowych
•   Sałatka z tuńczykiem
•   Śledź w trzech smakach (ze śmietaną, z oliwą i cebulką, z ostrym sosem pomidorowym)
•   Boczek pieczony po cygańsku
•   Pikantna pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
•   Soczyste plastry cielęciny z kremową salsą z tuńczyka
•   Sałatki:
- z grillowanym kurczakiem
- z wędzonym łososiem
- z serem feta
•   Pieczywo / masło

Gorące dania nocne:
•   Pieczone prosię serwowane przez szefa kuchni z sosem rozmarynowo-malinowym
•   Barszcz czerwony z krokietem (kolo 3.00 ?)


Stół staropolski:
•   Bigos
•   Pierogi z kapusta i grzybami
•   Kompozycja kiełbas i kabanosów w chlebie pasterskim
•   Smalec
•   Ogórki kwaszone
•   Biała kiełbasa
•   Tatar z polędwicy wołowej
•   Schab z dzika z sosem myśliwskim



Do tego proponuje Laremid i można iść na taką imprezę.
Nazwy mówią same za siebie.

Offline Green Apple Kobieta

  • forumowicz
  • data ślubu: 18.07.2009
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 19:02
TZN ?

aż tak źle?

Offline Doradca_śląsk Mężczyzna

  • nowicjusz
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 19:05
Nie no nie jest tak źle ale te nazwy zwykłych potraw zastanawiam sie po co tak wymyślają restauratorzy.A tak na marginiesie z tym prosiakiem to nie wiem czy to jest dobry pomysł ,ale kwestia gustu.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:04
zupełnie nie wiem czego tu się czepiać
nazwy jak nazwy nic specjalnie udziwnionego nie widzę...
w niejednej restauracji potrafią mieć bardziej wybujałą fantazję co do nazw

a co prosiak ma nie tak??? sos?

Offline Doradca_śląsk Mężczyzna

  • nowicjusz
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:10
No sos to pierwsze a drugie bardzo dużo sie marnuje prosiaka .Od strony technicznej nieporozumienie mam fotki z podawania prosiaka ile się go marnuje jak chcesz to wysle na maila.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:22
być może

ja miałam pół świniaka (na pewno nie był to mały prosiak)- taka półtusza, w sosie musztardowym chyba był podawany (nie pamiętam, dawno to było) i poszedł cały;
wielu gości zasuwało po dokładkę, nawet ja zjadłam a wieprzowiny nie jadam, ale było to wyjątkowo smaczne, delikatne i soczyste mięsko

druga połówka poszła na poprawinach na szaszłyki...


żeby nie być gołosłownym

to jak do tej pory najfajniejsza świnka w moim życiu wyglądała tak  ;D ;D




Offline Doradca_śląsk Mężczyzna

  • nowicjusz
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:30
No to jest super ,ale niestety nie wszyscy takie robią większość to całe prosiaki i jeszcze jak ktoś nie umie ich zrobić to wlasnie sie konczy jak sie konczy ze 3/4 zostaje .Ale ten wygląda jakoś inaczej niż wszystkie i dość ciekawie.I jescze jedno śliczne bobo masz.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:36
domyślam się, że z takiego prosiaka



dużo zostaje


nie mniej jednak ja swojego miałam w cenie, zatem do głowy nie przyszło mi się zastanawiać czy zostanie ogryziony do ostatniej kosteczki, zapewne gdybym musiała za niego eksta płacić to już inna bajka;

Offline Doradca_śląsk Mężczyzna

  • nowicjusz
Odp: gramatura - proszę o radę
18 marca 2009, 20:39
No dokładnie jak miałąś w cenie to cię nie obchodziło a mi wlasnie chodzilo o takiego co ty pokazałaś tragedia z nim jest .Chciałem dodać do opisu fotke ale za bardzo nie wiem jak.Pozdrawiam.