Autor Wątek: sezon na ślub?  (Przeczytany 16174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stokrota86

• uzależniony
sezon na ślub?
« dnia: 17 Lutego 2009, 19:35 »
Witam, jestem tutaj nowa (jak widac ;)).  nie jestem jeszcze obeznana w temacie slubow dlatego postanowilam Was drogie Panie (i Panowie) zapytac o zdanie.  Czy w okresie letnim (czerwiec- wrzesien) ceny wesel, zespolow i innych kosztow sa wyzsze niz poza tym sezonem? Slyszalam takze ze wesela "w tygodniu" sa tansze o tych w sobote, jednak nie bardzo sie w tym wszystkim jeszcze orientuje.  Jesli to nie klopot to prosze o pomoc, interesuje mnie glownie kwestia dotyczaca okresu letniego, poniewaz chcialabym brac slub w sierpniu jednak nie wiem czy nie pojde z torbami:P i czy np.  nie taniej byloby juz we wrzesniu. . .   :-\

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: sezon na ślub?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2009, 22:33 »
Jeśli o chodzi o ceny sal to na pewno okres letni jest najdroższy (od czerwca do ja nawet bym powiedziała początku października).
Są tak zwane martwe sezony, w których zawiera się mniej ślubów i wtedy sale sa tańsze. U nas np. koleżanka jak szukała sali w okresie marca/kwietnia to wiele sal miało mniejsze ceny a niektóre nawet proponowały niech tak to nazwe promocje :)

Jeśli natomiast chodzi o zespoły i inne rzeczy oprócz sali to nie wiem czy "sezon ślubny" ma jakiś wplyw na cenę więc sie nie będę wypowiadać, przychodza mi jedynie jeszcze na myśl kwiaty    

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2009, 16:30 »
rozumiem, czyli jest tak jak przypuszczalam.  dzieki za odpowiedz :) wlasciwie to zapytam wlascicieli konkretnych domow weselnych jak to u nich jest, chociaz pewnie nie wiele to zmieni bo marzec czy kwiecien kompletnie mnie nie interesuje i nawet nie pasuje za bardzo.  jeszcze wam pomarudze troche :P pozdrawiam

Offline AniaRomek

• forumowicz
  • data ślubu: 21.08.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2009, 22:09 »
Mi się wydaje,że musisz popytać.Ja szczerze mówiąc nie słyszałam o niższych cenach w mniej popularnych miesiącach.Nasze wesele jest w piątek i płacimy tyle samo co za przyjęcie w sobotę...Też przeszło mi przez myśl,że może cena będzie niższa,ale pani z hotelu uzasadniła mi kwestie cen-przygotowanie jedzenia itd w piątek kosztuje tyle samo co i w sobotę ;) Mimo to zawsze warto zapytać,a nóż widelec  się uda ;)

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2009, 09:52 »
U nas też jakoś chyba tak nie ma żeby było taniej poza sezonem czy w tygodniu... u nas ogólnie w Koszalinie ten cały "przemysł ślubny" za bardzo nie kwitnie i po prostu nikomu się nie chce kombinować... nie ma żadnych promocji itd

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2009, 12:03 »
U nas może jest to spowodowane tym, że restauracji jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Oczywiście nie wszystkie restauracje tak robią, ale sama jak dzowniła i pytalam się o cenę to pani od razu mi sie zapytałą w jakim miesiącu jest wesele bo to zależy i na przykład w grudniu były najtańsze ceny (zima, święta mniej osób decyduje się wtedy na ślub).
Po za tym jest już duża różnica cenowa pomiędzy nimi wszystkimi nawet w tym samym sezonie więc warto naprawdę chodzić i się pytać bo ja się spotkałam z cenami od 130zł do 240zł wiec przedział ogromny

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2009, 17:55 »
My, kiedy rozpoczęliśmy poszukiwania sal, dowiedzieliśmy się że np. nowa cena obowiązuje od marca roku następnego, czyli jeżeli teraz płacimy załóżmy 160/ osobę bez ciast, tortu i alkoholi to jeszcze w listopadzie, grudniu, styczniu i lutym/tego roku/ cena wynosiła 150/os. Od marca do kolejnego lutego będzie się utrzymywała ta sama cena.
Jednak stawki tak w kościołach, jak w salonach kosmetycznych np. czesanie, makijaż są takie same. W sezonie zimowym z pewnością tańsze niż w reszcie roku są suknie ślubne, bo salony robią wyprzedaże końcówek kolekcji z mijającego roku.

Offline Agii_87

• użytkownik
  • **
  • Otworzyłeś moje serce i uratowałeś moją duszę :*
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2009, 15:00 »
a piatek rzadko sie robi śluby wiec zeby przyciagnac klienta sa znizki,
jest taka restauracja w bydgoszczy ktora ma znizki w piatek i w lipcu chyba 10% ,
chociaż nie wiem czemu w lipcu ,bo uważam ze chociaż nie ma w nazwie litery "r" to i tak ten miesiac jest oblegany .... nie tak jak czerwiec czy sierpień ale jest...

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2009, 20:42 »
no tak racja, chyba zdecydujemy sie na sama koncowke lipca bo na literce r nam nie zalezy :) chcielismy wybrac sierpien bo w lipcu prawdopodobnie bedziemy miec obrony ale jesli sierpien faktycznie jest taki oblegany to tydzien w jedna czy druga nie bedzie robil wielkiej roznicy, tyle, ze szybciej bedziemy mezem i zona :D
i macie racje, w piatki sa jakis znizki i to calkiem atrakcyjne :)
dziekuje za odpowiedzi, ide teraz szukac na forum opinii na temat sal :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2009, 21:32 »
Jeśli chodzi o piątki to mam koleżankę, która chciała zorganizować ślub w piatek i ksiądź nie wyraził na to zgody. Więc radziłam bym wcześniej zapytać w kościele czy nie będą mieć żadnych przeciwskazań co do piątku.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2009, 20:29 »
kurcze masz racje;/ ale u nas sa mlodzi ksieza wiec nie powinno byc problemu.  proboszcz raczej  nie jest w stanie przeprowadzic takiej ceremonii bo to juz wiekowy facet.  w szczecinie na kingi, pewnie niektore z was sie orientuja :) ale oczywiscie dowiem sie i to jak najszybciej, dzieki za rade.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2009, 13:13 »
witam;
ja miałam mieć w piątek i ksiądz zgodził się bez problemu - tym bardziej że już post nie obowiązuje więc nawet wierzący nie mają nic przeciwko;
a co do cen to w tygodniu jest naprawdę taniej - nawet do 25% :-)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwietnia 2009, 14:56 »
W miejscu, gdzie my mamy wesele jest zniżka 20 zl, jeśli wesele jest w piątek lub niedzielę.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #13 dnia: 5 Maja 2009, 13:00 »
To zależy od miejsca, okolicy i standarcie sali. Nie ma żadnych reguł. Wszystko zależy od właściciela sali. Jak mu się w głowie poprzewracało i zachowuje się jak narcyz uważając, że jego sala jest najlepsza to nigdy u niego nie będzie taniej. :)

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #14 dnia: 3 Sierpnia 2009, 22:55 »
Jeśli chodzi o moje doświadczenia to w sumie tylko fotograf nam powiedział, że jeśli chodzi o zdjęcia to na pewno w miesiącu, w którym bierzemy ślub czyli w październiku usługa będzie tańsza niż np. w czerwcu, lipcu, sierpniu czy wrześniu. Trochę mnie tym zaskoczył, bo w sumie nie wiedziałam, że to ma jakiekolwiek znaczenie.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 4 Sierpnia 2009, 18:56 »
oj tak jest rożnica cenowa jak moja koleżanka ślubowala w listopadzie to kamerzysta dał jej 200 zł taniej niż w normalnym okresie mam przykład u mnie kamerzysta u niej bral 800 zł a u mnie już bierze 1000 zł :)
tak samo z salą ja mam wesele w piątek i płacę 10% taniej niż gdybym miała robić w sobotę :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #16 dnia: 4 Sierpnia 2009, 19:59 »
w tygodniu jest taniej - szczególnie w środy;
ceny są niższe do 25%;

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Stycznia 2012, 16:33 »
My mamy w czwartek (Boże Ciało), i od zespołu rabatu nie mamy, od sali mamy :) zobaczymy co dalej :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline MiaLou_eu
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: brak
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2012, 16:09 »
a mi się wydaję, że ceny nie zależą od sezonu i są takie same przez cały rok.  Mam wielu znajomych którzy brali ślub w różnych miesiącach i nie koniecznie tych w sezonie, a ceny jakie płacili np za salę czy orkiestrę były bardzo zbliżone do siebie.  A o ślubach w środku tygodnia w ogólne nie słyszałam, jedynie co to w piątek, a tak w reszte dni to nie.

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2012, 11:22 »
MiaLou my bierzemy ślub w czwartek i w związku z tym że jest w tygodniu to jest taniej. Nie wszyscy robią WESELICHA , niektóry biorą ślub cywilny w środku tygodnia i potem robią odbiad.

I tyle W piątki też w większości miejsc w których bylam i z którymi się spotkałam jest taniej

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa