Autor Wątek: Gdyby forumkowe mamy stworzyły program TV...  (Przeczytany 3562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rybkawiedenka
  • Gość
Gdyby forumkowe mamy stworzyły program TV...
« dnia: 26 Sierpnia 2008, 19:31 »
.......o ciąży, macieżyństwie, porodach, mitach i zakupowych bublach.

Gdybyście miały prawo głosu....jaki program chciałbyście oglądać? 

Czy może jest taki który w 100% daje to czego szukają młode ciężarne polki i matki?

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Gdyby forumkowe mamy stworzyły program TV...
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2008, 21:43 »
ja mowie za siebie(podkreslam to) chciałabym oglądac program w którym jest mało teoretyzowania..wiecej zwykłych kobiet wypowiada sie o blaskach i cieniach(o tym niestety rzadko sie mówi)macierzyństwa...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2008, 21:44 »
dobry temat Rybka...tylko ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie.

Pierwsze moje skojarzenie to...prawdziwy.
o dzieciach i o niemowlętach jest taki program na tvn style..ale ja go nie lubię oglądać. Dla mnie jest zbyt przesadzony. na dany temat powiedzą tzw. trzy słowa na krzyz, powtórzą to trzy razy podłożą słodką muzykę.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2008, 22:06 »
tete, gosia, no właśnie. Jest taki program. ale jednak nie taki jak powinien...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2008, 23:02 »
1)ja mysle o  2 odcinkach z dentystyki..

to co słysze i czytam ( na forach lub mailach od pacjentek) podnosi mi ciśnienie.. chodzi tu o swiadomośc tego co mozna a czego nie  u dentysty podczas ciązy..

to samo z dziecmi..  wiekszośc ( jeśli nei 80%) mam twierdziz,e  6tki to zeby mleczne.. w rezultacie szybko  sa one eksmitowane z dzioba  dziecka :( a szkoda.. sa świetnei ukorzenione i  sa super  oparciem pod protetykę w przyszłości (mosty, protezy)

2) znaleśc jakąs chetną ciezarna i zrobic cykl o jej ciązy... a potem  przez jakis czas jej zmagania z macierzyństwem

3) SZKOŁA RODZENIA... jest  kole 12 spotkań w szkole rodzenia.. możnaby było zrobić cykl  np 12 spotkać  tv z ćwiczeniami oddechowymi,  teoria ciążowa ( np z wytłumaczeniem na czym poleca ktg, wyjaśniene szlaczków,  usg - wyjaśnienie skrótów z usg, wyniki badań), porodowa(wraz z fragmentami z porodów - filmy) i dzidziowa ( opieka nad noworodkiem) itp...

przydałyby sie także spotkania z ginekologiem, któryby opowiadał o patologiach ciązowych.. na czym polega gestoza, problemy z przepływami w macicy, atrofia płodu, krwawienia itp.. tak żeby dziewczyny rozumiały zagrożenia jakie niosa  patologie...

4) piekna mama.. makijaże, ciuszki ciążowe.. tylko te ciuszki nie wyłupane  cenowo tylko takie które sa w zasiegu   reki każdej z nas..

5)  temat organizacji chrzcin, sakrament chrztu,  ciuszki do chrztu,menu, decor. pomysły na prezenty z okazji chrztu itp

agus.. pomysłów mam tysiace na sekunde.. tylko  napisz czy trafione cokolwiek, bo moze  złym kierunku dumania ide..
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2008, 23:33 wysłana przez monia »
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2008, 09:44 »
idąc moniu Twoim tropem.... 

fajny byłby taki cykl o ciąży i macieżyństwie, o jakim piszesz :) a najlepiej 3 cykle ;)
wizyty u 3 mam i tatusiów
gdzie na przykład każda mama w inny sposób karmi swojego maluszka...
różni sa rodzice, różne maleństwa i różne sytuacje życiowe - jedne maluszki mają kolę inne nie, jedne sa spokojne, inne niecierpliwe, drażliwe, jedne śpią cały czas, inne nie chcą spać wcale....
i dzieci i rodzice mają różne temperamenty, osobowości, przyzwyczajenia
dobrze było by zobaczyć, że to wszystko może być normą - że nie ma jednego modelu rodziny, jednego typu zachowania niemowlaka i jednego tylko najlepszego sposobu karmienia.

Dobrze byłoby pokazać, że najlepsze (jezeli chodzi o zakupy) jest to, co najbardziej odpowiada rodzicom i ich trybowi życia, a także warunkom materialnym.. pokazać, że nie ma "najlepszego" wózka, że drogie nie zawsze jest dobre.....

przychodzi mi do głowy jeszcze, że super by było, gdyby taki program prowadziła para :) "mama" i "tato" - obalajmy stereotypy i pokażmy, że tato może i powinien być w równym stopniu zaangażowany
i że tyle samo może wiedzieć o diecie, o przewijaniu i wogóle o rozwoju dziecka...
ANCYMONEK :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2008, 10:42 »
2) znaleśc jakąs chetną ciezarna i zrobic cykl o jej ciązy... a potem  przez jakis czas jej zmagania z macierzyństwem
Wszystko pięknie, tylko jak zwykle bierze się mamę z W-wy lub innego dużego miasta, gdzie wsio jest o wiele dostępniejsze i łatwiejsze; a niestety większość kobiet nie ma takiej możliwości, w wielu miejscach znalezienie normalnego przyjaznego szpitala graniczy z cudem ::) nie mówiąc już o lekarzach specjalistach.

Wg mnie powinny się znaleźć informacje np. o prawach kobiet w ciąży, prawach podczas porodu, niestety w małych szpitalach poród często odbywa się tak jak 10, 20 lat temu, a przecież kobieta ma swoje prawa, tylko często o nich nie wie :-\ albo personel zlewa to poprostu.

Podpisuje się pod tym co napisąła Kamzczek, to byłoby ciekawe i zróżnicowane.

Mozna też zwócić uwage na to nieszczęsne karmienie, które jak widać choćby u nas jest zmorą dla wielu mam i wcale nie jest to takie miodzio jak widać w gazetach, czy reklamach...

Sorki za chaos :-X
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2008, 12:15 wysłana przez merkunek »

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2008, 11:11 »
jeli będa  informacje na temat wózków, ciuszków itp to prosze by były obiektywne- np  - tak jak kamyczek stwierdziła- np 3  pary które ze swojego doswidczenia opowiadaja o swoich zakupach.. żeby nie wiało smrodkiem dydaktycznym ani reklama ( bo  to np. sponsor  odcinka)..

niech będa to informacje praktyczne a przedmioty  w zasiegu reki  ...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2008, 11:37 »
może coś o miejscach przyjaznych mamie
np. o salonach kosmetycznych, fitnesach, fryzjerach - ale nie z waraszawy tylko z innych miast

i tak jak monia pisze
żeby nie wiało smrodkiem dydaktycznym ani reklama ( bo  to np. sponsor  odcinka)..
od takich info słabo mi sie robi...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sierpnia 2008, 21:29 »
idąć tym tropem powinno też coś być o problemach maluszków: kolki, ulewanie, refluks, alergia, dieta eliminacyjna mamy i dziecka, wylewe okołoporodowe,  wprwadzanie, krzuszenie sie i dławienie, problemy z kanalikiem łzowym, napięcie nerwowe, rehabilitacja malucha (metody), koślawość i szpowatość stóp/kolan/nóg. rozwuj niemowlaka i malego dziecka na przestrzenii miesiecy. rozoj mowy. itp 

jak wpsomódz rozwoj umysłowy i fizyczny dziecka. jak go zachęcić do poznawania świata, do raczkowania i chodzenia w sposób mądry.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2008, 07:53 »
Jesli moge to i ja sie wypowiem  :P
Ja ma osobiscie dosyc takiego podrecznikowego gadania w takowych programach.
My to wszystko wiemy przeciez. Z doswiadczenia tez wiemy ze jest wiele powiedzmy domowych sposobow na kolki itp.Mogloby byc wiecej takich rad z zycia wzietych .
Wezna jednego pediatre i ten gada o wszystkim. Szkoda tylko ze co pediatra to inne zdanie.
Ogladam czasem ten program na TVN Style - kiedys bylo o zapaleniu uszka - kobita powiedziala ze kazde dziecko chore na uszka jesc nie chce i wresz potrafi bac sie panicznie butelki. Szkoda ze moj Kacper jadl jak oszalaly a na widok butli sie usmiechał. Chodzi mi o to by w takim programie bylo wiecej wiedzy matek niz lekarzy - wiadomo dzieci sa rozne ale lekarze czesto wiele rzeczy biora za pewniak i jak czegos nie ma to od razu szukaja innej choroby zamiast drazyc temat.
Nie wiem czy cos z tego rozumiecie  :P

A i jeszcze jedno - jak juz pisalyscie nic po lebkach.
Jeden odcinek - jeden max 2 tematy ale doglebnie omowione,bo po co ruszac temat jak ma sie do powiedzenia 3-4 zdania ?
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2008, 07:57 wysłana przez Antalis »

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2008, 09:50 »
O i jeszcze kacik kulinarny :)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #12 dnia: 3 Września 2008, 13:54 »
Rybciu wątek bardzo ciekawy- ja w zasadzie zgodzę się z dziweczynami: program prawdziwy, prowadzony przez matki, ciężarne...realistyczny i niepowierzchowny...

Jeden odcinek, 1 temat glowny, plus kilka rad...zalezy jak program mialby być skonstruowany. Moze tak, że w jednej częsci wypowiadają się matki, w drugiej lekarze a trzecia część to reportaż... Wszystko wokół jednego tematu...

Rady, porady, ale życiowe nie ksiązkowe...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #13 dnia: 4 Września 2008, 19:07 »
a ja mam już trochę tego dosć
moim zdaniem jest pełno tego typu programów( i na TVN Style i na 1TVP).Pełno gazetek typu Dziecko, Nasz Maluszek itp

i to wszytsko o czym piszecie tam można znaleźć.
nigdy nie dogodzisz wszystkim.To co interesuje jedną mamę, nudzi inną...
gdyby zebrac wasze propozycje, to wyszedłby chyba program w 100 odcinkach

ale to moje odczucia

"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 4 Września 2008, 20:24 »
w sumie Mariola masz rację
ostatnio oglądałam na tvnstyle "Mamp to ja" i tak naprwdę ten program nie jest taki zły

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 4 Września 2008, 20:35 »
no widzisz sama...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #16 dnia: 4 Września 2008, 22:22 »
Mariola taki program mógłby mieć wiele odcinków i nie musiałbyby baaaardzo długi- mozna by poruszac tematy, na które jest potrzeba, może za pomocą ankiety wybierać...

A magazyny poruszaja najczęściej tematy mocno noworodkowe...cięzko znaleźc inne cenne porady...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Września 2008, 18:06 »
Jest jeszcze kwestia ze nie kaza matke stac na kupowanie gazet, nie kazda ma czas na ich czytanie .
Ogladajac/słuchajac TV mozna robic cos jeszcze - czytajac gazete niewiele.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2008, 11:37 »
Jest jeszcze kwestia ze nie kaza matke stac na kupowanie gazet, nie kazda ma czas na ich czytanie .
wszędzie można znaleźc problem jak sie tylko mocno chce...
ja nie mówię o prenumeracie, ale czasem o przejrzeniu gazety za 5zł
albo pożyczeniu jej od koleżanki

a niektórych nie stać na telewizor... i opłacanie kablowki(tylko bez urazy. Ale tak samo można powiedzieć...jak odnośnie gazet)

w każdym badź razie jak widać nigdy nie zadowolisz każdego. każdemu bedzie cos nie pasować. Taka nasza mentalność

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Września 2008, 07:43 »
...uczciwy program o karmeniu dzieci - pierś i butla;
ale uczciwy, bez dyrdymałów, że każda matka potrafi piersią wykarmic, a nie karmi tylko ta która nie chce...tylko, że ze swiecą szukać konsultanta laktacyjnego, który by w takim programie sie wypowiedział.
Wykluczyli by go z sekty.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Września 2008, 10:45 »
powiem Ci lilliann,że jest presja karmienia piersią, ale nikt nie potrafi pomóc młodej matce.Już poczynając od pań "laktacyjnych" na salach poporodowych w szpitalu.
ja nie umiałam karmić,, wyłam z bólu, wyszłam ze szpitala w niedzielę, a już w poniedziałek wysłałam męża po mleko w proszku.Bo nie potrafiłam nakarmić dziecka i nikt nie umiał mi tego pokazać.Gdyby nie to że pani w aptece jak usłyszała od męża,że chce jakieś mleko dla 4-dniowego noworodka, to odesłała go po konsultację do pediatry.Aby doradził...
i jakoś przebrnęłam
ale niewielu mamom sie udaje...
niestety
a najbardziej tym,które mocno tego pragną i chciałyby bez żadnego przymusu karmić naturalnie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Września 2008, 18:18 »
wiem Mariolka...
Wiem, że jest presja, ale nic za nia nie idzie.
Nie ma osób, które by wsparły kobietę, kótra bardzo chce karmić, a np nie może. Sama przez to przechodziłam. Wiem jak bardzo mi zleżało i jak byłam bezsilna wobec własnego organizmu.
Dzięki Bogu ja spotkałam na swojej drodze konsultantkę laktacyjną, kótra sama powiedziała mi - "może to bedzie niepopularne co powiem, ale niech pani da mieszankę, bo to dziecko mu sie w końcu najeść".

Dlatego taki program by mi się marzył, ale program z całą prawdą. Z rzetelnymi informacjami o mlekach modyfikowanych także...
Nigdy nie dorównaja one mleku matki, ale nie są złe, są naprawdę dobrze zbilansowanym pokarmem.

Bo niestety to co mówi sie w szołach rodzenia jest tendencyjne.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos