e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Ozdabianie potraw  (Przeczytany 58874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 10:30
Jako ze watek kulinarny rosnie w sile postanowilam zalozyc inny tez zwiazany z kuchnia :) a dotyczacy ozdabiania potraw ale nie jakichs strasznie trudnych  - tylko takich dla kazdej z nas :). Na pewno przyda sie na jakies imprezy rodzinne itp :) Ja wlasnie przygotowywuje sie do roczku Kacperka a ze robimy go w domu chce by wygladalo efektownie wiec zainteresowalam sie carvingiem - narzedzia juz zakupilam teraz czas na przestudiowanie teorii :)

P.S.Zdjecia moze troszke duze ale pomyslalam ze na mniejszych nie bedzie dobrze widac.

Dla zachety wozek dzieciecy :)


Róża z pomidora

Jedna z łatwiejszych dekoracji, jednak podstawą do jej wykonania jest idealnie wykrojona “spiralka” ze skórki pomidora. Można ją wyciąć ostrym nożykiem - ja jednak polecam obieraczkę do ziemniaków - dzięki niej ozdoba powstanie dosłownie w kilka minut.

1. Pomidorka myjemy i zaczynając od góry wykrawamy skórkę - w spiralkę.
2. Spiralkę zawijamy - zaczynając od najcieńszego końca.


Kwiat z ogórka

Ze względu na rozpoczynający się właśnie “sezon ogórkowy” przedstawiam świetną dekorację nie tylko półmisków ale i pojedynczych porcji. Jej wykonanie może wydawać się trudne - jednak efekt wart jest zachodu. Najważniejszy jest ostry i cienki nożyk, którym można precyzyjnie i szybko odkroić miąższ od skórki. Do podzielenia ogórka na 6 jednakowych części możemy użyć krajarki do jajek.

1. Odkrawamy końcówkę ogórka i dzielimy ją na 6 równych części (pomocna jest krajarka do jajek).
2. Nożem robimy delikatne nacięcia od góry do dołu - zostawiając ok. 1 cm od dołu.
3. Poszczególne części obrysowujemy delikatnie nożem - tworząc kielich kwiatka.
4. Ostrym i cienkim nożykiem wycinamy powstałe części.
5. Z powstałej ozdoby wąskim nożem odkrawamy od skórki miąższ i ostrożnie go odsuwamy - uważając by nie poprzecinać działek kwiatu.
6. Ze środka kwiatuszka delikatnie wydłubujemy okrągły rowek (jeśli nie mamy specjalnego noża - można to wykonać rurką do napojów) i wkładamy do niego kulkę wycięta w oliwce, marchewce lub np. zielony groszek.

Kwiat z cebuli

Do przygotowywania tych dekoracji najbardziej nadaje się cebula czerwona. Ozdoba jest bardzo prosta do wykonania, jednym kwiatem można śmiało udekorować sałatkę.
W sam raz do dekoracji przyjęcia na świeżym powietrzu - np. tacek z grillowanym mięsem.

1. Cebulę obieramy, ścinamy jej dolną część aby dekoracja stabilnie się trzymała i ostrym nożykiem nacinamy jej powierzchnię w kratę - należy jedynie uważać aby nie przeciąć dolnej części cebuli.
2. Nacięcia delikatnie rozkładamy palcami - można pomóc sobie ostrym nożem.

Dekoracja z jabłka

Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa kolor.

1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go wyjmujemy.
2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama - wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na półmisek.
3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą. Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.

Tulipany z marchewki

Nie są to do końca prawdziwe tulipany, bowiem nasze kwiatki posiadają środek wykonany z pomidorków koktajlowych. Jest to jednak kolejna propozycja na zawsze efektowne i tanie ozdoby. Polecam użycie dużej i grubej marchewki. Ta dekoracja wymaga precyzji ale przygotowane w ten sposób kwiaty można włożyć do pojemnika z wodą i przechowywać w lodówce -  czyli można przygotować wcześniej.

1. Marchewkę myjemy i obieramy. Obcinamy końce aby uzyskać ok. 10cm warzywa. Ostrym nożem nadajemy marchewce kształt czworokąta, trójkąta lub pięciokąta - w zależności od tego jak dużą posiadamy marchewkę i jaki kwiat chcemy uzyskać.
2. Rogi naszej figury obkrawamy na ok. 2 cm.
3. Powstałe ukosy nacinamy jeszcze raz, zaczynając ok 0,5cm wyżej - wykrawamy płatki. Należy to robić delikatnie aby nie przecinać łączących się ze sobą płatków
4. Powstały kwiat delikatnie okręcamy - pomagając sobie nożykiem i oddzielamy od reszty marchewki.
5. Środek wypełniamy w zależności od wielkości marchewki i powstałego tulipanka: czarną oliwką, rzodkiewką lub połówkami pomidorka koktajlowego.
Z jednej dużej marchewki można wyciąć kilka kwiatków. Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrawaniu płatków.

Palma z marchewki i papryki

Palma idealnie nadaje się do dekoracji każdej “majonezowej” sałatki - po wbiciu w “masę” palma będzie się stabilnie trzymać. Dekorację można również wykorzystać do ozdobienia półmisków i talerzy - należy jednak pamiętać o wybraniu “grubego” pnia, z którego będziemy wykonywać naszą palmę. Nacinanie marchewki uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości.


1. Marchewkę myjemy i obieramy. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia wedle uznania.Pod skosem nożykiem ścinamy dolną część pierścienia (ze ścięciami można eksperymentować). Można zrobić tylko kilka karbów - palma też będzie efektowna.
2. Z zielonej papryki wycinamy środek i pozbywamy się nasion.
3. Do marchewkowego “pnia” wbijamy wykałaczkę i łączymy z papryką.
4. Palma idealnie nadaje się do dekoracji sałatek, wystarczy tylko wsadzić ją do miski z gotową sałatką.

Muchomorki z pomidora

Jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych dekoracji imieninowego stołu. Bardzo łatwa do wykonania, a w czasach, gdy sklepy oferują pomidorki koktajlowe można zrobić: z czerwonych mini-muchomorki, a z żółtych np. podgrzybki.Kropeczki można wykonać majonezem lub gęstą śmietaną.

1. Pomidora myjemy i przecinamy na pół - uzyskując kapelusik muchomorka.
2. Jajko gotujemy na twardo. Obcinamy dół - żeby stabilnie stał i górę - żeby można było położyć kapelusz.
3. Za pomocą rurki, wykałaczki lub widelca robimy na kapeluszu kropeczki z majonezu. Można ozdobić zieloną sałatą.


Białe kwiaty


1. Rzodkiew obieramy i dokładnie tak jak w przypadku wcześniej pokazywanych różyczek i nagietków z marchwi wycinamy obieraczką do ziemniaków pojedyncze pasy.
2. Gotowe płaty zalewamy wrzątkiem na ok. 10-15 minut. Sparzony płat zwijamy na pół i delikatnie nożykiem wykonujemy nacięcia.
3. Nacięty płat rzodkwi delikatnie rolujemy - uzyskując kwiat.
Można też bardzo łatwo uzyskać kwiaty - nie zwijając płata na pół, tylko wykonując nacięcia i rolując
Gotową dekorację można ożywić wykonując “oczka” stokrotek np. z żółtej papryki lub kukurydzy.

Motylki

Motylki robi się błyskawicznie - wystarczy foremka w kształcie motyla. Najważniejsze, czyli koloryzacja zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Na żółto barwi kurkuma, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte skrzydła czerwonym burakiem. Nadaje się do dekoracji stołu, półmisków oraz porcji - należy po prostu wbić wykałaczkę w przygotowaną potrawę

1. Białą rzodkiew kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy skrzydełka.
2. Gotowe skrzydełka zanurzamy we wcześniej przygotowanym barwniku.
3. Odsączamy na ręczniku papierowym i nabijamy pod kątem na wykałaczkę.
4. Gotową ozdobę wbijamy np. do połówki jabłka, mandarynki lub bezpośrednio w potrawę.

Rekin i smok z arbuza

Sezon arbuzowy w pełnej krasie, owoce tanieją z dnia na dzień, żal nie stworzyć z nich dekoracyjnych ozdób, które będą królować na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam rekina, którego w kilka chwil można przekształcić w smoka - czyli ozdobny półmisek wypełniony owocami lub sałatką owocową.

1. Arbuza myjemy. Od dołu odcinamy część aby owoc stabilnie trzymał się na stole i nacinamy go w kształcie litery “V” tworząc paszczę naszego potwora.
2. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia - zęby.
3. Łyżką wydłubujemy środek arbuza - możemy wykorzystać specjalną łyżeczkę do kulek lub pokroić wyciągany miąższ w kostkę (będzie składnikiem sałatki owocowej).
4. Delikatnie nożykiem odcinamy ciemnozieloną część arbuza z zębów (skórka).
6. Po dwóch stronach paszczy tworzymy oczy rekina - za pomocą ostrego nożyka lub łyżeczki wydłubujemy wcześniej narysowane kółeczko (można użyć kieliszka lub małej literatki).
7. Wykrawamy podłużne paski - skrzela rekina.
8. Napełniamy sałatką.

Przemiana rekina w smoka
1. Z kawałka wcześniej wyciętego arbuza wycinamy brew, którą osadzamy na wykałaczce.
2. Dokładnie tak jak w przypadku zębów ostrym nożykiem ściągamy z części paszczy smoka ciemnozieloną skórę arbuza - zostawiając 2 kółka - nozdrza.

Cytrusowa gąsienica

Gąsienica przedstawiona na zdjęciach jest świetnym pomysłem na ozdobę przyjęcia dla dzieci. Jest pracochłonna ale dzięki wycięciu części miąższu i osadzeniu robaka na wykałaczkach ułatwiamy sobie zadanie. Oczy można wykonać z kulek pieprzu lub kropeczek czarnej oliwki. Można dołożyć zielony pasek z limonki. Długość ozdoby dowolna.
Do wykonania potrzebne są:
» mandarynki lub pomarańcze
» cytryny
» wiśnie, winogrono
» szczypiorek
» wykałaczki
» ostry nożyk

1. Owoce myjemy. Wybieramy cytrynę z “noskiem”. Od spodu nacinamy aby stabilnie się trzymała.
2. Z kulek ciemnego winogrona robimy oczy, ze szczypiorku lub kawałka ogórka uśmiech i czułki.
3. Z cytryny i mandarynki wycinamy paski o szerokości ok. 1 cm i o równej wysokości, z których wycinamy fragment miąższu i składamy za pomocą trzech wykałaczek na przemian.
4. Na końcówkach owoców wycinamy trójkąty - nogi robaka.

Dekoracja z arbuza - carving bez narzędzi

1. W środku arbuza wycinamy równe kółeczko - środek kwiatuszka. (jeśli ktoś nie ma pewnej ręki może sobie pomóc delikatnie rysując wzór na owocu).
2. Pozostawiając ok. 0,5 cm skórki wycinamy dalsze elementy ozdoby - np. płatki. Wycięte elementy wyciągamy za pomocą rąk lub nożyka.
3. Dokładnie w ten sam sposób kontynuujemy naszą pracę - pozostawiamy taką samą grubość skóry arbuza i wycinamy listki.
4. Ozdabiamy owoc np. falbanką - wycinamy równomiernie szlaczek wokół całego owocu - pamiętając o pozostawieniu skórki o takiej samej szerokości jak poprzednio.
5. Wycinamy końcowy element, który zespoli naszą dekorację w jedną całość - np. powtarzamy motyw z liśćmi.
6. Dekoracja gotowa. Można teraz „przycieniować” niektóre elementy - zostawiając np. 0,1 mm zielonej skórki - na ciemnym arbuzie efekt będzie rewelacyjny. Reasumując: wystarczy dobry pomysł, trochę wolnego czasu i ostry nożyk - tak stajemy się mistrzami carvingu.

Kaktus z ogórka

Świetny pomysł na ozdobę imprezy z alkoholem, przede wszystkim dla miłośników tequili. Wzorowany na elementach krajobrazu Meksyku kaktus jest głównym elementem dekoracji, cytryny możemy pociąć w plasterki lub cząstki, a z soli zrobić np. pagórki.Alkohol nalany do kieliszków rozstawiamy po bokach.Kaktusa oczywiście można również wykorzystać do dekoracji półmisków i sałatek.

1. Cytrynę karbujemy, czyli wykrawamy podłużne paski o szerokości do 0,5cm. Przygotowany w ten sposób owoc kroimy w plasterki i układamy na półmisku.
2. Ogórek tniemy na długość ok. 10cm (pień kaktusa) i wycinamy jedno, lub dwa ramiona o długości ok. 5cm. Powstałe w ten sposób elementy nabijamy wykałaczkami. Polecam przecięcie wykałaczki na połowę. Ilość nabitych kolców dowolna.
3. Gotowe części kaktusa łączymy za pomocą wykałaczek i stawiamy na półmisku.
4. Z rzodkiewki wycinamy kwiatuszki, którymi dekorujemy wykałaczki.
5. Wysypujemy sól oraz ozdabiamy parasolkami do drinków. Do ułożenia ekspozycji można wykorzystać podłużny półmisek lub tacę. Dekoracja gotowa.

serwer zewnętrzny nie zawiera fotek, odnośniki usunięto
« Ostatnia zmiana: 15 października 2008, 09:10 wysłana przez Maja »

Offline ASIA39 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 12:27
 :o :o :o :o :o ale piękne dekoracje

a to wszystko sama robiłaś czy wklejałaś z jakiejś strony???

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 12:32
To ze stronek. Sama umiem wiekszosc z nich - sa banalne do zrobienia.
Najlepsze jest to ze do ich wykonania potzrebny jest tylko ostry nozyk lub obierak no i odrobina checi i cierpliwosci.Polecam :)
« Ostatnia zmiana: 3 lipca 2008, 12:34 wysłana przez Antalis »

Offline Anjuschka Kobieta

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 12:38
Kurcze, wątpię, czy cokolwiek z tego bym wykonała :) no może niektóre rzeczy na pewno :) ale nie mam do wszystkich pokazanych powyżej ozdób, tak sprawnych rączek i narzędzi :)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 12:42
A przestan. Ja jestem plastyczne beztalencie a mi wychodzi.
Wystarczy ostry nozyk serio. Ja sie ostatnio zaopatrzylam w taki zestawik - mialam zachcianke :P

Offline Anjuschka Kobieta

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 12:48
Wow, fajowy zestawik, można na allegro dostać?


Offline Anjuschka Kobieta

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 13:47
Antalis, jak CI przyjedzie ten zestaw i stwierdzisz, że jest super to daj znać :) chętnie podłubałabym sobie takim czymś w warzywkach i owocach :)

Offline ASIA39 Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 14:20
wow mówisz że wiekszośc sama umiesz zrobić?ja niektore pewnie tez bym zrobiła ale niktore to mi się wydają trudne  :-\

fajny wąteczek musze pobrobowac sama  :)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 14:29
Najtrudniejszy to ten kwiat z arbuza dla mnie.

To jest dla mnie ekstremum :P


Wiec dlatego ten temat bedzie o tym co zwykly zjadacz chleba moze zrobic w domku :)
« Ostatnia zmiana: 3 lipca 2008, 14:34 wysłana przez Antalis »

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 14:35
Antalis kobieto złota !!!  Świetne :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 15:08
To wyglada na proste :)


Seria pt "Cuda z parowek" :)


Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 15:34

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 18:04
Antalis!!normalnie Cię kocham

cudne rzeczy
dawaj jeszcze,jeszcze...
ja chyba nic nie potrafiłabym z tego zrobić
jakoś nie wierzę,ze mi takie cuda wyjdą

ale ten zestaw obieraków, które polecasz, to chyba sobie zakupię


Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 18:19
Mariolka  ;D
Chce Wam udowodnic ze Wasze potrawy moga wygladac super malym nakladem pracy i kosztow.
Wystarczy troszke posciczyc. Praktyka czyni mistrza - niektore z tych ozdob nie moga nie wyjsc !  :)

Pomyslcie sobie - robicie impreze, zapraszacie tesciowa, ta wchodzi i widzi takie cuda na stole :) Kopara u sasiadow na bank . Bezcenny widok :P

Oczywiscie poszukam jeszcze czegos. No i musze do rodzicow pojechac tam porobie foty z ksiazki  ;D

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 19:06


Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 22:51
Bo piekno tkwi w prostocie :)

I kolejne cacka moim zdaniem dosc proste do wykonania.Niestety nie krok po kroku ale sa na tyle nieskomplikowane ze mozna sie domyslic jak sa zrobione :)



Widzac cos takiego wymiekam :


Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
3 lipca 2008, 23:17

Offline joannaM Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Ozdabianie potraw
16 lipca 2008, 11:51
Drzewko truskawkowe


On 2011
Ona 2013

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Ozdabianie potraw
26 sierpnia 2008, 16:40
Antalis kochana i jak te nozyki ?????
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Ozdabianie potraw
26 sierpnia 2008, 17:08
Ogolnie loozik :)
Popis dadza za 2 tygodnie na roczku Kacperka :)

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Ozdabianie potraw
30 września 2008, 16:31
Antalis i jak nożyki do zdobienia :?:  I jak dekoracje :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline pyh Kobieta

  • uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Ozdabianie potraw
15 października 2008, 09:01
niestety nie widze poczatkowych obrazkow, tylko same "figi" :(

Offline demka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Ozdabianie potraw
11 grudnia 2008, 14:48
no nic zostałam olana :( a może ktos takie noże posiada i mógłby cos napisac...zastanawiam się, aby sprezentowac coś takiego Mamie, ona ma hopla nu punkcie ozdabiania potraw...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Ozdabianie potraw
11 grudnia 2008, 14:59
Ja również byłam ciekawa opinii Antalis..... :-\

Offline ewajasz Kobieta

  • entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
Odp: Ozdabianie potraw
11 grudnia 2008, 15:15
To może i ja coś pokażę...
To są grzybki zrobione z ziemniaków.

Offline joannaM Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Ozdabianie potraw
14 lutego 2009, 20:39
Poszukiwałam dekoracji tortów i parę sposobów dekoracji,
 bardzo mi się spodobały:

Ozdabianie talerza czekoladą (nie zapomnijcie dodać na talerz coś "treściwego"):
         

Róża z masy marcepanowej:

Czekoladowe ozdoby: http://www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=6;t=002979;p=0
                      http://www.kraftfoods.com/kf/cookingschool/videos/videoplayer.aspx?vid=18&

Krówka, piesek i żabka lepiona z masy marcepanowej: http://www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/topic/6/5294.html
On 2011
Ona 2013