Jako ze watek kulinarny rosnie w sile postanowilam zalozyc inny tez zwiazany z kuchnia
a dotyczacy ozdabiania potraw ale nie jakichs strasznie trudnych - tylko takich dla kazdej z nas
. Na pewno przyda sie na jakies imprezy rodzinne itp
Ja wlasnie przygotowywuje sie do roczku Kacperka a ze robimy go w domu chce by wygladalo efektownie wiec zainteresowalam sie carvingiem - narzedzia juz zakupilam teraz czas na przestudiowanie teorii
P.S.Zdjecia moze troszke duze ale pomyslalam ze na mniejszych nie bedzie dobrze widac.
Dla zachety wozek dzieciecy
Róża z pomidora
Jedna z łatwiejszych dekoracji, jednak podstawą do jej wykonania jest idealnie wykrojona “spiralka” ze skórki pomidora. Można ją wyciąć ostrym nożykiem - ja jednak polecam obieraczkę do ziemniaków - dzięki niej ozdoba powstanie dosłownie w kilka minut.
1. Pomidorka myjemy i zaczynając od góry wykrawamy skórkę - w spiralkę.
2. Spiralkę zawijamy - zaczynając od najcieńszego końca.
Kwiat z ogórka
Ze względu na rozpoczynający się właśnie “sezon ogórkowy” przedstawiam świetną dekorację nie tylko półmisków ale i pojedynczych porcji. Jej wykonanie może wydawać się trudne - jednak efekt wart jest zachodu. Najważniejszy jest ostry i cienki nożyk, którym można precyzyjnie i szybko odkroić miąższ od skórki. Do podzielenia ogórka na 6 jednakowych części możemy użyć krajarki do jajek.
1. Odkrawamy końcówkę ogórka i dzielimy ją na 6 równych części (pomocna jest krajarka do jajek).
2. Nożem robimy delikatne nacięcia od góry do dołu - zostawiając ok. 1 cm od dołu.
3. Poszczególne części obrysowujemy delikatnie nożem - tworząc kielich kwiatka.
4. Ostrym i cienkim nożykiem wycinamy powstałe części.
5. Z powstałej ozdoby wąskim nożem odkrawamy od skórki miąższ i ostrożnie go odsuwamy - uważając by nie poprzecinać działek kwiatu.
6. Ze środka kwiatuszka delikatnie wydłubujemy okrągły rowek (jeśli nie mamy specjalnego noża - można to wykonać rurką do napojów) i wkładamy do niego kulkę wycięta w oliwce, marchewce lub np. zielony groszek.
Kwiat z cebuli
Do przygotowywania tych dekoracji najbardziej nadaje się cebula czerwona. Ozdoba jest bardzo prosta do wykonania, jednym kwiatem można śmiało udekorować sałatkę.
W sam raz do dekoracji przyjęcia na świeżym powietrzu - np. tacek z grillowanym mięsem.
1. Cebulę obieramy, ścinamy jej dolną część aby dekoracja stabilnie się trzymała i ostrym nożykiem nacinamy jej powierzchnię w kratę - należy jedynie uważać aby nie przeciąć dolnej części cebuli.
2. Nacięcia delikatnie rozkładamy palcami - można pomóc sobie ostrym nożem.
Dekoracja z jabłka
Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa kolor.
1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go wyjmujemy.
2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama - wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na półmisek.
3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą. Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.
Tulipany z marchewki
Nie są to do końca prawdziwe tulipany, bowiem nasze kwiatki posiadają środek wykonany z pomidorków koktajlowych. Jest to jednak kolejna propozycja na zawsze efektowne i tanie ozdoby. Polecam użycie dużej i grubej marchewki. Ta dekoracja wymaga precyzji ale przygotowane w ten sposób kwiaty można włożyć do pojemnika z wodą i przechowywać w lodówce - czyli można przygotować wcześniej.
1. Marchewkę myjemy i obieramy. Obcinamy końce aby uzyskać ok. 10cm warzywa. Ostrym nożem nadajemy marchewce kształt czworokąta, trójkąta lub pięciokąta - w zależności od tego jak dużą posiadamy marchewkę i jaki kwiat chcemy uzyskać.
2. Rogi naszej figury obkrawamy na ok. 2 cm.
3. Powstałe ukosy nacinamy jeszcze raz, zaczynając ok 0,5cm wyżej - wykrawamy płatki. Należy to robić delikatnie aby nie przecinać łączących się ze sobą płatków
4. Powstały kwiat delikatnie okręcamy - pomagając sobie nożykiem i oddzielamy od reszty marchewki.
5. Środek wypełniamy w zależności od wielkości marchewki i powstałego tulipanka: czarną oliwką, rzodkiewką lub połówkami pomidorka koktajlowego.
Z jednej dużej marchewki można wyciąć kilka kwiatków. Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrawaniu płatków.
Palma z marchewki i papryki
Palma idealnie nadaje się do dekoracji każdej “majonezowej” sałatki - po wbiciu w “masę” palma będzie się stabilnie trzymać. Dekorację można również wykorzystać do ozdobienia półmisków i talerzy - należy jednak pamiętać o wybraniu “grubego” pnia, z którego będziemy wykonywać naszą palmę. Nacinanie marchewki uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości.
1. Marchewkę myjemy i obieramy. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia wedle uznania.Pod skosem nożykiem ścinamy dolną część pierścienia (ze ścięciami można eksperymentować). Można zrobić tylko kilka karbów - palma też będzie efektowna.
2. Z zielonej papryki wycinamy środek i pozbywamy się nasion.
3. Do marchewkowego “pnia” wbijamy wykałaczkę i łączymy z papryką.
4. Palma idealnie nadaje się do dekoracji sałatek, wystarczy tylko wsadzić ją do miski z gotową sałatką.
Muchomorki z pomidora
Jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych dekoracji imieninowego stołu. Bardzo łatwa do wykonania, a w czasach, gdy sklepy oferują pomidorki koktajlowe można zrobić: z czerwonych mini-muchomorki, a z żółtych np. podgrzybki.Kropeczki można wykonać majonezem lub gęstą śmietaną.
1. Pomidora myjemy i przecinamy na pół - uzyskując kapelusik muchomorka.
2. Jajko gotujemy na twardo. Obcinamy dół - żeby stabilnie stał i górę - żeby można było położyć kapelusz.
3. Za pomocą rurki, wykałaczki lub widelca robimy na kapeluszu kropeczki z majonezu. Można ozdobić zieloną sałatą.
Białe kwiaty
1. Rzodkiew obieramy i dokładnie tak jak w przypadku wcześniej pokazywanych różyczek i nagietków z marchwi wycinamy obieraczką do ziemniaków pojedyncze pasy.
2. Gotowe płaty zalewamy wrzątkiem na ok. 10-15 minut. Sparzony płat zwijamy na pół i delikatnie nożykiem wykonujemy nacięcia.
3. Nacięty płat rzodkwi delikatnie rolujemy - uzyskując kwiat.
Można też bardzo łatwo uzyskać kwiaty - nie zwijając płata na pół, tylko wykonując nacięcia i rolując
Gotową dekorację można ożywić wykonując “oczka” stokrotek np. z żółtej papryki lub kukurydzy.
Motylki
Motylki robi się błyskawicznie - wystarczy foremka w kształcie motyla. Najważniejsze, czyli koloryzacja zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Na żółto barwi kurkuma, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte skrzydła czerwonym burakiem. Nadaje się do dekoracji stołu, półmisków oraz porcji - należy po prostu wbić wykałaczkę w przygotowaną potrawę
1. Białą rzodkiew kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy skrzydełka.
2. Gotowe skrzydełka zanurzamy we wcześniej przygotowanym barwniku.
3. Odsączamy na ręczniku papierowym i nabijamy pod kątem na wykałaczkę.
4. Gotową ozdobę wbijamy np. do połówki jabłka, mandarynki lub bezpośrednio w potrawę.
Rekin i smok z arbuza
Sezon arbuzowy w pełnej krasie, owoce tanieją z dnia na dzień, żal nie stworzyć z nich dekoracyjnych ozdób, które będą królować na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam rekina, którego w kilka chwil można przekształcić w smoka - czyli ozdobny półmisek wypełniony owocami lub sałatką owocową.
1. Arbuza myjemy. Od dołu odcinamy część aby owoc stabilnie trzymał się na stole i nacinamy go w kształcie litery “V” tworząc paszczę naszego potwora.
2. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia - zęby.
3. Łyżką wydłubujemy środek arbuza - możemy wykorzystać specjalną łyżeczkę do kulek lub pokroić wyciągany miąższ w kostkę (będzie składnikiem sałatki owocowej).
4. Delikatnie nożykiem odcinamy ciemnozieloną część arbuza z zębów (skórka).
6. Po dwóch stronach paszczy tworzymy oczy rekina - za pomocą ostrego nożyka lub łyżeczki wydłubujemy wcześniej narysowane kółeczko (można użyć kieliszka lub małej literatki).
7. Wykrawamy podłużne paski - skrzela rekina.
8. Napełniamy sałatką.
Przemiana rekina w smoka1. Z kawałka wcześniej wyciętego arbuza wycinamy brew, którą osadzamy na wykałaczce.
2. Dokładnie tak jak w przypadku zębów ostrym nożykiem ściągamy z części paszczy smoka ciemnozieloną skórę arbuza - zostawiając 2 kółka - nozdrza.
Cytrusowa gąsienica
Gąsienica przedstawiona na zdjęciach jest świetnym pomysłem na ozdobę przyjęcia dla dzieci. Jest pracochłonna ale dzięki wycięciu części miąższu i osadzeniu robaka na wykałaczkach ułatwiamy sobie zadanie. Oczy można wykonać z kulek pieprzu lub kropeczek czarnej oliwki. Można dołożyć zielony pasek z limonki. Długość ozdoby dowolna.
Do wykonania potrzebne są:
» mandarynki lub pomarańcze
» cytryny
» wiśnie, winogrono
» szczypiorek
» wykałaczki
» ostry nożyk
1. Owoce myjemy. Wybieramy cytrynę z “noskiem”. Od spodu nacinamy aby stabilnie się trzymała.
2. Z kulek ciemnego winogrona robimy oczy, ze szczypiorku lub kawałka ogórka uśmiech i czułki.
3. Z cytryny i mandarynki wycinamy paski o szerokości ok. 1 cm i o równej wysokości, z których wycinamy fragment miąższu i składamy za pomocą trzech wykałaczek na przemian.
4. Na końcówkach owoców wycinamy trójkąty - nogi robaka.
Dekoracja z arbuza - carving bez narzędzi
1. W środku arbuza wycinamy równe kółeczko - środek kwiatuszka. (jeśli ktoś nie ma pewnej ręki może sobie pomóc delikatnie rysując wzór na owocu).
2. Pozostawiając ok. 0,5 cm skórki wycinamy dalsze elementy ozdoby - np. płatki. Wycięte elementy wyciągamy za pomocą rąk lub nożyka.
3. Dokładnie w ten sam sposób kontynuujemy naszą pracę - pozostawiamy taką samą grubość skóry arbuza i wycinamy listki.
4. Ozdabiamy owoc np. falbanką - wycinamy równomiernie szlaczek wokół całego owocu - pamiętając o pozostawieniu skórki o takiej samej szerokości jak poprzednio.
5. Wycinamy końcowy element, który zespoli naszą dekorację w jedną całość - np. powtarzamy motyw z liśćmi.
6. Dekoracja gotowa. Można teraz „przycieniować” niektóre elementy - zostawiając np. 0,1 mm zielonej skórki - na ciemnym arbuzie efekt będzie rewelacyjny. Reasumując: wystarczy dobry pomysł, trochę wolnego czasu i ostry nożyk - tak stajemy się mistrzami carvingu.
Kaktus z ogórka
Świetny pomysł na ozdobę imprezy z alkoholem, przede wszystkim dla miłośników tequili. Wzorowany na elementach krajobrazu Meksyku kaktus jest głównym elementem dekoracji, cytryny możemy pociąć w plasterki lub cząstki, a z soli zrobić np. pagórki.Alkohol nalany do kieliszków rozstawiamy po bokach.Kaktusa oczywiście można również wykorzystać do dekoracji półmisków i sałatek.
1. Cytrynę karbujemy, czyli wykrawamy podłużne paski o szerokości do 0,5cm. Przygotowany w ten sposób owoc kroimy w plasterki i układamy na półmisku.
2. Ogórek tniemy na długość ok. 10cm (pień kaktusa) i wycinamy jedno, lub dwa ramiona o długości ok. 5cm. Powstałe w ten sposób elementy nabijamy wykałaczkami. Polecam przecięcie wykałaczki na połowę. Ilość nabitych kolców dowolna.
3. Gotowe części kaktusa łączymy za pomocą wykałaczek i stawiamy na półmisku.
4. Z rzodkiewki wycinamy kwiatuszki, którymi dekorujemy wykałaczki.
5. Wysypujemy sól oraz ozdabiamy parasolkami do drinków. Do ułożenia ekspozycji można wykorzystać podłużny półmisek lub tacę. Dekoracja gotowa.
serwer zewnętrzny nie zawiera fotek, odnośniki usunięto