Autor Wątek: Pościel z wełny szlachetnej dla maleństwa?  (Przeczytany 3066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dosiado

• uzależniony
Pościel z wełny szlachetnej dla maleństwa?
« dnia: 31 Maja 2008, 22:33 »
Byłam dziś na pokazie pościeli, które wykonane są ze "100%, czystej, żywej, selekcjonowanej  wełny merynosa australijskiego typu nowozelandzkiego". To cytat ze strony firmy, która tą pościel produkuje - nie wiem czy moge podać nazwę? Zreszta to nieważne. Otóż mają w swoim asortymencie również pościel dla niemowląt. Zalety, które zapamiętałam to:
- naturalna lanolina, która ma wpływ na to, że nie gromadzą się tam różne roztocza itp. (czyli jest super dla alergików i astmatyków)
- pościel pozwala na zachowanie stałej temperatury ciała (nie pocimy się)
- sposób wykonania  zapewnia masaż
- i co najważniejsze dla mnie  - 100% przepuszczalność - w czasie snu pozwala oddychać naszej skórze i nie ma obawy, że maleństwo się udusi, a więc jest w 100% bezpieczne (oczywiście tylko w tym kontekście)

Co o tym sądzicie? Macie jakieś doświadczenia z taką pościelą? Ja ogólnie bardzo ostrożnie i sceptycznie podchodze do takich produktów, więc prosze o Wasze rady!

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Pościel z wełny szlachetnej dla maleństwa?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2008, 22:39 »
Dla mnie to kit.
Po drugie ja bym nic welnianego nie kupowala dziecku bo wełna uczula. Nawet przetworzona.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2 dnia: 1 Czerwca 2008, 09:53 »
chciałam napisać własnie to co Rybka, ale mnie uprzedziła
na pewno nie dla alergików
Marcel jest alergikiem... i lekarka pytała mnie pod czym on śpi?
wyrzucamy koce i wełniane kołdry,
tak mi powiedziała, bo to uczula
żadnej wełny,że lepiej kupić kołdrę z anilany
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 1 Czerwca 2008, 18:27 »
Bo dla alergika to tylko anilana.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Czerwca 2008, 21:11 »
Podpisuje się pod dziewczynami.

Byłam kiedyś na podobnej prezentacji - nawijanie makaronu na uszy....

- pościel pozwala na zachowanie stałej temperatury ciała (nie pocimy się)

sie uśmiałam...człowiek jest ssakiem, ssaki z natury są stałocieplne....a pocenie jest mechanizmem który im to min ułatwia...ale ściema...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Czerwca 2008, 08:08 »
Dzięki za opinie. Ja szczerze mówiąc trochę się napaliłam na tą pościel bo wizualnie to ona bardzo ładnie wygląda... Ale zawsze lepiej zapytać! :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 2 Czerwca 2008, 12:06 »
Hmmm, ja mam odmienne zdanie, może nie wypowiem się dokładnie w kwestii dzieci, ale...moi rodzice mają takie pościele (najpierw z wełny owczej, obecnie z merynosa) i od wielu lat nie śpią pod niczym innym, wsio posżło w odstawkę, ja sypiam w niej tylko jak u nich jestem i jak dla mnie (też alergika) jest w porządku, w każdym razie nie uczula mnie. Kuba ma poduszeczki z tych kompletów i tez nie ma uczulenia.
Jak dla mnie jest naprawdę oki, choć mi byłoby szkoda TAKIEJ kasy na pościel ;D ale to jedyny jej minus, jak dla mnie oczywiście...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #7 dnia: 2 Czerwca 2008, 14:25 »
choć mi byłoby szkoda TAKIEJ kasy na pościel
No własnie cena jest olbrzymim minusem takiej pościeli...........

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 2 Czerwca 2008, 14:46 »
choć mi byłoby szkoda TAKIEJ kasy na pościel
No własnie cena jest olbrzymim minusem takiej pościeli...........
No ale za to pościel jest na lata, więc jakby to w czasie rozłożyć :P ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 2 Czerwca 2008, 20:38 »
Merkusiu ja też mam podobną pościel i jestem zadowolona szczególnie zimą, ale do licha...pocę się jak mi gorąco...więc nie czarujmy się....
To jest fajna rzecz.
Ciepła, miła, wygodna....ale nie lubie tego wciskania z dodatkową ściemą o jej cudownych właściwościach.
I jak dla mnie jest z ciężka dla małego dziecka...potem tak, dla wiekszego na zimę...ale bez przesady......
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 2 Czerwca 2008, 21:09 »
Lilka, chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach ::) ta, która mają moi rodzice jest bardzo lekka i całoroczna...a i żeby nie było, może i wciskają kity, nie wiem, ja pisze tylko o faktach, które znam.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #11 dnia: 2 Czerwca 2008, 22:51 »
Ja, szczerze mówiąc, pisząc, że posciel pozwala na zachowanie stałej temperatury, tez miałam co innego na mysli. Otóż na swoj chlopski rozum rozumiem to tak: pościel przepuszcza powietrze, a więc nie ma możliwości, że jest pod nią za gorąco. A więc nie ma możliwości pocenia się.... Zapytam jak to wygląda z punktu widzenia fizyki mojego męża...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #12 dnia: 3 Czerwca 2008, 07:50 »
zresztą z tytułu watku rozumiem,że chodzi o taką pościel dla maleństwa i tego sie tzrymajmy...
dla maleństwa nie...
dla starszego może i owszem...
ale nie dla noworodka...
wg mnie (znaczy sie wg lekarzy) wełna nie jest dla alergików...
a lila miała na myśli to,że producenci często lekko ubarwiają właściwości produktu próbując go uatrakcyjnić w oczach konsumenta i usprawiedliwić wysoką cenę...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 3 Czerwca 2008, 12:09 »
ot to właśnie Mariola...ot to....
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 3 Czerwca 2008, 12:19 »
To ja tylko do tych alergii...Kuba od poczatku ma koło siebie poduszki z tej wełny (od maleńkiego, bo miał podkładane z jednej strony, ze względu na podejrzenie asymetrii) i mimo jego skłonności alergicznych uczulenia nie ma, tyle z praktyki mojej, O reszcie się nie wypowiadam, bo musiałabym z cudzej wiedzy korzystać.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 3 Czerwca 2008, 12:23 »
Asiu powiem Ci, że co do alegrii i tej pościeli to nie mam zdania...
ale faktycznie wełna owcza alegrikom nie służy z różnych względow.

Ale ile wspólnego ma wełna marinosa z owczą to nie wiem...i raczej tego tematu zgłębiać nie zamierzam, póki co...

W każdym razie ja bym tą pościel kupiła starszemu dziecku jak już.....nie niemowlakowi...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2008, 12:38 »
ja tez uwazam ze niepotrzebnie kupowac noworodkowi takiej poscieli

a jakiej są wielkosci?
bo przeciez jak na wielkosc powiedzmy małej poszewki to ile ci pospi pod tym
bez sensu

a jesli chodzi o pokazy to do mnie dzwonią przynajmniej raz w tyg i zapraszaja na pokaz  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2008, 21:05 »
Oj tak tak do mnie tez wydzwaniaja w sprawie pokazow juz mnie to meczy bo ja tam w takie cuda nei wierze i co do alergikow  to podzielam zdanie ze ona raczej sie nie nadaje a nigdy nie wiadoo jakie dziecko bedzie... po drugie mysle ze szkoda kasy dla takiego maluszka cos takiego kupowac....

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2008, 23:17 »
Kupiliśmy pościel dla siebie - śpimy w niej już ponad tydzień i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni. Rzeczywiście przepuszcza powietrze i nie ma szans się spocić, co przy obecnych upałach jest dużym plusem. Ponieważ na pokazie kupili tą pościel również moi rodzice, ten komplet dla niemowlaka dostanemy gratis (normalnie kosztuje 700zl). W sobotę ma mi go pani przywieźć więc wkleję Wam fotki.
Jesli chodzi o rozmiar, to raczej standardowy do łóżeczka, szczerze mówiąc nie pamiętam. Ja mam nadzieję, że ta pościel będzie wykorzystana najpierw przez nasze maleństwo, a potem pójdzie w rodzinę. A jak będzie druga dzidzia to się upomnimy o zwrot :)

A jeśli chodzi o wydzwanianie i zapraszanie na rózne pokazy, to fakt. Nie ma tygodnia coby ktoś w tej sprawie nie dzwonil. My bylismy na tym pokazie u szwagierki, bo bardzo mnie namawiała. Na takie spędy ogólne nie chadzam....