e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: TORT  (Przeczytany 124228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atra_vet

  • użytkownik
TORT
25 lutego 2006, 14:46
Musze jeszcze dodac ze w musie były zanurzone alkoholowe wisienki  :D  Mniam...

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
TORT
25 lutego 2006, 15:11
My mieliśmy na 50 osób 6 kg tortu  i zostało całe najmniejsze piętro.
Więc ktoś chce Cię naciągnąć... średnio się liczy 10dkg na osobę + zapas to powinnaś miec jakies 7 kg  :lol:

 Co do smaku... proponuję wziąc coś, co prawdopodobnie większości przypadnie do gustu czyli tort o smaku owocowym ( np. śmietankowo- truskawkowy)...
Z doświadczenia i z obserwacji wiem, ze nie wszyscy są zwolennikami tortów kawowych, kakaowych czy czekoladowych, nie wszyscy lubią w torcie jakies kokosowe wiórki, orzeszki, bakalie itp.
 
 Także najbezpieczniej jakis owocowy  :D
 

 My za tort płacilismy 168zł (28zł/kg) +15 za ognie (3 sztuki po 5zł) +kilka róż chyba po 3 czy 4 zł., łącznie nas wyszło jakieś 200zł

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
25 lutego 2006, 15:21
Ja z racji doświadczenia polecam torty z bitą śmietaną i np. z owocami. Absolutnym zabójstwem jest zamówienia torcika z kremem. Kremy to już przeżytek. Takie torty są bardzo ciężkie itd. Tylko bardzo sporadycznie się spotykamy, żeby para młoda zamawiała torty z kremem.

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
25 lutego 2006, 15:24
A tak wogóle to temat tortów był już poruszany :!:

http://forum.e-wesele.pl/viewtopic.php?t=219

Offline groszek

  • maniak
TORT
25 lutego 2006, 16:37
Mam wesele w lipcu, czy zamówienie totra z bitą śmietaną, to nie za wielkie ryzyko? Obawiam się, że śmietana po prostu nie wytrzyma... rozpłynie się i wygląd będzie koszmarny.

Offline atra_vet

  • użytkownik
TORT
25 lutego 2006, 17:25
Tez sie nad tym zastanawialam ale na targach slubnych cukiernicy oferowali takze torty na bitej smietanie wlasnie, czyli, ze chyba sprawdzone sa...

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
TORT
25 lutego 2006, 17:55
Powiem Wam tak, to nie zależy od tortu, ale od lokalu!!

 Tort jest dostarczany do danego lokalu najczęściej do godziny 14. Żeby tort był smaczny, nie rozpłynął się, czy nie stracił smaku, powinien być trzymany w chłodni. Każdy porządny lokal, powinien taką mieć... radzę popytać w lokalu czy mają chłodnię, gdzie będą trzymać tort przed podaniem na stół itp.  :)

  U mnie mieli, torcik wyjechał o północy jak świeżutki, smaczny był, nic się nie popsuło :P
 Więc spokojnie śmietana jak najbardziej... tylko muszą być dobre warunki do jego przechowywania w lokalu  :P

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
25 lutego 2006, 18:08
Chcielibyśmy   :urodziny:   z bita śmietaną, ale tez nie wiem jak to będzie, bo my ślubujemy w sierpniu i tez może być gorąco. Nasza piekarnia w Koszalinie piecze przepyszne torty ale nie wiem jak go dowieziemy, bo mamy ponad 30km (jak nie dowieziemy sami to dostarczaja na miejsce, oczywiście za opłata).
A co myślicie żeby każde pięterko torta było w innym smaku :?:  :?:  :?:  :?:

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
TORT
25 lutego 2006, 18:41
To ciekawy pomsył, by każde piętro było inne (my tez o tym myślelismy,ale to drożej kosztowało, więc zrzygnowaliśmy)... ale z jednej strony jest to dobry pomysł z drugiej taki sobie  :?

 Bo tak,,, albo można dawać tort jak leci, co się komu trafi tak będzie -tylko potem goście będą sie dziwic, ze maja rozne smaki  i mogą trafic na coś za czym nie przepadają... :x
 albo można powiedziec, ze są np. 3 smaki, ustawic 3 kolejki albo jakos tak... ale tu może braknąć dla tych co np. chcą truskawkowy, a zostanie duzo kakaowego itp. :|

 Więc taka sytuacja moze byc ok, ale mogą byc niewielkie zgrzyty... w sumie nigdy nie wiadomo  :wink:

Offline Moongirl Kobieta

  • zapaleniec
TORT
25 lutego 2006, 18:53
Cytat: "Madzialena"
My mieliśmy na 50 osób 6 kg tortu i zostało całe najmniejsze piętro.


Czyli na 100 osób będę musiała 12 kg tortu zamówić?:)))) Ciekawe ile pięter wyjdzie:PPPP Obawiam się że tort wyjdzie wyższy ode mnie:)

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
TORT
25 lutego 2006, 20:55
Statystycznie wychodzi 10kg, ale weź 11.. ;) 12 to duzo za duzo  :D

Offline Żabcia

  • bywalec
TORT
25 lutego 2006, 22:25
Zanim zamówicie tort z jakiejś cukierni, to najpierw "przetestujcie" tą cukiernię. Kupcie sobie po kawałku tortu, takiego, który byłby najbardziej zbliżony do tego jaki chcecie mieć na weselu. Zobaczcie czy nie jest za słodki, czy nie jest za bardzo "przeperfumowany", oceńcie też jakość obsługi w cukierni, popytajcie znajomych. Wbrew pozorom takie szczegóły też są ważne.

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
26 lutego 2006, 16:25
Żabcia ma rację. Wybór cukierni jest najważniejszy. My mamy wypróbowaną i na inną się napewno nie zdecydujemy.   :skacza:  
Dziś rozmawialiśmy z moim Rafałkiem i coś nam chodzi po głowie, może nie brać pietrowego tylko np. 3 w różnych kształtach. Jest tyle możliwości, że głowa mała. A jaki wy chcecie mieć tort na weselu  :hmmm:      :cancan:

Offline groszek

  • maniak
TORT
26 lutego 2006, 19:00
Też ani myślę kupować bez wcześniejszego spróbowania wypieków danej cukierni.
Inna sprawa to taka, że słyszałam, ze najlepiej kupować w cukierniach, a nie w piekarnio-cukierniach, bo tam idą po najmniejszej linii oporu i ciasta mają gorsze, bo nastawieni są głównie na produkcję pieczywa. Coś w tym jest..  :roll:

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
26 lutego 2006, 23:15
Dziewczyny tort absolutnie sie w sierpniu nie rozpłynie.
Po pierwsze to cukiernia, która zawozi torta musi posiadać samochód z tzw. termą. Później lokal udostępnia chłodnię i tam torcik czeka na was i absolutnie sie nie rozpłynie. Jeżeli będzie oczywiście przechowywany w chłodni.
W sierpniu jest zawsze najwiecej wesel i jest cały ogrom zamówien i wszyscy biorą z bitą śmietaną i owocami. :)

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
27 lutego 2006, 13:58
Mam nadzieję, że będzie dobrze. My robimy na sali w swojej miejscowości a nie w lokalu i mamy mały problem gdzie tego torta schować. W prawdzie mamy dużą lodówkę ale trzeba go będzie pare metrów przenieść na salę.  :Tuptup:

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
TORT
1 marca 2006, 14:24
Niektóre są przepiękne!! Prawdziwe dzieła sztuki!

Offline Moongirl Kobieta

  • zapaleniec
TORT
1 marca 2006, 18:54
mhmmm..... aż chce się jeść!!!

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
2 marca 2006, 14:15
Z tego co radzicie obiczyłam i powinniśmy zamówić około 6-7 kg torta na 60 osób, a nie 9kg (to wyjdzie nas niecałe 200zł). Wielkie dzięki.

A jakie zamierzacie mieć ozdoby na torcie, owoce, kwiaty czy coś innego :?:   :hmmm:   :?:
Widziałam propozycje ozdób na zdjęciach, ale może ktoś mi doradzi jak będzie lepiej, obrazki to nie to samo.  :urwanie_glowy:    :urodziny:  :skacza:

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
2 marca 2006, 14:22
Cytat: "Dorota77"
A jakie zamierzacie mieć ozdoby na torcie, owoce, kwiaty czy coś innego


My będziemy mieć pięknie udekorowany tort owocami. Robią wrażenie, a poza tym to można je zjeść. :D

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
2 marca 2006, 15:00
Martuś a jakimi owocami będzie udekorowany wasz tort  :jupi:    :jupi:    :jupi:

Offline Madzialena Kobieta

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • data ślubu: 17.09.2005r.
TORT
2 marca 2006, 16:20
mój tort (3 piętra) był  na udekorowanym juz stelażu..  :lol:
 przez cały stelaż od góry po skosie do dolu były umocowane sztuczne rózne bordo-ecru.
 do tego na każdym piętrze torru były ułożone prawdziwe bordowe róże oraz ognie, a na górze obrączki zamiast typowej figurki pary młodej ;)
 
 szkoda, ze nie mam zdjęć samego tortu, ale możecie go obejrzeć na tych fotkach  :P
























Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
2 marca 2006, 17:16
Dzięki wielkie. Bardzo pięknie udekorowany tort. Ja mam zamiar mieć sukienkę w kolorze bordo-ecru, a że uwielbiam róże, to ten sposób udekorowania mi się bardzo podoba. A kwiaty na stelażu nie przeszkadzały w krojeniu tortu :?: , czy sami dekorowaliście tort czy może cukiernia i jaki był smak, a jak można wiedzieć to jaki był koszat waszego tortu :?:     :jupi:   :?:

Offline groszek

  • maniak
TORT
2 marca 2006, 20:06
Madzialena- ślicznie wyglądałaś na ślubie!

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
3 marca 2006, 09:29
My będziemy mieć dekorowane takimi owocami (brzoskwinie, truskaweczki, ananas, wiśnie dekatyzowane, trawa morska, kiwi. Same pysznośći! :D






I najlepsze w tym wszytkim jest to, że można je zjeść i są zdrowe. A nie zakolorowane kwiatki z niesamowitą ilością barwnika E. :)

Offline Żabcia

  • bywalec
TORT
3 marca 2006, 10:11
My na górze tortu będziemy mieli nietypowe figurki, takie bardziej zabawne i z marcepanu. Jak  zobaczyłam je w sklepie to wiedziałam, że to jest to.  Mianowicie jest to pani Myszka Micki w białej sukni ślubnej i z bukietem różowych kwiatków i pan Myszka Micki we fraku i z zalotnym spojrzeniem. Są inne, i słodkie(dosłownie i w przenośni) :D  I to mi się podoba, bo w końcu kto powiedział, że zawsze musi być młoda para w standardowym wydaniu? Trochę śmiechu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie na weselu :mrgreen:

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
3 marca 2006, 10:15
Naprawdę piękne dekoracje i faktycznie nic się nie zmarnuje, wszystko można zjeść  :brawo_2:  
Ciekawe jakby wyglądało połączenie owoców z prawdziwymi kwiatkami, przypuszczam że to może być fajne połączenie. :lol:

Offline Marta

  • phpBB Moderator
  • Chuck Norris
TORT
3 marca 2006, 10:17
Dorota takich dekoracji to można tworzyć tysiące. :) Niektórzy chcą bardziej delikatne inni chcą ze wszystkimi możliwymi owocami. Wszystko da się zrobić. :)

Offline Olga

  • użytkownik
TORT
3 marca 2006, 13:10
Zapytajcie się w cukierniach czy nie dekorują tortów kandyzowanymi prawdziwymi kwiatami!! Wiem że są takie gatunki kwiatów które można kandyzować i potem zjeść  :obiad: ... To na pewno bedzie oryginalna i piękna dekoracja... Gdzieś w domu mam chyba nawet przepisy na desery z kandyzowanymi kwiatami...  :D . Musiałabym tylko przekopać się przez moje regaliki...

Offline Dorota77

  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
TORT
3 marca 2006, 15:32
Dzięki. Wspaniały pomysł
  :hopsa:    :skacza:    :hopsa:    :skacza:    :hopsa:    :skacza:    :hopsa: