PIECZONE PIEROŻKI
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka,
- 600 g mąki,
- 250 g masła,
- szczypta soli,
- 4 łyżki zimnej wody,
- białko do smarowania ciasta,
- szczypta soli.
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego,
- duża cebula,
- 400g sosu Uncle Ben’s® tajskiego chili,
- 1 jajko,
- 2 łyżki tartej bulki,
- sól, pieprz, cukier,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
1) Zacznij od przygotowania ciasta: do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło. Rozetrzyj je palcami zanurzonymi w mące. Uformuj w stożek z dołkiem pośrodku. Wlej do środka rozkłócone jajka. Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj wałek o średnicy ok. 7 cm. Odłóż je na pół godziny do lodówki.
2) Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju. Na tę samą patelnię dołóż mielone mięso i przesmaż razem tak, by było dokładnie obsmażone. Dodaj sos tajski chili Uncle Ben’s®. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 10 min. Odstaw, by ostygło.
3) Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i cukrem wg własnego uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
4) Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Z wałka odkrawaj plasterki szerokości ok. 1 cm.Spłaszcz je lekko dłonią. Układaj farsz zostawiając dość szeroki brzeg i dokładnie zalepiaj. Wierzch pierogów posmaruj białkiem z jajka (można odrobinę białka odłożyć podczas robienia ciasta).
5) Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piecz w gorącym piekarniku (230 st. C) przez 15 min
LASAGNE "Uncle Ben's"
Składniki:
- 12 płatów lasagne (można je wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem beszamelowym przed zapiekaniem),
- 400 g sera żółtego,
- 400 g mięsa mielonego,
- 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese tradycyjnego lub 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese z pieczarkami,
- 4 łyżki oleju.
Sos beszamelowy:
- 400 ml mleka,
- 40 g masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatułowa.
Jak przyrządzić?
1) Rozpuścić masło w garnku.
2) Dodać lyzke maki i przesmażyć przez chwilę.
3) Dodać mleka, sól i przyprawy, odstawić sos beszamelowy.
4) Podgrzać olej i usmażyć mięso mielone. Dodać sos Uncle Ben’s® i gotować na malym ogniu przez 5-10 minut.
5) W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos boloński, ser żółty. Ułożyć 3-5 warstw.
6) Na wierzchu rozprowadzic pozostala ilosc sosu beszamelowego i skroplic oliwa (opcjonalnie).
7) Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 250 stopni.