e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 161547 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Co i od kiedy ???
25 września 2008, 09:35
Mieszko też już jadł pieczarki.... i nic mu nie jest...

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
26 września 2008, 11:07
my już po pieczarkowo-paprykowym teście. po pieczarkach żadnych sensacji nie było. A wczoraj Zuzia spróbowała kawałek ugotowanej papryki i nocka aka jak zawsze.  Wczoraj jadła sos z leczo. głównie to był sam sos z pomidorkami ale trafiło się ze dziubneła kawałek pieczarki, paryki. I bardzo jej to leczo smakowało.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
26 września 2008, 11:09
I super Gosiu.
Ja uważam, że zdrowe dziecko, które kończy roczek powinno być powolutku przyzwczajane do zwykłego jedzenia - lekkiego gotowanego, duszonego, ale zwykłego.

 

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 12:43
Dziewczyny a dawałyscie swoim maluszkom kiedys mieso z golabka ?

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 12:46
Mieszko jadł już gołabka, bigos i fasolkę po bretońsku.... nic mu nie było....

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:01
Chodziło mi o ptaszka co sie zowie gołabek  :)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:08
Antalis nie mogę....zawyłam ze śmiechu....
faktycznie można by to różnie odczytać...tak jak i ostatni Twój wspis....hmmm nazywasz swego ptaszka "gołąbek" też ładnie i pewnie ładnie grucha....

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:21
 ::)

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:33
hmmmmmm ja bym napisała mięso z gołębia, a nie z gołąbka.... ::) dlatego myślałam o takim gołąbku.....
A więc takie mięso jadł Mieszko w czasie pobytu w Polsce... mój tata ma "swoje" gołębie więc nie było problemu.... bardzo dobry jest rosól z gołebia.... mojemu tacie otolaryngolog polecał ten rosół po trachotomii.... podobno ma super właściwości ::)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:36
Dzieki
A co procz rosolku mozna zrobic ?

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:42
Moja mama robiła Mieszkowi kotlety mielone z tego mięska...

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:47
DZieki. Mam dwa golebie i nie wiem co z nimi zrobic :P Zal mi ich jakos  ::)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 13:54
żywe????

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:03
Jakby byly zywe to bym wiedziala co z nimi zrobic - wypuscic :)
Kurde ze nie mam obiekcji przed zjedzeniem np kuraka a golabek albo krolik - no nie tkne za zadne skarby  ::)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:11
myślałam, że żywy i mu przyszłosć planujesz... ;D
a tak na poważnie - mięso gołebie jest delikatne i bardzo zdrowe, jak bym sie nie wahała dać go Kacperkowi. Zrób najzwyklejszy rosołek.
Króilk podobnie jest bardzo zdrowym dla dziecka miesem....

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:36
Aga, mój tata ma mini hodowlę królików. Chcesz? Podrzucę Ci jednego  :P Są naprawde pyszne!! A pasztet...mmmmm

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:40
Matynko
Aga ma królicze opory....za to ja nie mam żadnych....króliczek jest pyszny...a pasztecik...mniaaaaaaaaam

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:42
Moj tata tez mial kroliki i tylko On i moj brat je jedli. Ani ja ani mama ani sis nie tknelysmy a moj tato sie zajadal ziemniaczkami, kroliczkiem i buraczkami .

Zal mi gadziny i tyle .

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 14:45
niby fakt...ale jak juz mam toto na talerzu to staram sie nie myśleć jak toto ślicznie kica, rusza noskiem i jest tak ślicznie puchate...

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 15:24
ach no tak. Ja tez mialam na początku opory, ale teraz nawet nie podchodzę do klatek i nie patrze na nie. Czasami tata pokaże takiego maciupkiego.

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Co i od kiedy ???
3 października 2008, 22:13
a ja mam pytanie na temat jajek
mój Marcel to straszny niejadek, jak juz nieraz wspominałam
i ostatnio ma smaka na "jajeczniczkę"
nawet kilka dni pod rząd.
i moje pytanie:ile, takie 2,5 letnie dziecko, może zjeść jajek w tygodniu"
czym grozi przesadzenie z ilością?
będę wdzięczna


Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 08:25
dietetycy mówią bodajże o 3 sztukach na tydzień...
a czym gorozi "przedawkowanie"....powiem Ci, że musiałabym poszperać;
kwestia cholesterolu może...
Jako dziecko jadłam na pewno więcej jajek niż zalecane 3 tygodniowo;

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 08:42
Też się nad tym zastanawiałam, bo kiedyś mówiono, że mężczyźni nie powinni jeść więcej niż 2 jajka na tydzień. A nasz Wiktor potrafi ze 2-3 razy w tygodniu wciągnąć po jajku.
Także dołączam się do pytania Marioli.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 08:46
coś tam o hormonach kiedyś piasno, że zwiększa testosteron czy coś...
coś że jajka działają na jajka  ;) ;)
ale ile w tym prawdy faktycznej nie sprawdzałam;
wiem jedno jajko jest pełnowartościowym produktem zastępjącym porcję mięsa...

Offline Wercia Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.05.2003r
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 08:48
Mieszko nie lubi jajek więc nie szukałam ile może ich jeść...

Offline ~Ania~ Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 10:05
Szymek lubi jajka ale staramy sie nie przesadzac.

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 10:10
bo wiecie ja raz dałam mu na kolację jajecznicę z jednego jajka
następnego dnia rano, marudził,że chce jajeczniczkę, no to zrobiłam mu z 2 jajek i wciągnął.Przy tym ja cała szczęśliwa,że coś zjadł...
czyli powiadacie,że 3 ...?
a te przepiórcze jaja>
wiem,że Rybka takowe Tosi daje
lepsze są...?

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 10:14
czy ja wiem czy lepsze, musiałbym o składzie poczytać, chyba mniej alergogenne;
mówi się, że są delikatniejsze - łatwiej strawne;

Offline Mariolka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 10:21
coś takiego w necie znalazłam o jajkach w diecie dziecka:
Jajko jest produktem wyjątkowo bogatym we wszystkie składniki potrzebne organizmowi, do prawidłowego funkcjonowania, a do tego ma mało kalorii.

jajko kurze Jajka nie tylko posiadają walory smakowe, zawierają także pełnowartościowe białko, witaminy A, D oraz z grupy B, można z nich również przyrządzać samodzielne potrawy, używać jako zagęszczaczy, spulchniaczy i „sklejaczy" .
Jaja mają ogromne walory zdrowotne i są lekkostrawne. Dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów, szczególnie witaminy B12, ryboflawiny, witaminy E, folacyny i żelaza.
 


Jajka należą do szczególnie wartościowych produktów spożywczych, zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze (z wyjątkiem witaminy C) potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu.



Białka obecne w jajkach mają najwyższą obok białek mleka wartość biologiczną i są prawie całkowicie przyswajane przez organizm człowieka. Nic więc dziwnego, że jajek nie powinno zabraknąć w dziecięcej diecie.

Uwaga na alergie!
Jedno jajo kurze, ważące przeciętnie około 50 g, zawiera między innymi 6 g białka, 5,5 g tłuszczu. Jednak niektóre substancje białkowe, np. owoalbumina, owomukoid, znajdujące się w części zwanej popularnie białkiem jaja, zalicza się do silniejszych substancji alergizujących.
W żywieniu niemowląt jako pierwsze wykorzystywane jest żółtko i dopiero pod koniec pierwszego roku życia dziecka wprowadza się do jego menu potrawy z całych jaj. Do diety dzieci z grupy ryzyka, czyli pochodzących z rodzin obciążonych alergią, jaja wprowadzamy później, często nawet po ukończeniu przez nie pierwszego roku życia.
Najcenniejsze składniki pokarmowe jajka - białko, tłuszcz, biopierwiastki, np. wapń, fosfor, cynk, żelazo, a także witaminy A, D, E rozpuszczalne w tłuszczach oraz z grupy B, zgromadzone są głównie w żółtku jaja, które wprowadzamy do diety niemowląt w siódmym miesiącu życia przemiennie z mięsem.

Jak podawać?
Początkowo najlepiej jest podawać dziecku żółtko ugotowane na twardo i przetarte lub zmiksowane razem z zupą lub papką. Ilość żółtka dodawanego do zupy lub papki jarzynowej powinna wynosić ok. 10 g na porcję, czyli połowę całego żółtka. Można je także dodać do kisielu mlecznego, kaszki lub kleiku, co znacznie podnosi wartość odżywczą tych potraw. Ponadto jajka spożywane wraz z produktami węglowodanowymi i warzywami sprawiają, że białka roślinne stają się lepiej przyswajalne.
Pamiętaj, że porowata skorupka jaj może być siedliskiem chorobotwórczych drobnoustrojów, zwłaszcza salmonelli, dlatego dzieciom nie podajemy potraw z jaj surowych (kogel-mogel, bita piana), nawet jeśli skorupka jajka zostanie bardzo dokładnie wymyta. Należy także zwrócić uwagę na to, by w lodówce nie kłaść jaj bezpośrednio przy innych produktach spożywczych.

Unikaj zakażenia
Przed użyciem jajko dokładnie myjemy, a następnie zanurzamy na parę sekund we wrzątku. Przygotowując jajka, należy przestrzegać czasu gotowania, gdyż zbyt długie przetrzymywanie ich we wrzątku doprowadza do rozkładu niektórych aminokwasów, zwłaszcza siarkowych, co łatwo potem stwierdzić po ciemnej obwódce wokół żółtek.

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
4 października 2008, 10:38
Wyzej Lila napisała, ze "jajko jest pełnowartościowym produktem zastępjącym porcję mięsa.." a ja czasami daje małej wymieszane mięsko z żółtkiem...chyba przesada. Skoro zastępuje porcje mięsa to niepotrzebnie mieszam.