e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Producenci masła oszukują konsumentów  (Przeczytany 2325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Producenci masła oszukują konsumentów
 
Tylko jeden z dziewięciu przebadanych produktów sprzedawanych pod nazwą "masło", można faktycznie nazwać tym mianem. Reszta to "mieszanki tłuszczowe". Ich producenci wprowadzają konsumentów w błąd.

"Świat Konsumenta" zlecił akredytowanemu laboratorium wykonanie analizy składu kwasów tłuszczowych w dziewięciu markach masła zakupionych w warszawskich sklepach. Analiza wykazała, że kwasy tłuszczowe tylko jednego produktu występowały w typowych dla masła proporcjach.

Co to jest masło?

Z punktu widzenia prawa produkt spożywczy nazwany "masłem" to produkt, który zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny w ilości co najmniej 80% lub złożony produkt, którego zasadniczym składnikiem jest mleko lub jego przetwory, a zawartość tłuszczu mlecznego jest nie mniejsza niż 75%. Przepisy precyzują, że żaden ze składników wprowadzonych do masła w procesie produkcji nie może zastępować składników mleka.

Ile masła w maśle?

Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że wśród zakupionych próbek, mianem "czystego" masła, bez dodatku tłuszczów roślinnych, określić można jedynie Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr. W jego przypadku udział żadnego spośród analizowanych kwasów tłuszczowych nie odbiegał w znaczący sposób od typowych dla masła wartości.

Pozostałe produkty nie powinny być nazywane masłem, ponieważ tłuszcz mleczny w większym lub mniejszym stopniu zastąpiony został w nich tłuszczem roślinnym, o czym najwyraźniej zapomnieli poinformować nas producenci. Wyjątkiem jest produkt firmy Laktopol, na etykiecie którego znaleźć możemy podaną drobnym drukiem informację o dodatku tłuszczów mieszanych.

Wśród produktów niesłusznie nazywanych przez producentów masłem, największy udział tłuszczu mlecznego charakteryzuje produkt firmy Polmlek Masło Ekstra z Warmii. Jedynie w nieznacznym stopniu odbiega on od typowego profilu masła, jednak zawiera zbyt dużo kwasu palmitynowego i linolowego, aby wykluczyć dodatek tłuszczów roślinnych. Większy udział tłuszczów roślinnych, najprawdopodobniej mieszankę oleju palmowego i innego płynnego oleju, zawiera Masło 3 z Łukowa.

Kolejny badany produkt Masło Ekstra Smarowne (Kozioł) znacznie odbiega składem kwasów tłuszczowych od masła. Ma on spory dodatek oleju roślinnego, z dużym prawdopodobieństwem oleju słonecznikowego. Świadczy o tym chociażby wysoka, dziesięciokrotnie wyższa niż w tłuszczu mlecznym, zawartość kwasu linolowego.

W przypadku pozostałych ocenianych produktów (Masło Ekstra Laktopol, Masło Śmietankowe Leader Price, Masło Ekstra Olmlek, Masło Ekstra z Warlubia Masmal i Masło Ekstra Agrotrade) skład kwasów tłuszczowych wykazuje znaczący udział tłuszczu palmowego, największy w przypadku produktów wymienionych na trzech ostatnich pozycjach.

Analiza składu kwasów tłuszczowych w badanych produktach wskazuje, że wszystkie próbki, z wyjątkiem Masła Ekstra z Warlubia firmy Jagr, wyprodukowano z udziałem tłuszczów roślinnych, przy czym w większości był to tłuszcz palmowy. Zapewne podyktowane jest to względami ekonomicznymi, ponieważ tłuszcz palmowy jest składnikiem tańszym niż tłuszcz mleczny. Jednak wytworzony w ten sposób produkt, to nie masło, lecz mieszanka tłuszczowa, a producenci mają obowiązek informować o tym fakcie konsumenta.

Pełne wyniki dostępne w redakcji. Więcej w "Świecie Konsumenta" nr 2/2007 (www.swiatkonsumenta.pl)

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Cytat: "monia"
Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr


yyy, ostatnio kupiłam bo nie było Śmietankowego; teraz na pewno się przerzucę bo my masełko na zmianę z innym smarowidłem jadamy :taktak:

Offline pioteras Mężczyzna

  • uzależniony
    • ZDJĘCIA KUBUSIA TUTAJ !!
  • data ślubu: 15.07.2006
masło, margaryna... byleby poślizg na kanapce był :D
ale faktem jest że jak napisane jest masło to chcę masło a nie mieszankę z masłem !! :boks_4:

Offline morgaina

  • Chuck Norris
Ja kupuję łaciate kiedyś oglądałam to tłuszcz chyba był ciut powyżej 80%

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Cytat: "morgaina"
łaciate


to raczej mixełko jest - więcej ma roślinnych tłuszczów :taktak:

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ja dla zuzi bede sama masełko robila...

trzeba kupic wysokotłusczową śmietankę (  np kremówkę) i ubijać tak długo diopuki nie pokazą się grudki.. jak sie zbryłkuje wybieramy masełko i wrzucamy do zimnej wody.. formujemy co tam chcemy i na talerzyk..

maslanka ( nie jest jkwasna tylkosłodkawa) moze  byc wypiota.. nie otrujecie się ;)

tak moja mama robiła kiedy byłysmy małe i brakowało masła na rynku..

teraz trudno jest spotkać prawdziwe masło.. wiekszośc "masełek" pieknie się rozsmarowuje po wyciagnięciu z lodówki.. ale niesttey to sa uzdatniacze a nie czyste masełko..

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Cytat: "monia"
ja dla zuzi bede sama masełko robila...


a chcesz szybki sposób? Śmietanę do słoika, zakręcamy, bierzemy ręczniczek i przed TV, turlamy ten słoik na kolanach np. podczas filmidla jakiegoś i jest masełko - samo się robi ;)

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Cytat: "Maja"
a chcesz szybki sposób? Śmietanę do słoika, zakręcamy, bierzemy ręczniczek i przed TV, turlamy ten słoik na kolanach np. podczas filmidla jakiegoś i jest masełko - samo się robi  

 :mdleje:  nawet nie wiedziałam ze tak prosto mozna samemu masło zrobić
ja i tak go nie uzywam ale może kiedyś....dzieki Maju za radę

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Anusia-szczecin, tak robi czasem moja babcia więc ja czasem też a takie masełko, podobnie jak smalczyk wlasnej produkcji jest pyyycha - można jeszcze jakieś ziółka albo czosneczek dodać....

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
o tak smalec domowej roboty - ehhh...aż mi ślinka cieknie
a faktycznie masz dobry pomysł, zeby dodac zioła, czosnek....uwielbiam takie smaki

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Trochę nie na teamt ale jak już mowa o slacu to dobrze jest zetrzeć jabłko pod koniec, jest po prostu pyyycha :brewki:

a.katarzyna

  • Gość
Cytat: "Maja"
a chcesz szybki sposób? Śmietanę do słoika, zakręcamy, bierzemy ręczniczek i przed TV, turlamy ten słoik na kolanach np. podczas filmidla jakiegoś i jest masełko - samo się robi


o tak tak, pamiętam ten smak...........mniam   :taktak:
 babcia robiła ze śmietany, która pochodziła prosto od krowiego mleka :los:

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Ale nas robią w balona. Teraz pewnie cena prawdziwego masła z Warlubia Jagr jeszcze bardziej wzrośnie, choć i tak jest już wysoka w porównaniu z innymi "masłami".

Offline Maja Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Cytat: "martulka"
Teraz pewnie cena prawdziwego masła z Warlubia Jagr jeszcze bardziej wzrośnie


kosztuje ponad 3 zety

Offline monia

  • złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
tia

ja uzywam  osełki góralskiej ( masło extra) i jego cena to prawie 5,5 zł.. kostka niemała..