e-wesele.pl

social media

Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 167507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamyczek Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 17:30
gotowany pomidor to nie to samo coświeży, tak samo jest z owocami ;)
nam z pomidorami świeżymi kazano się wstrzymać do roku
ANCYMONEK :)

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 17:33
Moj jadl zupke z prawdziwych pomidorow ( bo u nas w sezonie tylko taka ) i nic mu na szczescie nie bylo.

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 18:44
U nas pomidory uczulają.

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 18:47
pytam o te pomidory bo kupiłam jakiś słoiczek - mięsko w pomidorach i nie wiem czy dać małemu a ma on skłonnosci do parchacenia  ;)
maliny dzis wyjadąłm sama czekając na wasze odpowiedzi  8)

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 18:52
gotowane to spróbuj - wyskoczy cosik, wiecej nie dasz....

Offline Antalis

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 18:53
Jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz :)

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Co i od kiedy ???
11 lipca 2008, 19:41
Ania u nas zupa pomidorowa Hipp'a uczuliła ale już spagetii nie...
Dałam TOsi jagody, eksperymentalnie :) Zjadła :)

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
13 lipca 2008, 20:41
pomidory są lergizujące ale wiekszość dzieci je toleruje. Natomiast maliny, jako owoce drobopestkowe, są również podejrzane o właściwości alergizujące. Dziecią, które źle zareagowały na truskawki bądź poziomki maliny trzeba podawać ostrożnie i obserwować po nich reakcje. Tak mi ostatnio powiedziała pani pediatra jak jej powiedziałam, że Zuzia po truskawkach dostała wysypki.

Wczoraj i przedwczoraj Zuzia jadła jagdy. Rozgniotłam jej garstkę jagódek z cukrem i zjadła ze smakiem.  Na deserek dodałam pare jagdek do danonka i też zjadła.

A dziś cwaniara zrywała wiśnie z drzewa i ...karmiła dziadka. sama nie chciała spróbować. A jak dałam jej "polizać" rozpestkowaną wisienkę to się skrzywiła, wzieła wisienkę do rączki i wsadziła mi do buzi.

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
7 sierpnia 2008, 15:40
a ja wrócę do tego nieszczęsnego glutenu
dwa dni temu byłam u rodziców i z braku czegoś innego do jedzenia mały dostał biszkopty
czy mogę uznać, ze wprowadziłam mu gluten?
ile czekac na jakieś reakcje? i co to może być?

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
7 sierpnia 2008, 17:28
no wprowadziłaś...
wysypka skórna, zmiana kupki, bóle brzucha....ale znajac Matiego nic mu nie bedzie....

rybkawiedenka

  • Gość
Odp: Co i od kiedy ???
8 sierpnia 2008, 21:13
Ania tak tak....gluten welcome :)

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
8 sierpnia 2008, 21:22
no i dobrze

Offline Vall Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:14
Anusia moj maly..wpycha gluten w sporych ilosciach :D
żadnych asazek nie chcial (kukurydzianych, ryzowych, mieszanych, sinlacow - NIC)..w koncu manna mu w miare posmakowala..ale zjadla nie duzo - byla do kaszka manna specjalna z bobovity....
od tyodnia je kasze manne (zwykla, sklepowa, blyskawiczną) na zwykłym mleku - nic mu nie jest i co najwazniejsze SMAKUJE az sie uszy trzęsa :D

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:23
a ja tak się bałam dac ten gluten :bredzisz:
a jaki chleb dac małemu? zwykły biały czy może razowy? i co znaczy, ze chleb jest robiony na zakwasie?
Vall a co dajesz na obiad?

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:33
na zakwasie - znaczy bez spulchniaczy, polepszaczy chemicznych i bez dodatków białek serwtkowych (ważne dla mam dzieci ze skazą białkową)

Zacznij od białego jest lżej strawny, potam zaproponj np pytlowy, potem razowy, potem pełnoziarnisty....ja bym tak po kolei leciała....niech sie młody rozsmakuje.

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:37
dzięki liliann  :-* :-* :-*
chleb pytlowy??????????

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:42
Chleb pytlowy - chleb wypiekany wyłącznie na zakwasie z mąki zazwyczaj żytniej, pytlowej - czyli kilkakrotnie mielonej i przesiewanej przez pytel.
Pytel - drobne sito z gazy młyńskiej służące do odsiewania mąki od otrąb. Kilkakrotnie mielona mąka dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej, a wypiekany z niej chleb nazywano chlebem pytlowym. Przesiewanie przez pytel czyni mąkę delikatną, powoduje jednak utratę wielu wartościowych składników (głównie błonnika, a także białka, składników mineralnych oraz witamin), które znajdują się w okrywie ziarna.


A tu masz jeszcze zakwas chlebowy inaczej zaczyn - niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypieku lub przygotowany zakwas z mąki żytniej, zawierający rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, używany do przygotowania ciasta.

Fermentacja bakteryjna (fermentacja mlekowa), która przez to, że trwa dostatecznie długo (wiele godzin), powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych.

Z mikroelementami (między innymi żelazem, cynkiem, miedzią, kobaltem, manganem), kwas fitynowy tworzy nierozpuszczalne sole (fityniany), blokując tym samym ich wchłanianie.

Wypieraniu tradycyjnej fermentacji z udziałem bakterii (mlekowej) przez fermentację z udziałem drożdży (alkoholową) przypisuje się zwiększoną zachorowalność na drożdżycę (candidiasis).

Jeśli więc robimy chleb na drożdżach (a nie na zakwasie) z mąki z pełnego przemiału, to znajdujący się tam w większych ilościach kwas fitynowy stworzy nieprzyswajalne połączenia z zawartymi w mące mikroelementami ze środka ziarna. Stąd lepszy będzie chleb pieczony z białej mąki na drożdżach, niż chleb na drożdżach z mąki z pełnego przemiału.

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:49
 :o :o :o :o
o rany
dzieki lila!!!!

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:55
..wiesz ja lubie chlebek...każdy poza zwykłym białym...
Najlepszy jest taki ekologiczny, na zakwasie bez sztucznych dodatków z mąki z pełnego przemiału...
Dzięki Bogu jest kilka miejsc w Szczecinie gdzie mozna takowy dostać.

Mam nadzieję, że moja dziecko tez takowy polubi. Generalnie mam zamiar podawać jej ciemny chleb....

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 21:59
a gdzie kupujesz ?

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 22:16
Cukiernia na rogu Bogurodzicy i św Wojciecha. Tam mają full ekologicznego żarcia.
Sklep Wakame niedaleko CH Turzyn...ul. Sikorskiego 8,

Offline .:Anka:. Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 sierpnia 2008, 22:19
a fakt - w tej cukierni często kupowałam ciastka
dzięki

Offline _anula_ Kobieta

  • użytkownik
  • data ślubu: 2006-09-29
Odp: Co i od kiedy ???
11 sierpnia 2008, 10:14
Vall mam pytanie. Dajesz manne na "zwykłym mleku" czyli krowim ze sklepu? Samam mam problem z czym dać manne bo modyfikowanego nie chcę podawać.

Offline liliann Kobieta

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
11 sierpnia 2008, 10:25
mozesz zrobić na swoim, wiem, że dzieewczyny tak robiły.
A generalnie lepiej zrobic na modyfikowanym niż na sklepowym.


Z resztą można mane na wodzie ugotować na gęsto i potem dodać mleko..
« Ostatnia zmiana: 11 sierpnia 2008, 10:27 wysłana przez liliann »

Offline Vall Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
Odp: Co i od kiedy ???
11 sierpnia 2008, 11:12
anula daje na sklepowym-kartonowym - gotuje, dodaje manne błyskqwiczna, ciut cukru :D

Anusia - na obiad geste zupki -dania: warzywka, torche mięska, masełko (oliwa) - zmiksowane, co kilka dni z polowa zóltka!
wczesniej były słoiczki wszlekiej masci..a teraz babcia Maksia podrzucila przepisy -i bardzo mu smakuje :D
czytalm ze w tym wieku dzieci w sumie moga juz jesc prawie wszytskie warzywka ...(podbnie z owocami)..

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
12 sierpnia 2008, 12:39
fajnie ze małemu bardzo smakuje. trochę mniej kasy ale trochę wiecej zachodu z domowymi obiadkami. choć jak sie człowiek wytrenuje to siedzi przy kompie, wcina swoją zupe, a zupa dla dziecka sie sama  ;) gouje.

napiszcie mi co wasze dzieci jedzą na śniadanie. bo ja nie wiem czy mam wybrzydzajace dziecko czy tak mają wszystkie.

Offline madziulek Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
18 sierpnia 2008, 14:00
kuba je na  sniadanko albo kaszke , albo kanapke z wędlinką, albo parówke , albo owoce z biszkoptem teraz chce zacząć mu dawać płatki na mleku ...i jajecznice :D

Offline martulka Kobieta

  • Chuck Norris
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Co i od kiedy ???
18 sierpnia 2008, 23:09
Wiktor je podobnie: jajecznica, albo parówka, albo danio z bułeczką mleczną w środku, albo cheeriosy na mleku, albo kaszka manna z owocami.

Offline kamyczek Kobieta

  • maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
Odp: Co i od kiedy ???
10 września 2008, 16:02
czym przyprawiacie obiadki dla maluszków? i od kiedy można już coś wprowadzić?

ja jak gotuję obiadek dla Tymka, to zwykle doprawiam pietruszką i koperkiem.
Czasem Tymuś je coś z naszego obiadu, tam jest już sól...  jak mam coś pikantnego na talerzu to mu nie daję ;)

tak się zastanawiam, czy nie przesadzam ;)
ANCYMONEK :)

Offline :martyna: Kobieta

  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
10 września 2008, 17:54
Ja jak gotuje tylko dla Gabrysi to przyprawiam solą, zielem ang. i liściem laurowym. A jak je nasza zupe, to wszystkim